Starka Sara vill visa att alla duger

Kalmar Artikeln publicerades
6 bilder

Allt fler har tröttnat på sneda kroppsideal, snabba bantningskurer och att smalt är lika med bra. En av dem är 24-åriga Sara Dahlström från Kalmar. Med bilder på sig själv i sociala medier vill hon vara med och sprida kroppspositivism.

När Sara Dahlström lägger ut bilder på sig själv på sociala medier strömmar kommentarerna och hejaropen in.

Hennes mest gillade bild på Instagram är den när hon tränar marklyft på gymmet.

Det är en bild på en väldigt stark tjej, men det är också bilden av en ovanligt modig 24-åring som inte har några problem med att visa upp sig precis som hon är.

– Folk blev glada när jag la upp bilden på mig själv med dallriga lår. Jag har fått kommentarer som ”för första gången i sommar ska jag ha shorts” och från människor som säger att de också vågar visa upp sig nu. Det känns fantastiskt, säger Sara Dahlström.

Även om hon blev lite förvånad över responsen på sina bilder förstår hon reaktionerna.

– Man tror att man är ensam om att låren dallrar, men så är det ju inte. Jag blir själv jätteglad av kroppspositiva.

Själv kom hon i kontakt med ordet kroppspositivism efter att bland annat ha sett Stina Wollters dansfilmer i sociala medier och nu vill hon sprida budskapet vidare.

– Kroppspositivism handlar om att vi allmänt i samhället har en negativ inställning till våra kroppar, det är bara utseendet som räknas. Jag vill vända på den synen och fokusera på det som är bra i stället för på utseendet.

När en kvällstidning skrev om hur vi ska se ut på stranden i sommar kontrade Sara Dahlström på sin blogg och skrev ett inlägg om att hon inte kommer skämmas på stranden eftersom hon duger som hon är.

Måste man vara stolt över sin kropp?

– Nej, och det behöver man inte vara. Alla kan inte alltid älska sina kroppar, men det viktigaste är att inte ha den där negativa inställningen som många tyvärr har. Man är inlärd att koppla ihop smalt med bra. Acceptera kroppen som den är istället.

Tror du att vi kommer att se fler bilder på stolta människor i baddräkter på sociala medier i sommar?

– Ja, det tror jag definitivt. Det känns som att det kroppspositiva synsättet ökar.

När Bonus Weekend träffade Sara Dahlström för första gången i april 2014 berättade hon om drömmen om att få skriva om träning och hälsa. Drömmen blev sann och i dag arbetar 24-åringen från Kalmar på Hälsa & Fitness. Som redaktör för träningstidningen- och sajten brottas hon ofta med reportage om viktnedgång och kroppsideal.

– Många vill gå ned i vikt och det är inget fel med det, men vi försöker att ta bort kopplingen träning, hälsa och viktnedgång. För oss handlar träning inte om vikt, men visst jag är också lite feg ibland när jag ska sätta rubriker. Men vi försöker gradvis gå över till kroppspositivismen. Mitt ansvar som redaktör är att ge rätt information och att inte förespråka quick fix. Det är klart att rubriker som ”Gå ned fem kilo på en vecka” säljer, men det funkar ju inte.

Det har gått sju år sedan Sara Dahlström opererade bort en tumör på hypofysen. Hon lever utan hypofys vilket innebär att hon inte producerar några hormoner utan måste ersätta dem i form av sprutor och mediciner i hela sitt liv. Medicinerna är livsviktiga, men ger också biverkningar.

– Jag mår bra i dag, men jag blir fortfarande trött och behöver lägga mig minst en gång varje dag. Jag kan knappt hålla mig vaken när jag kommer hem från jobbet.

Träningen får henne att klara vardagen bättre, den har också byggt upp hennes självförtroende.

– Den har fått mig att se på min kropp inte bara till utseendet utan som något som är bra på att lyfta tunga saker. Medicinerna gör att jag går upp i vikt och det har jag lärt mig att hantera och nu har jag har förstått att jag inte behöver vara smal – jag kan ju lyfta tunga vikter!

Men processen dit har varit lång. När Sara började träna gjorde hon det för att gå ned i vikt.

– Det var därför jag stod på en crosstrainer i timmar och hade tråkigt. Jag tränade bara kondition, bara för att jag ville gå ned i vikt, och jag tyckte det var så tråkigt. I början hatade jag träningen, men nu älskar jag den.

För efter ett tag upptäckte hon pass med kettlebells, tog sedan steget till crossfit och fortsatte till tyngdlyftning.

– När jag började träna på Kalmar AK började jag få en bra syn på träning och då upptäckte jag också hur kul det var att lyfta tungt.

Nu har hon lämnat tyngdlyftningen för styrkelyft och Strongman (Strongwoman). Hon tränar på nyöppnade gymmet Råstyrka i Växjö och satsar på att tävla i Strongman senare i år.

– Det handlar inte om att jag vill bli bäst i Sverige, utan för att det är en fantastiskt rolig träningsform. Jag gillar ju tunga vikter. Det är få grenar i Strongman där man inte tränar hela kroppen. Det är varierande och kul träning.

Sara Dalströms blogg hittar ni här

Fakta

Sara Dahlström

Bor: I lägenhet i Växjö, ofta hemma hos mamma och pappa i Kalmar på helgerna.

Ålder: 24 år.

Familj: Mamma, pappa, två systrar och hunden Ludwig.

Gör: Redaktör/webbredaktör på Hälsa & fitness med redaktion i Växjö.

Intressen: Träning, styrkelyft och Strongman.

Lyssnar på: Träningspoddar.

Läser: Nördiga faktaböcker om träning.

Lyfter: Däck, stenar, stockar, skivstänger - allt som är tungt.

Visa mer...