Stora motionstrender förenas i yogging

Bonus Weekend Artikeln publicerades
Kombinera löpträningen med yoga och du blir både vältränad, stark och smidig. Jenny Sunding är löpcoach och yogautövare. En springövning man kan göra är att jogga med höga knän så att vinkeln till höften blir 90 grader. Ha en stolt hållning utan att tappa i höften. Stärker höftböjaren, vaderna och förbättrar förmågan att öka stegfrekvensen i en spurt eller backe.
Foto:NORA LOREK / TT
Kombinera löpträningen med yoga och du blir både vältränad, stark och smidig. Jenny Sunding är löpcoach och yogautövare. En springövning man kan göra är att jogga med höga knän så att vinkeln till höften blir 90 grader. Ha en stolt hållning utan att tappa i höften. Stärker höftböjaren, vaderna och förbättrar förmågan att öka stegfrekvensen i en spurt eller backe.

Yoga för rörligheten, styrkan och andningens skull. Löpning för hjärtats. Det allra senaste i träningsväg är ”yogging” – en kombination av yoga och jogging. En träningsform som varken kräver dyr utrusning eller träningslokal.

Få har undgått att löpning och yoga är två av de allra största motionstrenderna just nu. Träningsformerna utövas oberoende av varandra. Det finns löpfrälsta som tillbringar timmar i löpspåret varje vecka - men som aldrig sätter sin fot på ett yogapass. Och det finns inbitna ”yogis” som håller sig på yogamattan och aldrig skulle drömma om att snöra på sig ett par springskor. Men så finns det en växande skara som ägnar sig åt en kombination av yoga och löpning. Det som tidigare skämtsamt kallades ”yogging” på bloggar och i sociala medier, håller på att bli ett vedertaget begrepp.

Under våren kom boken Yoga och jogga ut, skriven av löpcoachen och yogautövaren Jenny Sunding och yogaläraren och löpentusiasten Tia Jumbe. Den handlar just om yogging, som författarna menar är den bästa av två världar, då det generar starka och rörliga kroppar med vältränade hjärtan.

- Löpare har mycket att vinna på att lägga till yoga på träningsprogrammet. De blir ofta stela i höftböjaren och många är dessutom framåtroterade i axelpartiet av för mycket kontorsarbete, vilket kan ge ett ”sittande” löpsteg och framåtlutad hållning. Det ger inte bara dålig löpekonomi, skaderisken ökar också när kroppen felbelastas. Genom yogan, där man jobbar mycket med att sträcka ut och bli av med spänningar, undviker man detta, säger Jenny Sunding.

När man springer ihopsjunken begränsas även andningen och syresättningen av musklerna försämras, vilket ger mindre kraft och ork. Om man tar med sig andningstekniken från yogan till löppassen kan man alltså bli en bättre löpare.

För att kunna springa med stolt hållning krävs inte bara en rörlig kropp och en bra andningsteknik. Man behöver även starka muskler, särskilt i mage och rygg, för att orka bära upp kroppen. Även detta bidrar yogan med, menar Jenny Sunding.

Yogautövare i sin tur har mycket att vinna på att komplettera sin praktik med löpning. Yogis må vara rörliga, starka och mästare på att andas, men om de lägger till löpning får även hjärtat jobba.

- Visst får du upp pulsen när du tränar dynamisk yoga, men det går inte att jämföra med löpning. När du springer belastar du också skelettet på ett annat sätt än när du yogar, vilket är viktigt för att förebygga benskörhet, säger Jenny Sunding.

Men frågan är om man inte lika gärna skulle kunna ge sig ut och cykla eller simma för att komma upp i puls? Och omvänt – istället för att yoga i samband med löpningen kan man väl lika gärna lägga till lite armhävningar och situps, stretch och andningsövningar?

- Självklart kan man styrketräna, tänja och öva andningsteknik efter löpningen. Men i yogan får man alla de här tre bitarna i ett, vilket är smidigt. Och vad gäller cykling, och i synnerhet simning, så belastar inte det skelettet lika mycket som löpning.

Dessutom, tillägger hon, är löpning en mycket lättillgänglig motionsform. Det behövs varken dyr utrusning eller någon träningslokal som kostar pengar och som det tar tid att ta sig till och från. Man behöver bara sig själv, sköna kläder och ett par löparskor. Och i det här avseendet är löpning och yogan lika _ i den senare träningsformen krävs bara en yogamatta, om ens det, för att man ska kunna utföra sina övningar.

- Enkelheten i båda träningsformerna gör att man kan träna ”yogging” i stort sett när som helst och var som helst, säger Jenny Sunding. (TT)

Tips

Tre yogaövningar att göra efter löppasset

Nedåtgående hund

Stå med handlederna rakt under axlarna och med knäna i höftbredd under höfterna. Pressa ned händerna mot mattan. Lyft sittbenen mot taket medan hälarna strävar ner mot mattan så mycket det går utan att förlora förlängningen av ryggraden. Stärker handleder, armar, ben och överkropp. Stretchar baksida lår, vader, axlar, bröstkorg, hälsenor och ryggradsmuskulaturen.

Lunge

Lägg tyngden på hälen på främre benet och sträck bakre benet. Dra naveln mot ryggraden och låt svanskotan peka i riktning mot golvet. Sträck upp överkroppen och låt axlarna komma bort från öronen. Stretchar höftböjaren, vaderna, hälsenan, insida lår och rumpmusklerna. Stärker benen och axlarna.

Kamelen

Sträck upp bröstkorgen och böj dig bakåt med stark bål och lår. Behåll låren och höfterna rakt ovanför knäna. Kom ner med fingertopparna mot hälarna. Stretchar fotleder, smalben, knän, lår, höfter, mage, bröstkorg och hals. Stärker ryggmusklerna.

Visa mer...

Tips

Exempel på yogging-upplägg

Inled träningspasset med en rad dynamiska yogaövningar, som solhälsningar, för att få i gång blodcirkulationen och mjuka upp kroppen. Därefter ger du dig ut och springer en sträcka som passar dig. Efter löpningen utför du några stärkande, tyngre yogaövningar för att bygga styrka där du behöver det som mest. Är du till exempel svag i bålen ser du till att fokusera på övningar som stärker rygg och mage.

Avsluta med yinyoga, ett slags djupstretch där man håller positionerna länge. Många gånger kan höftböjare och bröstrygg behöva lite extra stretch, i synnerhet om du springer mycket och dessutom sitter stilla vid ett skrivbord större delen av dagen.

Källa: Jenny Sunding.

Visa mer...