”Det känns fantastiskt att få uppleva VM!”

Kalmar Artikeln publicerades
Ingrid Unger Frick från Kalmar är redo för helgens start i VM i Ironman 70,3. Tävlingen går i Chattanooga, Tennessee. Det är Ingrid Unger Fricks första VM, men hon är redan klar för ett VM till, i Sydafrika 2018.
Ingrid Unger Frick från Kalmar är redo för helgens start i VM i Ironman 70,3. Tävlingen går i Chattanooga, Tennessee. Det är Ingrid Unger Fricks första VM, men hon är redan klar för ett VM till, i Sydafrika 2018.

I helgen avgörs VM i Ironman 70.3 i USA. På startlinjen står Ingrid Unger Frick från Kalmar – den här gången för att se och lära. För nästa år väntar VM i Sydafrika och då blir det med ännu mer känslor.

Hur kommer det sig att du ska köra VM i Chattanooga, Tennessee, och sedan även VM i Sydafrika 2018?

– När jag körde Ironman 70.3 i Jönköping 2016 fick jag en slot (startplats) till VM i Chattanooga 2017 och för några veckor sedan tävlade jag och fick en plats till Sydafrika nästa år. Det känns fantastiskt att få uppleva VM!

Fick du platserna tack vare dina placeringar?

– Ja, placering och rolldown. Jag var rätt oförberedd, gick för att titta på prisutdelningen och då blev det en så kallad rolldown. Då har man sekunder på sig att bestämma sig om man vill ta platsen eller inte. I varje åldersgrupp delas det ut ett antal startplatser, men det gäller att vara på plats.

Hur ser dina förväntningar inför VM i USA ut?

– Jag tar det ganska mycket med ro nu. Jag var med om en trafikolycka på cykeln för sju veckor sedan och kunde inte simma på tre veckor på grund av infektionsrisk i en sårskada på underbenet, samt har haft lite problem med nacken. Jag testade att köra Kalmar Mini Tri och det kändes bra då så jag bestämde mig för att köra VM. Jag tar det här som ett lärande av VM-sammanhang i och med att jag ska köra VM nästa år med.

Hur är det med formen?

– Jag känner mig i form och kommer att göra mitt bästa, men jag sätter ingen och känner ingen press på mig.

Hur är förutsättningarna i Chattanooga?

– Banan är verkligen utmanande. Brant uppför i inledningen på cykel och det passar mig, men värmen är svårare att träna på. Det är varmt, cirka 30 grader, så det kommer att bli tufft.

Hur är det att köra en halv Ironman när man har gjort en full Ironman tidigare?

– Skillnaden är att man behöver ligga på högre intensitet under en halv, men tävlingstiden och återhämtningen är kortare. Träningsmässigt skulle jag kunna göra momenten i en halv Ironman vilken dag som helst, men det gäller ju att sätta ihop det och att få alla tre momenten att funka. Den här distansen passar mig bra.

Hur ser packningen inför VM ut?

– Cykeln är nedpackad i en cykelväska och skickas som specialbagage och kommer förhoppningsvis fram! Jag har löpskor, hjälm och cykelskor i handbagaget för säkerhets skull och våtdräkten ligger i cykelväskan.

Du får ju betala hela resan och VM själv – har du sponsorer?

– Inte i dagsläget. Jo, förresten, min mamma äger en fjärdedel av min cykel, hon som inte ens vill att jag ska hålla på med triathlon, ha, ha. Styrkan i att ha sponsorer handlar nog inte bara om det ekonomiska, utan även att någon kliver fram och tror på dig under en lång träningssäsong.

Nästa år väntar VM i Sydafrika – det blir lite speciellt för dig!

– Ja, min mamma är född i Sydafrika och jag är född och bodde mina sex första år i Zimbabwe. Min mormor och kusiner till mamma bor i Sydafrika, samt min syster i Mocambique, så jag räknar med henne i Nelson Mandela Bay i september 2018.

Här kan ni följa Ingrid Unger Fricks VM-start lördagen den 9 september

Fakta

Ingrid Unger Frick

Ålder: 43 år.

Bor: I Kalmar.

Familj: Två barn, särbo och bonusbarn.

Gör: IT på Telia Company.

Klubb: Kalmar RC Triathlon.

Aktuell: Ironman 70.3 World Championship i Chattanooga, Tennessee, lördagen den 9 september. Startnummer: 953.

Visa mer...