Johanna skrev en bok om lekar för vuxna

Kalmar Artikeln publicerades
29-åriga Johanna Jeansson gillar att leka när hon träffar kompisar eller familjen. Nu har hon skrivit en bok om lekar för vuxna.
Foto:Suvad Mrkonjic
29-åriga Johanna Jeansson gillar att leka när hon träffar kompisar eller familjen. Nu har hon skrivit en bok om lekar för vuxna.

Johanna Jeansson älskar att leka. Lagom till sommarens alla fester och kalas har hon skrivit boken 99 roliga lekar för vuxna.

Hur kom boken 99 roliga lekar för vuxna till?

– Jag jobbade på ett bokförlag innan jag flyttade till Kalmar och vi satt ofta och spånade idéer på böcker. Jag kom på att det inte finns någon bok om lekar för vuxna och föreslog det. Förlaget tyckte att det var en bra idé och så gjorde jag boken.

Hur känns det att det blev en bok av din idé?

– Det känns lite konstigt att jag har skrivit en bok, men jag har alltid gillat att skriva. Jag tycker själv att lekar är kul och har lekt många av lekarna i boken själv så jag vet vad jag pratar om. Jag har också tagit hjälp av kompisar och till slut blev det 99 lekar! Boken innehåller en massa olika kategorier; midsommar, billekar, sällskapslekar, och femkamp till exempel.

Hur har responsen varit?

– Jag vet inte hur många som har sålts än, men här i Kalmar har den gått väldigt bra och det är superskoj. Det verkar som att boken passar bra i tiden, det var bra tajming.

Eller är det så att vi är extra lekfulla här?

– Ha, ha, ja, kanske det. De flesta gillar att leka.

Hur lekfull är du själv?

– Jag gillar verkligen att leka. Min familj och min släkt är ett lekfullt gäng. Vi har lekt mycket i vår sommarstuga. Där har jag många lekminnen.

Vad gör leken med en fest?

– En lek lättar upp stämningen väldigt mycket och man har något att prata om och skratta ihop åt. Men man ska tänka på att välja rätt lekar. Alla gillar till exempel inte att skämma ut sig eller att stå i centrum som i charader till exempel. Annars passar lekar de flesta. Jag tycker att man ska ha med en lek på varje fest, fast det behöver inte vara så avancerat.

Har du något speciellt lekminne?

– Alla de gånger man har träffat kompisar på middag och fastnat hemma för att det är så roligt att leka eller spela något i stället för att gå ut som man hade tänkt från början. Och sedan alla lekar vi har lekt i sommarstugan så klart. Där är det mycket femkamp.

Dina föräldrar driver Dillbergs bokhandel – ska du ta över den i framtiden?

– Ja, tanken är att jag ska ta över och det känns jättespännande. När det blir vet vi inte, det kommer nog att ske successivt. Jag har mycket att lära.

Ge oss tre tips på skön sommarläsning!

– Hemmet av Mats Strandberg, en psykologisk thriller. Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson, om olycklig kärlek när det är som värst. Kvinnan på tåget av Paula Hawkins, en jättespännande deckare.

Fakta

Johanna Jeansson

Ålder: 29 år.

Bor: I Kalmar. Har precis flyttat tillbaka till stan efter att ha bott i Stockholm i fyra år.

Gör: Jobbar på Dillbergs bokhandel i Kalmar.

Intressen: ”Jag gillar att fotografer, att resa och att vara med mina vänner.”

Aktuell: Har nyligen släppt boken 99 roliga lekar för vuxna.

Visa mer...