Kalmar RC största klubben på Ironman

Kalmar Artikeln publicerades

Kalmar RC Triathlon är den mest representerade klubben på Ironman-banan. På knappt tio år har antalet deltagare i tävlingen gått från 15 till 130 personer.

2750 deltagare är anmälda till Ironman i Kalmar.

Av dem kommer 130 från Kalmar RC Triathlon som därmed är tävlingens mest representerade klubb.

– Ironman betyder väldigt, väldigt mycket för oss, säger klubbens ordförande Ulrika Hjort.

2009 fullföljde 15 medlemmar från klubben tävlingen, som då hette Kalmar Triathlon, och tio medlemmar deltog i sprinten. Sedan dess har mycket hänt i klubben. Antalet medlemmar har ökat för varje år och i dag har Kalmar RC Triathlon knappt 400 medlemmar, då är ungdomar och familjemedlemmar inräknade.

Men det är inte bara på medlemssidan klubben förändrats, även verksamheten ser annorlunda ut.

– Då hade de Julaftonslöpning, en träningsdag och två terrängtempolopp. I dag hinner vi med på en vecka vad de gjorde på två år, skrattar Ulrika Hjort.

Numera har klubben nio olika träningspass i veckan under vinterhalvåret och man arrangerar även bland annat träningsdagar, mässa, och samlingar.

– Vi har blivit fler och fler för varje år och vi märker att fler stannar längre i klubben. Förr var gick med, körde Ironman och gick ur klubben sedan.

Medelåldern i klubben är 38 år. 71 procent av medlemmarna är män och 29 procent kvinnor. På ungdomssidan är könsfördelningen något jämnare.

Det är framför allt efter Ironmanveckan som antalet medlemmar i klubben ökar.

– Många tar kontakt med oss när de bestämt sig för att köra Ironman eller Minitri.

Måste man vara elitmotionär för att vara med i Kalmar RC Triathlon?

– Nej, absolut inte! Tanken är att man ska få hjälp med sin träning och att träffa vänner när man är med i klubben. Det har ingen betydelse om man är bra eller dålig.

Vad gör du själv under Ironmandagen?

– Jag ska stå vid Ekudden och vara ansvarig för två vätskestationer. Jag har hjälp av 100 man. Vårt uppdrag är inte bara att servera dricka, utan även att heja.

Hur kommer det att kännas när dina 130 klubbkamrater passerar?

– Det är kul. Det roligaste är om de har klubbfärgerna på sig också, då ser man dem lättare.