Bonus

Här kan hunden checka in när matte tar semester

Bonus Artikeln publicerades

När matte tar semester - tar Anton och Viktor in på hotell.
De båda är hundar av rasen pekineser och stamgäster på Solneviks Djupensionat utanför Järnforsen.

- Just nu är matte i Spanien, säger Marie Solnevik, som sedan i våras driver Solneviks djurpensionat i Vrånganäs utanför Järnforen.
Anton och Viktor är inte de enda gästerna på pensionatet. Hjalle och Madonna huserar i en annan svit, längre bort i korridoren. De båda kungspudlarna är inte sena att tala om att också de har bokat rum, de skäller och hoppar för att pocka på uppmärksamhet när Marie Solnevik visar runt på pensionatet.
- Här är både dagis och hotell, säger Marie Solnevik och berättar att det vanligaste är att hundarna stannar över en eller flera nätter.
- Hur uppbokade vi är går lite grand i vågor. Men på helger och långhelger har vi mycket att göra. Och på semestrarna, säger hon.
Solneviks djurpensionat är ett av få i området. Marie Solnevik öppnade i våras, när hon köpte och tog över Fredrikslunds hundpensionat i Vena av Söra Åhlund.
- Jag jobbade inom kommunen. Men kommunen behandlade inte folk som folk, säger hon. Jag tröttnade och bestämde mig för att göra det här i stället.

25 hundar ska rymmas
Hon fick makens välsignelse och gav sig i kast med pensionatet med hull och hår. Hon övertog flera av Fredrikslunds kunder och har under några månader byggt upp en kundkrets som sträcker sig över ett ganska stor område.
Hussar och mattar från Västervik, Skåne, Linköping, Växjö och Vimmerby finns bland de som anlitar Marie Solneviks pensionat, som när det är utbyggt till fullo ska kunna ta emot 25 hundar och ett antal katter samtidigt. På gården ska också finnas en liten butik med tillbehör av olika slag.
Exakt hur det ser ut på ett djurpensionat skiljer sig naturligtvis åt mellan olika ställen. Men på Solneviks får alla ett eget rum om de behöver - eller box som det heter.
Alla boxar har egen rastgård. Detsamma kommer att gälla de framtida kattboxarna.
- Hur ofta vi går promenader och tar ut hundarna varierar. Det kommer vi överens med ägarna om. En del hundar tycker kanske inte om att göra ifrån sig i hundgården, dem får vi gå ut med oftare än andra, säger Marie Solnevik som exempel.
Vad ska man som hundägare tänka på när man ska lämna sin älskling på hotell några dagar?
- Hunden ska vara vaccinerad och försäkrad. Att ta med ett liggunderlag som luktar matte och husse är också bra.
- Äter hunden specialfoder bör det också tas med. Liksom eventuella favoritleksaker, säger Marie Solnevik.
Marie Kamp från Vimmerby är en av de som regelbundet anlitar hundpensionat för sin mellanshnauzer.
- Vi lämnar tre, fyra gånger om året och minst över en helg brukar det bli, säger hon.
Marie Kamp ser bara fördelar med att kunna lämna bort sin hund ibland.
- Det är klart att det passar kanske inte alla, men vår hund gillar det och viftar på svansen så fort vi kommer dit.

Räddar semestern
Familjen vidtar inga extra åtgärder när de ska lämna hunden på Solneviks. Men han får med sig sin säng, sin filt och någon leksak.
- För vår del har det här varit enda möjligheten att ha hund, och att kunna göra saker som man normalt inte kan göra om man har hund. Åka på semester till exempel. Då är djurpensionatet räddningen, säger Marie Kamp.