Målet nära för Nathalie

Kalmar Artikeln publicerades
Nathalie Åhlund på plats på kontoret i Norrliden. Hon arbetar som förvaltare på HSB och är ofta på resande fot i hela regionen. Nathalie berättar att alla på hennes arbetsplats behandlar henne precis som de gjorde tidigare då hon var Niklas.
Foto:Mats Holmertz
Nathalie Åhlund på plats på kontoret i Norrliden. Hon arbetar som förvaltare på HSB och är ofta på resande fot i hela regionen. Nathalie berättar att alla på hennes arbetsplats behandlar henne precis som de gjorde tidigare då hon var Niklas.

Nästa lördag går Prideparaden genom Kalmar. Nathalie Åhlund från Trekanten tänker gå i främsta ledet, stolt, lycklig och glad. Hennes gamla jag, Niklas Åhlund, är begraven sedan länge.

Det har gått drygt ett halvår sedan vi träffades sist. Jag och fotografen Mats Holmertz mötte Nathalie Åhlund och hennes fru Mia för första gången i januari hemma i parets villa i Trekanten. Våra möten under vintern resulterade sedan i ett sexsidigt reportage i bilagan. Reportaget handlade om Nathalies resa från att vara Niklas till att bli den kvinna hon alltid drömt om att få leva som, men framför allt handlade det om kärleken mellan två människor.

Hösten är på väg, det är måndag morgon och vi träffar Nathalie Åhlund på hennes kontor i Norrliden. Hon arbetar som förvaltare på HSB med hela regionen som arbetsfält och är för det mesta ute på vägarna och kör.

Nästa vecka är det dags för Kalmarsund Pride och Nathalie ser fram emot de här dagarna. Hon ska själv föreläsa på Byttan. Föreläsningen heter ”Min man blev min fru” och Nathalie kommer att prata direkt ur sitt hjärta, hon behöver varken papper eller minnesanteckningar. Hon vet vad hon ska säga.

– För Kalmar med omnejd är Pride ett viktigt arrangemang, samtidigt kommer det nog att skaka om många. De här frågorna måste belysas, det finns mycket att lära för många. Pride kan öka Kalmar, ja hela regionen, i värdekedjan.

Reaktionerna efter reportaget i Bonus Weekend lät inte vänta på sig och Nathalie och hennes fru Mia hamnade snabbt i hetluften.

– Vi blev totalt nedringda! Vi var med i Smålandsnytt och sex andra tidningsreportage och fick säga nej till några andra. Det gick inte att vara med på allt. Vi trodde aldrig att det skulle bli ett sånt genomslag. Det kändes som att lilla Trekanten stod stilla den dagen reportaget publicerades och det var bara positiv respons. Den enda incidenten som hänt, om man nu kan kalla det incident, var när ett barn cyklade förbi vårt hus och sa ”där inne bor de där konstiga”, skrattar Nathalie.

Nathalie är nu inne i slutfasen av sin behandling. Alla utredningar är klara och hon har lämnat in sin ansökan om könskorrigering till Socialstyrelsen. I månadsskiftet september-oktober hoppas hon på besked och därefter räknar hon med ytterligare ett par månaders väntetid på operationen.

Hon känner inga tveksamheter inför det stundande ingreppet, hon har träffat läkaren och fått veta hur operationen kommer att gå till.

– Det enda jag varit tveksam till är silikonbröst och det kommer det inte att bli tal om. Hormonerna gör att mina bröst växer tillräckligt. De är väldigt ömma nu och varje dag längtar jag efter att komma hem från jobbet och slänga av mig behån och få gå utan!

Hur kommer det att kännas när det är dags för operation?

– Jag ser fram emot den dagen. Jag kommer att vara förväntansfull. Inte nervös, bara känna att äntligen. Det kommer inte att kännas konstigt att inte ha någon snopp, den har jag ju aldrig gillat. Fast jag kommer nog att få en chock när jag ser mig där nere för första gången.

Under de senaste månaderna har Nathalie fått kvinnligare former.

– Det känns som att jag har fått en simring runt midjan! Jag känner det på mina kläder. Sedan tycker jag att jag har fått mer rynkor i ansiktet.

Hon avslöjar att hon har några akilleshälar hon måste jobba extra hårt med – rösten, skäggväxten och snusandet.

– Jag måste upp i klang i rösten och har ett träningsprogram som jag måste göra, men det är svårt. När det gäller skägget har jag gjort fyra laserbehandlingar och ska göra en veckan efter Pride, det blir sista behandlingen. Sedan ska de plocka bort strån för strån. Den tredje behandlingen gjorde fruktansvärt ont, tårarna bara rann. Skäggväxten är jobbig, för nu efter sommaren har det kommit tillbaka.

Hormonbehandlingen, som sker genom hormonplåster, påverkar henne inte bara till det yttre utan även inombords.

– Jag har blivit mer känslig och blir berörd på ett annat sätt än tidigare. Jag tar åt mig mer och kan börja gråta väldigt enkelt.

Niklas Åhlund bar på sin hemlighet i många år. Efter 30 år tillsammans avslöjade han sitt rätta jag för sin fru Mia. Nathalie ångrar inte att hon väntade så länge och säger att hon har haft tur som inte stött på några problem under resans gång.

– Jag vet inte varför jag haft sådan tur. Jag kan inte dölja något, kanske var det en bidragande orsak? Att jag vågade kliva fram och att jag har vågat stå för det jag tror på.

När operationen är avklarad får Nathalie nytt personnummer och därmed en helt ny identitet.

– Jag fick reda på så sent som i går att min mamma måste adoptera mig då, hennes son är ju borta ur alla register.

För Nathalie och hennes fru Mia är Niklas borta sedan länge.

– Han ligger redan begravd i trädgården någonstans, skrattar Nathalie.

Kärleken till Mia är fortfarande lika självklar och innerlig.

– Jag lever som Nathalie all min vakna tid och det är inget hysch hysch med det. Mina känslor till Mia har inte förändrats och inte hennes heller hoppas jag!

Läs här om du missat det tidigare reportaget om Nathalie Åhlund och hustrun Mia

Fakta

Nathalie Åhlund

Bor: I Trekanten, några mil utanför Kalmar.

Familj: Hustrun Mia, tre barn och sju barnbarn.

Gör: Förvaltare på HSB.

Ålder: 48 år.

Visa mer...