Han är Kalmars första Ironmanproffs

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Suvad Mrkonjic

Han har varit först i mål av de lokala deltagarna två år i rad. Nu har Martin Olsson tagit steget upp till tävlingsklassen och blir därmed Kalmars första proffs i Ironman.

För första gången har Ironman Kalmar en lokal deltagare i tävlingsklassen. 27-årige Martin Olsson, som varit snabbast av de lokala triatleterna två år i rad, har blivit proffs och blir därmed det första proffset från regionen i Ironman Kalmar.

Ironmanprofilen Tomas Gustavsson hade proffslicens åren 1986-1994, men sedan dess har det varit tyst på proffsfronten till i år.

– Från början hade jag tänkt hoppa över Ironman i år och hade inte anmält mig, men efter nyår blev jag sugen ändå, säger Martin Olsson som tävlar för Trimate SK.

Eftersom anmälningstiden då hade gått ut sökte han proffslicens och fick en plats till tävlingsklassen tack vare sin fina tid i fjol, 9.06.46. Proffsstatusen innebär att en hel del är annorlunda för brandmannen från Kalmar som under året testat på hur det är att tävla som proffs vid tre halva Ironman.

– Det är stor skillnad på hur tävlingen är upplagd. Som proffs får man starta fem minuter före alla andra och det innebär att man har lite bättre folk runt sig. Det går fruktansvärt fort i simningen och jag är ingen toppsimmare, så det har varit lite av en chockstart varje gång.

Halvdistanstävlingarna tidigare i år har varit en nyttig erfarenhet för honom inför lördagens tävling.

– Det har varit väldigt bra eftersom det är så annorlunda att tävla i proffsklassen. Jag har visserligen inte fått till något topplopp än, hela distansen passar mig egentligen bättre, men jag känner att jag är i bättre form än förra året.

Känner du dig redo för uppgiften i proffsklassen?

– Eftersom det här är första året får jag testa lite hur det går. Om man jämför med de bästa i världen ligger jag långt efter, men samtidigt är det lite svårt att jämföra mig med de bästa, jag har ju ett vanligt jobb. Mitt mål är att gå under nio timmar och det vore jätteroligt om jag klarar det. Jag har tränat på bra och är väl förberedd.

Träningsupplägget med coachen Luke Dragsta har varit ungefär detsamma som tidigare år, men träningstimmarna fler.

– Jag tränar varje dag och när jag har vilodagar tränar jag, fast lugnt. Det här året har jag kört mycket core och styrka. Många dagar kör jag två pass om dagen.

De sista dagarna inför Ironman väntar lugna träningspass och mycket mat för Martin Olsson.

– Det känns lite pirrigt nu. Det är nästan värst dagarna innan man ska starta, man går bara och är rädd att man ska bli sjuk.

Har du några tips till alla de som ska köra sin första Ironman?

– Jag tycker att man ska tänka långsiktigt och tänka på slutmålet. Ha en plan och håll en jämnhet över alla grenar. Det går upp och ned under hela tävlingen och när det går lätt passar jag på att njuta och när det sedan är tungt tänker jag på att det snart kommer en topp igen, det tycker jag funkar bra.

Vad ger dig högst puls – Ironman eller en utryckning på jobbet?

– Ha, ha, det är nog värre på Ironman.

Ironmanprofilen Tomas Gustavsson tycker att det är bra för tävlingen att Kalmar har fått ett eget proffs.

– Det är riktigt kul att det kommer någon lokal deltagare i proffsklassen. Det finns många motionärer och det är jättekul, men det är bra och viktigt för tävlingen att det kommer proffs också. Martin kan bli riktigt duktig, han kommer att peaka om fem år. Jag hoppas att det går bra för honom på lördag och jag håller tummarna för honom, säger Tomas Gustavsson.

Fakta

Martin Olsson

Ålder: 27 år

Familj: Flickvän.

Bor: I Kalmar.

Gör: Jobbar som brandman på Räddningstjänsten i Oskarshamn.

Klubb: Trimate SK.

Antal Ironman: Ska göra sin fjärde Ironman Kalmar.

Klass: Proffs

Startnummer: 28

Visa mer...