Bonus

En ros säger mer än tusen ord ?

Bonus Artikeln publicerades

Nu blommar rosorna runt om i landet. Men den beundrade blomman är mer än en vacker trädgårdsväxt. Sedan tusentals år har den intagit en central plats i olika kulturer, och än i dag har den ett starkt symbolvärde.

Konstvetaren och fotografen Christina Högardh-Ihr har undersökt varför.
I Christina Högardh-Ihrs trädgård blommar rosorna hela sommaren. Hon har en lång vana av att odla den anrika växten, och vet att välja rätt sorter. Men det fascinerande med rosor sträcker sig längre än till det strikt botaniska, tycker hon.
– Själv började jag ute i trädgården och hamnade på biblioteket under konstvetenskapen, där lärde jag mig om blomman från ett helt annat håll.
Eftersom rosorna har odlats sedan cirka 5000 år tillbaka i Kina har de också en lång och fascinerande historia. Att fördjupa sig i den gör att man kan uppskatta rosor ännu mer, enligt Christina Högardh-Ihr.
– Rosen har avbildats i årtusenden. I dag använder man dem också när man vill göra reklam, för till exempel bilar, tvättmedel, politik och kosmetik, säger hon.
Symboliken kring rosen är motsägelsefull. Ända sedan antikens dagar har blomman varit förknippad med kärlek och sex, enligt Christina Högardh-Ihr. Den kopplades samman med Afrodite, som enligt myten lockade till sig älskare med sin magiska gördel. Under den romerska antiken hade man också riktiga orgier i rosor.
– Man använde kronbladen som bäddar i festsalen och lät dem falla från stora nät i taken. Rosen blev en syndfull symbol för de här festerna som ofta urartade, berättar Christina Högardh-Ihr.
Men rosen står i dag också för renhet. Kyrkan ville först inte befatta sig med den syndiga blomman. Eftersom bland annat munkar odlade dem i smyg kunde växten dock leva vidare. Runt 1100–1200-talen gjorde kyrkan sedan en helomvändning.
– Rosen blev till och med Jungfru Marias symbol, Afrodites raka motsats, säger Christina Högardh-Ihr.
Idag har den också politiska konnotationer. I början av 1900-talet valde flera socialdemokratiska partier blomman som symbol.
– Det fanns också en folkrörelse i USA som hette rosor och bröd åt folket, där det handlade om att alla människor har rätt till ett drägligt liv.
Förädlingen av rosor började först på 1600-talet, då fler sorter kom från Kina. Under slutet av 1700- och hela 1800-talet började odlingarna bli riktigt populära, särskilt i Frankrike där Napoleons hustru sponsrade de dyra rosorna. I dag finns en mängd arter.
– Och många har en väldigt spännande historia, tycker Christina Högardh-Ihr.
En av de allra vanligaste trädgårdsrosorna är till exempel ”Peace” som upptäcktes av monsieur Meilland före andra världskrigets början. Han skickade sticklingar med det sista planet som gick från Europa till USA. Efter kriget lanserades rosen sedan under en fredskonferens i Kalifornien.
Förr hade rosorna också en annan funktion, bland annat användes de till rosenvatten och rosenolja, i bakning, till vin och för antiseptiska egenskaper. Dess nypon passar dessutom till matlagning.
– I Kina användes rosen bara som nyttoväxt. Den fick inte plats i rabatterna hos borgare och framför slott förrän på 1600-talet, säger Christina Högardh-Ihr.
Hon tycker sig nu se en svag tendens att man åter uppmärksammar rosens nyttoaspekter.
– Bland annat influeras vi av matkultur från andra länder, som det arabiska köket där rosenblad och rosenvatten används mycket. (PM)
Elin Swedenmark

Fakta: Rosor
* Enligt filosofen Konfucius (551-479 f.Kr.) hade den kinesiske kejsaren 600 böcker om rosor i sitt bibliotek.
* Enligt grekisk mytologi skapades rosen av Adonis kärlek till Afrodite.
* Rosornas krig kallas inbördeskriget i England 1455–1485 mellan husen York ("Yorks vita ros") och Lancaster ("röda rosen").
* Den äldsta bevarade dikten om rosor är skriven av den grekiska diktarinnan Sappho (ca 600 f.Kr.)
Källa: Wikipedia

Fakta:Christina Högardh-Ihr
Trädgårdsskribent, konstvetare och fotograf. Har kurser om rosor på nätet.
http://www.artflowerphoto.se/
www.tradgardsakademin.com

Christinas tips
Om man vill att rosorna ska blomma hela sommaren tipsar Christina Högardh-Ihr om att sätta tyska Frülingsduft som blommar tidigt. I juni och juli blommar buskrosen Ispahan som är uppkallad efter en persisk stad. Välj till sist den mörkt lilaröda William Shakespeare som slår ut under sensommaren.