Bonus

Allt trendigare att tatuera sin kropp

Bonus Artikeln publicerades

Sedan urminnes tider har människorna smyckat sin kropp, och ett sätt har varit att tatuera sig. I dag är den formen av utsmyckning populärare än någonsin – inte minst tack vare alla kändisar som tatuerar sig – och intresset bara växer.

Det finns ingen statistik på hur många som tatuerar sig, men idag finns det över 500 registrerade tatueringsfirmor i Sverige. Doc Forest, eller Ove Skog som han heter egentligen, är en av landets mest meriterade tatuerare. Redan 1959 gjorde han sin första tatuering och har varit proffs sedan 1972.
– Sedan ett par årtionden är det socialt accepterat att tatuera sig. Att intresset bara ökar tror jag beror på att alla idrottsmän, musiker och andra kändisar har tatueringar, framgångsrika människor helt enkelt, säger Doc Forest.
Tatuerat sig har människor gjort sedan forntiden och det var en statussymbol i tidiga samhällen.
– Tatuering var förknippat med smärta och då fick en tatuerad en viss status. I en del samhällen ingick också tatueringar i vuxenritualer.
Även om tatueringar förekom i Europas tidiga historia, brukar upptäcktsresanden James Cook få äran av att ha infört det till västvärlden. Han skaffade en tatuering under en av sina långresor till Nya Zeeland.
– Det fanns ganska mycket vidskepelse med i bilden. På Samoa har man till exempel använt samma mönster i ett par tusen år. Vidskepelsen tog sjömännen med sig och ett sjunkande skepp, en sjömansgrav alltså, var en symbolisk besvärjelse mot att drunkna, förklarar Doc Forest.
Till de första egna västerländska tatueringarna brukar symbolerna för tro, hopp och kärlek räknas, det vill säga korset, hjärtat och ankaret.
– Men den som vann störst spridning var ett hjärta med en banderoll som det stod mamma på. För många i mitten på 1900-talet, var det den första tatueringen.
På 1960-talet utvecklades symbolerna och de tidigare så populära skeppen ersattes med örnar, pantrar och liknande. Doc var över i Japan i början av 1970-talet och introducerade den japanska tatueringsstilen i Sverige, en stil som snabbt blev populär.
– Tribalmönster, alltså svarta nonfigurativa tatueringar kom på 1980-talet och är fortfarande efterfrågade. I samma veva dämpades den japanska stilen och fornnordiska motiv blev istället inne. Några år senare började hårdrockarna tatuera sig och då blev det mycket dödskallar och demoner. För ett tiotal år sedan började även mönster med flammor dyka upp.
I dag går trenden åter åt den japanska stilen, men rockabilly motiv är också populära.
– Partnerns namn är inte så vanliga idag, då är det fler som tatuerar in sina barns namn. En annan sak som ökar är text, alltså olika statements som visar en åsikt eller en livssyn.
Vilka motiv man väljer skiljer sig mellan män och kvinnor. Generellt väljer män mer aggressiva bilder.
– Men också var man tatuerar sig skiljer. Män föredrar överkroppen och kvinnor runt höftpartiet och anklar. Det är förresten på samma ställen som män och kvinnor har tatuerat sig i tusentals år, för att framhäva sin manlighet respektive kvinnlighet, säger Doc Forest. (PM)
Robert Gustavsson

Fakta: Tatueringar
Tatueringar är en permanent målning av huden, med penetration av nålar som doppats i färg
Enligt Socialstyrelsen innebär det alltid en hälsorisk att tatuera sig, eftersom kroppens eget skydd i form av hud eller slemhinnor punkteras. Oönskade effekter av tatuering som de uppger är till exempel olika slags infektioner, allergier och ärrbildningar.
Källa: Wikipedia, Socialstyrelsen.