Prydnadsgräs skapar liv i trädgården

Bonus Weekend Artikeln publicerades
Elefantgräs är ett högt prydnadsgräs som ger bra insynsskydd. Det är mest grönt upptill så plantera gärna något annat framför.
Foto:Linda Schilén
Elefantgräs är ett högt prydnadsgräs som ger bra insynsskydd. Det är mest grönt upptill så plantera gärna något annat framför.

Prydnadsgräs tillför kontrast och rörelse till trädgården. De kan både liva upp trista partier och lugna ned oroliga rabatter. Gräsfrälsta Linda Schilén tipsar om bra sorter att plantera nu.

Prydnadsgräs är riktiga favoritväxter bland trädgårdsarkitekter men i den vanliga villaträdgården har de ännu inte fått det genomslag de förtjänar. Prydnadsgräsen har nämligen massvis av positiva egenskaper och det finns mängder av sorter att välja mellan.

- De tillför kontraster bland bladverken och gör rabatten intressant och spännande, säger trädgårdsmästaren Linda Schilén.

Hon har en stark förkärlek till prydnadsgräs och håller föredrag där hon tipsar om hur man kan använda dem på olika sätt.

- Eftersom de rör sig vackert i vinden och många av dem har ett vertikalt växtsätt som skiljer sig från andra växter kan de enkelt liva upp en annars platt och tråkig plantering. Samtidigt är en av deras bästa egenskaper förmågan att väva in och hålla ihop en rabatt, som spretar av olika färger, och skapa en lugn vägg som framhäver blommorna, säger hon.

Gräs är kanske de minst krävande växterna av alla och det är därför inte konstigt att hela 20 procent av jordens landyta är täckt av gräs. Till trädgården tillför de ett naturligt och vilt inslag som både är modernt och lätt att kombinera med annat. ||

Många av prydnadsgräsen är som mest ståtliga på hösten och de är särskilt fina ihop med höstblommande perenner. Men det finns också vintergröna sorter, exempelvis många olika slags starr, som bildar en dekorativ matta för vårens lökväxter.

Det finns många olika färger på prydnadsgräsen, men Linda Schilén tycker inte att man ska blanda dem för mycket.

- Ett tvärrandigt zebragräs är till exempel vackert i sig självt. Samplanterar man det med ett limefärgat hakonegräs och ett rött blodgräs tävlar de om uppmärksamheten och då blir det rörigt. Då är det bättre att använda det som en solitär eller ihop med andra gröna gräs.

Prydnadsgräs drabbas sällan av sjukdomar och skadedjur men det är viktigt att placera dem rätt. De flesta vill stå på en väldränerad plats medan en del trivs i fuktig sumpmark, som i kanten på en damm.

En praktisk fördel med prydnadsgräs är att de inte tappar sina blad och skräpar ned, vilket är väldigt lämpligt vid exempelvis poolen. De allra flesta trivs i sol till halvskugga och man bör ta till vara möjligheten att låta solen silas mellan de skira grässtråna och skapa motljuseffekt.

- Tänk på att placera dem så att kvällssolen kan lysa igenom, särskilt de som har vackra vippor, säger Linda Schilén.

De japanska Miscanthusgräsen är särskilt populära på grund av sina spektakulära vippor som står kvar hela vintern. Tuvröret är också vinterfint men kommer det tung blötsnö får man vara ute och puffa på det så det inte bryts, tipsar hon.|

Våren är bästa tiden för att plantera prydnadsgräs, men när vi nu kommer till handelsträdgården och möts av en liten nedvissnad rugg ser de inte så lockande ut. Det gäller att ha lite tålamod i början och tänka framåt. Var också beredd på att det tar ett par år innan de riktigt har etablerat och vuxit till sig.|

- Det är först under tredje säsongen som man verkligen får det man vill uppnå med sitt prydnadsgräs och de blir rabattens riktiga primadonnor, säger Linda Schilén. (TT)

Tips

3 favoriter

Elefantgräs, Miscanthus x giganteus: ”Det har ett exotiskt växtsätt som liknar bambu och är ett snackigt gräs som rasslar mycket, vilket är härligt om man vill få in ljud i trädgården. Med sina tre meter är det ett av de högsta gräsen och det blir därför ett bra insynsskydd.”

Diamantrör, Calamagrostis brachytricha: ”Det som är så läckert med det är dess förmåga att fånga ljuset. Vipporna gnistrar som diamanter i motljus och när daggen lägger sig i dem. Det blommar sent på hösten och bäddar in rabatterna i fluffiga molnlätta blomningar.”|

Tuvrör, Calamagrostis x acutiflora ’Karl Foerster’: ”Det här är stadsträdgårdsmästarens favoritgräs. Det har ett väldigt rakt växtsätt och kommer igång tidigt på säsongen. I juni har det vuxit upp och blivit grönt, det blommar redan i juli. Sedan står det hela vintern. Ett bra nybörjargräs.”

Visa mer...

Tips

Skötselråd

Prydnadsgräs är väldigt lättskötta bara de får växa på rätt plats. De flesta sorter vill stå väldränerat eller i en sluttning. Blanda gärna sand eller grus i jorden vid planteringen.

För att inte fukt ska tränga ned i rotsystemet låter man dem stå kvar under hela vintern och beskär dem under mars och april. Klipp ned dem till fem-tio centimeter med sax eller sekatör.

På de vintergröna sorter, som har tunna, fina blad, kammas det vissna bort med en kratta eller med handen.

Hur vet man om det fortfarande är liv i sitt prydnadsgräs efter vintern? Dra lite i det - lossnar det enkelt är det ruttet.

Visa mer...

Tips

Snabbväxande eller inte?

När man köper prydnadsgräs är det viktigt att tänka på vilken yta man ska ha det på och hur sorten sprider sig. Är den kraftigt växande med utlöpare eller tuvbildande? Randgräs är ett exempel på en sort med utlöpare som man ska vara försiktig med, för annars finns det stor risk att den tar över. Men avgränsar man ytan, med en rotbarriär eller planterar ned det i en plastkruka, hålls det på plats. Andra sorter växer tvärtom väldigt långsamt och det lönar sig att köpa stora exemplar av dem från början. Ett exempel är den vackra blåtåteln Molinia caerulea 'Moorhexe'.

Visa mer...