Nyårsmiddagen blir en riktig utmaning

Bonus Weekend Artikeln publicerades
Foto:Olof Elm

Jag har alltid hört till den skaran som föredrar middagar i mindre sällskap framför storslagna fester på nyårsafton. Vid övriga tillfällen också, när jag tänker efter.

Jag är nog inte så festlig av mig, helt enkelt. Men det finns ju inget utrymme för konversation på stora fester, man hör inte vad bordsgrannen säger för allt sorl och all musik. Om man ens har en trevlig bordsgranne, vill säga. En gång på en fest hamnade jag bredvid en föga charmant kille som skröt om hur han gick upp klockan tre varje natt för att dricka en proteindrink. Det skulle tydligen vara bra för kroppen att få i sig proteinet dygnet runt, påstod han. Sedan övergick han till att analysera fettprocenten hos de övriga inbjudna gästerna, samt av maten vi hade fått på våra tallrikar. Jag slår vad om att han tuggade på en selleristjälk och skålade i gräsjuice när klockan slog tolv. Ensam.

Det fina med att anordna sina egna, mindre tillställningar är ju att man får välja sina gäster och sin mat själv, och redan där är ju chanserna mycket högre att man får en riktigt trevlig kväll. I år på nyårsafton får vi besök av våra kära vänner från Stockholm, som är minst lika matintresserade som vi, om inte mer. Maten däremot kommer att bli något av en utmaning i år; damen i paret är nybliven vegetarian, och är allergisk mot all form av soja. Själv måste jag äta mjölkproteinfritt på grund av att min bebis som jag ammar blir dålig om jag äter mjölkprodukter. Fisk och skaldjur är inte heller populärt hos alla i sällskapet. Detta lämnar onekligen ett visst utrymme till kreativitet och personliga anpassningar, men vi ser det som en utmaning. Och skulle det vara så att vi inte kommer på någon nyskapande meny som fungerar för alla, så får vi väl äta selleri och skåla i gräsjuice när klockan slår tolv den 31:e december. Men det gör faktiskt inget. Inte så länge vi gör det tillsammans.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.