Drottning Margaretaloppet byter bana

Bonus Weekend Artikeln publicerades
Den 27 maj är det löparfest i Kalmar. Då går Drottning Margaretaloppet, den här gången med helt ny bansträckning.
Foto:Anders Johansson
Den 27 maj är det löparfest i Kalmar. Då går Drottning Margaretaloppet, den här gången med helt ny bansträckning.

Ny bansträckning och ny elitklass. 21:a upplagan av Drottning Margaretaloppet bjuder på flera nyheter.

Den 27 maj går startskottet för Drottning Margaretaloppet i Kalmar. Efter 20 år vid Slottet och i Kalmarsundsparken flyttar nu loppet till Fredriksskans och Malmfjärden. Den fem kilometer långa banan startar på Fredriksskans och går längs Malmfjärden, på Ängö, runt Lindö och avslutas sedan med målgång inne på Fredriksskans.

– Det blir ett lättare arrangemang för oss och dessutom tyckte vi att vi hade kört 20 år på det gamla sättet och att det var dags att byta till något annat. Det känns bra, det blir en trevlig runda nära vatten och grönområden, säger Jan Kjellnäs i arrangörsklubben Kalmar SK.

Sedan starten 1995 har mer än 80 000 tjejer deltagit i Drottning Margaretaloppet och Jan Kjellnäs tror att konceptet motionslopp där det går lika bra att gå och lunka som att springa lockar många.

– I år har vi lagt till en elitklass som startar tre minuter före alla andra löpare. Vi har egentligen varit emot att ha tävlingsform, men nu har vi valt att göra så här, så får vi se vad det ger.

Precis som vanligt blir det musikunderhållning, utlottningar och picknick för deltagarna. De som anmäler sig till loppet bidrar dessutom till Barncancerfonden. Förra året bidrog Drottning Margaretaloppet med 6 000 kronor till Bröstcancerfonden.