Glädjespridaren Liselotte: ”Jag har fått lite mer bråttom”

Kalmar Artikeln publicerades
Liselotte Erndin Dahlberg drabbades av follikulärt lymfom för sju år sedan. I bloggen Livslust berättar hon öppet om sin cancerresa och hon hoppas att hon med sin öppenhet kan hjälpa och peppa andra drabbade.
Foto:Johanna Eriksson
Liselotte Erndin Dahlberg drabbades av follikulärt lymfom för sju år sedan. I bloggen Livslust berättar hon öppet om sin cancerresa och hon hoppas att hon med sin öppenhet kan hjälpa och peppa andra drabbade.

Liselotte Erndin Dahlberg känner att hon har fått bråttom. Om det beror på åldern eller på cancern som lurar i kroppen vet hon inte och egentligen bryr hon sig inte. Fokus ligger på livet och att ha så roligt som möjligt medan hon lever.

Det sitter en tvåbarnsmamma i en bil och gråter. På radion spelas She med Elvis Costello och kvinnan som har kroppen full med cancer och har tappat allt hår efter sina behandlingar gråter hejdlöst.

– När man går igenom en tung period i livet behöver man en ventil. Vissa söker upp en psykolog, men jag hade min blogg och musiken. Musik kan vara en otrolig tröst, för mig är den förlösande. När det var tungt satte jag på värsta tjutarmusiken och bara grät, grät, grät. Det var så slående hur förlösande musiken är när jag satt i bilen och hörde den där låten och tänkte på vad min man måste gå igenom, säger Liselotte Erndin Dahlberg.

TV: Se när Liselotte Erndin Dahlberg leder kören Joyvoice

Familjen Erndin Dahlberg har fått två nya familjemedlemmar. Kattungarna Tzatziki och Salza tassar försiktigt omkring kring fötterna på oss och det är nästan svårt att tro matte när hon berättar om nedrivna vaser, kattrace och klösmärken på armar och ben.

– Egentligen skulle vi bara ha en katt, men det fanns två och vi kunde ju inte välja bort någon, säger hon pussar Tzatziki ömt på huvudet.

Sedan fem år tillbaka är hon tillbaka i Kalmar. Hon var skeptisk att flytta tillbaka när maken och sönerna ville till Kalmar, men älskar numera stan och att bo mitt i smeten av den.

Hennes uppväxt i Lindsdal var stökig. Hon hade en gravt alkoholiserad pappa, var under en period mobbad i skolan och blev klassens clown som sedan blev tuffingen som kaxade sig mot lärarna. När skolan var slut drog hon till Stockholm.

– Pappa söp ihjäl sig. Han gjorde mig aldrig illa fysiskt, men mamma åkte hit och dit. När han var nykter var han underbar och jag var hans lilla prinsessa. I dag är både mamma och pappa döda.

Liselotte hade två drömmar; att bli artist eller journalist. Hon tog mängder med sånglektioner och ville satsa på musiken, men valde till slut journalistiken och jobbar i dag som frilansande journalist. Sången har dock alltid funnits kvar vid sidan om.

Tack vare popkören Joyvoice har musiken åter tagit ett stort kliv in i hennes liv. Liselotte är ledare för kören där alla som vill sjunga är välkomna, hur det låter spelar inte så stor roll det viktiga är att ha roligt. I den här kören existerar varken noter eller pekpinnar, i Joyvoice sjunger medlemmarna på gehör och för glatta livet.

Joyvoice Kalmars avslutningskonsert där Liselotte Erndin Dahlberg sjunger själv

När kören skulle dra i gång i Kalmar sökte man körledare, Liselotte Erndin Dahlberg sökte och fick jobbet. Hon trodde att 25-50 personer skulle komma till hennes första körövning. Det kom 200.

– Det var så häftigt! Det var som om något saknades här i Kalmar och vi fick starta två körer. Kalmariterna älskar att sjunga.

Hennes egen erfarenhet från körsång var minimal när hon drog i gång Joyvoice i Kalmar.

– Jag har aldrig varit en körmänniska, för jag har alltid velat vara den som står längst fram. Kör var inte min grej, men nu när jag får leda en kör är det min grej. Jag vill göra det tillsammans med andra och här får jag lyfta och inspirera människor att sjunga av hjärtats lust. Att se den glädjen hos andra är helt fantastiskt och jag får så mycket kärlek, säger hon leende.

Joyvoice i Kalmar hade flera framträdanden under hösten, men körledaren betonar att det inte är det viktigaste med den populära kören.

– Joyvoice handlar om att vi träffas en gång i veckan och sjunger tillsammans, vi mår bra och har kul. Det första medlemmarna får lära sig är att inte stå med händerna nere, ingen får stå still och det ska svänga. Det är viktigare än att det låter klockrent.

I mars drar en ny säsong med Joyvoice i Kalmar i gång och inför den här säsongen har kören skaffat en större lokal.

Nästa vecka fyller Liselotte50 år. Hur födelsedagen ska firas vet hon inte ännu, men i april åker familjen på semester till Miami, Barbados, Trinidad och Tobago.

– Det känns härligt att fylla 50. Jag har inga som helst problem med att bli äldre och jag tycker att livet bara blir bättre ju äldre jag blir. 50 är en brytpunkt och det känns som att jag är i ett vägskäl i livet nu. Cancern gör ju också sitt, att det någonstans startar en tanke ”jag måste hinna med”.

För sju år sedan fick hon diagnosen follikulärt lymfom – en cancer i lymfkörtlarna som enligt läkarvetenskapen inte går att bota. Det började med att hon fick ont i kroppen, magen krånglade, hon svullnade och fick svårt att gå och ligga ned.

– Jag blev bara sämre och sämre och till slut kollapsade min ena lungsäck och jag var nära att dö. Jag var full med cancer, hela jag.

Liselotte svarade bra på behandlingen, men för tre år sedan kom knölarna tillbaka.

– Cancern är kronisk och jag blir inte av med den. Hur länge man kan leva med den vet man inte. Det är sju år sedan jag fick den och jag har förhoppningar att bli rätt gammal. Det händer mycket och det forskas mycket kring just den här cancern.

Follikulärt lymfom är en långsamväxande cancer och så länge Liselotte mår bra behandlas hon inte.

– Om jag påverkas av någon knöl eller mår dåligt kommer vi att stråla, men vi måste vara sparsamma med strålning och cytostatika för det sliter så på kroppen.

Sjukdomen har gjort henne mer ödmjuk och snäll mot sig själv och hon låter inte längre ”borde-saker” styra henne.

– Jag vet inte hur sjukdomen har påverkat mig, för jag tror att allt du är med om i livet påverkar dig, men jag har fått lite mer bråttom och jag har insett min dödlighet. Jag har kommit närmare mig själv.

På bloggen Livslust skriver hon om sin cancerresa, men bloggen handlar lika mycket om kattungar, musik och framtidsdrömmar.

– Jag tänker på cancern varje dag, tyvärr, för jag blir ju påmind hela tiden. Men mitt fokus är inte cancer, det är inte den som är jag eller som styr mig.

Hon tror på den indiska läkekonsten ayurveda och har bland annat ändrat sin kosthållning, slutat röka och ger sig tid att bara vara.

– Det känns som om jag fick en liten varning när jag blev sjuk. Jag har aldrig tränat i hela mitt liv, jag har rökt och inte varit så snäll mot mig själv. Jag har trots allt fått en bra cancersjukdom, jag har fått en snäll variant.

Liselotte Erndin Dahlberg är en schlagernörd av rang och borde vara glad som en speleman i dag när Melodifestivalen drar i gång igen, men i stället anser hon att musiktävlingen blivit själlös och ocharmig.

– Kan vi inte bara börja om? Christer Björkman har gjort sitt. Tänk om, dra ned på kostymen och gå tillbaka till att utgå från musiken. Det är jättesnyggt i dag, men det är för perfekt. Dessutom är det alldeles för många debutanter med. Det är inte kul.

KOMMENTERA GÄRNA INTERVJUN PÅ BONUS WEEKENDS SIDA PÅ FACEBOOK:

Fakta

Liselotte Erndin Dahlberg

Familj: Man och två gemensamma söner, två bonusbarn.

Bor: Litet trähus på Kattrumpan.

Ålder: Fyller 50 år nästa vecka.

Gör: Körledare, journalist och inspiratör.

Intressen: ”Resa! Att hänga på sig en ryggsäck och utforska världen är en sådan kick.”

Lyssnar på: Allätare med förkärlek till evergreens med exempelvis Frank Sinatra och Tony Bennett.

Läser: ”Gärna biografier samt böcker om självutveckling. Gillar att utmana gamla mönster.”

Bästa mellominne: ”När jag var gravid med äldsta sonen 1998. Han sparkade bara under en enda låt – Jills Johnssons Kärleken Är. Hon vann det året.”

Mina fem schlagerfavoriter: ABBA - Waterloo, Lena Philipsson – Det gör ont, Arvingarna – Eloise, Sanna Nielsen – Undo, Björn Skifs – Michelangelo.

Favoritartist: ”I mellosammanhang är Carola The Queen! Jag är svag för stora röster så Freddie Mercury, Celine Dion och Sinatra är mumma.”

Om jag skulle vara en schlagerlåt skulle jag vara den här: ”Jag väljer en textrad i stället: ”Dina bröst är som svalor som häckar” – haha!”

Visa mer...

Fakta

Joyvoice

Joyvoice är popkörer för alla som vill sjunga. Verksamheten bygger på glädje, gemenskap och att man ska våga släppa loss i sin sång oavsett vilken nivå man ligger på sedan tidigare.

Joyvoice grundades 2014 av Hanna Rydman i Linköping där det idag finns fyra körer med över 800 kördeltagare.

Idag har Joyvoice över 130 körer över hela Sverige med tusentals körsångare.

En del kördeltagare är nybörjare med längtan efter att få börja sjunga, andra är vana sångare med flera års tidigare erfarenhet av sång. Medlemmarna i Joyvoice är i alla åldrar.

Visa mer...