”Då förstod jag att jag verkligen inte är ensam”

Timmernabben Artikeln publicerades
2 bilder
Foto:Privat

I eftermiddag tänds 1554 ljus i Kyrkparken i Mönsterås – ett ljus för varje person som tog sitt liv förra året. 800 000 självmord inträffar globalt varje år. Genom att cykla kan alla hjälpa till att minska den siffran hoppas Maria Pedersen från Timmernabben.

Hur kan man minska antalet självmord genom att cykla?

– Genom att sprida information. För att lyfta frågan och skapa engagemang kommer vi under tre veckor att cykla för att uppmärksamma att fler än fyra personer tar sitt liv i Sverige varje dag.

Berätta om ditt initiativ i Suicide Zero!

– Det går till så att man cyklar och samlar på sig kilometrar, fotograferar sig själv eller cykeln och sprider bilden på sociala medier och berättar att man är med och sprider kunskap om självmord. Tagga bilderna med #WSPD2016 samt #suicidezerocykel. Tillsammans med andra cyklister jorden runt ska vi samla kilometrar så att de symboliserar sträckan runt hela jordklotet, 40 075 kilometer.

Vem kan vara med?

– Alla! Det spelar ingen roll om du bara cyklar ett par kilometer till vardags eller om du cyklar flera mil i veckan. Alla som vill vara med anmäler till maria@suicidezero.se hur många kilometer man har cyklat. Om man vill kan man skänka pengar, men det är frivilligt. Huvudsaken är att sprida informationen om självmord och att samla kilometrar.

Du har fått draghjälp av två idrottsprofiler?

– Ja, triathleterna Viktoria Johnsson och Clas Björling och det känns jättekul, speciellt med tanke på att Viktoria kommer härifrån.

Fler än fyra personer tar sitt liv i Sverige varje dag – hur reagerar folk när du berättar om den siffran?

– Oftast med ”Vad, är det så många?”. När vi tänder ljusen på lördag blir det så påtagligt att det är så många. Runt varje ljus finns det dessutom en stor krets av människor som drabbas.

Vad händer i Mönsterås i dag lördag?

– Vi ska tända ett ljus för varje person som tog sitt liv under 2015 ifjol, 1554 ljus.

Din son Fredrik tog sitt liv för tre år sedan – vad betyder ditt engagemang i Suicide Zero för dig?

– Det har betytt jättemycket. Först gick jag med i SPES (Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd), sedan är jag en doer och måste göra saker och när jag väl hittade Suicide Zero kände jag att där ska jag vara med. När jag 2014 fick höra att de skulle ha ljuständning på Sergels torg i Stockholm då tänkte jag att det här måste ske i Mönsterås också, för då var ju Fredriks liv ett av de ljusen.

Hur var känslan när alla ljusen tändes i Mönsterås för första gången 2014?

– Det kändes så bra när jag såg alla som stod där i Kyrkparken. Jag hade känt mig ensam innan, men då förstod jag att jag verkligen inte är ensam.

Fakta

Suicide Zero

Suicide Zero är en ideell organisation som arbetar för att radikalt minska självmorden.

Organisationen anordnar ljusmanifestationer på många orter i samband med den suicidpreventiva dagen 10 september.

Ett av Suicide Zeros viktigaste uppdrag är att träffa riksdags-, landstings- och kommunpolitiker samt partiledare.

I dag vet man hur man skulle kunna rädda ett mycket stort antal av de som tar sitt liv. Men på grund av okunskap, myter, rädsla och tabu kring självmord görs alldeles för lite. Genom att åka runt och berätta om hur suicidstatistiken ser ut runt om i Sverige, om egna erfarenheter och genom att visa på vilka metoder som visat sig effektiva för att förebygga självmord kan Suicide Zero få ett rejält genomslag.

Visa mer...