Första hjälpen för gräsmattan

Bonus Weekend Artikeln publicerades
Att gå barfota i daggvått gräs - vilken sommardröm! Experten Olle Berg ger dig alla tips för en riktigt fin gräsmatta.
Foto:Shutterstock
Att gå barfota i daggvått gräs - vilken sommardröm! Experten Olle Berg ger dig alla tips för en riktigt fin gräsmatta.

Våren står i full blom och överallt grönskar det – utom på din gräsmatta. Kala fläckar, öar av mossa och fula stuvor har tagit över. Men lugn, här är expertens bästa tips för en grön och saftig matta.

Att sätta ned de bara fötterna på en mjuk, sval gräsmatta, det är själva definitionen av svensk sommar för många. Men en vissen gräsmatta med vassa tistlar gör ju ingen lycklig. Ofta är problemet att man inte har gödslat ordentligt, säger Olle Berg, som har haft gräsmattor som sitt största intresse i 50 år, och skrivit handboken "Gräsmattan, så lyckas du".

- Många har fått för sig att de inte ska gödsla, kanske för att de tror att de ska behöva klippa oftare. Men en gräsmatta som får för lite näring blir som en människa utan mat - mager och sjuk. Den kan inte stå emot ogräs och mossa, säger han.

Utöver näringen missar många att vattna sina mattor ordentligt.

- Nysått gräs klarar inte en torrperiod innan rotsystemet har utvecklats ordentligt, säger Olle Berg.

Den som vill ha en riktig golfgreen får vara beredd att lägga mycket tid på att använda vertikalskärare (en maskin som skär ned i mattan för att tillföra syre), dressning och annat finlir, men för de flesta räcker det med vattning och gödsling för att få en lagom fin trädgårdsgräsmatta. Och ju mer man klipper, desto tätare blir gräset.

Stöter man på problem finns alla första hjälpen-knepen:

Problem: Mossa

”Den frågan jag får oftast är: Hur blir jag av med mossan?”, säger Olle Berg.

Orsaker: Oftast näringsbrist. Andra möjliga orsaker är torka, skugga och dålig dränering.

Tips: Bästa sättet att bli av med mossan är att få gräset att trivas. Vattna och gödsla ordentligt. Har du skugga kan du så en gräsfröblandning speciellt anpassad för sådana lägen. Blir vatten stående länge på gräsmattan är det ett tecken på dålig dränering - i värsta fall kan du behöva gräva upp gräsmattan och dränera om. För att snabbt bli av med mossan kan du använda ett bekämpningsmedel eller vattenlösligt järntillskott. Efter några dagar svartnar mossan och dör - men riv inte bort den, då ökar problemen till nästa år! Använder du järntillskott - lägg ut gödsel efter några dagar för att få igång gräsproduktionen.

Problem: Ogräs

”Det finns egentligen bara ett godkänt bekämpningsmedel för trädgårdsgräsmattor (Stroller plus+ t kombi) som bara tar bort ogräset, inte gräset. Alternativet är att plocka bort ogräset för hand. Bäst är en kombination”, säger Olle Berg.

Orsaker: En försvagad gräsmatta bildar grogrund för ogräs.

Tips: En så tät matta som möjligt är det bästa sättet att förebygga problem. Om du ska använda det godkända ogräsmedlet, se till att dygnsmedeltemperaturen är över 15 grader, då blir det mest effektivt. Behandla hela gräsmattan och gör punktinsatser senare om du märker att det behövs. Plocka bort ogräs för hand så snart du ser det.

Problem: Kala eller bruna fläckar

”Har du stora problem med kala fläckar räcker det oftast inte med att dressa och stödså - vertikalskär först så får de nya fröna bättre fäste än om du strör dem direkt på mattan”, säger Olle Berg.

Orsaker: Tänkbara orsaker är mögel- eller svampsjukdomar eller isbränna - att en isskorpa hindrar gräset från att få syre under våren när solen börjar skina.

Tips: Ofta försvinner mögel- eller svampfläckarna, men fläckar från isbränna behöver gräsmattedress (jordförbättrande blandning av mull och näring) och stödsådd med nya gräsfrön. Förebygg svamp och mögel genom att lägga ut järnsulfat på senhösten. Isbrännan förebygger du genom att lägga på ett mörkt jordlager eller gräsmattedress på hösten. Hacka i isen så att gräset får luft.

Fakta

Så sköter du gräsmattan månad för månad

Tidpunkterna justeras beroende på var i landet man bor, dessa gäller för södra och mellersta Sverige:

Mars-april: Vårstäda försiktigt, ingen hårdkrattning.

Maj: Näring i form av gödsel i början av maj. Vertikalskär och stödså i slutet av maj, om du inte har ogräs - i så fall väntar du.

Juni: Eventuellt ogräsmedel läggs på när dygnsmedeletemperaturen överstiger 15 grader. När ogräset dött, efter cirka tre veckor, bör du vertikalskära, stödså och dressa mattan. Om du inte har behandlat mot ogräs kan du vid behov ge extra gödsel i mitten av juni. Vid torka: Vattna ordentligt.

Juli: Gödsla i slutet av månaden. Vattna vid behov. Gräsmattan ska klippas en eller två gånger i veckan under växtsäsongen. Klipp inte mer än en tredjedel av grästes höjd åt gången.

Visa mer...

Tips

Vertikalskär

En vertikalskärare ser ut ungefär som en gräsklippare men skär med knivar ned i gräsmattan. Lämplig tidpunkt är i maj–juni, när gräsmattan tagit sig ordentligt. Görs för att stimulera skottillväxten, riva upp dött gräs och mossa och tillföra marken nytt syre. Verikalskärare finns att hyra.

Visa mer...

Tips

Vattna rätt

Nysådd gräsmatta: Vattna lite men ofta.

Etablerad gräsmatta: Vattna mycket men sällan.

Vattna gärna på kvällen eller natten så dunstar inte vattnet bort i värmen och solskenet.

Använd vattenspridare och regnmätare så vet du hur mycket vatten gräset får. Olle Berg rekommenderar 25-30 millimeter per vecka under torrperioder.

Visa mer...