”Man glömmer allt annat när man staplar sten”

Öland Artikeln publicerades
Foto:Anton Lernstål

Hans surrealistiska konstverk har fått stor uppmärksamhet på sociala medier.

Pontus Jansson är Ölandskonstnären som hittat harmonin i rock balancing.

– Man glömmer allt annat när man staplar sten, säger han.

Det susar i trädkronorna men på marken, i skydd av stammar och lövverk, är det så gott som vindstilla.

Platsen ligger några kilometer söder om Färjestaden och ett trettiotal meter bort hörs bilarna som trafikerar Runsbäcksvägen.

Pontus Jansson sitter framför ett stenblock. Blicken är fokuserad, andhämtningen stilla.

Med försiktighet staplar han stenarna – en efter en – på varandra.

– Det går att låsa stenarna. En del stenar greppar bättre än andra men det gäller också att vara småkreativ och fantasifull, säger han.

Pontus Jansson ägnar sig åt den smala och hyfsat oetablerade konstformen rock balancing.

Kortfattat går den ut på att skapa surrealistiska – för det är det intrycket de ger – verk i naturen genom att stapla stenar på varandra.

Pontus, som tidigare sysslat med gatukonst och landskapsfotografering, fick upp intresset för konstformen för tre-fyra år sedan när han snubblade över ett klipp på Youtube av konstnären Michael Grab, även känd under namnet Gravity glue.

Han tyckte det såg häftig ut och bestämde sig för att prova hemma i trädgården. Då handlade det om att balansera en sten på en annan.

– Fösta gången jag fick upp något kände jag mig så jäkla kreativ. Jag tyckte det var så jäkla häftigt och fastnade direkt.

Sedan dess har han utvecklat intresset, tagit det längre, tänjt på gränserna, gått från det småskaliga till det lite mer storskaliga.

Flera gånger i veckan ger han sig ut för att skapa. Ofta åker han till de norra delarna av Öland och gärna till havskanten.

– Havet gillar jag mycket att vara vid. När stenarna blir blöta så kommer färgerna fram mer. Sen gillar jag långa exponeringar, det ger en spegelblank vattenyta vilket ger ett intryck av stillhet och lugn. Men vinden är avgörande.

Pontus berättar att balanseringarna är känsliga, ibland står de bara i ett par minuter, om ens det.

De dagar det blåser, som den här dagen, söker han sig till mer skyddade platser.

Balanseringen han visar upp har han byggt tidigare. På bara några minuter, fyra kanske fem, är stenarna på plats.

Det är kort tid. Balanseringarna tar i regel längre tid än så. Ett av hans svårare verk tog omkring tre timmar att färdigställa.

– Det var kallt ute och jag hade handskar på mig. Då förlorar man lite känslan. Det kändes som en seger när det var klart, säger han.

När stenarna är på plats tar Pontus fram kameran för att föreviga verket.

– Jag har lärt mig att rigga kameran först. Man blir lite småtjurig om den rasar precis när man ska trycka av.

Sedan står stapeln tills en vindputs, eller någon annan yttre påverkan, får den att falla.

Pontus berättar att många tror att han använder lim för att fästa stenarna, men att så aldrig har varit fallet. Det har varit ”på redit” hela tiden, säger han.

– Vissa tror att det är fejk. De trodde det innan jag började lägga ut mina Instagramvideos på när stenarna faller i alla fall. Har stapeln en liten balanspunkt kan den vara riktigt känslig, vissa har jag blåst omkull med munnen. Då ser man att det inte är limmat.

På sociala medier har fler och fler fått upp ögonen för hans konst.

På Instagram har han, eller pj.85 som han kallar sig för, gått från 2 000 följare till över 54 000 på bara ett par månader.

Och på Facebook har stora sidor med miljontals följare, bland annat Bored Panda och DeMilked, delat hans videoinlägg.

– Jag blev chockad, fasen vad intresse det fanns. Det är lite småkul, det ger bra respons.

Men allt handlar inte om likes och uppmärksamhet, även om det är en kul del. Den största delen handlar om att stimulera kreativiteten. Därtill finns en viktig meditativ aspekt.

– Det är som ett beroende. Jag gillar konsten som fasen och tycker det ser så häftigt ut. Sen är det lite som meditation också, man behöver vara uppmärksam och kreativ, ha fokus. Man glömmer allting annat när man staplar sten.

Han berättar att han söker lugnet när han är ute. Det är också den känslans han vill förmedla och som han tror att betraktaren uppskattar.

– Stillheten, det är ju den man själv känner när man sitter vid havet och balanserar. Jag tror många känner det i bilderna. Kanske är det därför folk gillar det så mycket. Vi lever i en ganska stressad värld, så när man ser det här blir det lite avkoppling också.

En lätt vindpust tar sig förbi stammarna och lövverken och får stapeln att svaja till, om bara för en kort sekund. Sedan infinner sig lugnet igen. Stenarna står kvar.

Pontus berättar att han inte ställt ut sina verk än men att han via internet sålt några bilder.

Hans mål är annars att fortsätta utforska intresset och att bland annat bygga större och häftigare balanseringar.

– Man vill ju bara bli bättre och bättre, göra mer avancerade balanseringar och bli bättre på att ta bilder. Sen är det ju att njuta av konsten och naturen också, säger han.

Fakta

Pontus Jansson

Ålder: 32 år.

Bor: Färjestaden.

Intressen: Konst och fotografering.

Jobb: Kör tidningar.

Visa mer...