69-årige ”Joye” laddar för sin första Ironman

Bonus Weekend Artikeln publicerades
Foto:Paul Madej

Georg ”Joye” Matscheko har funderat i några år på att göra en Ironman. Nästa sommar, när han fyller 70 år, ska han köra tävlingen för första gången.

Det är ingen idé att be Georg ”Joye” Matscheko om ett träningsschema för veckan. Något träningsschema använder pensionären från Rinkabyholm sig inte av, han kör hellre på känn.

– Jag bara kör. Känner jag mig jättesliten hoppar jag över träningen. Jo, förresten, på lördagarna är jag ofta i simhallen. Då kör jag leksimhoppning, ungarna tycker att det är roligt att se en gammal gubbe som jag hoppa och efter det brukar jag simma några kilometer. Men de andra dagarna blir som de blir.

Löpningen ligger Georg ”Joye” Matscheko varmt om hjärtat. Han började träna långdistans när han arbetade i Australien som 45-åring, nästan tio år senare gjorde han sitt första marathonlopp. Sedan dess har det blivit åtminstone ett marathon varje år.

– Jag springer fem-sju mil i veckan. Ibland vänder jag om det inte känns bra och går det bra springer jag bara på. En gång sprang jag sju mil.

Den 10 juni 2016 fyller Georg ”Joye” Matscheko 70 år. Drygt två månader senare ska han göra sin första Ironman.

– Så fort jag har suttit på cykeln tänker jag att det här kommer aldrig att gå, skrattar han. Simningen går bra, men cyklingen är det stora bekymret, trots att jag har cyklat till jobbet i hela mitt liv. Men det är inte samma sak.

Han tävlingssimmade som ung och har alltid varit i gång och i bra form – ändå är det nu, när han är 69 år, formen är som bäst.

– När jag var ung var jag stark och snabb, men inte så uthållig som jag är i dag. Men alla har någon svag punkt i kroppen och det blir tydligare ju äldre man blir. Ljumskarna har jag haft väldeliga problem med, fast nu när jag tränar simning och cykling också är jag helt utan smärta.

Ironman i Kalmar har han följt många gånger, men han har aldrig varit med på morgonen vid starten.

– Det pirrar lite i magen. Här ska man alltså i. Hur sjutton ska man klara sig utan att någon sparkar av en simglasögonen, undrar han.

Precis som Ulrika Holmgren har Georg ”Joye” Matscheko som målsättning att ta sig runt banan.

– Det ska bli kul att försöka, men det är inte alls säkert att jag klarar tiden. Jag är nöjd om jag klarar mig på 15,59, ha, ha. Men det kan ju hända saker. En gång, när jag skulle springa ett marathon, fick jag bryta efter två kilometer.

Fakta

Georg ”Joye” Matscheko

Ålder: 69 år

Familj: Fru, 47-årig dotter sedan tidigare äktenskap och 22-årig dotter.

Bor: I villa i Rinkabyholm.

Gör: Pensionerad sjukhusfysiker. Vikarierar som lärare och arbetar som reseledare på somrarna.

Intressen: Träning, utförsåkning, läser mycket facklitteratur om fysik och astronomi.

Visa mer...