72-åring från Hagby äldst i Ironman

Ekenäs Artikeln publicerades
72-årige Lars Lundqvist från Hagby ska köra sin första Ironman på lördag. Den före detta polismannen är äldst i årets startfält.
Foto:Jonatan Bergöö
72-årige Lars Lundqvist från Hagby ska köra sin första Ironman på lördag. Den före detta polismannen är äldst i årets startfält.

Han har gjort otaliga maratonlopp, Vasalopp och Vätternrundor. Nu är det dags för debut i Ironman för Lars Lundqvist. 72-åringen från Hagby är äldst i startfältet.

72-årige Lars Lundqvist från Hagby har följt sina söner Peter och Patrik under Ironman i flera år. I år får sönerna sällskap av farsan på banan.

– Sönerna har ju genomfört Ironman och jag tänkte att jag också skulle försöka, säger debutanten efter ett simpass utanför bryggan på Ekenäs.

Med sina 72 år är Lars Lundqvist äldst i startfältet. I hans klass, M 70-74, startar även George Matscheko från Rinkabyholm och Rainer Schlipfinger från Österrike.

– Om jag inte bryter blir det ju minst brons i alla fall, skrattar han.

Lars Lundqvist är ingen duvunge i tävlingssammanhang – han har sprungit ett flertal maratonlopp, kört Vasaloppet och Vätternrundan flera gånger.

– Jag tycker att det är skoj att hålla motionen i gång. Målsättningen med Ironman är att ta mig i mål, inget annat. Jag hoppas att det går bra, för det är många moment och mycket trafik så allt kan hända.

Du är ju före detta polis – kommer du att tänka på trafikreglerna när du tävlar på lördag?

– Ja, självfallet! Det är alltid viktigt att tänka på trafikregler och framför allt att man har kommunikation med dem runt omkring en. Kanske kan man göra något undantag någon gång om man känner att kusten är klar, men det gäller att hålla sig till reglerna.

Hur tror du det kommer att kännas att gå i mål på Ironman?

– Helt fantastiskt och underbart. Jag minns när jag gick i mål första gången på Vasaloppet och jag kan tänka mig att det är en liknande känsla. Jag har en otroligt stark önskan om att gå i mål, men sista biten kommer nog bli den tuffaste. Då är kroppen väl nyttjad och man ska springa ett maraton, då gäller det att ha pannben.

Men det har väl du?

– Ha, ha, ja, jag hoppas det.

Fakta

Lars Lundqvist

Ålder: 72 år

Familj: Fru och tre vuxna söner.

Bor: I Hagby.

Gör: Före detta polis, numera pensionär.

Antal Ironman: Ska göra sin första Ironman.

Klass: M70-74

Startnummer: 2582

Visa mer...