Vintersoppa med torsk och chorizo

Bonus Weekend Artikeln publicerades
Foto:

4 portioner, 40 minuter. En mustig soppa med massor av smak. Som gjord för vintermys.

Ingredienser:

olivolja 2 bananschalottenlökar, skivade, 2 vitlöksklyftor, finhackade 250 g svamp, t ex ostronskivling eller champinjoner, i bitar 2 chorizokorvar, gärna starka, i slantar 2 burkar hela tomater, à 400 g 12 dl grönsaksbuljong 2 dl torrt vitt vin 300 g fast potatis, skalad och skivad salt, nymalen svart- eller vitpeppar 1 tsk torkad timjan, 1 tsk torkad rosmarin 1 tsk rökt paprikapulver 400 g torsk, i bitar (helst MSC-märkt) 1/2 citron 250 g räkor valfria färska örter

Gör så här:

1Hetta upp olja i en stor gryta. Fräs schalottenlök, vitlök, svamp och korv på medelvärme tills löken mjuknat.

2Tillsätt tomater och låt fräsa med några minuter. Slå sedan på buljong och vin. Lägg i potatis. Smaksätt med salt, peppar, timjan, rosmarin och rökt paprikapulver. Låt småkoka under lock tills potatisen mjuknat.

3Lägg i fiskbitarna. Låt sjuda under lock i cirka fem minuter eller tills fisken vitnat. Smaka av med salt och peppar, samt lite citronsaft. Häll i räkorna och värm hastigt.

4Dekorera med färska örter. Servera genast, gärna med en bit gott bröd.