”Boom, kärleken blev ögonblicklig”

Nybro Artikeln publicerades
Ellinor Falkebo Nygren från Nybro har blivit ambassadör för Vätternrundan 2017. Hennes resa mot starten i cykelloppet i sommar kan följas på cykla.se. Innan det blir barmark och cykling utomhus laddar Ellinor bland annat med spinning på Malkars i Kalmar.
Foto:Paul Madej
Ellinor Falkebo Nygren från Nybro har blivit ambassadör för Vätternrundan 2017. Hennes resa mot starten i cykelloppet i sommar kan följas på cykla.se. Innan det blir barmark och cykling utomhus laddar Ellinor bland annat med spinning på Malkars i Kalmar.

Ellinor Falkebo Nygren lämnade soffan för sadeln och upptäckte tjusningen med cykling. Nu är hon ambassadör för Vätternrundan 2017.

Vad innebär det att vara ambassadör för Vätternrundan?

– Jag vill locka andra till cykling och givetvis också att cykla någon av Vätternrundans olika lopp. Där finns något för alla! När jag sökte uppdraget tryckte jag på att alla kan och kan jag så kan verkligen alla. Under året kan man följa mig och hur jag tränar och laddar till Vätternrundan 300 km.

Varför ville du bli ambassadör?

– Anledningen till att jag sökte var att när jag gick i mål ifjol gick luften ur mig. När jag såg att de sökte ambassadörer insåg jag att det här var en chans för mig att komma i gång igen och att få träningshjälp av proffs. Om jag blev utvald skulle det bli en extra press på mig och jag är en sådan som behöver det.

Tappade du sugen efter Vätternrundan ifjol?

– Ja, jag blir lite vilsen om jag inte har något mål så jag bestämde mig för att göra En klassiker efter Vätternrundan och ägnade hela semestern åt att skaffa alla prylar som behövdes, men sedan insåg jag att något saknades. Jag hade allt jag behövde, men jag tränade inte! Det blev liksom inte av, jag hittade inte tillbaks igen och eftersom jag inte är en van tränare hade jag inte heller så mycket att falla tillbaks på.

När upptäckte du cyklingen?

–2012 bestämde jag mig för att göra en minitriathlon, vilket jag också klarade. Innan dess hade jag sprungit/joggat en del, men många kilos övervikt och dålig kunskap om träning gjorde att mina höfter protesterade. 2012 hade jag tappat rejält i vikt och försiktigt börja löpa igen, jag hade dessutom börjat förstå det viktigaste av allt, att varje människa kan bli den hen vill vara, och just då jag ville vara en triathlet - om än i miniformat. Eftersom jag inte ville cykla på min gamla damcykel köpte jag min första racer och boom, kärleken blev ögonblicklig. Jag kommer från Lappland och när jag cyklade var det något som klingade bekant. Med cykling går det undan, man är ute naturen, känner alla dofter och kommer nära djuren.

Varför blev det Vätternrundan sedan?

– Jag cyklade alltid själv, aldrig med någon annan, för jag var rädd för att inte passa in. En dag frågade min chef om jag ville cykla Vätternrundan året därpå och jag svarade ja. Då tog jag mod till mig och gick med i en cykelklubb i Kalmar. Jag vågade mig dit en dag i april och det första jag gjorde var att välta alla cyklar! Men jag var välkommen ändå och kände tillhörighet och gemenskap direkt.

Cyklar du aldrig ensam numera?

– Jo, jag cyklar fortfarande ensam ibland, men jag är inte rädd längre för att cykla med andra.

Hur tränar du inför Vätternrundan 2017?

– Allsidigt, jag försöker varva yoga med styrketräning och cykling. Jag jobbar fortfarande med att försöka förstå kroppen, att skapa en relation med den för att kunna ge den vad den behöver.

Vad är det bästa med cykling?

– Frihetskänslan! Cykling ger så mycket, det är meditativt också. Lika ensamt och rofyllt lika socialt och trevligt kan det vara.

Fakta

Ellinor Falkebo Nygren

Bor: I Sankt Sigfrid i Nybro.

Familj: Gift, ett bonusbarn och tre bonusbarnbarn.

Ålder: 41 år.

Gör: Enhetschef på integrationsenheten i Nybro kommun.

Intressen: ”Naturupplevelser i stort och smått, att läsa och skriva, vänner, musik och cykel så klart.”

Cyklar på: En Crescent Tera.

Aktuell: Ambassadör för Vätternrundan 300 km 2017. Följ Ellinor på cykla.se/bloggar/ellinor-falkebo

Visa mer...