”Jag har nått dit jag har velat”

Nybro Artikeln publicerades
Lena Jakobsson från Nybro är en rutinerad triathlet som nu gör sin femte Ironman i Kalmar. För två år sedan vann hon sin klass och belönades med en biljett till Ironman på Hawaii.
Foto:Suvad Mrkonjic
Lena Jakobsson från Nybro är en rutinerad triathlet som nu gör sin femte Ironman i Kalmar. För två år sedan vann hon sin klass och belönades med en biljett till Ironman på Hawaii.

Lena Jakobsson från Nybro gör sin femte Ironman i Kalmar. När tävlingen är avklarad har hon uppnått alla sina mål på elimotionärsnivå. Då tänker hon bli motionär och njuta av träningar och tävlingar på sitt sätt.

Lena Jakobsson körde sin första Ironman i Kalmar 2012. På banketten dagen efter såg hon hur vinnarna belönades med biljetter till Ironman på Hawaii.

– Det gav mersmak. Hawaii har alltid varit ett drömresemål för mig och jag drevs av att få komma dit och tävla.

2012 var Lena Jakobsson en och en halv timme efter täten i sin klass, men för varje år kapade hon sina tider och 2015 vann hon F35-39 och fick den åtråvärda biljetten till VM på Hawaii.

– Det var häftigt! Jag trodde aldrig att jag skulle vinna klassen. Den tanken fanns inte i min värld. Efter det kände jag att jag inte behövde göra Ironman mer eftersom jag kände att jag hade uppnått mitt mål.

Även om resan till Hawaii blev en härlig upplevelse för hela familjen Jakobsson gick tävlingen inte riktigt som tvåbarnsmamman från Nybro hade tänkt sig.

– Jag var nöjd och glad att jag tog mig i mål, på ett vi, men det blev inte på det sättet jag hade tänkt mig göra Hawaii. Jag kände att jag hade mer att ge. På sim- och cykelmomentet kunde jag inte göra mig själv rättvis.

Därför står hon nu på startlinjen i Kalmar igen, medveten om att det kanske blir för sista gången.

– Jag fyller 40 år i januari och har aldrig tränat så mycket som när jag började med triathlon. Jag känner att jag och kroppen är nöjd med träning och tävling på denna nivå. Är det någon gång jag ska göra ännu en Ironman är det nu, när jag är som mest tränad, sedan känner jag mig nöjd. Jag vill fortsätta med tävlingar och lopp, men mer för att njuta ännu mer av upplevelsen och genomförandet, utan att pressa kroppen lika hårt. Jag är nöjd med vad jag har uppnått, med de tiderna jag har gjort och jag har nått dit jag har velat.

Måndagar och fredagar är återhämtningsdagar för Lena Jakobsson, de andra dagarna kör hon ett eller två pass. Att få tiden att räcka till med familj och jobb tycker hon inte är särskilt svårt.

– Jag planerar och lever efter det. Jag pusslar och jag vet vad jag vill och vad jag vill uppnå. Det är ett jobb jag lägger ned och prioriterar före TV och Facebook till exempel. Nu är jag elitmotionär, men sedan vill jag bli motionär på mitt vis och kanske köra lite mindre triathlon och mer orientering. Men samtidigt fortsätta med andra tuffa, långa och spännande utmaningar.

Hur ser målsättningen inför Ironman ut?

– Jag vill göra mitt ultimata lopp. Den tuffaste motståndaren är jag själv och mina tankar mot klockan. Men jag är beredd att slita hårt, sedan får vi se hur långt det räcker.

En ny biljett till VM på Hawaii hägrar, men skulle Lena Jakobsson inte nå hela vägen fram på lördag väntar ändå en resa för familjen nästa år eftersom hon lyckades knipa en biljett till VM i Sydafrika när hon körde Ironman 70.3 (halva distansen av en riktig Ironman) i Jönköping i somras.

Fakta

Lena Jakobsson

Ålder: 39 år.

Familj: Man och två barn.

Bor: I Nybro.

Gör: Jobbar i Nybro Pastorat.

Klubb: Glasrikets RC.

Antal Ironman: Ska göra sin femte Ironman Kalmar.

Klass: F35-39.

Startnummer: 567

Visa mer...