Olympic Day, Kung Davidsson och vem har Bosse P hållhake på?

Lördag 05 maj 2012, 22:34

Drabbningen mellan Smedby AIS och IFK Berga blev lika tuff och tät som jag trodde. Matchen slutade 1-1. Jag snackade med min släkting, Robin Lönn, efter matchen och han gav mig en bild av hur det sett ut. Jag messade även med Bergas fina ytterspringare P.Rydasp efteråt och han gav mig en lite annorlunda bild av matchen. Så det är svårt för mig att säga något om det var rättvist eller ej. Men det verkar som att Smedby hade mycket boll utan att skapa alltför mycket. Berga hade spelat ett bra försvarsspel.

Jag var lite småsugen på att slänga in en etta på oddset på Smedby. Ettan stod dock alldeles för lågt så jag chansade på krysset som stod i över 5 (!) gånger pengarna. Jag körde en dubbel och la till kryss på Bergkvara mot Höör. Den matchen slutade 0-0 och jag satte dubbeln till 22 ggr pengarna. Gott!

Jag missade tyvärr den matchförberedande träningen i morse. Jag var iväg på ett studiebesök med Smålandsidrotten på Olympic Day i Oskarshamn. Detta är ett riktigt bra projekt (www.olympicday.se). Vi på Smålandsidrotten är en av arrangörerna och vi anordnar detta i Kalmar/Öland i september. Jag och Lucas Nilsson, den gamle DIF- och KFF-legenden, är ansvariga för detta på vårt kontor. Det var nyttigt för oss att se hur det fungerade i Oskarshamn.

Olympic Day ägde idag rum på bland annat Oskarshamns AIK:s hemmaplan. De har konstgräs likt oss i Lindsdal. Vår konstgräsplan är bedrövlig. Deras var nog ännu sämre. Jag hoppas att dessa mattor byts ut efter säsongen. Våra kroppar slits enormt mycket på dessa undermåliga planer.

Imorgon klockan 17.00 tar vi alltså emot Ljungby IF. Vi ställer upp i formationen 4-3-3 och jag startar till höger i anfallet. En lite annorlunda roll för mig. Jag trivs bäst och är mest van att hålla till som central mittfältare. Det var några år sedan som jag lirade i en offensiv kantroll. Men jag ska göra mitt bästa och jag vänjer mig säkert vid positionen ju mer jag spelar där. I och med att jag har en offensiv roll är ett av mina mål under matchen att komma till mycket avslut. Jag har ett rätt hyfsat skott så det tänkte jag försöka utnyttja. Jag borde nätat i förra matchen. Tyvärr bommade jag. Imorgon hoppas jag sätta dit den.

Jag var förut hemma hos föräldrarna och kollade på FA-cupfinalen mellan Chelsea och Liverpool. En match som Chelsea vann med 2-1. De har räddat upp sin säsong riktigt bra. För några månader sedan såg det ut som en fiaskosäsong för Chelsea.

Jag var nära på att stänga av matchen. Bosse P kommenterade. Han är bedrövlig. Att han får sitta i CL-studion samt kommentera matcher av denna dignitet är en gåta. Jag undrar vem han har hållhake på inom Viasat. Det kan inte vara många i Sverige som tycker att han är vass.

Ikväll blev det sen middag. En middag som bestod av fläskfilé, rotfrukter (rödbetor, morötter och palsternackor) i ugn, gorgonzolasås och en fin mozzarellasallad. Perfekt dagen innan match.

Gott! Där vann Sverige hockeyn och min trippel satt (Chelsea, Vimmerby och Sverige). Jag får tacka Kung Davidsson på Tobaksboden för trippeln då han tryckte lite extra för Sverige och Chelsea vilket gjorde att jag valde dem.

/ Johan IsraelssonLäsarkommentarer på Barometern.se

På Barometern.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på Barometern.se. På tider då Barometerns webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på Barometern.se

Barometern.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på Barometern.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Barometern som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Disqus

Stinsen från Colombia, Bokrea och svenska supertalanger som vänder hemåt

Torsdag 27 feb 2014, 20:36

Träningsläger i Turkiet inför säsongen 2010. Vi fick en frikväll dagen före hemresa och gick på nattklubb. Dåvarande supertalangen Tibor med keps på sig och den andra snubben är Martin Holm, också en råtalang, som med rätt prioriteringar skulle spelat högt upp i det svenska seriesystemet. Lirar nu i vår serie med laget Prespa Birlik. Och ja, jag försöker nog dansa på denna bild.

Igår kväll föreläste Bosse Johansson för ett gäng Liffare. Det var en mycket trevlig kväll och Bosse har varit med om många spännande saker i sitt liv. Han levererade anekdoter på löpande band och kom med mycket intressanta, och tänkvärda saker, när det gäller ledarskap. Jag kan förstå varför han lyckats som ledare och varför han är så omtyckt i de föreningar han verkat i. Något som alltid genomsyrat Bosses sätt att vara är empati och hjälpsamhet. Att förstå att alla människor är lika värda, oavsett om det handlar om en vaktmästare eller en president i en klubb. Detta kan ses som självklarheter men långt ifrån alla tänker, eller agerar, på detta sätt.

Föreläsningen var planerad att hålla på i 90 minuter men varade i över två timmar. Och Bosse kunde nog ha fortsatt i två timmar till. Anekdoterna tog aldrig slut. Han snackade exempelvis Stinsen från Colombia, Laudrup, vaktmästare, en arg grekiskt hjälptränare, bortskämda rikemansbarn från Norge och en stor stark smed. Åhörarna i lokalen kluckade ofta gott av skratt under kvällen vilket alltid är trevligt. Tack och bra jobbat Bosse!

***

Bokrean pågår ju för fullt. Jag klickade igår hem ett tiotal böcker. Frågan är bara när man ska hinna läsa allt, men det är lika bra att passa på när priserna är så förmånliga (några kostade bara 18 spänn!). Följande böcker beställde jag hem: 101 historiska misstag, Barca: så skapades världens bästa lag, En man som heter Ove, Vad hunden såg och andra äventyr, Bruce, Breaking Vegas: a true story of monumental excess, sex, love, violence and statistics, Livet, The Clash, Welcome to my nightmare: sagan om Alice Cooper, Min booky wook: ett liv med sex, droger och stand up och Ingen lätt dag.

***

Tack CG! Jag hoppas att jag har drabbats av min sista förkylning.

***

Vår seriekollega, FC Höllviken, har fått ett tillskott som jag är väl bekant med. Tibor Cica har signat på för dem. Låter namnet bekant? Jag spelade tillsammans med Tibor i Limhamn Bunkeflo och han ansågs som en av Malmös största talanger. Han vann också TV-serien ”I Zlatans fotspår”. Han var som sagt en stor talang när han kom upp i vårt A-lag och vi lirade några matcher tillsammans på det centrala mittfältet. Jag minns Tibor som en skicklig spelare med fin bollkontroll. Jag minns honom också som en bra grabb.

2011 blev Tibor värvad till Serie A-klubben Cesena och samtidigt valde han att spela för det kroatiska landslaget. Han gjorde flera framträdanden i bland annat det kroatiska P18-landslaget. Och i april 2012 satt han på bänken mot det italienska storlaget InterGuizeppe Meazza.

I dagarna snackade jag med min gamla vapendragare, ”Mjällby-dödaren” Henrik Ewald, som undrade om jag kunde gissa vem som signat på för hans lag Höllviken. Givetvis kunde jag inte det och när han berättade att Tibor var tillbaka i Sverige och på division 2-nivå blev jag lite besviken. En sådan spelare av Tibors kvalité borde ju spela högre upp. Han var i Italien, blev sedan utlånad till ett lag i Kroatien, och är nu tillbaka i division 2 i Sverige. 21 år gammal. Jag vet inte alls varför han inte lyckades utomlands men nog är det lite sorgligt.

Men han är ju långt ifrån den förste, och lär heller inte vara den sista, av talanger som vänder hemåt efter en misslyckad sejour utomlands. Jag har en gammal lagkompis som gjorde samma sak, Guri Baqaj. Han slog sig inte in i italienska Albinoleffes (klassiskt lag) A-lag och vände hem till Halmstads BK och Allsvenskan. Förra året lirade han också i samma serie som oss med sitt FC Rosengård. Vi har ju även Goran Slavkovski, som kallades för ”den nya Zlatan”, och som debuterade i italienska Inter som 17-åring. Han är idag 25 år och spelar division 6-fotboll i Malmö. Det går snabbt utför.

Det är givetvis svårt att lyckas som ung svensk ute i Europa. Det är en mördande konkurrens. Men frågan är varför så många, så kallade, supertalanger vänder hemåt - och när de kommer hem - spelar i så pass låga divisioner. Jag tror att mycket sitter i den mentala styrkan. Att många unga spelare lever på sin råtalang. Det går som på räls i några år, men sedan hårdnar konkurrensen och ens talang räcker enbart inte till. Har man då inte ”hela paketet” (mental styrka, träningsvilja, karaktär etc.) så tar det bara stopp en dag och man kanske inte orkar längre.

Hur som helst, det ska bli intressant att se vad Tibor har att komma med i mötena med Liffen. Det gäller att inte ge honom för stora ytor på mittfältet för då är han skicklig.

/ Johan Israelsson


Årets nyförvärv och Långkastarn

Tisdag 11 feb 2014, 20:56

Palle fixade för några månader sedan en kaffemaskin till omklädningsrummet. Kaffeälskarna i laget menar att detta är årets nyförvärv alla kategorier.

Anfallaren Robert Bratt signade i veckan på för oss. Det känns mycket bra. Bratt är 23 år och kommer senast från Blomstermåla i fyran. Under den gångna säsongen gjorde han 11 mål och 8 assist. Året innan gjorde han hela 22 mål i fyran så det är en riktig poängspelare vi får in. Jag tror och hoppas att han kommer att leverera bra även på en lite högre nivå. Han har alla förutsättningar för det tack vare sin fina snabbhet och fysik.

***

Och på tal om nyförvärv. Palle har fixat en kaffemaskin i omklädningsrummet och de kaffe-älskande killarna (läs Witte, Ville, Calle…) sa tidigt att detta var årets nyförvärv alla kategorier. Jag själv är inte särskilt förtjust i kaffe. Däremot en varm kopp the är inte alls fel att slänga i sig efter ett kylslaget träningspass ute på Fjölebro.

En kopp varmt kostar 2 kr och när man tar en kopp är det eget ansvar att skriva ett streck vid sitt namn. Ville har redan börjat anklaga folk för att skriva upp extra koppar på hans namn. Jag vet inte om det stämmer. Men idag – när Ville inte tränade – så tyckte jag mig se ett streck nära, eller rentav på, hans namn.

För ungefär 10 år sedan hade vi ett liknande fall i Liffen. Då var det inte kaffe det handlade om, utan då var det läsk. Det stod alltid en back läsk när man kom in i omklädningsrummet och efter träningen kunde man dra ett streck vid sitt namn och få en läsk för 3 kr. När man kom upp i 40-50 kr brukade man betala av skulden.

Vid den här tiden hade vi en otroligt snål student i laget. Vi kan kalla honom Långkastarn. Långkastarn var som sagt mycket snål. Efter varje träning tog han exempelvis en klase bananer med sig hem (trots att man bara fick ta en banan per gubbe efter ett träningspass). Han hade ingen egen bil att åka med ut till Lindsdal så han var alltid tvungen att åka med någon. Ofta var det keepern Göran Bexell som fick lov att hämta honom inför varje träning. Men det var inte Långkastarn själv som ringde och frågade om Bexell kunde hämta honom utan det var Långkastarns pappa, som bodde långt upp i landet, som ringde samtalen åt sin son. Detta på grund av att Långkastarn aldrig hade några pengar på sin mobil, eller han hade ibland pengar, men dessa ville han givetvis inte slösa på att ringa till Bexell.

Hur som helst. Killarna i laget började skriva upp läsk på Långkastarns namn. Varje träning precis efter att Långkastarn gått hem. Skulden växte sig snabbt stor. Och när det var dags för indrivning vägrade Långkastarn att betala. Han hade ju inte druckit några läsk. Han tog ju endast av gratisbananerna. Efter en träning låtsades Långkastarn att åka hem. Men han åkte inte hem, utan han la sig i bakhåll utanför omklädningsrummet. När han såg ett gäng juniorer (det var oftast de som skrev upp läsk på Långkastarns namn) närma sig läskbacken och började skriva upp läsk så flög han upp från sin gömma och störtade in i omklädningsrummet och såg då att han hade fått 4-5 läsk uppskrivna på sitt namn. Jag behöver inte berätta att det tog hus i helvete där va?

Långkastarn var inte bara snål. Utan han besatt även en annan egenskap. En lite mer positiv sådan. Han kastade sjukt långa inkast. De längsta jag någonsin sett. Jag tror att det var Mats Gunnarsson som tränade oss denna säsong och vårt absolut bästa anfallsvapen var Långkastarns inkast. Vi hade två varianter. Den ena var, när vi fick inkast långt ner på egen planhalva, att kasta bollen bakom deras backlinje på kvicksilvret Johan Rosén. Oavsett om vi var längst ner på vår planhalva eller inte så kastade han alltid in bollen bakom backlinjen och det blev friläge. Den andra varianten var när vi fick inkast på motståndarens planhalva. Då skulle nickspecialisten Fredde Andersson, smyga upp från mittbacksposition upp till bortre stolpen och nicka in de monsterlånga inkasten. Inför varje match påpekade Gunnarsson att Långakastarn inte skulle ta i för mycket. För när han råkade ta i för mycket så flög bollen till motsatt sida och rann ut till inkast. Långkastarn alltså. Där snackar vi en kille med spetsegenskaper.

***

Nu ska jag slänga mig i soffan och se på filmen Capote (går på TV4-film), med den nyss avlidna Philip Seymour Hoffman i huvudrollen. Jag har faktiskt inte sett den men folk säger att filmen ska vara ett mästerverk. Vi får väl se om den levererar.

/ Johan Israelsson


Blåsväder och Fredde P tar timeout

Fredag 07 feb 2014, 19:55

Och då hamnade jag i blåsväder efter mitt senaste blogginlägg. Egentligen inget konstigt med det. Jag räknade med att det skulle bli reaktioner.

Jag kunde valt att vara tyst och skippa att lyfta fram denna ”affär”. Men nej. Jag valde att tala istället. Fel eller ej, jag vet inte. Hade det handlat om en 30-årig kille som stoppats från att gå till vår förening hade jag inte brytt mig nämnvärt, men nu handlade det alltså om en 18-årig talangfull kille som verkligen ville testa sina vingar i en förening närmare elitfotbollen. Och som dessutom var rejält trött på fotbollen efter några tuffa år med diverse degraderingar.

Sedan kan jag erkänna att jag - i något eller några fall - uttryckte mig klumpigt eller dumt i min text. Exempelvis kring att det antagligen måste vara något som står fel till i Färjestadens verksamhet på seniorsidan då de tappat många spelare de senaste åren och haft väldiga problem med att rekrytera nyförvärv. Det kunde jag bland annat ha utelämnat i texten.

Men sakfrågan är, och det står jag givetvis fortfarande fast vid, att det är synd om Daniel Aspegren. Jag struntar i de rent ”sportsliga perspektiven”. Jag ser fallet rent individmässigt och ur perspektivet medmänsklighet. Inget annat. Sedan tycker jag att föreningar, som ligger på en lägre nivå som Färjestaden gör, och även vi, måste tänka på individen och dess utveckling. Rent sportsligt, vad som är bäst för laget och verksamheten, tycker jag man ska ägna sig åt i elitverksamheter så som i Superettan och Allsvenskan. Där kan man, i mina ögon, tvinga kvar en spelare för att det är bäst för laget. Jag tycker inte man ska göra det på lägre nivåer.

I mitt yrke jobbar vi mycket med individens personliga utveckling. Helt enkelt vad som är bäst för den enskilda individen. Att känna glädje med sin idrott och på så sätt kunna utvecklas på ett bra sätt är något jag/vi värdesätter och pratar mycket om. I detta fall är det ganska givet vad som hade varit bäst för just denna individ. Därav min tydliga ståndpunkt.

Jag kan givetvis förstå att Färjestaden skulle hamna i en än mer prekär situation om en av deras absolut viktigaste spelare lämnade föreningen. Och jag lider med Färjestaden kring att de har tappat många spelare och inte fått in något nytt. Jag vet hur det är. Det var liknande i vår förening inför en säsong när jag flyttade hem från Malmö. Och det är verkligen ingen rolig sits att hamna i.

Olander skrev ju en ”svar på tal text” - i ett word-dokument (tror jag det var) och publicerade på något av sina sociala medier. Där kallar han mig bland annat för ung, orutinerad, åsiktsmaskin och kaxig. Jag har inga problem med att ta det. Dock känner jag mig inte särskilt ung längre (fyller ju för fan snart 28!). Orutinerad - som tränare ja - inte inom idrotts- och fotbollsbranschen. Åsiktsmaskin - jag har ju en blogg och då brukar man tycka till om saker och ting. Fast jag skulle snarare kalla, i princip hela den vuxna svenska befolkningen, för åsiktsmaskiner då de flesta använder sociala medier och ofta har åsikter om allt och alla. Däremot känns det väl sådär att bli kallad kaxig. Det har inte hänt många gånger att jag blivit kallad för detta, och jag vill tro att det verkligen inte är något som kännetecknar mig eller min personlighet. Däremot naiv, det skulle kanske kunna passa in på mig, i alla fall i vissa lägen.

Jag skulle kunna bemöta det Olander skrev i en större avhandling (exempelvis det om Liffens kassa ekonomi eller när man drog ur damlaget ur ettan) men då är risken att det blir än mer pajkastning och det är inget jag vill bidra till, säkert inte Olander heller.

Jag ringde tidigare idag Olander för att "tala ut". Jag fick dock inget svar men lämnade ett meddelande. Och ikväll ringde han upp och vi kunde snicksnacka kring denna "härva". Vi hade ett gott snack och var, för det första, rörande överens att detta blivit rejält uppförstorat. Jag fick också bra info angående kringliggande saker i denna deal som var bra att veta. Alltså, "stridsyxan" begravd.

***

WinbergBarometern - eller Räven som han kallas - var inte sen att hugga på detta ”scoop”. Kul att man kan bidra med nyhetsvärde till blaskan. Och med jobbtimmar till Räven. Detta borde väl vara värt lite cash? Eller vad säger du Stor-Podd-Hansson där på Cypern, ska jag skicka en faktura med dig som referens?

Räven frågade ju mig, i dagens tidning, hur jag skulle ställa mig till om Oskarshamns AIK ville värva vår målvakt Deurell nu. För det första tycker jag frågan är ganska värdelös. Det är inte riktigt samma sak. Deurell - om han skulle gå till OAIK, skulle då endast gå upp en division. Deurell är 26 år. Daniel - om han gick till oss, skulle gå upp tre divisioner. Han är 18 år och skulle kunna närma sig elitfotbollen på detta sätt. Ett par bra säsonger skulle kunna leda till att en elitklubb fick upp ögonen för honom. Det är dock inte särskilt troligt att gå till en elitklubb direkt från division 4. Men svaret på Rävens fråga skulle kort och gott bli ett ja. Vår förening har ju som policy att inte stoppa spelare som får chansen att spela högre upp.

Och mamma. Kära mamma. Du behöver inte vara orolig för att jag hamnar i en liten dispyt, eller i ett så kallat blåsväder. Det är ju "bara" fotboll det handlar om. Jag kan ta vara på mig själv och är inte den som far särskilt illa över en sådan här sak eller situation. Alltså lugn, bara lugn.

Denna lilla debatt har skapat lite glöd i lokalfotbollen och vissa verkar tycka att det är riktigt festligt. Jag såg exempelvis att Kalmar Södras twitterkonto skrev följande: dispyten mellan Magnus Olander (FGOIF) och Johan Israelsson (LIF) kittlar sådär gött som bara en riktigt bra konflikt kan göra. Go on boys!

Haha, den tweeten fick mig att klucka gott av skratt.

En sista sak kring mitt förra blogginlägg. När det gäller utbildningsbidraget och mina åsikter kring detta så var jag inte ute efter att hänga ut någon av de spelare jag nämnde. Jag ville bara påtala, och understryka, systemets brister och hur illa jag tycker att det fungerar. Exempelvis när det gällde Borgh, så fick LIF ut jättemycket av honom, både på och utanför planen. Och jag vet också att han var väldigt medgörlig i förhandlingen med LIF och att han ville att det skulle lösa sig på bästa sätt.

***

Tyvärr får vi räkna bort Fredde P från vår trupp. I alla fall när det gäller vårsäsongen. Han har, bland annat, mycket arbete med sin renovering och känner att tiden just nu inte räcker till. Han vill också hinna med att träffa sin lilla grabb mer om kvällarna. Tråkigt för oss. Men förståeligt. En Fredde P, i form, är seriens bästa spelare. Och han är också mycket nyttig för de unga killarna i truppen. Men om han inte kan lägga ner tiden som krävs nu i vår, och kanske endast träna ett par pass i veckan, hade han inte varit bättre än någon annan. Så detta kanske är den bästa lösningen för tillfället. Jag har dock förhoppningar kring att det kan öppnas upp en lösning under sommaren och till höstsäsongen. Det vore inte fel att ha Fredde P som joker under en lång och tuff höst.

***

Nehe, då tar vi helg och lägger ”Aspegren-gate” till handlingarna. Och vad ska jag då göra i helgen? Jo, jag ska lyssna - om och om igen - på The Gaslight Anthem och dess nya platta The B-Sides. Otroligt vassa akustiska versioner på flera av deras bästa låtar.

/ Johan Israelsson


Stackars Daniel Aspegren, utbildningsbidrag, The Queen of Lower Chelsea och Eldsjälsgalan

Onsdag 05 feb 2014, 18:07

Daniel Aspegren är 18 år gammal och har tillhört Färjestadens GoIF ett flertal år. Om jag inte är helt fel ute så har han stått, i princip ordinarie, i föreningens A-lag sedan han var 15-16 år. Och detta betyder att han har varit med och rasat i seriesystemet med föreningen. Uttåg ur division tre och nu senast degradering från elitfyran. Som säkert de flesta vet har Färjestaden tappat oändligt många spelare de senaste åren och har haft problem att få in nyförvärv. Varför det är på detta vis har jag ingen aning om. Jag är inte insatt i Färjestadens GoIF och dess verksamhet det minsta. Men en sak är säker. Något är väldigt fel i föreningen. Eller i alla fall i dess seniorverksamhet.

Lindsdals IF tog kontakt med Aspegren i början av december och bjöd in honom till träning. Vi söker en målvakt som kan ta upp kampen med Deurell i vår bur. Aspegren var väldigt glad när vi ringde till honom. Efter första träningen sa han något i stil med ”detta var skitkul, det är ju denna nivå man vill vara på. Jag var tidigare inne på att lägga av, det har varit tufft i Färjestaden i några år”. Aspegren körde på och redan efter ett par träningar gjorde vi klart att vi ville ha in honom till oss. En ung, utvecklingsbar kille, som gör allt på varje träningen och som dessutom är en mycket bra kille. Han tränade med oss i ungefär en månad och jag tycker att han blev bättre för var vecka som gick. Det fanns mycket att hämta där.

En dialog mellan klubbarna startade och från Liffens sida sades det att det kommer säkert att gå att lösa men det kan ta lite tid. I detta läge, under frimånaden, skulle han väl kosta runt 40-50 tusen kronor om man följer reglementet som finns. Och detta var ju inte aktuellt. Dessa pengar kan inte en förening av LIF:s mått slänga upp på en enskild spelare. Utvecklingsbidraget är egentligen ett skämt, men det går jag in på lite längre fram.

I helgen fick jag höra att ”det är helt kört med Daniel”. Jaså, han har ju tränat på med oss hela tiden och det jag hört var att det i sinom tid skulle kunna gå att lösa. Nu, efter frimånadens slut, så kan ju en klubb sätta vilken prislapp de vill på en spelare och nu sa Färjestaden att han alltså inte var till salu.

På Färjestadens hemsida kan man nu läsa:

Inga spelare har kommit in, men ett antal har lämnat; dock inte Daniel Aspegren som har varit och tränat med Lindsdals IF. "Lindsdal vill ha Daniel och Daniel vill till Lindsdal, men vi kan inte släppa en målvakt vid den här tidpunkten, det vore som att skjuta sig i foten", säger Magnus Olander. Daniels rutin, trots sin unga ålder är alltför viktig för en trupp med medelålder på 18.4 år.

Och ja, vad ska man säga. Egentligen ville jag inte säga någonting om detta men ju mer jag tänkt på det så kan jag verkligen inte låta bli. Och jag börjar med att säga: stackars Daniel Aspegren. Jag lider med honom. Visst, det är surt för oss, att vi inte kan få in denna keeper nu. Men det löser sig alltid på ett eller annat sätt med någon keeper för oss. Även om det kanske inte blir lika bra som detta kunde blivit eller att det kommer att ta ett bra tag att få fram en lösning.

Men jag tycker så förbannat synd om Daniel som har ställt upp för Färjestaden i dessa tuffa år och som nu får en chans, som 18-åring, i ett division 2-lag. Det skulle blivit en tuff och hård kamp med Deurell om förstaplatsen, så det är omöjligt att sia om han hade blivit etta eller tvåa med tiden. Oavsett, så tror jag, att hade han utvecklas enormt med bra målvaktsträning och bra kvalité på träningen. Om han får bra målvaktsträning i Färjestaden vet jag inget om men jag vet att han inte kommer att få det sistnämnda i Färjestaden och han riskerar att stanna av i utvecklingen. Eller ännu värre. Han kanske skiter i det och lägger ner istället. Risken finns. Han hade ju haft funderingar på detta innan. Jag hoppas att Daniel håller gott mod och att han orkar kriga på och att han i framtiden får en ny chans av oss, eller en klubb på vår nivå, eller ännu högre upp. För potential finns som sagt.

LIF har som policy att alltid släppa spelare till klubbar högre upp. Att ge dem chansen när den kommer. För den kanske bara kommer en gång och då ska man få testa sina vingar. En rimlig policy att ha. Eller en ganska given policy att ha för en mindre klubb rättare sagt. Synd att inte alla klubbar har det så och ser till spelarens bästa istället för vad som skulle vara klubbens bästa. Klubben, som i detta fall, ligger i Sveriges sjunde högsta liga. Nog hade de, med sitt redan unga lag, säkert kunnat köra på med en lika ung målvakt som övriga truppen. Frågan är hur mycket mindre poäng de hade tagit med den en annan, yngre keeper, i buren istället för med Daniel. I ärlighetens namn hade nog det varken gjort till eller från vid en tabellplacering.

Nog om detta. Men som sagt, kämpa på Daniel och låt inte detta slå undan benen på dig.

***

Jag känner att jag även måste spy lite galla över det här som kallas för utvecklingsbidrag, eller utbildningsbidrag. Som i sig är rätt sjukt. Det är bra, och helt rimligt, att utländska klubbar och klubbar från allsvenskan och superettan, ska betala pengar för unga spelare (under 23 år) som de tar till sin klubb. De har ekonomi för det och det ger en slant till föreningen som fostrat spelaren.

Detta utvecklingsbidrag gäller ju för spelare under 23 år som får ett professionellt kontrakt. Och vad betyder detta? Jo, att spelaren ska tjäna 3000 kr om året. Och på vår nivå, i division 2, så måste alla ha detta kontrakt för att vara licensierade.

Alltså måste LIF betala utvecklingsbidrag till de klubbar som spelaren (om han är under 23 år) representerat från att han var 12 år. Det finns ett system, eller en tabell, där det står en given summa, beroende på vilken nivå spelaren ska gå till. Om en utländsk klubb värvar en ung spelare kan det handla om miljoner. Om vi ska värva en spelare handlar det ofta om summor runt 20-60 tusen. Vilket är helt sjukt. Hur fan ska en division 2-klubb kunna langa upp 60 lakan för en spelare? Och ofta en spelare som kommer från en lägre division och man vet inte alls om han håller på vår nivå. Ofast är föreningar ganska medgörliga och ser till spelarens bästa och begär en symbolisk summa och kanske någon form av vidareförsäljning. Men tyvärr är inte alla medgörliga. Vi hade förövrigt en spelare på provspel i vintras. Han var 22 år gammal och spelade i en division 4-klubb. Vi var intresserade och ställde frågan till klubben vad de ville ha för honom. 50 tusen fick vi svaret tillbaka. Jodå, så att eehhh….

Fler exempel. LIF fick betala runt 20 tusen för Cardmo Drott när han kom till klubben. Han kom från Kalmar FF som 19-åring. Och nej, vi fick inte betala till Kalmar FF. men vi fick betala till hans moderklubb Målilla. De var stenhårda, de skulle ha sina pengar. De hade nämligen inte fått ett öre av KFF i och med att KFF inte gjort honom till ”proffs”. Cardmo Drott spelade nog max 10 matcher för Liffen under två säsonger. Lägg därtill en kontraktskostnad. Alltså, det blev dyrt.

En som också kostade pengar var Christopher Christensson, som också kom från Kalmar FF Tipselit till oss. Trots att CC har moderklubb Lindsdals IF. Denna gång var det inte heller KFF vi behövde betala några pengar till, utan det var till Färjestadens GoIF. De begärde också fullt utvecklingsbidrag för CC (runt 25 tusen tror jag), som gick från LIF till Goifen när han var 12 år. Och det är från 12 år som utvecklingsbidraget började gälla. Jag tog för givet att man här måste hitta en billigare lösning, han var ju liksom Lindsdalsgrabb i grund och botten - en symbolisk summa på några tusenlappar skulle väl gå att få igenom? Men icke. Färjestaden, var även denna gång, stenhårda och LIF fick slänga upp pengarna för att grabben skulle kunna få komma tillbaka till sin moderklubb och lira i tvåan. Rimligt? Nej.

Det är ju fan inte heller rimligt att en division 2-klubb ska slänga upp tiotusentals kronor för unga spelare som aldrig varit upp på denna nivå tidigare. Det finns många fall i landet där spelare har blivit stoppade på grund av det höga utbildningsbidraget. Och detta förloraren ju enbart spelaren på och i längden också kanske svensk fotboll.

Det är svårt att ligga i division 2. Man får ofta slänga upp pengar för spelare man värvar. Men man får sällan pengar tillbaka. Det är vid de enstaka fall där klubbar högre upp vill ha våra spelare. Har man tur kan man då få en liten slant, men det händer ju mer sällan. Exempelvis fick LIF inte ett öre när IFK Luleå köpte Ahonen (som lirat i LIF i 18 månader), utan pengarna gick till Kalmar FF.

Men när våra spelare, som exempelvis Oscar Borgh, nyss lämnade för Kalmar AIK, som ej behöver ha professionella kontrakt, får inte LIF ett öre. Och Borgh var inte heller gratis, långt därifrån, när han kom till oss från Vimmerby. Man får alltså betala men man får inget tillbaka.

Det är en hård värld att leva i, denna division 2-värld. Landets fjärde högsta liga. Det är nästan som så att klubbarna på denna nivå behandlas som en professionell klubb med stora ekonomiska muskler. Men det är ju långt ifrån sant.

Att se över reglementet och hitta en bra lösning för division 1- och 2-klubbar kanske man skulle ta tag i. Det är ju ofta dessa klubbar som är en språngbräda till elitfotbollen.

***

Jag känner att detta inlägg måste avslutas med en ljuv, men lite sorgen, stämma. Och vad är då bättre än att höra Brian Fallon i den akustiska versionen av mästerverket The Queen of Lower Chelsea

***

Förresten. Liffen är en av 10 föreningar som är nominerade till årets Eldsjälsgala och har chansen att vinna 100 000 kr. Och jag antar att föreningen endast är nominerad tack vare Magnis fantastiska försäljningsjobb med diverse lotter.

Vi kan väl hålla tummarna att vi vinner de där 100 000. Då kan vi ju alltid lägga pengarna på två 20-åriga killar från någon lokal division 4-klubb…

/ Johan Israelsson


Hammarbykryss, Kalmarvinst, Beatles och föreläsning

Söndag 02 feb 2014, 18:55

Yoko Onos verk.

Öster – Hammarby slutade 0-0 igår. Jag trodde att det skulle bli en tät och jämn match som slutade med ett kryss, dock chansade jag ju på 1-1 och inte 0-0. Det var, i det stora hela, en bra match. Det var ett bra tempo, framför allt i första halvlek. Bägge lag skapade en del chanser. Närmast att spräcka nollan var Hammarby. Exempelvis hade Pablo ett skott i stolpen och ett i ribban. Även Kennedy hade ett skott i ribban på en fint slagen frispark. Öster var inte heller oävna men hade siktet dåligt inställt och sköt mestadels utanför Hopfs målram. I andra halvlek har Hammarby återigen ett skott i ramen. Denna gång i stolpen efter ett fint, ”vobblande” skott, av inbytte Rennie. Velic hade också ett bra läge att ge Öster ledningen i mitten av andra halvek när han, efter en kommunikationsmiss mellan backlinje och målvakt, hade öppet mål men la bollen metern utanför.

Jag är redan nu ganska säker på att både Öster och Hammarby kommer att vara med bland topp-5 i Superettan. Säkerligen lär också Sundsvall och GAIS vara det. Sedan brukar alltid någon oväntad uppstickare vara med och slåss i toppen. Jag har en känsla av att Sirius blir att räkna med.

Erik insats igår var godkänd. Han såg stark ut, löpte mycket och vann flera viktiga dueller på mittplan. Han borde dock blivit målskytt, när han omarkerad, kom upp bra på en hörna men nickade över. Han såg bollen sent och var inte riktigt beredd, men nog ska det vara mål där och det tyckte han själv också. Johan Persson och Erik känns som ett mycket bra innermittfältspar i Superettan och som jag varit inne på tidigare; de lär inte släppa många över bron.

Batan visade vilken nytta han kommer att göra med sin löpstyrka och snabbhet. Pablo är en mycket bra bollmottagare, trots sin storlek, och visade prov på fina avslutningar, som denna gång dock tog i målramen. Kennedy är Kennedy. En mycket bra spelare. Men jag tyckte att för mycket skulle gå igenom honom. Nu känns det som att det finns flera spelare som kan göra det, man behöver alltså inte spela allt igenom honom. Rennie stod för ett fint inhopp och enligt Erik har han sett piggare och piggare ut de senaste veckorna. Jag ställer mig däremot frågande kring mittbackarna. Ingen av de som lirade igår känns särskilt bolltrygga eller passningsskickliga, vilket är viktigt att ha när man för spelet (som Bajen framför allt hemma kommer att göra). Det är viktigt att mittbackarna kan hitta upp med uppspel in på innermittfältare och forwards längs marken. Nu spreds det en hel del bollar. Dock är det svårspelat inne i tipshallen och bollen studsar som värsta studsbollen.

Bra publiksiffra igår. Det var väl i princip fullsatt i hallen, drygt 1700 personer, och en hel del av dem var Bajare.

Hammarby kommer att bli bättre och bättre för varje vecka som går och jag tror att de hemma, på ett vattnat konstgräs, kommer att kunna spela snabb fotboll som är svår att hänga med på för motståndarna. Men laget behöver tid på sig och det är såklart bra om supportrarna visar tålamod.

***

Starkt av Kalmar FF - att utan flera viktiga spelare – vinna borta mot Mjällby med 1-0, genom mål av Mendes. Kul att gamle Liffaren Filip Sachpekidis fick starta. Kalmar FF ser intressanta ut. De har många bra spelare och framför allt känns det som att truppen är mycket bred och kan klara av skador. I alla fall i lagdelar som backlinje och mittfält. Framåt är det lite tunnare men det jobbas på att få in en anfallare och nog är det behövligt.

***

Vi har fräschat till det lite i lägenheten och gjort diverse inköp. Senast två tavlor från John Lennons gamla donna Yoko Ono, hon som av många, anklagats för att ha förstört Beatles.

När jag ändå är inne på Beatles tänkte jag delge er mina absoluta favoritlåtar med dem. Konstigt nog började jag redan som 12-åring att lyssna på dem. Mycket tack vare att en av mina skateboardidoler (ja, jag åkte mycket skateboard på den tiden), Ali Boulala, avgudade Beatles.

Here Comes The Sun

Lucy In The Sky With Diamonds

Ticket To Ride

Let It Be

Day Tripper

Yesterday

Imagine

Revolution

Hey Jude

Jag skulle kunna hålla på hur länge som helst. Jag tror inte att Beatles har gjort några dåliga låtar.

***

I morse var jag och Calle och körde ett träningspass med Liffens P00-02 – Sangefors gäng. Vi agerade instruktörer och träningen var upplagd som så att det var mycket bollkontroll, avslut och tempospel. I det stora hela såg det bra ut och jag tror att grabbarna uppskattade att vi var på plats. Förhoppningsvis kan vi få se mer av detta, att killar från A-laget, kommer ner till de yngre Liffen-lagen och agerar instruktörer. Det skapar en gemenskap i föreningen och även förebilder.

Efter träningspasset höll jag i en liten föreläsning för grabbarna. Föreläsningen handlade om utveckling och glädje samt kring övergång från 7-manna till 11-manna.

Saker jag tryckte på:

• Egenträning – för att bli en riktigt bra spelare krävs det att man tränar själv utanför ordinarie fotbollsträningar.

• Fokus och koncentration – man ska alltid göra sitt yttersta på träning och match. Gör man inte det så blir både laget och individen sämre.

• Föreberedelse inför träning och match – kost, vila och även mentalt. Gå igenom olika personliga mål innan matchen. Exempelvis idag ska jag skjuta fem skott på mål, eller idag ska jag slå fem bra passningar till anfallarna, eller idag ska jag klara av att göra dem av de finter jag tränat på under veckan.

• Sätt upp utvecklingsmål. Alltså inte resultatmål att idag ska vi vinna, eller göra si och så många mål. Det viktiga, i denna ålder är inte att vinna, det är att utvecklas. Både som grupp och individ.

• Laganda – skapa trivsel i gruppen – har man kul och trivs tillsammans kan man också prestera bättre och utvecklas mer.

• En individ utvecklas olika snabbt – ha tålamod och jobba hårt – vissa utvecklas mycket när de är 11 år, andra när de är 14 år, eller när de är 18 år.

• Talang får man gratis men man når inte framgång gratis – man når framgång genom hårt jobb och målmedvetenhet.

• Det viktigaste av allt: allas lika värde i ett lag - oavsett vilken kvalité du besitter. Man ska ta hand om varandra i ett lag och man ska ha roligt tillsammans. Känner man ingen glädje kan man heller inte utvecklas.

***

Nu blir det ett kvällspass på Nordic Gym. Eller Wellness Studio har de väl bytt namn till. Intervallcykel samt bålstryka står på programmet. I lurarna blir det Filip & Fredriks senaste podcast-avsnitt.

/ Johan Israelsson


Framtidens IF, påskrifter och Östers IF vs. Hammarby IF

Fredag 31 jan 2014, 20:39

Onsdag och torsdag spenderades i Växjö på verksamhetsmöte med Smålandsidrotten. Intressanta ämnen som Idrottens himmel och helvete samt Framtidens IF behandlades. Programserien Idrottens himmel och helvete, som just nu går på SVT, tänker jag eventuellt behandla framöver i ett längre inlägg. Framtidens IF handlar om hur föreningarna kan, och kanske bör, ta sig an framtidens alla hot och möjligheter som finns i samhället och inom föreningslivet. För att inte gå in för djupt på ämnet så kan jag väl säga att nytänk och innovativt tänk i en förening är att föredra istället för att göra som vi alltid gjort. De stora elitklubbarna har länge jobbat likt ett företag, kanske är detta på väg in (och kanske är det behövligt) även i mindre föreningar där man börjar tala i termer som kundvård (medlemmar, sponsorer) och dylikt. Det finns en del intressant litteratur kring ämnet Framtidens IF hos SISU idrottsböcker.

Jag och gamle KFF- och DIF-spelaren, Lucke Nilsson, delade som vanligt rum på Stadshotellet i Växjö. På morgonen, runt 06.30, skulle Lucke gå upp och duscha. Jag låg fortfarande och sov. Men jag vaknade av en rejäl smäll inifrån badrummet. Vad fan var det där undrade jag. Efter en stund kommer Lucke ut som om inget har hänt, varpå jag frågar –vad var det som small till inifrån badrummet? Lucke berättade att han glömt lyset när han börjat duscha och skulle ställa sig på badkarskanten och sträcka sig efter lysknappen. Lucke halkade och trillade och vattnet sprutade överallt i badrummet (det märkte jag när jag gick in där, golvet var dyngsurt). Det hade kunnat gå illa men Lucke klarade sig fint. Till och med lårbenshalsen var intakt på ”gubben”.

***

Snön faller och vi med den… Nja, vi faller väl inte riktigt, men vi tvingas köra alternativa träningar för stunden på grund av den vita skit som trillat ner från himlen den senaste tiden. Igår var planen i Lindsdal ej brukbar så vi tog på oss löpardojorna och körde löpning i Lindsdal. Vi körde 4 km ganska behaglig jogg för att sedan springa intervaller de sista 2 km.

Ikväll var vi inne i sporthallen i Lindsdal och körde inomhusfotboll. Det var stundtals bra tempo på liret och det bjöds på en del fina mål och kombinationer. Kami stod exempelvis för en fin soloraid där han tunnlade en försvarare för att sedan också tunnla målvakten. Kami är lite utav en inomhusspecialist och väldigt vass på små ytor. Det är egentligen inget konstigt med det. Han har nog lagt tusentals timmar i Norrlidshallen på kvällar och helger. Exempelvis lirar han spontanfotboll i hallen varje helg även nu.

Idag signade ytterligare två lirare från fjolårets trupp på kontrakt för 2014. Dessa var Tommy P och Serell. Jag är mycket glad att dessa killar kör vidare. Det var också skönt att Tommy P valde bort pengarna i Berga.

I dagsläget har vi 18 spelare klara med ett A-kontrakt och ytterligare fyra unga spelare med ett så kallat spetsgruppsavtal (dessa killar tränar med A-truppen och är uppflyttade från juniorlaget). Vi jobbar på att få in några till namn och förhoppningsvis kan vi få klart dessa inom kort. Det ser bättre och bättre ut för varje vecka som går. Det ska bli en intressant säsong.

***

Imorgon bär det av till Växjö igen. Det är Östers IF mot Hammarby IF som står på programmet. Mamma och pappa kör en bil lite tidigare för att hinna med diverse ärenden. Jag hakar på Hasse ”Tjabba” Ådèn och B-G Svedjenäs i B-G:s bil. Tanken var att jag skulle köra men tydligen har B-G en stor och säker bil. Vi får hoppas det i alla fall.

Jag är mycket nyfiken på Hammarby och hur Erik ser ut just nu. Det ska verkligen bli kul att kolla. Det var länge sedan jag kollade på Hammarby live och jag tror redan nu att det kan bli bra tryck inne i Tipshallen. Erik hade nämligen hört att Hammarby kommer med två supporterbussar från Stockholm. Lägg därtill övriga Bajare som tar sig dit på egen hand.

Det ska bli intressant att se hur samspelet på det centrala mittfältet ser ut där Erik och Johan Persson spelar som ”sittande” mittfältare med Kennedy framför sig. Kennedy har för övrigt varit riktigt bra på träningarna och Erik säger att han besitter en otroligt hög klass. Och konstigt vore väl det annars. Killen har ju lirat i exempelvis svenska landslaget, Ajax och Racing Santander.

Öster har tappat en del spelare och det är väl svårt att säga vart de ”står” i dagsläget. Detsamma gäller väl i och för sig Hammarby. Men jag har en kollega som är ungdomstränare i Öster och han hyllade den nye tränaren och det kändes som ett verkligt lyft efter Thomssons misslyckade år.

Enligt Johan Persson har inte Öster förlorat sedan 2006 i Tipshallen. Om det stämmer är det oerhört imponerande. I och för sig så tränar de säkert 6-8 pass där inne under försäsongen. Så nog blir det tufft för Hammarby att vinna imorgon. Jag gissar på att det blir en tät match som slutar kryss, 1-1. Erik eller Pablo gör Bajens mål och Velic gör Östers mål.

/ Johan Israelsson


Bosse Johan, Patrik "EG" Eklund och grispass

Tisdag 28 jan 2014, 21:19

Jag agerade tårtbud i fredags när Erik tackade Kalmar FF:s kansli för fina år i föreningen.

Malin Friman hade grillat efter måndagens träning. Mycket trevligt. Från vänster: Tjoa, Kilen, Kackel, Peo, Lill-Lee Baxter, Malin, Magni och Palle.

Tungt på mattan idag. Jag och John krigar på. Johns frilla är magisk på bilden.

Calle och Ville krigade på. Dessutom är dom mycket snygga.

Idag snackade jag med Bosse Johansson. Ni vet det gamle tränarlegenden som ledde Danmark till kvartsfinal i VM98 men fick se sig besegrade av Brasilien. Jag har länge varit intresserad av att få till en föreläsning med ”Bosse Johan” men det har inte blivit av och jag vet också att han inte är särskilt förtjust i sådant nuförtiden.

Men idag gjorde jag slag i saken och ringde upp honom och förklarade upplägget. Föreläsningen kommer att äga rum i Liffens klubbhus och det är Lindsdals IF som står som värd för arrangemanget i samarbete med Smålandsidrotten.

Bosse tackade enbart ja för att det var jag som ringde och för att det rörde Lindsdals IF. Det kändes verkligen kul att höra. Dels att han personligen har ett fint förtroende för mig och också för att han bryr sig om Lindsdals IF (det visste jag dock sedan tidigare att han verkligen gjorde). Bosse har en stark koppling till Lindsdals IF. Han har bland annat en gång i tiden varit spelande tränare i föreningen och han bor numera i Lindsdal.

Han har varit i mängder av olika länder och klubbar genom åren. Det ska bli mycket intressant att höra vad han har att säga kring sin fina karriär samt hur hans syn på ledarskap är. Föreläsningen kommer att äga rum i slutet av februari. Håll utkik efter en inbjudan.

***

Idag var jag på lunch med Sangefors. Vi satt på Skafferiet och snicksnackade när jag fick syn på Malmölegenden Patrik ”EG” Eklund.

EG och jag känner varandra sedan min tid i Malmö. Sommaren 2008, när jag kom till Malmö och Limhamn Bunkeflo, så satt han på bänken bakom Ola Svensson i Superettan. EG och jag fick bra kontakt direkt. En skön jävel som är bra på att tugga och alltid har ett skämt nära till hands. EG var också riktigt lovande som ung målvakt då han huserade i diverse landslag och spelade i Malmö FF. Han lirade flera år tillsammans med Zlatan Ibrahimovic i juniorlagen i MFF och man kan väl lugnt säga att Zlatan, och Zlatans vapendragare Tony Flygare, "pissade" på honom. I Malmö kan det vara ett tufft klimat och jag vågar knappt tänka på hur en sådan som Zlatan och Tony Flygare var mot yngre talanger som kom upp och tränade med juniorlaget.

Hur som helst, in kommer han på Skafferiet, och brister ut i ett stort leende när han får syn på mig. Det var nog 4-5 år sedan vi sågs. Vi har endast småtuggat lite på Facebook senaste åren. EG var i stan över dagen på jobb och slog sig ner hos oss och vi snackade gamla minnen och lirare vi spelat tillsammans med. EG är också polare med Markus Rosenberg, som ryktas att vara på väg hem till Malmö FF. Vi får se om övergången blir verklighet.

Ett kul återseende helt enkelt.

***

I veckan agerade jag tårtbud när brorsan ville tacka för sin tid i Kalmar FF. Jag var och överlämnade en fredagstårta till Kalmar FF:s kansli. En fin gest av Erik tycker jag.

Erik kommer för övrigt att spela vidare i Hammarby IF med numret han senast hade i Kalmar FF – nummer 4. Han fick alltså numret han önskade.

***

Herman Sillerström, den före detta LIF-spelaren, som redan som 15-åring debuterade i tvåan och LIF, men som numera spelar i Kalmar FF Tipselit fick spela en halvlek med Kalmar FF:s A-lag i dess träningsmatch mot Oskarshamns AIK. Härligt.

Mycket kul att se att gamla Liffare kommer fram på en högre nivå. Där ligger LIF rejält framkant jämfört med våra lokala konkurrenter. Brorsan och Sachpekidis är två exempel. Etrit Berisha, som stod i LIF under stora delar av säsongen 2009, gör stordåd i Lazio. Och även på tjejsidan får LIF fram spelare till Allsvenskan. Det kan också tilläggas att namn till i form av Daniel Ahonen som gick en omväg, via Lindsdals IF, till elitfotbollen.

Jag tror, och hoppas, att föreningen kan fortsätta att fostra elitspelare.

***

I måndags hade vi riktigt bra kvalité på träningen. Bra fokus och bra tempo genomgående. Enligt mig hittills den bästa träningen. Vi avslutade med tuffa löp men efter det kunde vi avnjuta grillade hamburgare och tjocka korvar. Bra jobbat vid grillen Malin Friman. Tack!

Idag körde vi vårt rena fyspass i Lindsdalsskolans lilla inomhushall. Det är ett jobbigt pass men idag var det ännu jobbigare. Ett riktigt grispass. Jag hade, tillsammans med Samuel aka Lill-Lee Baxter, justerat några övningar. Och dessa sög otroligt mycket.

Upplägget är som följer. Det finns 13 stationer. Man jobbar två vid varje station och man jobbar i 40 sekunder, vilar i 20 sekunder och går sedan vidare till nästa station. Man kör igenom samtliga 13 stationer och vilar efter det i 3 minuter. Sammanlagt är det tre sådana varv. Allt som allt tar passet 45 minuter. Effektivt och bra. Men oj vad jobbigt det är. Fokus ligger på pumpen (hjärtat – flåset ska förbättras), benstyrka och bålstyrka.

Idag hade vi lagt till en station på en tjockmatta. Jämfotahopp där man skulle nudda sina anklar. Denna sög bra. Framför allt när stationen innan var burpees... Kanske får vi justera, eller till och med ta bort, någon station till nästa gång. Vi ska inte gå in i den berömda väggen utan vi ska ligga på gränsen och pressa oss. Jag kan lova att vi aldrig kommer, eller ska, förlora några matcher sista 20 minuterna på grund av att motståndarna är starkare än oss.

***

Calle Sahlén har signat på för ett år till i Liffen. Mycket bra! Calle är en bra spelare och ledare av rang. Nu väntar vi på några påskrifter till. Onekligen ser det mycket ljusare ut nu än vad det gjorde för några veckor sedan. Det känns som att, vi även detta år, kommer att ha ett slagkraftigt lag.

***

Precis i detta nu tog United ledningen mot Cardiff. RvP, som är tillbaka efter skada, hängde dit en nick. Jag har stora förväntningar på Mata, och jag hoppas RvP och Rooney håller sig skadefria. Då kan jag på allvar börja tro och hoppas på att säsongen kan räddas upp. Kämpa United.

/ Johan Israelsson


Nyförvärv, gubbljud, Alexander Bard och Olof Persson

Torsdag 23 jan 2014, 14:14

Kami Eliassi - Ny från Kalmar FF.

Erik Ingemarsson - Ny från Gullringen.

Ny litteratur som i veckan nådde min brevlåda.

I veckan signade två nya spelare på för oss. Den första är Erik Ingemarsson som är 28 år och kommer senast från Gullringens IF i trean. Den andra är Kami Eliassi som är 18 år och kommer från Kalmar FF Tipselit.

Erik är en stabil spelare och bra kille som kan användas i backlinjen och centralt på mittfältet. Han blev under den gångna säsongen utsedd till Gullringens bästa spelare. Kami är en vänsterfotad yttermittfältare med fint steg och fina fötter. Han besitter en oerhört stor potential och det ska bli intressant att följa hans utveckling hos oss. Jag tror att han kan bli ett utropstecken under kommande säsong. Lite kuriosa kring Kami: när han var mellan 12-15 år spelade han ingen fotboll alls utan satsade enbart på boxningen där han rönte fina framgångar.

Truppen börjar sakteligen ta form och det känns som att vi har en bra mix mellan gammalt och ungt. Vi har många yngre killar som ser intressanta ut och som kan utvecklas med hjälp av de rutinerade killarna. Jag tycker mig också se flera spännande egenskaper i truppen som innan har varit sällsynta hos oss. Killar som är duktiga en mot en och kan slå sin gubbe och hota ordentligt. Innan har vi mest haft ”löpare”, eller i alla fall mer värdesatt spelare med sådana styrkor. Nu har vi en blandning av detta vilket jag tror kommer att bli bra. Kreativitet och teknik blandat med fysik känns som en bra kombination.

***

Jag har inte tippat särskilt frekvent på senaste tiden och jag kan knappt minnas senast jag vann en lite finare slant. Men nu var det dags. Jag satt i lördags förmiddag och knåpade ihop ett chansodds på Tobaksboden. Fyra engelska matcher, fyra ettor. Vinnare på Norwich, Millwall, Arsenal och Crystal Palace. Jag la 150 spänn och fick 17.50 i odds. Jag slumrade mig igenom Arsenal-matchen och vaknade lagom till att slutsignalen ljöd. Och när jag kollade matcherna såg jag att oddset hade gått in. Mycket fint. Kanske kan jag komma in i ett litet ”flow” nu. Det är väl i och för sig föga troligt. Men jag kan ju alltid hoppas.

***

Jag beställde i förra veckan hem lite ny litteratur. Dessa var El Choco, The Catcher in The Rye, Det är inte mig ni söker – jakten på Bob Dylan samt The Wolf of Wall Street. Den sistnämnda var konstigt nog inte med i sändningen men jag hoppas att den ska dyka upp inom kort.

Jag har stora förväntningar på El Choco. Den är baserad på en verklig händelse där en svensk hamnar i ett av Bolivias värsta fängelser på grund av kokainsmuggling. Många hyllar boken.

Jag är också förväntansfull över klassikern The Catcher in The Rye. Jag beställde den på engelska så vi får väl se om jag mäktar med den läsningen på ett bra sätt. Och såklart är det alltid spännande att läsa om geniet Bob Dylan.

***

Fan, det verkar som om jag börjar bli gubbe. Förutom att jag gillar att ta gubblurar när möjlighet ges, kluckar Farquhar gott av skratt där hemma när jag böjer mig ner eller vänder mig i soffan och ger ifrån mig stönande/stånkande ljud. Jag är trots allt bara 27 år, så jag känner att jag måste kämpa med att få bort de där ljuden.

***

Ett tips. Lyssna på Alexander Bard i Värvet. Jag har tidigare haft väldigt svårt för denna man men efter att ha lyssnat på Värvet-intervjun reviderades min syn på honom. Han besitter ett intellekt som är få förunnat och delger många intressanta och tänkvärda saker under sin intervju med Kristoffer Triumf.

När vi ändå är inne på Kristoffer Trimuf och Värvet vill jag också lyfta fram intervjun med Erik Niva. Även den mycket intressant.

***

Det var längesedan jag lyssnade på Kents mästerverk 999. Igår gjorde jag det igen. Jag lyssnade om och om igen på den. Och oj vad bra den är.

***

Styrkekram. Kan inte det ordet sluta användas...

***

FC Höllviken, där flera av mina gamla lagkompisar spelar, är nykomlingar i vår serie. De sprang hem trean förra året och vann storstilat. Detta lag tror jag även kommer att bli bra under kommande säsong. De kommer att vara med i toppen. Dock drabbades de nyligen av ett tungt avbräck när tränaren Olof Persson - den gamla MFF-spelaren – blev headhuntad av Malmö FF till att bli assisterande tränare till Åge Hareide. Serien blir en profil fattigare.

Här är ett klassikt klipp när Olof Persson sjunger Var ska vi sova i natt för MFF-supportrarna.

Idag blev Olofs ersättare kvar och valet föll på Anders Grimberg. En rutinerad tränare men som haft en del problem. Åkte ut med Limhamn/Bunkeflo (eller fick rättare sagt kicken när de var på väg att åka ur) i Superettan samt Trelleborgs FF ur samma serie. Under 2013 var han i TFF i ettan och gjorde väl en sisådär säsong. Men sist han huserade på division 2-nivå så tog han upp Klagshamn till ettan (dock fick de dra sig ur på grund av ekonomiska skäl).

/ Johan Israelsson


Erdin Demir, Max Axelsson, Kalmar FF, Fische och Funkabos Cafú

Lördag 18 jan 2014, 15:35

Första träningsveckan är avklarad. Fotbollsträning måndag, torsdag och fredag. Ett rent fyspass tisdagen i en inomhushall. Det var ett bra fyspass som genomfördes, i detta pass är syftet att bli starkare rent muskulärt men också konditionsmässigt. Enligt mig har vi inte, på denna nivå, råd att enbart köra ett fyspass med fokus på styrka. Vi måste få med bägge delar när vi endast tränar fyra pass i veckan.

Fotbollsträningarna har, över lag, varit bra. Dock var gårdagens pass mindre bra. Det kändes som att det var aningen ofokuserat på sina håll med enkla misstag. Kanske var det trötta huvuden och kroppar hos en del. Träningarna just nu innehåller mycket boll (som jag alltid vill att de ska göra) och olika varianter av spel. Vi har fortfarande testspelare som är hos oss och dessa vill vi gärna se i diverse spel. Några spelare har imponerat och förhoppningsvis kan vi signa dessa inom kort. Träningen igår avslutades med ett gäng 200-meters löp i maxfart. Eller i den högsta fart man orkade hålla. Killarna tog ut sig ordentligt vilket var kul att se. Vi kommer att bli starka när vi pressar oss så.

***

Min gamla lagkompis, Erdin Demir, som i dag spelar i norska Brann och är med landslaget på januariturné nu sägs vara aktuell för den turkiska storklubben Galatasaray. Oerhört mäktigt om övergången skulle bli verklighet. Erdin och jag spelade tillsammans under en och en halv säsong i ettan. Han kom från Malmö FF till oss och gjorde snabbt ett gott intryck som en mycket bra kille och en vass fotbollsspelare. Några matcher spelade jag och Erdin tillsammans på innermittfältet men oftast huserade han som vänsterback.

Inför säsongen 2010, och i inledningen av den säsong, så hamnade han oförklarligt i en frysbox hos oss. I de inledande matcherna satt han på bänken och ville lämna klubben. Han stack över till Island och testade med en klubb där men valde till slut att stanna och ta tillbaka sin plats i laget. Och när han väl fick spela igen gjorde han en kanonsäsong som en snabb och svårstoppad vänsterback med härlig attityd. Efter säsongen värvade Trelleborgs FF honom, som då låg i allsvenskan. Erdin tog en plats direkt men TFF åkte ur det året och blev då värvad till Brann.

Vilken resa han har gjort. Snart kanske han alltså är lagkamrat med Drogba och Sneijder samt har Roberto Mancini som tränare.

***

I går kväll hade vi en sittning på Gröna Stugan där vi tog adjö av vår lilla mittfältsgigant Max Axelsson som ska till huvudstaden och studera juridik. Max bror, Måns, hade anordnat en överraskningsmiddag och jag och Ville var inbjudna från laget. Vi hade en mycket trevlig kväll med god mat och trevliga samtalsämnen. Max kommer att bli saknad i Liffen. En mycket bra person och en fin fotbollslirare.

Max lämnar dock spår efter sig ute vid anläggningen i Lindsdal. Max, som alltid kommer i tid till träningen, var under en decemberträning för en gång skull sent ute varpå han försöker ”gena” över det nysådda gräset. Denna dag var det plusgrader och fuktigt i marken. Max fastnar i marken med bilen. Han försöker kriga sig loss men det går inte. Han får helt enkelt låta bilen stå kvar i gyttjan och sprinta de sista 100 meterna. Efter träningen tror jag någon fick dra loss honom. Alltså, spåren kommer under en tid framöver vara kvar där och då påminns man av den fine lille liraren. Och om kommunen är arga över hjulspåren så vet dem vem som ska faktureras för dem… Sorry att jag tjallade på dig Maxi!

***

Kalmar FF gjorde en rolig grej när spelarna under den gångna veckan själva ringde runt och försökte kränga säsongskort. Detta är dock inget helt innovativt då andra klubbar gjort samma sak, exempelvis IFK Göteborg. Men resultatet blev bra. De sålde en bit över 100 säsongskort och det kan alltså räknas in några 100 lakan på detta event.

Sedan är det bra utifrån andra aspekter än det ekonomiska, och då tänker jag främst på det PR-mässiga. Det är också bra för gruppsammanhållningen att göra en sådan sak. Grabbarna får träffas någon annanstans än på anläggningen och jag kan tänka mig att det var mycket skratt och hugg mot varandra vilket bidrar till en skön stämning.

Marknads-Henke, hos Kalmar FF, berättade några roliga anekdoter för mig från denna försäljningskväll. Dessa lämnar vi dock utanför bloggen men jag kluckade gott av skratt när jag hörde dem.

***

I torsdags hade vi en gammal Liffen-legend och tränade med oss, Mattias Fischman. Fische var exempelvis med och tog upp Liffen i tvåan säsongen 2006. Säsongen efter hade han en hel del otur minns jag. Bruten näsa och tå, om jag inte är helt ute och cyklar. Och som grädden på moset bröt han också handleden. Hur då? Jo, efter en lagfest hamnade vi på Palace (som på den tiden var ett riktigt bra häng) och i dess rockbar. Fische var i fin form och körde ett trumsolo i luften som han avslutade med att dunka handen, lite för hårt, i en barstol... Fische kommer att dyka upp under nästa veckas träning också. En härlig kille att ha i ett lag och som än idag skulle kunna vara med och bidra i en division 2-trupp.

***

I dag var jag förbi Kalmar FF:s förmiddagsträning och kikade. Det är alltid bra att se hur de jobbar på elitnivå och man kan snappa upp intressanta saker som man sedan kan applicera i sin egen verksamhet. Idag var det mycket spel, både på större och mindre ytor. Det var bra tempo i spelen och det gjordes några snygga mål. Exempelvis drog Melker upp en boll snyggt i krysset.

***

Snart är det dags för häng framför PL-fotbollen. Efter det blir den en runda till gymmet där det blir cykel någon timme med efterföljande styrka. Kvällen spenderas sedan med god mat och häng framför Maruos & Pluras tågluff som går av stapeln klockan 22.00 på TV3.

***

Till sist, hur många assist kommer Funkabos Cafú, aka Matte Nyrén, leverera till Hänk The Tänk, aka Henke Bertilsson?! Minst 10 tror jag.

/ Johan Israelsson


The Wolf of Wall Street, Pablo, svensk försäsong, Jason Grannum och Zlatan

Måndag 13 jan 2014, 19:59

Igår var jag på bio och såg demonregissören Martin Scorsese senaste mästerverk, The Wolf of Wall Street, med Leonardo Di Caprio i huvudrollen som finansmannen Jordan Belfort. Och jag skriver mästerverk för att det verkligen var det. En jävligt cool rulle som är baserad på Jordan Belforts verkliga liv.

Det var full fart i tre timmar. Scorsese sätter nivån direkt, när Di Caprio i inledningsscenen, blåser in kokain i en tjejs rumpa när hon naken står på alla fyra. Sedan fortsätter det på den inslagna vägen. Sex, droger, naket och cash.

Det som fascinerade mig mest (det var inte allt naket, tro det eller ej) var att se hur Belford bygger upp sitt imperium från noll och ingenting samt kring hur han agerar som företagsledare. Han får alla med sig. Belfort var (eller är, han lever ju) en stor ledare, talare och inspiratör.

Efter filmen var jag så fascinerad av personen Belford och hans livsberättelse att jag var tvungen att beställa hem hans bok (som filmen baseras på).

Så, gå och se den rullen.

***

Vi träningsstartade ikväll. Gott att komma igång på riktigt igen. Surt bara att snön och kylan har kommit till oss. Jag hade gärna varit helt utan den. Jag ogillar kyla och snö väldigt mycket. Framför allt är det inte någon bra kombination till fotboll utomhus.

Vår trupp är inte spikad ännu. Det finns en hel del att jobba med, men jag hoppas att truppen, i stort sett, ska spikas under januari månad. I förra veckan bestämde sig Johan Lewton för fortsatt spel i föreningen. Mycket bra. Lewton är en viktig spelare och viktig att ha i gruppen i övrigt. Jag hoppas att vi kan signa upp ett par till av de gamla spelarna inom kort samt ta in några nyförvärv innan truppen är någorlunda klar.

***

Pablo Pinonec Arce är klar för Hammarby. En anfallare som vet hur man gör mål (43 mål på de senaste 71 matcherna i AS och SE). Igår på Twitter skrev jag att Hammarby återigen gör en bra värvning. Jag fick en del hugg och hån mot mig efter det. Vilket jag gärna bjuder på. Folk är väl trötta på mig, då jag de senaste gångerna Bajen värvat något skriver att det just är bra värvningar. Folk verkar dock inte hålla med mig. Men det spelar inte mig någon roll. Jag håller fast vid att samtliga svenska värvningar (har inte koll på de nya norrmännen) som de gjort är bra värvningar.

Min bror är en bra värvning. Johan Persson är en bra värvning. Stefan Batan är en bra värvning. Och nu senast Pablo, bra värvning. Man kan se en röd tråd i dessa värvningar. Det är killar som har varit med på högsta svenska nivå tidigare. Alla har erfarenheter från allsvenskan. Persson och Pablo vet dessutom vad som krävs för att ta upp ett lag från Superettan till Allsvenskan. Tobaks-Davids skrev att Pablo har haft sin bästa tid. Och visst, det kanske han har. Men han är 32 år och inte 42 år. Alltså kan han säkerligen leverera ett par år till. Och killen gjorde 9 mål på 24 matcher i ett svagt Öster. Skadefri gör han 12-15 mål i Superettan. Det tror jag. Jag hoppas innerligt att han i alla fall gör över 10 mål. Om han gör det så är Peppe Grönsak skyldig mig en middag. Om han inte gör det är jag skyldig honom en.

Sedan vet jag att det är en hel del bajare som är förbannade på Pablo efter gesten han gjorde mot supportrarna efter hans mål på Grimsta. Jag är ju själv inte en inbiten bajare, utan jag vill ju mer att det ska gå bra för dem i och med att min bror spelar där, så bekommer en sådan incident inte mig ett dugg. Jag ser det ur ett rent sportsligt perspektiv och då är Pablo bra. Sedan kan nog ändå alla, på ett eller annat sätt, förstå att en sådan reaktion kan komma. Har man blivit hånad och bespottad av sin gamla klubbs supportar så kan nog bägaren rinna över och man svarar med en mindre genomtänkt gest.

***

Hammarby hade ett klassiskt Jojo-test i förra veckan. Brorsan kom på en 6:e plats, helt OK resultat. Stefan Batan vann överlägset och såg inte ens trött ut efteråt. Löpstark. Bra egenskap som ytterback att ha i det spelsystem Nanne vill spela.

***

OAIK:s nya tränare säger att det inte finns tid för ”någon smekmånad” utan det är full fart från början så att truppen hinner förbereda sig på bästa sätt. Ja, det är ju bara dryga 3 månader tills serien börjar. Så skynda, skynda.

Min engelska kamrat, som jobbar för Aston Villa, hånskrattar varje gång jag berättar hur lång en svensk försäsong är. I England, i ett semiprofessionellt lag (motsvarande div.1-kvalité i Sverige ungefär) där min vän för tillfället lirar, kör de en försäsong på runt 5-6 veckor och hinner förbereda sig mer än väl. De kör då tre träningspass plus en match i veckan. Under dessa tillfällen är det full fokus och koncentration som gäller. Kvalité är bättre en kvantitet. Och när väl säsongen sätter igång är killarna hungriga. De har då inte redan spelat 10-12 träningsmatcher och tränat 5 pass i veckan i 3-4 månader.

***

Jason Grannum, en spelare som jag spelade lite tillsammans med under min tid i Malmö, ska provspela för PL-laget Stoke. Häftigt! Jason är 23 år gammal och lirade förra säsongen i Trelleborgs FF i ettan. Alltså, från ettan till Premier League. Det är givetvis som att jämföra dag och natt. Det ska bli intressant att se hur det går för Jason. Här kan ni läsa mer om honom och hans kommande äventyr: Jason till Stoke

Jason besökte för övrigt Lindsdals IP för ett par säsonger sedan då han lirade i Malmölaget IFK Klagshamn. Klagshamn gick upp i ettan det året men tvingades, på grund av ekonomiska skäl, tacka nej till platsen och har sedermera rasat i seriesystemet då det av naturliga skäl blev spelarflykt.

***

Zlatan Azinovic gjorde ett rejält uppköp, när han gick från ratad av Kalmar FF, till att signa för svenska mästarna Malmö FF. Malmö FF är en riktig storklubb med fantastiska möjligheter och fina supportrar. Även om Zlatan (troligen) kommer att få agera backup till min gamla lagkompis Robin Olsen så kommer han säkerligen vara mycket nöjd med tillvaron. Zlatan är en härlig person att ha i ett omklädningsrum och jag vet att Malmö FF var mycket nöjda med just den biten under hans korta sejour sist han var i klubben.

/ Johan Israelsson


Varför inte tända upp vackra och anrika Fredriksskans på kvällarna?

Torsdag 09 jan 2014, 18:51

Ett mörkt Fredriksskans.

Jag är nyss hemkommen från Fredriksskans och ett intervallpass. Idag körde jag 4x400 m löp, 6x200 m löp och sedan 6 omställningslöp på 40+20 m (ungefär som en klassisk ”idioten”). Jag avslutade med att klättra upp på läktaren och köra löpningar i trappan. Upp och ner, med höga knän, ett gäng gånger. Ett pass som tar runt 45 minuter och är mycket jobbigt om man pressar sig ordentligt och inte tar för lång vila mellan löpen. Ett intervallpass behöver inte vara längre än så. Egentligen inte ett gympass heller om man kör sina övningar effektivt. På så sätt får man också med ”pumpen” och förbättrar då konditionen.

Som vanligt var det beckmörkt på Fredriksskans. Och jag var den enda själen där. Jag har alternerat gym på Nordic och intervallträning på Fredriksskans under hösten och vintern. Det är alltid mörkt på idrottsplatsen och oftast är man ensam där. Någon enstaka gång har jag stött på någon tapper krigare där i mörkret.

Träning och rekreation hos gemene man och kvinna i vår stad är antagligen större än någonsin. Detta mycket tack vare alla satsningar på olika idrottsevenemang och löparlopp (Ironman, minitriathlon, Nattloppet, Kalmarmilen etc.) vi har här i Kalmar. Folkhälsan bör därför också vara den bästa på år och dagar hos oss.

Jag ställer mig frågande till varför fina Fredriksskans är släckt på kvällarna? En sådan fin och bra anläggning står i princip orörd under större delar av året (för Kalmar SK kör väl allt som oftast inne i läktaren på vintern?). Enligt mig bör man kunna utnyttja denna anläggning på ett mycket bättre sätt. Varför inte tända strålkastarna? Man behöver givetvis inte ha alla strålkastar igång utan kanske 30 % av dem så att man kan se någorlunda bra. Det kan väl inte vara en alltför stor kostnad för kommunen? Eller är det just en stor kostnad? Jag vet inte och har tyvärr ingen större kunskap inom ämnet.

Exempelvis skulle man kunna ha strålkastarna tända mellan klockan 17.00 och 20.00 varje vardagskväll på vinterhalvåret (då det inte ligger någon snö på löparbanorna). Fredriksskans skulle då ha potential till att bli ett litet löparcenter där det är perfekt att köra kilometerlöp och intervallträning. Jag tror också att det är mer skonsamt för kroppen att springa på löparbana än exempelvis ute i Stensöspåret.

Detta skulle gynna alla motionärer i Kalmar, men även idrottslag, då man skulle kunna förlägga ett fyspass på löparbanorna när man är igång med sin försäsongsträning. Personligen känner jag att ett pass utomhus ger mer än ett pass inne på ett varmt och mysigt gym. Men visst, det är säkert en illusion. Men nog känns det skönare efteråt när man krigat på i snålblåsten och med regnet piskandes i ansiktet. Och jag tror faktiskt att det härdar också.

Och att gå på ett gym kanske inte alla har lust till eller råd med. Ett årskort på ett gym kostar väl ändå runt 4000 kr. Alla känner sig inte heller hemma på ett gym. Fredriksskans skulle då vara ett bra alternativ att sticka bort till för en stunds motion. Centralt och lättillgängligt. Och varför inte ställa ett mobilt utegym i något hörn av Fredriksskans? Det finns redan ett sådant här i Kalmar. Och det skulle antagligen inte heller vara särskilt dyrt att investera i ytterligare en sådan anläggning.

Så, ni som bestämmer kring sådana här frågor i vår stad, är det möjligt att tända upp Fredriksskans några timmar i veckan? Om det är möjligt så tycker jag att detta ska göras på direkten. Med lite marknadsföring tror jag att det skulle bli ett mycket välbesökt ”löparcenter”.

/ Johan Israelsson


Nyårsfirande, Nybro Open och Thomsson

Tisdag 07 jan 2014, 20:53

En välklädd och mycket nöjd Carla efter att ha tagit hem nyårsquizet. Kokbok som pris.

På väg till musikal på Göta Lejon.

Mycket fina fynd på rean i Stockholm.

Nytt år nya möjligheter. Vilken trött klyscha. Lika trött som ny dag och nya möjligheter. Oavsett år, eller dag, så finns väl alltid nya möjligheter?

Som vanligt, när det gäller mig och nyårsfirande, så är jag ute sent kring vad som ska hända. Så även i år. Men till slut fick vi ändå ihop en riktigt trevlig kväll. Vi körde en sittning här hemma tillsammans med paren Sahlén/Qviberg, Petersson/Hansen och Berg/Malmstöm. Även lille Ted var med. Vi åt och drack gott och snicksnackade om diverse världsliga ting. Kvällens höjdpunkt (enligt mig) var det musik/filmquiz jag så ambitiöst hade snickrat ihop. Jag och Ted var domare (Ted somnade dock efter en stund, var quizet så tråkigt?!). Gästerna delades in i par och Calle, som jag hade på känn skulle vara skicklig på detta, fick tävla själv. Jag spelade först en låt och sedan kopplades några frågor till just den låten. Ett par frågor lät exempelvis så här:

• Mellan åren 90-96 spelade Will Smith i denna succé-serien, där han för övrigt är mycket lik United-spelaren Danny Welbeck? (rätt svar: Fresh Prince in Bel Air)

• Samma år som jag, Berg och ”gubben” föddes spelades kultfilmen Top Gun in med Tom Cruise i huvudrollen som det våghalsiga flygaresset ”Maverick”. Vad heter, eller kallas, Mavericks wingman? (rätt svar: Goose)

Som jag trodde. Calle tog hem hela tävlingen på 15 poäng av 27 möjliga. Syrran, som jag kvällen innan testade quizet på, hade 3 poäng. Inte särskilt bra.

Hur som helst. En mycket trevlig kväll hade vi tillsammans när vi firade av det gamla året och välkomnade det nya.

***

Dagarna efter nyår spenderades i Stockholm. Vi körde en weekend – torsdag till söndag – och vi hann med diverse trevligheter och shopping. Och oj vad jag fyndade på rean. Jag köpte exempelvis tre svarta jeans (ja, jag gillar mörka jeans) där det på två par var 75 % rea. Mycket bra. Smålänning som man är så gillar man rean. Andra inköp som gjordes var ett par jackor, hörlurar, tröjor och skjortor. Gott att uppgradera garderoben lite.

På lördag kom Erik och Lou upp till Stockholm. Erik flyttar upp nu men Lou flyttar först i februari. De har ännu inte gjort helt klart med lägenhet så det blir hotell till en början och nog blev hotellreceptionisten förvånad när Erik checkade in för 27 nätter. Erik är laddad och förväntansfull. Idag körde de igång första passet och det rörde sig om enbart fys. Imorgon är det dags för första fotbollspasset. Erik välkomnades bra av övriga i gruppen och det underlättar antagligen att det är flera nyförvärv som anslutit.

Jag tror att de kommer att trivas ypperligt i Stockholm. Det är en grym stad. Att samtidigt kunna kombinera boende i huvudstaden med ett yrke som man älskar känns säkerligen väldigt inspirerande och roligt. Kalmar finns alltid kvar.

***

Nybro Open på lördag. En turnering som tyvärr har tappar sin glans. Och det med råge. Jag minns när man var liten och tittade på turneringen, då deltog det många bra lag där det ofta fanns flera väldigt skickliga spelare i. Exempelvis hade Öster alltid ett bra lag, ofta hänförda av Denis Velic.

Nu är det endast fyra (4!) lag med i vår klass. Lagen är LIF, Nybro IF, Kalmar AIK och IFK Berga. För vår del har det varit svårt att attrahera killarna till att delta i denna turnering. De tycker helt enkelt inte att det är kul. Men vi gör det bästa av det och har plockat med flera unga hungriga killar som mer än gärna vill visa framfötterna.

Det har ju, än så länge, inte gått särskilt bra för oss inomhus. Uttåg i två semifinaler är vi såklart mycket missnöjda med. Senast torskade vi mot Glömminge i förlängningen med uddamålet. Glömminge är bra inomhus, de har flera duktiga killar. Men jag måste nog säga att vi hade marginalerna emot oss i denna match då stolpar och en storspelande Stridh i målet var i vägen (och Stridh borde givetvis blivit turneringens målvakt). Marginaler och marginaler, man kan också säga att vi helt enkelt var för dåliga. Men i detta fall tycker jag faktiskt inte det. Inomhus är inomhus och utomhus är utomhus. Men lik förbannat är det lika tråkigt att förlora. Vi kämpar på.

***

Thomsson fick som bekant lämna Öster för någon vecka sedan. Och idag blev han klar för en division 2-klubb i Linköping. Vilka kontraster och vad snabbt det kan svänga i denna bransch. Från att, för dryga året sedan, vara efterlyst som Nannes efterträdare i Kalmar FF till att hamna i fjärdeligan. Vem hade för ett år sedan kunnat tro att Thomsson och jag skulle vara tränarkollegor i div. 2?

***

Emin Nouris ”5-årskontrakt” kanske bara blir någon månad. Ytterbacken är i Turkiet och pratar med klubbar. Undra om den hemkära Nouri får napp och tar steget ut i Europa. Ett mycket tungt tapp för Kalmar FF i sådana fall. Bra kille, bra spelare.

***

Vi avslutar med lite vassa låtar:

Håkan Hellström – Förhoppningar och regnbågar

The Waterboys – The Whole Of The Moon

Counting Crows – Round Here

The Doors – The End

Tomas Andersson Wij – Landet vi föddes i

Billy Joel – Piano Man

Disa Örstrand, Ram Di Dam – A New England

Disa Örstrand, Ram Di Dam – Gårdakvarnar och skit

/ Johan Israelsson


Min "årets-lista"

Måndag 30 dec 2013, 21:46

Jag krigade mig till en 14:e plats på Barometerns profil-lista.

2013 lider mot sitt slut. Då passar diverse medier på att summera det gånga året och det är många ”årets-listor” som florerar. Exempelvis har Barometern lyft fram de 50 största sportprofilerna i Kalmar med omnejd. Jag krigade till mig en 14:e plats där. Några placeringar bakom mig, på 18:e plats, kom en annan Liffare, nämligen Johan Wittberg. Högst upp på listan såg vi dessutom en tredje Liffare, Etrit Berisha. Nåja, en före detta Lindsdalsspelare i alla fall. Det många kanske inte vet är att Lazio-spelaren vaktade Liffens kasse vid 15 tillfällen under säsongen 2009. Vem vet, utan Liffens hjälp kanske han inte hade varit där han är idag. Fast jag tror nog ändå det. En råtalang som älskar att träna och utvecklas.

Jag såg förresten att jag var med på en annan ”årets-lista”. Denna gång på Ängö-baronen B-G:s blogg. Där låg jag som årets blogg tillsammans med Rebecca Åden och Patrick Ekwall. Kul att du uppskattar bloggen B-G. Tack!

Bara för att, så tänkte jag också komma med en ”årets-lista” här. Så, håll till godo.

Årets match: Lindsdals IF – Gefle IF I Svenska Cupen. Visst, vi förlorade med 2-1. Men det var en hedersam förlust. Vi tryckte på rejält sista kvarten vilket fick Hugosson i Gefle-målet att maska varje gång han fick bollen. Det ordinarie allsvenska Gefle-laget var i rejäl gungning. Det var en fantastisk kväll ute i Lindsdal, där den drygt 1300 personer stora publik, verkade njuta minst lika mycket som vi på planen.

Årets sämsta match: Lindsdals IF – GIF Nike. Andra matchen för säsongen och vi, som var stärkta, efter premiärvinsten mot Karlskrona ska bara gå ut och göra jobbet och plocka tre pinnar. Trodde vi. Större delen av laget hade förvisso legat sjuka under veckan men att förlora med 0-4 mot Nike på hemmaplan är bedrövligt. Det stod 0-4 efter en kvart. Ridå.

Årets kapning: Pontus Dorch. Under ett tempospel på en sensommarträning kom Dorch rejält fel in i en duell och kapade Wittberg. Wittberg viker sig dock inte i första taget och reser sig kort därefter. Men det kunde slutat illa.

Årets utskällning 1: Kent Bohmans utskällning Pontus Dorch efter ovan nämnda tackling. Pontus svar är redan en klassiker: du behöver för fan inte gno det i ansiktet på mig. Och ”gno det” har blivit en gångbar term nere på anläggningen efter detta.

Årets utskällning 2: Kent Bohman på Oskar Cardmo Drott. En redan irriterad Kent får en boll i ansiktet av Drott. Varpå Drott vänder sig om och vill först inte erkänna att det är han som är den skyldige. När han väl erkänner sig skyldig ville nog ingen vara i ”Drottens” skor just då.

Året käre 1: Ludde Axelsson. Kul att han äntligen har hittat sig en livskamrat.

Årets käre 2: Max Axelsson. Oerhört kul att en helyllekille som Max har hittat kärleken i en rocktös.

Årets käre 3: Byström. Starkt jobbat Byberg!

Årets käre 4: Christopher Christensson. Nej det var ett skämt. CC är givetvis så mycket singel som man bara kan vara. Kanske kan han hitta sig en donna på något av Oskarshamns alla uteställen kommande år. Eller, det kanske bara finns ett ställe där, La Scala?

Årets fest 1: Liffens reunion som jag, tillsammans med Lilla herren aka Matte Nyrén, anordnade i augusti blev magisk. Diverse gamla Liffen-legender fanns på plats. Det var en oerhört trevlig tillställning. Frågan är hur många som minns något från efter att klockan slagit 00.00. Antagligen inte särskilt många. Hur kom vi in till stan?

Årets fest 2: ”Grabbdagen”. Mycket trevligt! Även en del gamla Liffare på plats där också.

Årets Liffare: Magnus och Maggan Magni. Det ni gör för föreningen är ovärderligt. Legendarer.

Årets röda: Mitt röda kort efter (?!) slutsignalen borta mot Lundalaget Torns IF. Jag är inte stolt över det, inte det minsta. Men domaren måste kunna ta en diskussion med en frustrerad lagkapten efter ett solklart offsidemål i 93:e minuten vilket innebar en blytung 2-1-förlust. Till råga på allt hade vi dominerat andra halvlek utan att få in bolljäveln i mål.

Årets före detta Liffare 1: Etrit Berisha. Etrit blir under sommaren såld till Italien och Lazio. Say no more.

Årets före detta Liffare 2: Filip Sachpekidis. Filip blir Allsvenskans yngste målskytt genom tiderna när han påpassligt dyker upp och slår in en retur i mål, mot Syrianska hemma på Guldfågeln Arena. Imponerande.

Årets före detta Liffare 3: Daniel Ahonen. Ahonen gjorde ingen jättebra första säsongen i Liffen som innermittfältare. Inget konstigt med det. Det var ett tufft år för en mycket svag LIF-trupp. Ahonen gjorde däremot en mycket vass vårsäsong året efter i en friare roll ute på kanten. Under sommaren gick han till Luleå i ettan och visade ”tvivlarna” vilken råtalang han är. Såld till Silkeborg i danska andraligan för någon månad sedan. Lille finnen går en spännande framtid till mötes.

Årets bäst klädda: Max Axelsson. Alltid välklädd. Jag har aldrig sett ”Lill-Harvey” utan skjorta. Jag tror till och med att han spelar med skjorta under matchtröjan.

Årets svarta får: Ludde Axelsson. Ludde, kämpa på!

Årets sång: CC. CC höll hov med diverse obskyra sånger, på en lokalbuss in mot stan efter säsongsavslutningsfesten. Det var nog bra att just denna buss inte var särskilt välbefolkad. Är det ens lagligt att yttra sådana saker?

Årets snackare: Joakim Deurell. Kakelexpertens mun, eller jag menar Kackelexpertens mun, går i ett. Oj vad han gillar att snacka.

Årets intervju: Johan Wittberg på fotbollsgalan. Efter att ha sett sig besegrad av Påryds-Pontus som årets profil tog han fram den stora sågen och sågade allt och alla framför tv-kameran. En klassiker.

Årets kämpe: Anton Arvidsson. Anton spelade samtliga minuter under den gångna säsongen. Han missade inte en enda minut. Imponerande! Eller förresten, det var ju just det han gjorde. Han missade samtliga minuter förutom tolv under årets säsong. Sjukdomar och skador satte stopp för den annars så följsamma försvararen.

Årets Tintin: Johan Andersson. Hans Tintin-frisyr är alltid oklanderlig.

***

Sådärja. Där har vi en ”årets-lista” från mig också.

Nu laddning. Imorgon är det cup i Kalmar Sporthall. Vi är sugna på revansch efter annandagscupen där vi stötte på patrull i semifinalen mot IFK Berga. Första matchen spelar vi mot Kalmar AIK klockan 9.15.

/ Johan Israelsson


Lyckad Grabbdag, Bogefors, cupspel och Bajen

Fredag 27 dec 2013, 13:52

Häng i relaxen.

Här flankeras jag av Lucke och Bagarn på Kallskänken.

Julafton hemma i dalen.

Syskon.

Några av presenterna jag fick på julafton. Vass film, vass bok och en vass parfym från Paco Rabanne.

”Grabbdagen”, eller gubbdagen skulle den kanske hetat, som festfixare Dalle anordnade i lördags blev mycket lyckad. Dagen inleddes på Kallskänken där vi delades in i tremannalag inför det stundade tennisspelet. Jag bildade lag med Brasse-Lasse och Guldfemman-Martin. Vi hamnade i mitten av samtliga åtta lag. Vi hade inte riktigt marginalerna med oss samtidigt som mitt spel denna dag var allt annat än bra. Samtidigt måste jag också skylla på en halvdan domarinsats från Jensa och Dennis uppe på ”hyllan” där de stod och bevakade spelet och agerade enväldiga domare.

Det var många lirare som imponerade under tennisen. Exempelvis var Brasse-Lasse, Wastå, Tobbe C, Fische, Lucke och Håkansson vassa. FF-spelarna har säkert haft för mycket fritid genom åren då de kunnat gnugga grundslagen på förmiddagar och under diverse träningsläger.

Den som slog absolut hårdast var nog Fredde P (kanske Fische också). Det var ingen pardon från hans sida, han slungade vilt med sin vänsterarm och bollarna kunde ibland sitta mycket fint för att nästa stund hamna stenhårt i nät eller utanför banan. Det var allt eller inget för ”gubben”.

Efter tennisen blev det ett gott häng på relaxen i simhallen innan vi drog vidare och käkade på Kallskänken. Sittningen på Kallskänken blev magisk. Samtliga var i riktigt fin form och övriga gäster (som inte tillhörde vårt gäng) fick uppleva diverse obskyra saker. Vad för saker tänker jag dock utelämna här.

Som sagt, en riktigt lyckad dag och kväll var detta och jag vill tacka Dalle och ni andra för trevligheterna.

***

Bogefors, på Barometern, har tidigare förväxlats att vara djupsökande Winbergs son. Trots att han bara är några år yngre än vad Winberg är. För ett par veckor sedan, när Boge var och gjorde ett reportage kring Liffens nya satsning på damsidan, blev han denna gång tagen för att vara Liffens nya damtränare. Det var min tränarkollega Peo Friman som slängde fram näven till Boge och sa: jaha, det är du som är den nya damtränaren, välkommen. Jag kluckade gott av skratt. Liffens nya damtränare, Andreas, är av grekiskt ursprung. Detta visste Peo sedan tidigare. Och nu när jag tänker efter så kanske Boge har den där medelhavs-looken.

***

Julen, och julhetsen, börjar lägga sig för denna gång. Jag är ingen större supporter till julen. Varför vet jag inte riktigt. Visst, det är trevligt att träffas och umgås med nära och kära, men det är också mycket hets och mycket som ska styras med. Och sedan ogillar jag julmusik något enormt. På radion, och i affärer, det känns som att 3-4 låtar går på repeat. Värdelöst. Det finns bara en bra jullåt och det är denna.

Julafton spenderades i Läckeby, Lindsdal och Björkenäs. Denna dag var mycket trevlig. Och jag blev återigen, trots att jag aldrig önskar mig något längre och numera kan titulera mig vuxen, bortskämd med diverse fina presenter. Vi har alltid fått mycket paket från ”tomten” genom åren. Så även detta år och det får mig att få lite dåligt samvete faktiskt. Tack mamma.

Tack också till Lisa, Erik, Lou, Tjabba, Anette, Jörgen, Lena, Stefan, Christina, mormor, morfar, farfar, syrran och pappa.

***

Annandagscup igår. Vi inledde genom att slå Kalmar Södra med 3-0. En ok match. Sedan gjorde vi en mycket bra match mot Smedby och vann med hela 6-1. Nu kändes vi på gång. Denna match hade vi bra fart på boll och i löpningar, vilket är ett måste när man lirar inomhus. Dock stötte vi på patrull, när vi mötte Nybro IF, i den sista gruppspelsmatchen där vi lirade om vem som skulle bli etta och två i gruppen. Torsk med 3-2. Och vi gjorde verkligen en dålig insats här. Det var segt, det var statiskt och vi gjorde otroligt många misstag vilket resulterade i omställningar där Nybro kunde göra mål eller där Samme i målet tvingades göra några riktigt bra räddningar.

Vi kom tvåa i gruppen och fick således möta IFK Berga i semifinalen. Denna match var liknande den vi gjorde mot Nybro. Statisk fotboll och mycket misstag från vår sida. Jag tror heller inte att Bergas keeper tvingades att göra mer än någon enstaka räddning under hela matchen. Lägen fanns det gott om, men oj vad dåligt vi siktade. Antingen sköt vi utanför eller över eller rakt på en täckande motståndare. Ännu en uddamålsförlust, denna gång med 2-1.

Även om det ”bara” är inomhus så är det förbannat tråkigt att förlora. Vårt mål var att försvara titeln från förra året men detta misslyckades vi alltså med. Vi får ta nya tag i Nyårsupen som spelas på förmiddagen på nyårsafton i Kalmar Sporthall.

Oavsett om man gillar, eller inte gillar en person, så tar man i hand med den personen efter en spelad match. Man drar inte undan handen som en 8-åring i trotsåldern eller för att man har sett att någon mindre mogen person som spelar i Premier League gjort så. Ett sådant beteende tyder, för min del, på en oerhörd svaghet som människa.

***

Jag väntar på att Bajen ska värva en vass anfallare. Först då vågar jag hoppas på att Hammarby, redan kommande säsong, kan vara med i toppstriden och slåss om de åtråvärda allsvenska platserna. Jag hörde rykten om att Pablo Pinones-Arce, numera i Öster, kan vara på väg tillbaka till Hammarby. Jag har alltid tyckt att Pablo är en vass spelare. Och kanske kan han vara den lirare i Bajen som gör dom där 15 målen som är så behövliga för ett topplag.

I eftermiddag ska jag och brorsan ner och nöta lite på Lindsdals IP. Jag får försöka drilla honom så att han är förberedd inför det som komma skall. Mottagningar, passningar, avslut med fötter och huvud står på programmet.

/ Johan Israelsson


Julfirande i Australien, Drive in idrott, morfar och Grabbdag

Onsdag 18 dec 2013, 20:28

Dagen före julafton för ett år sedan. Bra häng på Gold Coast fantastiska milslånga strandremsa

En klassiskt outfit under förra årets julfirande. Flipflops och jeans.

Pappa Farquhar trixar med klapparna. Han fyller även år idag. Congrats Greg!

Julaftons förmiddag. Bilden tagen hos Farmor Farquhar. Lägg märke till hur jävla varmt det är på plattorna. Kan inte stå ordentligt på fötterna.

Vid denna tidpunkt förra året befann jag mig på semester i Australien. Dryga tre veckor spenderades i det stora landet på andra sidan jorden. Det är således stora kontraster mot hur jul firades förra året kontra hur den kommer att firas i år. På julafton förra året var det fest hela dagen/natten lång vid poolen med släkten Farquhar. Det var en annorlunda jul men nog så trevlig. I år firas julen i Kalmar med nära och kära. En traditionell och trevlig jul. Dock har ingen julkänsla infunnit sig hos mig, mycket beroende av det tråkiga väder som råder.

Det blir alltså ingen långväga resa denna jul. Däremot blir det en shoppingweekend till Stockholm precis efter nyår. Nog så bra. Jag är i stort behov av att uppgradera min garderob. Och Australienresan sparar vi istället till nästa vinter.

***

Jag var tidigare idag och presenterade projektet Drive in idrott Kalmar för politiker och nämndemän. Detta projekt var jag med och startade upp samt drev som projektledare under dess första år. Nu, under andra året, har fritidsledar-Pontus förädlat det som projektledare. Projektet har pågått under två års tid och detta med gott resultat. Vill man läsa mer om projektet kan man gå in på Drive in idrott Kalmar och dess Facebook. Där kan man titta på bilder och utläsa annan information kring projektet.

Nu är att detta projekt över, men man vill istället satsa på att få in ett liknande tänk i fritidsgårdarnas och föreringarnas ordinarie verksamhet. Vi får se om detta lyckas. Jag hoppas på det. Det är mycket bra verksamhet.

***

Vi tränar på denna vecka också, sedan väntar ett längre juluppehåll och vi drar igång den riktiga försäsongen den 13 januari. De flesta lag drar igång sin försäsong en vecka tidigare. Jag ser dock ingen anledning till detta då den svenska försäsongen är nog så läng ändå. Jag är säker på att vi kommer att komma väl förberedda när serien väl drar igång på riktigt.

Helt ledigt är det dock inte under julen. Vi kommer att delta i tre cuper – Annandagscupen, Nyårscupen och Nybro Open. Vi går såklart för att vinna samtliga men i dagsläget är det osäkert att säga vad vi kommer att ställa upp med för lag. Förhoppningsvis är killarna sugna på att lira och då får vi antagligen också ihop ett slagkraftigt lag.

Det går lite trögt med påskrifter för oss. Några stycken viktiga och rutinerade spelare tvekar på grund av tidsbrist. Man jobbar heltid och ska träna 3-4 gånger i veckan plus lira en match. Och ibland ligger matcherna i Malmö. Och i Lindsdals IF har vi inte direkt några höga löner att betala spelarna med. Jag förstår såklart killarna men tycker det är oerhört synd om man redan som 26-27-åring ska gå ner och spela fotboll i div. 5-6. Jag hoppas att de killar som är tveksamma ändå väljer att stanna.

Stefan Maksimovic har signat för oss. En anfallare. Senast i Trekantens IF och dessförinnan i Nybro IF. Under de senaste åren har han gjort över 30 mål i div. 4. Ett imponerande facit. Dock är steget från fyran till tvåan väldigt stort och jag tror att Stefan behöver tid på sig för att komma in i det. Stefan är bara 19 år och kommer att kunna utvecklas mycket hos oss.

Vi har också några andra spännande spelare som tränar med oss och jag hoppas att vi kan knyta upp några av dessa inför kommande säsong. I och med att vi har tappat flera spelare måste vi stärka upp med ett gäng spelare samt eventuellt flytta upp lite junisar i A-truppen.

Brorsan var och tränade lite lätt med oss igår. Han har inte varit igång i kollektiv träning sedan 4 november. Han såg spelsugen ut och han såg fin ut i köttet. Erik sa dock att han kände sig klumpig och ringrostig men jag tycker det ändå lyste klass från honom. Framför allt när vi höll bollen inom laget med väggar. Han missade nog bara en passning på hela spelet. Man ser tydligt att det skiljer fler divisioner på Erik jämfört med oss. Då tänker jag främst på att han hela tiden vet vart han har motståndarna, han vet vart han har medspelarna och han vet, redan innan han får bollen vart han ska göra av den. Detta är något vi måste bli bättre på i LIF. Några spelare i laget är redan duktiga på detta men generellt sätt är vi för dåliga på det.

***

Det skiljer sig en hel del på oss jämfört med några av våra konkurrenter i serien. Några lag verkar ha enorma resurser. Exempelvis så satsar Malmölaget, Prespa Birlik, på att ligga i Superettan år 2016. En tuff målsättning. Men för att lyckas så satsar de. De har redan nu tagit in flera intressanta nyförvärv. Senast hämtade de exempelvis en nigerian och en bosnisk spelare från högstaligan med landslagsmeriter. Vi får istället kolla på spelare i Tipselit samt div. 4. Stora kontraster och detta måste vi ta i beaktning när vi går in i kommande års serie.

Dock är jag säker på att man kommer längre med den rejäl lagsammanhållning, där alla drar åt samma håll, än att man hämtas och tjänar stora pengar och endast vill visa upp sig för klubbar högre upp. Ett starkt kollektiv vinner oftast mot ett gäng individualister (vilket det finns gott om i (Malmöfotbollen).

***

I söndags var vi och firade morfar. 85 bast. Starkt!

***

Här är nedan följer lite vassa låtar från Håkan Hellström. Kanske lite bortgömda låtar. Eller i alla fall låtar som inte helt blivit mainstream. Men nog är de grymma.

Mitt Gullbergs Kaj Paradis

Den Fulaste Flickan i Världen

Mississippi Kan Vänta

Här Kommer Lyckan För Hundar Som Oss

Långa Vägar

Förhoppningar och Regnbågar

13 (Thirteen)

Precis Som Romeo

Inte Skyldig Nån Nåt

***

Grabbdag på lördag. En heldag innehållande häng på Kallsänken, tennis, relax och sannolikt en liten utgång. Jag, Fredde P och Matte ”Nygren” Nyrén är inbjudna fjunisar och förstaårsdeltagare. Annars är det idel gubbar och tillika legendarer. Festfixare är Dalle Nilsson med sin bror Dennis Nilsson som högra hand. På gästlistan märks namn som bland annat Jensa Nilsson, Wastå, Brasse-Lasse, Kaldner, FIsche, Håkansson Ahleborn, Klippan, Lucke, Bagarn och Linkan. Jag ser fram emot en mycket trevlig dag och kväll på lördag. Den stora frågan: vem kommer snacka mest av bröderna Dalle och Dennis Nilsson? Jag vet att folk inte tror på att Dalle kan snacka mer än sin brorsa. Men nog fan är så fallet. Dalle kan tugga, det kan han.

***

Nu Stoke mot United i cupen. Kämpa United!

/ Johan Israelsson


Mergim Pllana, Kjell Nyberg och Johan Akinder

Fredag 13 dec 2013, 13:53

En krönika jag skrivit kring elitsatsning och tidig specialisering.

Mycket tråkigt det som händer i IFK Kalmar just nu. Sportchefen hoppar av och tätt därefter meddelar Jägarn att han, efter endast några veckor på sitt nya uppdrag, väljer att kasta in handduken. Men förhoppningsvis är gruppen så pass stark att de håller ihop och i slutändan hoppas, och tror jag, att allt kommer att lösa sig.

***

Igår signade 20-åriga Mergim Pllana på ett 2-årsavtal för Lindsdals IF. En mycket intressant spelare som vi tror väldigt mycket på. Mergim kommer senast från Ängö BK och har tidigare representerat bland annat Kalmar FF. I Mergim får vi en offensiv spelare som kan bryta mönster och som kan slå ut sin motståndare. En egenskap som är väldigt välkommen i truppen. Mergim påminner lite om Peiman med sin fina teknik och sina skott med båda fötterna. Men det är hårt jobb som gäller för Mergim. Att gå från elitfyran till tvåan är ett stort steg och det gäller att han fokuserar på rätt saker och ger det tid att komma in i det. Gör han det kommer han att kunna gå långt. Det är en råtalang.

***

Igår träffade jag Rasmus Elm på stadshotellet i Kalmar. Vi snicksnackade kort och han tyckte det var skönt att vara "hemma” i Kalmar istället för att hänga i Moskva där det under gårdagen var 20 (?!) minusgrader.

***

I dagens tidning var det ett trevligt reportage om KFF-ikonen Kjell Nyberg. Jag har alltid gillat Nyberg och håller honom väldigt högt. Det är en oerhört kompetent och kunnig person. Jag fick förmånen att jobba med honom under tre års tid på fotbollsgymnasiet och han lärde mig mycket. Båda rent fotbollsmässigt men också kring ledarskap. Nyberg kunde vara otroligt tuff och hård men jag upplevde honom alltid som rättvis och vi kom bra överens. Jag vet att min bror också håller honom väldigt högt och han är bidragande anledning till att Erik idag spelar elitfotboll.

I reportaget levererade han också ett intressant citat: På hemsidor och bloggar sitter 22-åringar som kan allt, självpåtagna experter som läst in sig på något och drar en slutsats utifrån det.

Och det finns väl en del personer som det stämmer ganska väl in på häromkring.

För övrigt är Nybergs rullade mössa en klassiker. Mycket bra val av bild till dagens reportage. Den rullade mössan är karaktärisk för Nyberg.

***

I onsdags bjöd jag hem Johan ”93:an” Göransson, Lucas ”snipern” Nilsson och Matte ”Funkabos Cafu” Nyrén (eller Nygren kanske jag ska skriva…) till en liten sittning innehållandes käk och Champions League. Vi hade en mycket trevlig kväll. Men nog hade jag större förhoppningar på 93:an gällande hans färdigheter i köket. 93:an kunde nämligen inte ens kavla ut en pizzadeg.

***

I Smålandsidrottens tidning senaste nummer publicerades en krönika som jag skrivit som berör elitidrott och tidig specialisering. Den ligger som bild här uppe till höger.

***

Johan Akinder har lämnat oss. Fruktansvärt tragiskt. Jag har jobbat med Johan och han var alltid positiv och ställde upp i ur och skur. En väldigt fin person. Vila i frid Johan.

/ Johan Israelsson


En text kring min brors tid i Kalmar FF och om hans nya äventyr i Stockholm och Hammarby IF

Fredag 06 dec 2013, 17:57

Min bror lämnar Kalmar och Kalmar FF för Stockholm och Hammarby IF. Han skrev idag på ett 3-årsavtal med ”Bajen”.

Erik kom till Kalmar FF från moderklubben, Lindsdals IF, år 2005. Han var alltså 16 år gammal och tog sig igenom ”nålsögat” in i Kalmar FF:s A-trupp ganska kort därefter. Under guldåret, 2008, debuterade Erik i Allsvenskan, 19 år gammal. Debuten kom som en blixt från klar himmel, när Nanne, några timmar före seriefinalen mot Elfsborg på Fredrikskans, aviserade att Erik skulle gå in och spela till vänster på mittfältet. Kalmar vann matchen och tog ett steg närmare SM-guldet. Den säsongen blev det ytterligare två allsvenska matcher för Erik och han fick vara delaktig i Kalmar FF:s första SM-guld någonsin.

Under säsongen 2009 hoppades, och trodde, många att Erik skulle få sitt riktiga genombrott. Men så blev det inte. Endast tre inhopp blev det under Kalmars annars ganska svaga säsong. Erik kände att han inte hade förtroendet i Kalmar och var villig att söka sig vidare till en klubb där han skulle kunna få speltid och utvecklas. Det dök upp några konkreta alternativ i Allsvenskan och Superettan. Dock drog sig klubbarna ur och Erik, med ett år kvar på kontraktet, stannade i Kalmar. Och på försäsongen 2010, i La Manga, fick han chansen att visa vad han gick för. Han gjorde ett mycket bra försäsongsläger och slog sig in centralt på mittfältet det året.

Och säsongen 2010 kom Eriks verkliga genombrott. Han spelade 24 allsvenska matcher det året. Jag minns att han direkt blev väldigt omtyckt av Kalmarpubliken. Mycket på grund av sin uppoffrande spelstil, sitt huvudspel och sitt närkampsspel. Han gav alltid allt. Det året var Erik nominerad som årets genombrott på Fotbollsgalan, tillsammans med Johan Larsson och Ivo Pekalski. Den sistnämnda, med ett SM-guld i bagaget, vann dock priset.

År 2011, första året på Guldfågeln Arena, vann Erik Kalmar FF:s interna skytteliga. Han gjorde 7 mål på 26 matcher. Och det var några riktigt fina mål. Exempelvis slängnicken hemma mot Elfsborg och hans fina volleymål mot Örebro.

Under fjolåret, 2012, spelade Erik 26 matcher och gjorde 4 mål. Också där några vackra nickmål och långskott. Denna säsong spelade han ungefär hälften av matcherna till vänster på mittfältet, andra hälften centralt på mittfältet där hans ”riktiga” position är. Han är som bäst när han får ligga centralt på mittfältet och vara en ”box-to-box-player”. Hans huvudspel är av absolut högsta allsvenska klass. Han förlorar inte många närkamper och har också ett väldigt fint skott.

Den gångna säsongen blev inte som Erik tänkt sig. Han drabbades tyvärr av en skada i genrepet mot Djurgårdens IF, precis innan Allsvenskan skulle starta. Erik hann sätta ett avtryck i den matchen genom att, enligt rapporter, vara bäst på plan och prestera ett fint nickmål. Diagnosen sa ett benbrott i foten. Otroligt tungt. Men Erik är mentalt stark och otroligt målmedveten. Han krigade hårt med rehabträningen och kunde spela 7 matcher under den allsvenska sluttampen. Dock inga mål. Det närmaste han kom var ett par ramträffar mot Gefle och AIK.

Han spelade 77 allsvenska matcher och gjorde 13 mål för Kalmar FF. Erik representerade Kalmar FF under europeiskt spel vid 12 tillfällen och gjorde 4 mål. Han spelade 11 matcher med Kalmar FF i Svenska Cupen och gjorde 5 mål. Under sin tid i Kalmar FF representerade han U21-landslaget under en landskamp och spelade 15 juniorlandskamper.

Jag har hört att flera säger att Erik är en skadedrabbad spelare. Detta är inte sant. Det är bara att kolla på statistiken här ovanför. Det är endast denna säsong han haft skadebekymmer, och dessa hade i ärlighetens namn kunnat undvikas. Djupare än så går jag inte in på ämnet.

Många har rynkat på näsan att han väljer att gå till en klubb i Superettan. Och ja, jag skriver: väljer, för han hade konkreta anbud från flera allsvenska klubbar (dock inte av den dignitet som IFK Göteborg och Elfsborg som för dryga året sedan var intresserade) samt norska klubbar i Tippeligan. Men Hammarby IF kändes rätt. Nanne handplockar honom för att bli en viktig och bärande spelare som kan hjälpa dem tillbaka till Allsvenskan. Han var intresserad av en ny utmaning. Och det får han verkligen nu. Det är en riktig storklubb i Sverige som, i Superettan, snittade över 13 000 personer på hemmaplan. Och det är inte vilken hemmaplan som helst, utan det är på den nybyggda Tele2-arena som kostade nästan 3 miljarder att bygga. Och arenan är verkligen något utöver det vanliga. Erik har alltid sagt att Hammarbys supportar är bland de absolut häftigaste supportrarna att spela framför.

Men att spela i Superettan är ingen dans på rosor. Exempelvis är det nog inte världens roligaste att åka till exempelvis Ängelholm eller Värnamo för att spela inför runt 1 000 personer. Det ska dock tilläggas att Hammarby IF, oavsett vart de spelar, har ett stort stöd från läktaren. Spelet i Superettan är nog svårare än spelet i Allsvenskan. Och alla, precis alla lag i Superettan, vill slå ett storlag. Det är årets match när man får möta Hammarby IF. Så Erik är förebredd på strid. Och att strida är något han är mycket bra på.

Planen för Erik var väl inte, att som 24-åring, spela i Superettan. Hans mål, har ju som alla andra fotbollspelare, varit att bli utlandsproffs. Skadan kom olägligt och han har inte kunnat ”visa upp sig” såsom han hade haft möjlighet till om han varit skadefri. Annars kanske han hade varit någon annanstans nu. Det går dock inte att spekulera i och det spelar egentligen inte någon roll.

Förhoppningsvis kan Hammarby ta klivet upp i Allsvenskan, inom ett, eller ett par år. Och som Mats Jingblad sa till Erik: Hammarby IF är en björn som sover, kan vi bara väcka den så kan den uträtta stordåd. Det finns enorma resurser.

Hur som helst. Erik tar ett modigt beslut genom att skriva på för Hammarby. Det är häftigt att han vågar köra på detta och jag tror att han kommer att lyckas. Och jag tror att Hammarbys fantastiska publik kommer att uppskatta Erik och ge honom mycket kärlek.

Det är också bra för Erik att komma bort från Kalmar och komma till Sveriges huvudstad där han får uppleva nya saker. Han kommer att utvecklas och växa som människa. Erik har en sambo sedan många år tillbaka. Och hon har på senaste tiden inte hittat ett jobb inom det område hon har utbildning inom. I Stockholm kommer hon inte ha några problem alls att hitta ett jobb som hon verkligen vill engagera sig i. Detta blir således en bra helhetslösning.

Jag har hört och läst att många Kalmarsupportrar hånar Erik och skriver elaka saker om honom efter att han har tagit detta beslut. Inget konstigt med det egentligen. Jag visste att sådant skulle skrivas. Men jag tycker egentligen inte att folk har någon anledning att skriva skit om Erik.

Tänk istället tillbaka på hans tid i Kalmar FF. Han har alltid gett allt här. På varje träning och varje match. Han har varit oerhört professionell och han har varit mycket stolt över att få bära den röda tröjan. Och förhoppningsvis kommer han, en dag, att komma tillbaka till Kalmar FF.

Jag är mycket stolt över dig Erik. Jag tror på dig och kommer att stötta dig, hur det än går. Men jag är övertygad, att du med din mentala styrka och fotbollstalang, kommer att lyckas i din nya klubb.

Och jag får också säga att jag är en gnutta avundsjuk på dig som kommer att få uppleva saker som detta:Hammarby IF - Tifo Tele2

Men, jag kommer att få uppleva det flera gånger från läktarplats vilket räcker gott och väl för mig.

Jag kommer att sakna att ha dig i närheten här i Kalmar. Det är jag i och för sig inte ensam om.

Kört hårt!

/ Johan Israelsson


Köpenhamnsderby, Cesar Santin och Johan Wittberg

Onsdag 04 dec 2013, 20:36

Bra tryck på derbyt i Köpenhamn.

Helgen inleddes i Malmö med konferens och avslutades I Köpenhamn, på Bröndby stadion, där vi bevittnade ett mycket trevligt derby mellan Bröndby och FC Köpenhamn. Inramningen var grym. En bit över 20 000 personer var på plats. Tifot var mäktigt och de hundratals bengaler som brann fick mig, att för en stund, tro att jag befann mig på ett hett derby någonstans i Sydeuropa.

Matchen slutade 3-1 till FCK. Men det var Bröndby som tog ledningen genom en mycket vacker frispark där svenske Wiland låg som ett streck i luften helt utan chans. Men sedan var det FCK för hela slanten. De var ett par nummer för stora och hade kanske lite CL-tempo i sig. Jag blev mycket imponerad av FCK:s bägge anfallare. Framförallt den unge Nicolai Jörgensen. En mycket fin spelare som gjorde två vackra mål. Cesar Santin satt på bänken hela matchen och jag är inte förvånad, som sagt så var de två anfallarna de startade med mycket bra. Men om Cesar kommer hem till Kalmar FF? Nej, det tror jag inte. Han kan fortfarande tjäna mycket mer pengar någon annanstans de sista 3-4 åren som han har kvar i kroppen.

Något som jag gillade med den här matchen var hur bägge lagen spelade sin fotboll. Ett konsekvent kortpassningsspel med fina kombinationer titt som tätt. Något jag bara sett i Allsvenskan när Malmö FF spelat. Det känns som att de ligger lite för i Danmark med just den typen av fotboll.

***

Casinohäng i Malmö lördags kväll. Och det blev inga miljoner denna gången heller. Trots att jag inledningsvis träffade jävligt bra på roulettbordet

***

Ikväll tog jag och Wittberg en fika på ett av stadens caféer och snicksnackade en del om fotboll och framtiden i Liffen. Witte tog även beslutet att köra vidare i LIF vilket var väldigt kul att höra. Han är en fanbärare - oerhört viktig för Lindsdals IF både på och utanför planen. Han är en föreningsmänniska ut i fingerspetsarna. Nu hoppas jag att vi löser några ytterligare namn innan denna vecka är slut.

***

Imorgon ska jag till Jönköping för ett beslutsmöte kring beviljningar gällande Idrottslyftet. Idrottslyftet är en satsning på barn och ungdomar där idrottsföreningar kan söka bidrag för att göra olika projekt och satsningar inom målgruppen. Många föreningar i Kalmar med omnejd gör flera bra projekt och det är kul att vi kan hjälpa föreningarna att genomföra dessa.

***

Snart börjar Manchester United – Everton. Viktigt att man tar en trea och hakar på i toppen. Kämpa United!

***

Brorsan till Hammarby IF ryktades det om på bland annat Fotbollskanalen.se. Och vi får väl se vad som händer. Han har några olika alternativ att ta ställning till. Oavsett beslut så tror jag på honom.

/ Johan Israelsson


Anders Olsson, Melker Hallberg och landslagsspelare på Majavallen

Torsdag 28 nov 2013, 16:59

Anders Olsson föreläste i Kalmar.

Träning med kids från Alsterbro IF.

Landslagsspelare på Majavallen. Foto: Anders Johansson, Barometern.

I tisdags arrangerade vi en föreläsning med fenomenet Anders Olsson. Ni vet den förlamade simmaren som slår rekord efter rekord. Han berättade en gripande historia om sitt oflyt genom livet och kring bedrövliga läkare som gjort misstag på misstag vilket till slut ledde till att han blev förlamad och hamnade i rullstol.

Föreläsningen gick under namnet Det finns ingen gräns. Och det kan man verkligen säga att det inte finns hos Anders Olsson. Trots att han varit utdömd av allt och alla har han exempelvis genomfört Vasaloppet, Ironman och Vansbrosimmet. Oerhört imponerande. Föreläsningen bidrog till eftertänksamhet och inspiration. Man kanske inte ska klaga över småsaker? Och jag tror att den drygt 100 personer stora publik fick inspiration kring träning och att ta sig an nya utmaningar. Det fick i alla fall jag. Efter föreläsningen, runt kl. 21.00, bestämde jag mig för att riktigt plåga mig igenom ett träningspass. Jag sprang 5 km under 20 minuter och jag krigade mig igenom otroligt tunga cykelintervaller. Jag hade antagligen tränat ett pass på kvällen även om jag inte lyssnat på Anders, men jag hade nog inte plågat mig lika mycket om jag inte lyssnat på honom.

Anders var som sagt inne på värdelösa läkare som han stött på genom åren. Jag, och människor i min närhet, har också stött på dem. Kanske kommer det ett blogginlägg kring just den delen någon gång i framtiden. Läkare är till för att hjälpa, inte stjälpa. Ett tips på vägen, till i alla fall en del läkare, skippa den där jävla prestigen som verkar prägla yrket.

***

I måndags var jag återigen och besökte Kalmar FF Tipselit och dess träning. Dock utan läromästaren Jensa Nilsson. Han var sjuk och istället var Fredrik Carlén ansvarig för träningspasset. Melker Hallberg deltog i träningen. Jag gillar spelare som går ner och tränar extra, som i detta fall med tipselit, när möjlighet ges. Och då i synnerhet spelare som går ner och ger järnet som Melker gjorde. Han pushade och hjälpte de andra spelarna. Kul att se. De tydligaste skillnaderna mellan Melker och de andra killarna var inte att han var överlägsen i det han gjorde, utan det var det verbala och tempohöjningarna han visade i sitt spel.

Annars var det en sjuk sak som hände på träningen. Ramhorn-tvillingarna, soldaterna som jag hört att de också kallas ibland, var tillbaka i verkligheten efter deras VM-brons för 17-åringar. Detta är hårda gossar. Det visade en av dem under detta träningspass då han blev hårt sparkad i ansiktet utan att röra en min. Killen som sparkade då? Han fick ont i foten.

***

Igår kväll var jag ute i Alsterbro och tränade 10-12-åringar från Alsterbro IF. Fredde Dahl, en gammal jobbarkompis frågade nämligen om jag hade lust att komma och gästträna hans lag. Såklart ställde jag upp på detta. Jag minns själv hur kul det var när någon utomstående, som spelade/spelat fotboll på en hyfsad nivå, kom och deltog i ett av våra pass. Jag hoppas att jag kom med värdefulla tips och idéer till de unga lirarna samt att jag inspirerade dem till att fortsätta med sitt fotbollslir. Någon som genomsyrade hela träningspasset var tempo och glädje. Så som det alltid bör vara på ett fotbollspass.

I och med att träningen låg sent på kvällen missade jag första halvleken av Uniteds 5-0-kross mot Leverkusen. Men vad gjorde väl det när min narcissistiska ådra fick sitt genom att jag fick skriva ett 20-tal autografer efter träningens slut. Jag fick en fråga, eller kanske rättare sagt ett påstående, från en av grabbarna: du skriver väl många autografer?!, varpå jag svarade: ja, jo, det blir väl en hel del. Det där var ju lögn. Jag skriver nog endast autografer under några veckor på sommaren när jag deltar i diverse fotbollsskolor…

***

Viktor Fredriksson och Max Axelsson har bestämt sig för att köra på i Liffen även nästa säsong. Mycket bra! Två väldigt skickliga spelare och härliga personer. Vi smyger igång träningen imorgon där vi börjar med lite inomhuslir. Veckan efter går vi ut på kontgräset.

***

Bilden ni ser uppe till höger hittade jag på nätet. Det är en bild från 2009, eller kanske 2010. Jag bodde i alla fall i Malmö vid tillfället. Det är en match mellan Lindsdals IF och IFK Malmö på klassiska Majavallen. På bilden ser vi Liffarna Calle Sahlén, Viktor Fredriksson och Teo Larsson Sax (pluggar i USA). IFK Malmö-spelarna som vi ser på bilden är min gamla lagkompis, Erdin Demir som idag spelar i norska Brann och som debuterat i A-landslaget. Vi ser också Pontus Jansson som är en av allsvenskans bästa backar och som också debuterat i A-landslaget. Det var nog ingen, som efter den bleka 0-0-matchen, hade kunnat gissa att två av IFK Malmö-spelarna skulle debutera i A-landslaget några år senare.

***

Fan, jag trodde det var lätt att bli av med saker på Blocket. Men icke. Gå in HÄR och köp mina saker. Fåtölj, soffbord och tv-bänk. Jag vill bli av med sakerna så bara pruta på.

***

Om jag vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål måste jag först finna henne där hon är och börja just där. Den som inte kan det lurar sig själv när hon tror att hon kan hjälpa andra. För att hjälpa någon måste jag visserligen förstå mer än hon gör, men först och främst förstå det hon förstår. Om jag inte kan det hjälper det inte om jag kan och vet mera. Vill jag ändå visa hur mycket jag kan, så beror det på att jag är fåfäng och högmodig och vill egentligen bli beundrad av den andra istället för att hjälpa henne. All äkta hjälpsamhet börjar med ödmjukhet inför den jag vill hjälpa och därmed måste jag förstå att detta med att hjälpa inte är att härska utan att tjäna. Kan jag inte detta kan jag heller inte hjälpa någon.

/ Johan Israelsson


PL-fotboll och intervaller

Söndag 24 nov 2013, 19:01

Igår hade jag ett trevligt häng med Samme Häggbring. Vi startade med tips och PL-fotboll. Vi fick in 11 rätt på stryket, vilket gav några 100-lappar. Vi hade kunnat få in ytterligare några slantar på en Lången-lapp. Dock gjorde Samme ett fjunis-misstag då han fyllde i fel match på kupongen. Han skulle tippa Chelsea som vinnare men kryssade istället i Luleå (?!). Och Luleå kryssade borta mot Leksand. Vi fick in övriga matcher och missade således endast på Luleå. Men vi har ett nytt odds igång idag och det ser ljust ut. Vinnare Man City (6-0 mot Tottenham), vinnare Torino (4-1 mot Catania) och vinnare Man Utd (ställningen just nu 2-1 till Man Utd).

Efter PL-fotbollen käkade vi på Kallskänken och dess nya kvarterskrog. Mycket trevlig miljö, god mat och bra musik. Bra där!

Vi avrundande kvällen med Så mycket bättre och några filmer. Det fanns många intressanta filmer att välja på igår. Valet för oss föll på The Town, en helt OK rulle. Efteråt slökollade vi på Rocky III, kultrullar de där Rocky-filmerna. Boxningsscenerna är dock sådär verklighetstrogna…

***

Jag är inne i en tuffare period med en hel del jobb just nu. Det är oftast så hos oss från oktober till februari. Konferenser, processarbeten, olika redovisningar etc. Under fredag/lördag hade jag ett utvecklingsarbete med en förening på Hotell Skansen i Färjestaden. Vi fick fram en hel del bra saker samt att vi hade det trevligt, vilket är nog så viktigt. När vi gick förbi baren framåt kvällningen sa en snubbe, med pingvinkläder på sig från något hemligt sällskap, till oss följande: ”Vad är ni för rågbullar?”. Fan, jag kan än idag inte släppa det. Jag har aldrig hört uttrycket. Vad menade han?! En riktig lirare verkade det vara i alla fall.

Nästa helg är det också konferens och utvecklingsarbete som gäller. Denna gång bär det av till Malmö/Köpenhamn. Arbete i Malmö på lördag/söndag och sedan över till Köpenhamn på söndagskvällen och kolla på det heta derbyt mellan Bröndby – FCK.

Helgen efter det ska jag på en tränarutbildning. Som sagt, det är mycket nu. Men det är också roliga och intressanta saker man är iväg på.

***

Vi hade upptaktsmöte med Liffen i torsdags. Jag tyckte att det var ett ganska bra möte. Har dock ingen aning om vad killarna tyckte. Men det signade i alla fall på fyra spelare under kvällen. Byström, Felix, Anton och Oscar A. Byström är en mycket viktigt spelare och Anton, som var skadad/sjuk hela förra året, blir som ett nyförvärv. Felix besitter en stor potential och Oscar A har en intressant snabbhet och bra vänsterfot. Dock behövs det jobbas och slipas på en del saker där, som på de flesta unga spelarna. Jag hoppas att fler spelare signar inom kort så att vi kan se vilka positioner vi behöver förstärka på.

***

Tidigare idag var jag och körde intervaller på klassiska Fredriksskans. 4x400 m och 8x200 m löp. Idag tog jag ut mig till max i varje löp vilket var otroligt jobbigt men ack så gott efteråt.

***

Och där kvitterade Cardiff i 91:a minuten på en fast situation. Tipset åt helvete och viktiga poäng åt helvete. Bedrövligt att inte kunna stänga en match mot Cardiff. Och på tal om bedrövligt. Fellaini håller absolut inte United-klass. Den värvningen är verkligen usel. Nu blev jag arg. Får trösta mig med taco och Solsidan.

/ Johan Israelsson


Yrkesmannen Ronaldo, årets back, Hasse Mattisson och Jensa Nilsson

Onsdag 20 nov 2013, 20:12

Bra häng på Friends Arena med Star och Calle.

Line up.

Från mitt häng med Jensa och Tipselits träning.

Igår morse var det bagaruppstigning som gällde och iväg mot Stockholm för att bevittna den heta drabbningen mellan Sverige och Portugal. Eller kanske rättare sagt för att bevittna kampen mellan Ronaldo och Zlatan. Vem skulle vinna matchen åt sitt lag?

Men innan matchen träffade vi på IFK Bergas eldsjäl Irma Rydasp med sin andra hälft, och tillika gamla KFF-lirare, Peter Rydasp. Vi sprang på varandra under eftermiddagen i Gamla stan och bestämde oss för att ta en sittning tillsammans på en närliggande pub. Där satt vi - jag, Calle, Irma och Peter och snackade en hel del om Liffen och Bergas kommande säsong då vi huserar i samma serie.

Innan matchstart hann även Calle och jag med ett besök på Casino Cosmopol där Calle krigade på bra på roulettbordet och jag på Blackjack-bordet. Det blev dock inga större vinster.

Matchen då? Det såg trögt ut i första halvlek. Sverige skapade i stort sätt ingenting. Portugal hade en farlig nick där Isaksson fick sträcka ut. I halvtid stod det 0-0 och matchen ”levde”. Då twittrade jag: ”Det lever. Ja, ett tag till, men snart säger det pang och det är Ronaldo som sätter dit den. Yrkesman”. Och det dröjde inte många minuter in på andra halvlek innan Ronaldo sprintade ifrån det svenska försvaret och hängde dit 1-0. Tungt, men ack så väntat. Dock vänder Sverige matchen genom Zlatan (vem annars…). Efter hans 2-1-mål kokade Friends Arena och det var mäktigt att vara på plats. Glädjen varade inte länge. Pang, pang. Världens bäste spelare, för tillfället, avgjorde tillställningen på egen hand.

Det var oerhört imponerande att se Ronaldo live. Det är första gången jag gör det. Hans rörelsemönster, hans explosivitet och hans kliniska avslut. Helt makalöst. Och han verkar vara som starkast sista 15 minuterna när alla andra börjar ”gå på knäna”. Ett fysiskt fenomen.

Summa summarum. Sverige räckte helt enkelt inte till. Man är ett mycket sämre lag än vad Portugal är. Även om Portugal inte imponerade särskilt mycket. Exempelvis har de ett mycket stort problem i att det inte har någon riktigt bra central anfallare. Med Almeida eller Postiga längst fram blir de nog inte långvariga i ett VM-slutspel. Eller visst, det beror på vilken form Ronaldo kommer med till VM. Är han i form så kan han ju såklart bära dem riktigt långt.

***

Pelle Olsson lämnar Gefle IF och tar över Djurgårdens IF. Pelle, som fått Gefle att överprestera år efter år, kommer säkert att lyckas bra även i Djurgården. Gefle däremot, de spelar antagligen i Superettan säsongen 2015. Risken är i alla fall väldigt stor.

***

Jag vann utmärkelsen året back i division 2 Södra Götaland. Mycket roligt. Nu är vi några spelare kvar som slåss om Sveriges bästa back i division 2. Ganska surrealistiskt. Jag vet ju knappt om jag är back egentligen. Fille Jägerbrink blev utsedd till bästa mittfältaren i serien, inga konstigheter. En anfallare från Hässleholm (som jag inte har en aning om vem det är) vann årets anfallare. OAIK-keepern Oscar Johansson vann årets målvakt. Jag har knappt sett honom, men lite märkligt får man väl ändå lov att säga att det är när en keeper, som var petad nästan halva säsongen, vinner utmärkelsen.

***

MFF-legenden, Hasse Mattisson, tar över vår seriekonkurrent FC Rosengård. Mitt tydligaste minne av Hasse är när han var oerhört bitter i Blådårar 2 efter att Zlatan signat för Ajax för en summa runt 80 miljoner kronor. ”Det är kul för grabben och för klubben”, säger Hasse. Men hans ögon och minspel säger att han inte direkt unnar Zlatan denna chans. HÄR kan ni se det överlägsna klippet. Runt 2.55 in i klippet kommer bittra Hasse in i bilden.

***

Jag var i måndags med Jensa Nilsson under en tipselitträning. Och efter bara en träning snappade jag upp flera intressanta saker som jag tar med mig och kan applicera i mitt ledarskap i framtiden. Jag kommer att fortsätta vara med Jensa så mycket som möjligt fram tills de slutar träna någon gång i mitten av december. Dock är denna vecka körig för min del så nästa pass blir på måndag igen. Jensa är en mycket bra tränare och människa som kan lära mig mycket.

***

Imorgon är det dags för upptaktsmöte i Liffen. Vi ska träffa killarna som under året ingick i truppen och bland annat snacka framtida träningsupplägg och dylikt. Vi börjar sedan träna lite lätt om någon dryg vecka, för att på allvar gå igång en bit in i januari. Jag vill se påskrifter i Liffen nu så att vi kan börja forma 2014 års trupp.

/ Johan Israelsson


VM-kval, Babbelover, Rydström och Armins vin

Söndag 17 nov 2013, 11:39

Krig på gymmet igår. Och nej, Henke är inte klar för Liffen.

Sverige gjorde en stark insats mot Portugal i fredags. Men tänk om Sverige hade fått in en boll i första halvlek. Man hade sina chanser. I andra halvlek har man dock stora problem men är ändå nära att få med sig 0-0, vilket hade varit ett väldigt bra resultat. Nu kliver yrkesmannen Ronaldo fram och hänger dit ett mål med ungefär 10 minuter kvar av matchen. Matchen slutar 1-0 till portugiserna och vi får ändå säga att kvalmötet lever. Bra, för jag ska upp och kolla på returmatchen på Friends. Såklart väldigt mycket roligare att se matchen efter detta resultat än om det exempelvis hade slutat 3-0.

Dock tror jag inte att Sverige kommer lösa detta. Portugal har för bra spelare. Ett par bra individuella prestationer så lär mötet vara avgjort. Var så säkra, Portugal kommer att göra minst ett mål. Och det betyder att Sverige måste göra tre för att vinna dubbelmötet. Och den chansen är inte särskilt stor. Men, Sverige och Zlatan och då kan allt hända. Hur som helst, jag ser fram emot matchen mycket - det lär bli bra drag på Friends Arena på tisdag kväll.

***

Daniel Adams-Ray nya skiva – Innan vi suddas ut – bjuder på några riktiga godbitar. Exempelvis Babbelover och Svär på mammas grav.

***

Jag träffade Henke igår på gymet. Han krigade på bra. Vi snicksnackade om diverse saker och kom även in på framtida fotbollslir för hans del. Jag försökte locka honom med att han återigen kunde få gapa och styra Fredde P om han skulle få för sig att lira i Liffen kommande säsong. Och Henke, som fortfarande tycker fotboll är förbannat roligt och känner sig pigg i kroppen, stängde i alla fall inga dörrar. Men det gjorde han väl inte för klubbar såsom IFK Berga och Listerby IK heller.

Jag la igår upp en bild på Twitter, på Henke och mig och skrev: ”Henke är klar! Liffen nästa”. Bilden fick en del uppmärksamhet, och om nu någon trodde att detta var sant så går jag här med ut med en dementi: Henke är inte klar för Liffen. Inte just nu i alla fall.

***

I eftermiddag ska vi träffas och planera inför säsongen. Hur mycket ska vi träna? Vilka dagar ska vi träna? Hur ska fysträningen se ut? Nyförvärv? Och så vidare. Många saker att tänka på och intressant att kunna vara med och påverka från början.

När det gäller truppen så är det skralt med påskrifter. Som det alltid är i LIF så här års. Det skrivs ofta ettårskontrakt och efter säsongen väntar killarna på att se vad som händer i föreningen samt om det kommer in andra intressanta möjligheter. Detta måste föreningen bli bättre på. Att signa upp fler spelare på längre kontrakt och även komma med nya förslag tidigare på året. Men jag hoppas att vi inom kort har signat upp större delen av förra årets trupp så att vi kan fortsätta bygga på det vi gjort de senaste två åren.

CC försvinner till Oskarshamns AIK och jag önskar honom lycka till. Där har vi ett tomrum att fylla, CC gjorde en del mål för oss förra året. Men det finns några spännande spelare häromkring som vi tänker bjuda in till träning där de får känna på föreningen och vi får känna på spelaren. Förhoppningsvis kan vi hitta några guldkorn som kan kliva in och prestera under nästa säsong.

***

Jag var i förra veckan och hälsade på den gamle Liffen-liraren Armin på min gamla arbetsplats, Ahlsell. Armin spelade professionell fotboll i Kroatien och jag tror även att han var i italienska Parma och tränare med dem en vända innan kärleken tog honom till Sverige och Kalmar. Armin är en mycket bra kille som alltid ställer upp när någon ber honom om hjälp. Förra sommaren agerade han tolk åt det kroatiska laget, Osijek, som lirade mot Kalmar i kvalet till Europa. Genom denna kontakt ledde det sedan till att han startade upp ett företag, Arwine AB, som importerar kroatiskt vin till Sverige och Kalmar. Vinet finns att beställa på Systembolaget och det finns även hos Kallskänken och Söderport. Jag har själv inte smakat vinet ännu men det sägs vara magnifikt.

/ Johan Israelsson


En utmaning som var för spännande att tacka nej till

Onsdag 13 nov 2013, 19:24

Ledarstaben i LIF 2014. Mattias Edman, jag och P-O Friman.

Jag, kommer tillsammans med P-O Friman, att vara huvudtränare för Lindsdals IF säsongen 2014. Assisterande tränare kommer Mattias Edman att vara. Runt omkring oss i ”staben” är det i dagsläget inte klart hur det kommer att se ut. Men förhoppningsvis kan vi behålla teamet av härliga människor som förra året gjorde ett bra jobb i och runt laget.

P-O Friman har gått den långa vägen genom LIF:s ungdomsverksamhet. Han har, tillsammans med ett par andra ledare, gjort ett kanonjobb med LIF-kullen som idag är 17-18 år. Han har varit med på deras resa sedan de var små knattar till att bli vuxna män (män, nåja…). Han har fått alla att känna sig välkomna i gruppen och föreningen samt lyckats behålla en stor del av dessa killar till de senare tonåren, vilket är oerhört sällsynt. P-O är en erfaren ungdomstränare som jobbat med denna bit i över 10 år. Han har även erfarenhet från att träna seniorer på en lägre nivå.

Mattias Edman är en gammal fotbollslirare som lirat på en högre nivå i både Nybro IF och Kalmar FF. En gammal anfallare som visste var målet stod. Även Mattias har varit involverad i ungdomsverksamheten i LIF under en längre tid och gjort ett bra jobb. Mattias är också mannen bakom det lyckade projektet som LIF genomföre tillsammans med Aston Villa och dess instruktörer i somras. Även Mattias har erfarenhet av att träna seniorer på en lägre nivå.

Jag fick frågan om att bli spelande huvudtränare och ingå i denna tränarkonstellation för cirka två veckor sedan. Det kom som en blixt från klar himmel kan man säga. Jag hade inte en tanke på att föreningen skulle komma med en fråga gällande en så här stor ledarroll för min del. Ordförande Kennerfalk berättade om upplägget och tankarna han/föreningen hade kring denna lösning och jag backade tillbaka och funderade.

Föreningen hade tidigare fått nej av Brasse-Lasse Johansson och även hört lite löst med en annan tränare som också avböjde uppdraget. Nu tänkte föreningen om - och började istället se efter en intern lösning. De motiverade lösningen att istället för att ta in en utomstående, auktoritär ledare, som skulle börja bygga upp något nytt och säkerligen ta lång tid på sig att lära känna spelaren och föreningen - så varför inte titta på en intern lösning och se om kompetensen finns inom föreningen? Startsträckan skulle bli kortare och vi skulle kunna bygga vidare och förädla det Kent och föreningen jobbat med de senaste två åren.

Visst, kompetensen som Kent hade, har vi givetvis inte. Men det är det knappast många tränare i detta område som har. Men både P-O och Edman sitter på ett stort fotbollskunnande och är vana i sin roll som ledare. En av dem har som sagt dessutom varit på en hög nivå och spelat själv. Vad kan jag då bidra med då? Jag har varit med på denna nivå länge och jag har spelat några säsonger i en division högre upp och även erfarenhet av Superettan och träningar därifrån. Jag känner killarna i gruppen och jag känner föreningen väl. Jag har mycket tankar och idéer hur vi ska kunna få ut mer av våra träningar. Jag är hungrig och jag vill framåt.

Jag har haft många tränare genom åren: Kjell Nyberg, Micke Arvidsson, Mats Gunnarsson, Jonas Klippvik, Ola Petersson, Lasse Jacobsson, Erol Bekir, Kent Bohman – för att nämna några. Och tanken är att plocka ut det bästa ur dessa och sen forma ett eget ledarskap.

Det viktigaste av allt är att vi sätter våra roller i ledarstaben och kommer fram till ett bekvämt sätt att arbeta tillsammans och ut mot gruppen. Och sedan gäller det givetvis att grabbarna i laget nappar på denna idé och vill vara med på satsningen. Och det hoppas jag att de flesta vill. De som inte vill eller känner för det - ja varsågod att lämna föreningen.

Jag kommer inte att försöka ändra på min personlighet eller dylikt. Jag kommer inte att bli någon auktoritär snubbe som bara kör på det jag tror är bra och skäller/gnäller över saker som jag inte tror är bra. Och på träningar, på planen, blir ju min roll som den alltid har varit - att fokusera på att få så bra kvalité som möjligt och pusha mina lagkamrater.

Något som jag vill ska prioriteras högt kommande säsong är glädje och att få alla att dra åt samma håll. Det lyckades vi inte riktigt med under förra året och jag tror att resultatet hämmades på grund av detta. Det ska vara kul att lira boll i Lindsdals IF och division 2. I mångt och mycket är det ju därför vi håller på med sporten.

Att vara spelande tränare är en utmaning. Eller att endast vara tränare är en rejäl utmaning i sig. Men jag gillar utmaningar och när jag tar mig an utmaningar så gör jag det fullt ut. Jag har dock inga bra vibbar från att ha med spelande tränare att göra. I alla fall inte från en av mina säsonger nere i Malmö. Den tränaren misslyckades kapitalt och kunde/ville/vågade inte lämna över eller delegera ansvar i sin stab. På den biten är jag dock inte orolig. Jag har en huvudtränare bredvid mig och en assisterande under mig samt ett gäng övriga ledare runt omkring som kommer att vara behjälpliga.

Hur kommer grabbarna i laget ta emot detta besked? I början var jag orolig och var nära att tacka nej på grund av att jag inte skulle få med grabbarna. Men jag har stämt av läget med några stycken och de verkar i det stora hela positiva till detta. Det är i alla fall vad de säger till mig. Sen kanske ingen av dem skriver på när det väl kommer till kritan… Vi får se. Men det finns såklart några hinder och utmaningar att ta sig an gällande att ha en sådan roll, samt att jag känner de allra flesta i laget ganska väl. Men det kommer att handla om att respektera varandra och de roller som finns och kunna ge och ta. Får vi in detta i gruppen tillsammans med glädje och att alla bestämmer sig för att dra åt samma håll är jag säker på att det kommer att funka.

Som sagt, jag var nära på att tacka nej, men sen tänkte jag att detta är en ganska unik chans och möjlighet som ges, att som 27-åring få ett så hedersamt uppdrag att vara huvudtränare för ett division 2-lag och tillika moderklubb. Det var väl detta som gjorde att jag nappade.

Jag tror inte heller att detta är fel väg att gå för en klubb som är i LIF:s sits. Man kämpar med ekonomin och med en intern lösning sparar föreningen in pengar. Alla delaktiga ledare känner föreningen och i viss mån spelarna väl. Det känns som att det andas glädje och optimism i föreningen efter några mindre roliga år (framför allt utanför själva fotbollen). Jag tror att föreningskänslan kommer att stärkas.

Jag hörde att det var folk som raljerade över denna lösning på sociala medier. Lite hånfulla kommentarer har tydligen florerat. Och låt det så vara. Lite tändvätska är aldrig fel. Det är bra att LIF väcker engagemang och uppmärksamhet. Och vad är det som säger att en annan tränare utifrån, eller från en lägre division, skulle vara mer lämpad för jobbet än denna lösning? INGET. Även om jag till en början hoppades på Ola P, som ALLTID gör ett bra jobb i de föreningar han är i.

Helt grön som tränare och ledare är jag faktiskt inte. Och sen var det någon kille i laget som sa så här: ”du har ju nästan varit som en ledare de senaste två åren i och med att du hade en nära relation med Bohman och var lagkapten och kom med åsikter och idéer”.

Jag har pluggat Sport Management på högskolan vilket innefattar en hel del ledarskap och strategiarbete. Jag har under flera års tid tränat ungdomar i olika projekt och fotbollsskolor. Jag har tränat Lindsdals IF:s b-lag under säsongen 2007 när jag var korsbandsskadad. Detta år satt jag även med på bänken i samband med A-lagets matcher och agerade bollplank till Ola P. Och en gång fick jag leda/coacha en match själv i tvåan. Borta mot Tibro. Ola P var avstängd efter ett rött kort i matchen innan. Och mot Tibro vann vi (antagligen en coachseger...). Men mitt starkaste minne från den säsongen var under en match där Ola P inte alls var nöjd med spelet och undrade vad vi skulle göra i halvtid. Vi låg under med någon, eller ett par bollar, hemma på klassiska Majavallen. Då tog jag det kontroversiella beslutet att byta ut innermittfältaren Billy jr redan i halvtid. Vi vänder matchen och vinner. Efter matchen sa jag till Billy att det var mitt förslag att byta ut honom. Billy pratade inte med mig på två veckor efter det… Så någonstans i mig finns det nog en del tränarkunskap som väntar på att komma fram.

Inom den närmsta tiden är det ett tufft jobb som ska göras. Truppen ska formas. Det ska planeras och styras. För min del börjar jag redan nu på måndag att gå bredvid Jensa Nilsson i Kalmar FF tipselit för att se hur hans ledarskap ser ut samt snappa upp intressanta övningar och idéer. Något jag också har börjat göra är att pumpa min bror på information kring hur de tränar på elitnivå. Och efter 8 år inom elitfotbollen, såväl inom klubblag som landslag, så har Erik en hel del att dela med sig av. Jag har även vänner som är instruktörer inom Premier League-laget Aston Villa och redan nu har vi börjat bolla saker oss emellan gällande träningsupplägg, spelsystem osv. Och snart får det nog bli en studieresa till deras akademi och se hur de jobbar i den verkliga elitfotbollen.

Det är flera runtomkring mig som gratulerat till denna utmaning och som tror att denna lösning kan bli väldigt bra. Kul att höra och roligt med stöttning.

Nu går vi mot ett spännande och roligt fotbollsår där vi ska ha kul på träningar, matcher och inte minst utanför planen. Vi ska bli ett starkt team som gör det tillsammans. Då tror jag också att vi kan nå goda resultat.

Till sist. Jag tycker att det är en modig lösning av Lindsdals IF att satsa helt nytt och fräscht.

(Radiointervju med mig kring det nya uppdraget)

/ Johan Israelsson


Serieindelning, "Unibet-2:an" och Rebecca vann kampen

Måndag 11 nov 2013, 21:02

Liffens serieförslag för nästa säsong är nu presenterat. Och kors i taket, det blir (förmodligen) samma serie två säsonger i rad. Annars har man den ena säsongen legat i ”Skåne-serien” för att nästa säsong byta till ”Jönköping/Norrköping-serien”.

Förslaget ser ut som följer: Lindsdals IF, IFK Berga, Ljungby IF, Vimmerby IF, Asarums IF, FK Karlskrona, Hässleholms IF, BW90 IF, Nosaby IF och fem av dess sju Skåne-lag (två ska alltså bort): FC Höllviken, Kvarnby IK, IF Limhamn Bunkeflo, GIF Nike, Prespa Birlik, FC Rosengård och Torns IF. Jag ser gärna att Höllviken - där jag har gamla lagkompisar som lirar - samt min gamla klubb, Limhamn Bunkeflo, ligger kvar i denna serie. Det skulle vara roliga matcher att spela.

Annars är det några riktigt intressanta matcher mot exempelvis IFK Berga och Vimmerby där det är mycket prestige inblandat. I det stora hela så blir det mindre mil i bussen för oss vilket är väldigt välkommet. Kommande säsong blir det även fler matcher då serien är utökad med två lag. Det ser jag endast som positivt.

***

Jag, Farquhar, Chris samt min mamma och pappa, var i fredags på Kalmars första proffsboxningsgala. Det var en trevlig kväll där det serverades en mycket fin trerätters middag. Boxningen var också intressant att skåda. Ett evenemang man absolut inte är van vid att skåda i lilla Kalmar. Kul med ett annorlunda evenemang och det var stundtals bra tryck i arenan, framför allt när de svenska boxarna äntrade ringen.

Kvällens största jubel fick dock ”rondpojken” när han tog av sig sin skjorta och visade upp sin lite lönniga kropp. Min mamma tyckte att det var sexistiskt. Varför hade ”rondtjejerna” endast trosor och (sport-) BH på sig och grabben, till en början, både skjorta och byxor? Ja, jag vet inte. Men personligen var jag nöjd över att slippa se den där grabben iklädd endast kalsonger.

***

Jag såg idag att jag var nominerad till årets back i vår serie av spelbolaget Unibet i deras tävling ”Unibet-2:an”. Övriga backar som var nominerade: Törnström i Oskarshamn och Waldo i Ljungby. Här kan ni se ALLA NOMINERINGAR från vår serie. En kul grej även om det är otroligt svårt att kora vem som varit bäst. Jag skulle egentligen säga att det är omöjligt då de som röstar knappast sett alla lirare.

***

Jag har nu författat en krönika till Smålandsidrottens tidning som kommer ut inom kort. Den handlar om elitsatsning och tidig specialisering. Krönikan kom i kölvattnet från mitt tidigare blogginlägg om ämnet. Jag har spunnit vidare, och utvecklat, mitt tänk och kanske kommer jag att publicera krönikan även här i bloggen.

***

Jag är oerhört imponerad över hur hårt du har kämpat Rebecca. Och till slut vann du kampen mot den förbannade sjukdomen. Starkt jobbat och se till att njuta av livet!

/ Johan Israelsson


Kay Wiestål, Martin Bengtsson, Tony Flygare och proffsboxningsgala

Torsdag 07 nov 2013, 20:49

Nyss hemkommen från en löprunda på 13 km. De första 10 km var väldigt behagliga i den friska novemberluften. Men de sista 3 km var tunga och jag fick kämpa rejält. Men hem kom jag. Och att sjunka ner i soffan, efter en bra genomkörare, gör att ett skönt välbefinnande infinner sig.

***

Igår kväll var jag och lyssnade på idrottsprofilen och entreprenören Kay Wiestål. Han pratade för Smålands idrottshistoriska sällskap. Jag sänkte alltså medelåldern med sisådär 45 år. Jag deltog som representant från Smålandsidrotten då vi var en samarbetspart under denna föreläsarkväll.

Jag har såklart haft koll på Kay sedan tidigare men jag fick höra nya fascinerade saker om hans liv. Han var inte bara en duktig fotbollsspelare, som vann SM-Guld med Djurgårdens IF och som spelade proffsfotboll i USA under 60-talet, utan han har varit, och fortfarande är, en ”businessman” och entreprenör ut i fingerspetsarna. Kay har jobbat med några oerhört intressanta projekt, artister (Lionel Richie och Ronan Keating) och idrottsstjärnor (Peter Forsberg och Ingmar Stenmark) genom åren. Det var väldigt inspirerande att sitta som åhörare och jag blev inspirerad och sugen av att sätta tänderna i egna nya projekt.

Det var en hel del gamla legender i publiken. Exempelvis Bosse Johansson, Sven-Evert Arvidsson, Allan Svensson och ”Iffe”.

***

Jag håller just nu på att få till några intressanta föreläsningar i Kalmar under 2014. Exempelvis snackade jag idag med Hans Eklund, Kalmar FF:s nya tränare, om att planera in en föreläsning kring hans syn på ledarskap under februari. Jag tror en sådan föreläsning skulle locka väldigt mycket folk som är nyfikna på hur Eklund är som person och hur hans syn på ledarkap ser ut. En föreläsning som är perfekt för alla storters ledare att lyssna på.

En annan föreläsare jag försöker få hit nästkommande år är Martin Bengtsson, underbarnet som spelade för italienska Inter och försökte ta självmord i duschen på Inters akademianläggning. Bengtsson är lika gammal som mig, jag följde honom under hans fotbollskarriär, men jag har även följt honom efter att fotbollens strålkastarsken försvann från honom. Han lirar idag i ett band, titulerar sig som konstnär/artist/föreläsare och bor i den tyska miljonstaden Berlin. Bengtsson har, trots sin ringa ålder, en oerhört intressant livshistoria att dela med sig av. Ni som inte har läst hans bok – I skuggan av San Siro – gör det.

En föreläsning för alla, ung som gammal, och som berör självförtroende, identitetskapande, prestationskrav, manlighet och dess normer, att våga visa sina känslor och stå för vem man är. Här kan ni se en kort presentation (som dock är några år gammal) kring honom: Martin Bengtsson Och HÄR kan ni lyssna när han uppträder under artistnamnet Waldemaar och framför låten The Bohemian. Och här är en vass INTERVJU med honom.

***

Zlatans gamla vapendragare från de unga åren i Malmö, Tony Flygare, släpper tillsammans med en medförfattare, en bok kring just Zlatan och deras ruffiga tid tillsammans under uppväxten i Rosengård och deras tid mot A-laget i Malmö FF. Jag antar att Flygare, som ”flackat” runt, en hel del de senaste 10 åren behöver lite cash. Och cash, det lär han också få, jag tror att boken kommer att sälja väldigt bra. Varumärket Zlatan Ibrahimovic är så otroligt stort, allt han gör och allt som skrivs om honom, väcker stor uppmärksamhet.

***

Imorgon är det proffsboxningsgala i Kalmar Sporthall. Jag kommer att vara på plats. Det blir nog ett häftigt arrangemang i en förhoppningsvis fullsatt hall.

***

Nanne i Hammarby. Bajen är snart tillbaka i Allsvenskan. Han om någon vet vad som krävs.

/ Johan Israelsson


Årets spelare, Malmö-häng, Ekelund, Marcelo Sarvas och värdiga avtackningar

Måndag 04 nov 2013, 21:57

Årets spelare på Barometerns Fotbollsgala 2013.

Gamla lagkompisar. Henke, Mange, Ritchie och Erik från vårt häng på nattklubben Hipp i lördags.

Jag vann priset som årets spelare på Barometerns Fotbollsgala i fredags. Det är ju ett väldigt fint pris att få på den här nivån så det kändes självklart bra när Ström läste upp mitt namn och jag fick äntra scenen.

Witte och Ahlqvist, som var nominerade till årets profil fick se sig slagna av Skruvik Nilsson. Och intervjun med en bitter Witte är redan en klassiker; ”Jag borde ha vunnit priset 2010,2011 och 2012…” Här kan ni se den nämnda intervjun och även andra intervjuer från galan: Galaintervjuer

Jag tycker galan är ett roligt projekt som bör kunna locka mer folk och föreningar. Runt 170 personer på plats var det i år. Enligt mig borde det antalet kunna komma upp i över 250 personer. Jag tycker bytet från Guldfågeln Arena till Kalmarsalen är bra. Dock minus för den obefintliga mingelytan samt för en alldeles för liten bar.

Mer galatugg. I CC:s frånvaro var ”Stor-CC” king tillsammans med Witte som bägge två visade mycket fin form. Lill-Harvey, aka Max Axelsson, var lika stilig som förväntat. Han älskar att få klä sig fint (och dyrt). Lilla Finnen, aka Daniel Ahonens ögon gick som vanligt åt två olika håll efter ett par kalla. Bra hockeyfrilla på Stor-Finnen, aka Markku Ahonen. Lasse Hansson fick, innan min och Madesjö-Johannas (som vann årets spelare på damsidan) intervju med honom, ta emot en hel del hugg från Johanna för att Barometern tydligen hade missat att skriva om ett par av deras matcher under den gångna säsongen. Och inte blev det bättre när Lasse gratulerade Johanna till hennes 23 mål i div. II. Madesjö IF spela nämligen i div. I. En skön blooper av Lasse och Bogefors tvingades göra en omtagning.

***

Ny ordförande i Liffen - Magnus Kennerfalk. En bra kille som jag tror kommer att göra ett mycket bra jobb i föreningen.

***

I lördags begav jag mig till Malmö för en träff med några gamla lagkamrater. Mycket trevligt häng på stan med den målfarlige forwarden Henke Ewald. Vi tog en lunch på krögarkungen - Melker Anderssons – nyöppnade restaurang (Köttbaren) i centrala Malmö. Gott käk och mängder med hipsters som testade den nya innekrogen.

På kvällen blev det en trevlig sittning tillsammans med ett gäng gamla lagkompisar. Gott att snacka gamla minnen och kul att träffa killarna igen. Tanken är att vi ska ha en sådan här träff varje år. Jag hann även tugga lite med en annan lagkompis som dock inte var på plats under kvällen – Anders Ekelund. Anders var lagkapten och spelade ofta mittback, precis bakom mig, under större delen av min tid i Limhamn Bunkeflo. Han har rutin från två säsonger i Superettan med klubben.

Jag älskade att spela framför Anders. Varför? Jo för att han styrde och pushade mig i precis allt jag gjorde. Och oj vad mycket lättare det är att spela när någon pratar med en hela tiden. ”Höger, vänster, fall, stå upp, kriga, vinn boll, bra jobbat”. Anders var mycket bra på att överdriva när man gjorde något, förstärka det man gjorde, även om det inte var någon särskild prestation. Detta gjorde att självförtroendet stärktes och man höjde sig ett par nivåer. Detta positiva och styrande tugg är något jag i min tur försöker använda mig av på planen. På detta sätt gör man sina lagkompisar till bättre spelare. Och Anders gav mig också en komplimang som jag fortfarande kommer ihåg och blir lite småstolt över när jag tänker på. ”Johan, med din riviga spelstil och aggressivitet på det centrala mittfältet tror jag inte att vi hade åkt ur Superettan, du är precis den speltyp vi har saknat i år”. Vi kan ju säga att om papperna bara hade blivit klara lite snabbare sommaren 2008 så att jag hann bli spelklar innan fönstret stängdes så hade klubben fortfarande spelat i Superettan. Skämt och sido. Jag var ironisk. Det hade säkert inte gjort någon skillnad om jag blivit spelklar men det var ändå kul att få en sådan komplimang från en spelare man såg upp till.

Under kvällens tugg om svunna tider kom vi in på Marcelo Sarvas. Brasseliraren som bland annat spelat i Karlskrona, Mjällby och Kristianstad och som blev värvad för dyra pengar till Limhamn Bunkeflo sommaren 2008 för att hjälpa klubben kvar i Superettan. Han gjorde dock inga större avtryck i klubben. Man såg att han var en fin spelare men han hade stora skadeproblem och kostade klubben mycket pengar. Sedan försvann han till Polen. Efter det tog spåren från honom slut. Och vart lirar han nu? I LA Galaxy. Sjukt. Min gamla lagkompis har alltså lirat tillsammans med David Beckham och har det nog rätt gott i Los Angeles.

***

Jag är nyss hemkommen från ett bra pass på Nordic. Idag var det fokus på kondition. Löpning, cykel, rodd och indoor walkning. Längre sträckor kombinerat med intervaller. Jag gillar verkligen att träna hårt och ta ut mig ordentligt. Något man inte riktigt kan göra under en fotbollssäsong. Då måste man alltid försöka vara fräsch till nästa träning och framför allt nästa match. Känslan efter ett riktigt tufft träningspass är mycket skön.

***

På grund av min vistelse i Malmö missade jag avtackningen av Henke och Nanne. Men vad jag hörde så var det en värdig avtackning. Och en värdig avtackning kan man lugnt säga att Daniel Andersson fick från de 24 000 personerna på Swedbank Stadion i Malmö. Mäktigt!

/ Johan Israelsson


Malmö FF, skandaler på "riktiga" fotbollsgalan, silly season och har spelarna för stor makt?

Onsdag 30 okt 2013, 19:34

IF Limhamn Bunkeflo. Då på väg uppåt. Nu i div. II. Grämer mig än idag att vi inte lyckades vinna ettan med detta lag. Stor kunskap och skicklighet i truppen. Med en skicklig ledare som hade kunnat få ihop truppen hade vi gjort det. Erdin Demir (idag i norska Brann och debuterat i A-landslaget), Erol Bekir (proffs i flera länder), Bovar Karim (proffs i flera länder), Tibor Cica (proffs i Italien och Kroatien), Darko Marasovic (proffs i Kroatien, Ola Tidman (proffs i flera länder), Marco Da Silva, Ylli Shabani... Ett axplock av fina spelare ur denna trupp.

Toppmöte i ettan på bortaplan mot Skövde 2010.

Malmö FF vann årets allsvenska. En värdig vinnare. De spelar en fin fotboll och har många unga intressanta spelare i laget. Och det är väl detta lag som på sikt kan ta sig vidare till det åtråvärda Champions League. Men som vanligt beror det på vilka spelare som lämnar samt tillkommer. Idag blev det exempelvis klart att en av allsvenskans bästa – Jiloan Hamad – går till Hoffenheim i den tyska ligan. Väntat men ett tungt avbräck.

Det verkar ha gått vilt till på den efterföljande guldfesten. Jag har lite kontakter nere i Malmö som understyrker detta. Och det är väl precis så det ska vara på en guldfest. Målvakten, Johan Dahlin, blev intervjuad någon halvtimme efter slutsignalen i måndags och han verkade redan då vara lite på gång. Dahlin verkar för övrigt vara en skön snubbe. Jag träffade honom hösten 2010, när jag hängde med brorsan till fotbollsgalan där Erik var nominerad till årets genombrott, och han var minst sagt bra i gasen då. På toaletten sluddrade han till mig: -Hörru, Israelssons brorsa, vart är alla brudar?! Ja, inte är dem här inne på herrtoaletten i alla fall.

På tal om fotbollsgalan. Den hölls detta år i min gamla hemstad Malmö. Ute på Percys skrytbygge – Malmö Arena. Det var en väldigt trevlig tillställning där jag och brorsan satt vid samma bord som exempelvis Tobbe Hysén (nominerad till årets anfallare), Johan Larsson (nominerad till årets genombrott) och Torbjörn Nilsson (nominerad till årets tränare på damsidan). Och ett par meter bakom satt monstret Zlatan. Det var trevligt snicksnack vid vårt bord och min bordsgranne, Hysén, berättade en hel del om hur det var att ha Roy Keane som tränare under sin tid i Sunderland. Mycket intressant.

Ju längre kvällen gick desto vildare blev det. När kamerorna hade slocknat började den riktiga festen. Skandalerna avlöste varandra. En sportchef i en av allsvenskans större föreningar stod och grovhånglade i ett hörn med en kvinna. Denna kvinna var inte mannens fru. Joel Ekstrand, då i Helsingborgs IF och nu i Engelska Watford och landslagsaktuell, var nog galans kung. Så länge han höll ut vill säga. Han var på allt och alla på dansgolvet.

Jag, brorsan och Ekstrand hamnade i samma taxi på väg in till efterfesten på Skeppsbron inne i centrala Malmö. Ekstrand satte sig i passagerarsätet där framme och skulle visa ”bönderna hur det går till i en storstad”. Ekstrand hade ingen jacka eller kavaj på sig, bara skjorta i den kalla novemberkvällen. Hans kavaj och jacka låg väl ”någon jävla stans inne i lokalen”. Ekstrand var inte direkt trevlig mot taxi-chauffören. Vad han sa eller gjorde kan vi lämna därhän. Men när vi äntligen var framme utanför nattklubben och Ekstrand gick ur taxin, på väg mot entrén så spydde han rakt ut. När han sedan försökte komma in på klubben blev han nekad, trots klassikern: ”Ser du inte vem jag är?”. Han fick snällt sätta sig utanför och halvsova mot en vägg medans jag och Erik traskade in på klubben och hade en trevlig kväll.

Ett roligt minne.

***

Min gamla klubb i Malmö, Limhamn Bunkeflo, åkte nyligen ur division 1 södra. Sorligt. En klubb som år 2007 missade allsvenskan med några enstaka poäng. Men några ordentliga felsatsningar och ett skuldberg har gjort att man nu ligger på samma nivå som Lindsdals IF. Förhoppningsvis kan klubben klättra upp till ettan igen om något, eller några, år. De har en av Sveriges största ungdomsverksamheter och det sprudlar av talangfulla lirare där.

***

På tal om min gamla klubb. På lördag åker jag ner till Malmö för en liten reunion med de killar jag umgicks med mest i laget. Det kommer att bli mycket trevligt. Det är kul att kunna behålla kontakten och ses några gånger per år trots att vi inte bor i samma stad längre. Jag, Hänk, Määänge, Hoooolm, KK-Erik och Ritchie kan komma att göra Malmö City osäkert på lördagskvällen.

***

Osäkerhetens tid för spelare och ledare inom fotbollen är här. Den klassiska ”silly season” har som smått börjat dra igång. En intressant tid för oss spelare, men även för ledare. Och på tal om ledare, har det någonsin varit en sådan osäkerhet kring vem som ska träna de lokala klubbarna? I dagsläget har exempelvis inte Kalmar FF (de har i alla fall inte presenterat någon), Lindsdals IF, IFK Berga, IFK Kalmar och Oskarshamns AIK någon tränare. En unik situation.

Och att Oskarshamns AIK och IFK Berga släpper sina tränare trots att de har gjort det föreningen krävt; att gå upp en division, hör inte heller till vanligheterna. I bägge fall verkar det ha tisslats och tasslats om att spelarna inte gillar ledarskapet och kräver en förändring. Har spelarna för stor makt i tränarfrågan i de mindre lokala klubbarna? Kanske, kanske inte. Men ett tips till samtliga tränare som skriver nya kontrakt är att skriva in en klausul som säger att: om jag tar upp klubben en division så är jag, om jag vill, garanterad att få ett nytt kontrakt och fortsätta resan med klubben högre upp i seriesystemet. Som jag har nämnt tidigare så är tränaryrket en tuff bransch. Men har man inte sin spelargrupp med sig så blir det också väldigt svårt att på sikt prestera.

Ja, tränaryrket är inte bara det en tuff bransch. Det är också tufft att vara fotbollsspelare på en hög nivå där man har det som yrke. Det är osäkerhetens tid för många. Men det kan också vara en spännande tid.

***

På tal om tränare. Andreas Thomsson har haft det tufft i Öster under året och med all sannolikhet åker de ut Allsvenskan. Jag var på utbildning i Växjö i dagarna och en person med god insikt i klubben sa att Thomsson inte var särskilt populär i spelartruppen. Samma person som sa detta till mig har även en mycket god vän som spelar i Åtvidabergs FF. Och när denna spelare fick reda på att Öster hade signat Thomsson som tränare utbrast han: Haha, är det ett skämt? De kommer att åka ut med dunder och brak”. Det ska tilläggas att denna Åtvid-lirare var en startspelare så det var inte av ren bitterhet han sa detta. Så det kanske var tur att Kalmar inte plockade hem Thomsson? Fast man ska heller inte lyssna för mycket på rykten och snack som florerar så här.

***

Barometerns Fotbollsala på fredag. Jag har idag varit och klippt mig hos Fridde P. En galafrisyr sa jag åt henne att klippa. Ser dock ingen skillnad mot hur jag brukar klippa mig.

Svart eller vinröd slips? Svårt.

Jag, Fredde P och Lagesson är nominerade som årets spelare i herr. Kul att vara nominerad och det skulle givetvis vara kul att vinna också. Jag skulle bli glad. Men Lagesson ligger nog närmast i och med deras kvalavancemang. Men vi får se.

/ Johan Israelsson


Stark vändning av Kalmar FF och respekt till spelare som Jocke Lantz och Henke Larsson

Söndag 27 okt 2013, 20:34

Fotboll är en mycket konstig sport. Det visade den idag. Matchen mellan Helsingborgs IF och Kalmar FF såg ut att gå mot en säker hemmaseger. HIF ledde med 2-0 och 20 minuter återstod av matchen. Ingen tydde på att Kalmar ens knappt skulle göra ett mål. Men vad händer?! Pang, pang, pang och plötsligt står det 3-2 till KFF genom två mål av Elm och ett mål av Nenad. Imponerande och starkt. Man kan säga att Nannes trippelbyte precis efter Helsingborgs 2-0-mål gav frukt. Erik, Henke och Rasmus gick ut. In kommer Ring, Melker och Björnar. Ring står exempelvis får två assist. Sedan är det säkert lite tungt för killarna som blir utbytta och att man sedan står för en sådan otrolig vändning, men så är det ibland och viktigast av allt är ju de tre poängen. Som Nanne sa efter matchen till dessa tre: ”ni hjälpte till att trötta ut motståndarna och sedan fick jag den effekten jag ville av bytena”.

Annars såg det mycket svårspelat ut idag. Planen var dyngsur och de tekniska misstagen var många. KFF såg trubbiga ut. Erik och Tobbe, som spelade på varsin kant är inga djupledsspelare. Man hotade inte Helsingborgs så ofta med löpningar in bakom deras backlinje. Och jag har svårt att förstå varför Nanne sätter Erik på en kant. Jag vet inte riktigt vad han vill få ut av det. Erik gör en OK match. Inte bättre eller sämre än någon annan. Däremot är jag lite besviken (och han är ännu mer besviken på sig själv) när han ska sätta in en enkel passning in mot en fristående Elm och missar passningen. HIF ställer om och gör sedan 2-0. Sätter Erik passningen på Elm så är det stor chans att det står 1-1. Men nu blev det 2-0 och matchen såg ut att dö där. Men så här är det ibland och det är bara att lära av sina misstag och kriga på.

Nu kan KFF, otroligt nog, få en medalj om man vinner mot Mjällby i sista matchen samtidigt som de andra resultaten går med dem. Detta i kombination med att spelare/ledare ska avtackas borde resultera i en bra publiksiffra.

***

Imorgon ska jag på en tvådagars projektledarutbildning i Växjö. Projektledning är något jag gillar. Det är ofta kul att jobba i projekt och det var en av de roligaste och mest nyttiga kurser jag läste på högskolan.

***

I lördags träffade jag min gamla pluggkompis från Malmö, Gustav Rosqvist. En Kalmarkille, men som senaste 7-8 åren bott nere i Malmö. Gurra jobbar för Sideline Sports och det var detta han skulle presentera för mig. Sideline är et verktyg för tränare och något som jag tror mycket på. I dagsläget jobbar mestadels elittränare med verktyget. Men vi ska försöka få igång ett samarbete så att vi kan erbjuda större ungdomsföreningar och seriösa tränare i Kalmar detta verktyg för en överkomlig slant.

***

Grattis till div. II-platsen IFK Berga!

***

Tydligen var Henke Larsson med och lirade i Högaborg i deras sista kvalmatch mot Haga. Detta är något jag respekterar otroligt mycket. Att som före detta elitspelare gå ner på de lägre nivåerna i Sverige och spela eller agera ledare. På detta sätt hjälper man både klubbar och unga spelare att utvecklas och utbildas. Man är en fin förebild och kan komma med värdefull kunskap. Man tar den kunskap man samlat på sig genom åren och förmedlar vidare.

I det stora hela är detta inget unikt i Sverige, men här i Kalmar är vi inte direkt bortskämda med att exempelvis gamla KFF-spelare trappar ner i klubbar lägre ner. Lantz är dock ett fint undantag (sedan finns det såklart några till – Lucas, Kaldner…). Men annars verkar det mer som att många tycker att det är ”fult” att avsluta karriären i en mindre klubb. Att man tänker typ: ”Äää varför ska jag spela i tvåan inför 150 personer när jag är van att spela i Allsvenskan för tusentals personer”. Jag hoppas att vi får se flera före detta elitspelare i våra lägre divisioner i Kalmar i framtiden.

***

Snyggt och svårt 3-2-mål av Elm idag! Mycket teknsikt bra gjort. Elm har verkligen varit en fin injektion för Kalmar FF under hösten.

/ Johan Israelsson


En hel del lokalfotboll och var Henke Larsson verkligen på Bergaviks IP?

Fredag 25 okt 2013, 21:42

Daniel Ahonen ska alltså provträna för Kalmar FF under kommande vecka. Mycket kul! Detta hade aldrig hänt för några, eller ens något år, sedan. Men det blåser nya friska vindar i Kalmar FF vilket är väldigt kul. Gissningsvis har Sportchefs-Borstam en stor del i detta då han vill ha många ”närodlade” spelare i sin trupp. Men jag tycker samtidigt att det är lite tråkigt att inte fler lokala spelare har fått visa upp sig under, ja säg de senaste 10 åren. Jag skulle kunna räkna upp ett gäng spelare som jag tycker förtjänat chansen att visa upp sig i en elitmiljö. Exempelvis under någon vecka efter en säsongs slut.

Ahonen har haft en fin utveckling de senaste två säsongerna, och det som många tyckte var ett dumt och konstigt beslut att flytta upp till det dåvarande bottenlaget i ettan, IFK Luleå, visade sig vara precis det ”Lilla finnen” behövde. Komma bort från Kalmar och sina nära och kära, klara sig på egen hand och i princip bara fokusera på att lira boll och prestera. Även om det inte skulle bli kontrakt för Ahonen i Kalmar FF så kommer detta ge ringar på vattnet och hans valmöjligheter kommer att bli flera.

***

IFK Kalmar åkte ur Elitettan förra helgen. Trots att de avslutade snyggt och vann med hela 4-0. Det har varit ett turbulent och tungt år för tjejerna och många är nog trötta på fotbollen. Och för mig är satsningen med serien – Elitettan - inget vidare. Det är första gången seriesystemet på damsidan ser ut så här. Man har sneglat mot herrarnas seriesystem och bildade således en ”superetta” under Damallsvenskan. Detta för att förbättra fotbollen helt enkelt. För att få bättre och tuffare matcher.

Men hur tänkte förbundet egentligen? Tjejerna åker land och rike runt för att lira boll. Några axplock från IFK Kalmars resor: Sundsvall, Umeå, Karlstad och Borlänge. Och vad får dem för detta? I bästa fall några tusenlappar under en säsong. Frågan är hur många tjejer som orkar satsa och hålla på med fotbollen. Nästa år är det kortare resor och det kanske just är detta som kan ”rädda” större delen av truppen att ändå stanna kvar. Men ska man som förening satsa och tillhöra eliten och Elitettan framöver så måste det ske förändringar. Och som jag ser det måste förbundet gå in med större ekonomisk stöd till klubbarna så att det kan betalas ut skäliga löner för det jobb och den tid tjejerna lägger ner. Annars riskerar Elitettan att få en helt annan effekt än vad som var syftet - att få fram fler och bättre spelare. Nu är risken istället klubbarna och svensk damfotboll tappar sina spelare.

Men detta är ju inte några direkta nyheter när det gäller damfotboll. Även som allsvensk damfotbollspelare är det otacksamt. Några få tjänar bra pengar och kan leva på det medans andra, i bästa fall, kan ha det som deltidsjobb vid sidan av exempelvis sina studier.

***

Imorgon kommer antagligen IFK Berga, utan att ha vunnit en enda av sina två kvalmatcher, att gå upp i tvåan. I år är det som bekant ett litet enklare kval för att gå upp i tvåan och detta har ju såklart gynnat IFK Berga. Det blir ett intressant derby mellan Berga och Liffen och som jag har varit inne på tidigare är det bättre med fler lag i Kalmar på en högre nivå. Men frågan är hur många som lämnar IFK Berga vid en eventuell uppflyttning?

Tyvärr missade jag förra helgens kvalmatch som Berga lirade mot Henke Larssons Högaborg (han ingår i ledarstaben där). Men Farquhar var på plats och jag frågade henne lite om matchen och om hon tyckte Henke Larssons son, Jordan, var bra, som lirar anfallare i Högaborg. Hon svarade ”va? Spelar Henke Larssons son där?”. Sedan frågade jag om hon hade sett Henke (som hon för övrigt gillar), varpå hon säger: ”Va? Var han där?”. Där har ni en tjej med koll.

***

Kung-Pjådde aka Ola Petersson fick alltså lämna Oskarshamns AIK. På tre år har han tagit OAIK från div. III till div. I. Mycket imponerande. Och nu får han alltså lämna klubben. Tränarbranschen är minst sagt tuff . Vilken klubb kommer Pjården att träna nästa år? Lindsdals IF är tydligen inte aktuellt. Men kanske IFK Berga? Eller något lag inom Kalmar FF?

Och vem kommer att träna Lindsdals IF nästa år?

Den som lever får se.

/ Johan Israelsson


På besök i ett ruffigt England

Onsdag 23 okt 2013, 20:25

Besök hos Birmingham City och St Andrews Stadium.

Utanför Villa Park.

Gubben nöjd med maten på den lokala puben.

Sky bar-häng. Aaron, Drew, jag, Karl och Fredde P

Efter säsongens slut passar några lirare i laget på att åka iväg på diverse äventyr. Ludde tog med sig sin bror ”Ståupp-Lugge”, till Florens för att dricka vin och romantisera om att ha Italien som permanent boende någon gång i framtiden. Ludde har för övrigt varit där tidigare. På språkresa. Då umgicks han enbart med en 55-årig amerikan. Jag undrar hur mycket italienska amerikanen lärde Ludde.

Även Johan Lewton begav sig ut på äventyr. Närmare bestämt till staterna och dess västkust. Vem han hänger med där? Frodo i Sagan om ringen. Eller hänger och hänger, han högg honom för en bild på flygplatsen i alla fall.

Jag och Fredde P har tillbringat en weekend i ruffiga Birmingham. Stora kontraster mot våra lagkamraters resmål kan man lugnt konstatera. Men vi hade en mycket trevlig weekend där fotboll av toppklass kombinerades med ”a boys night out” samt ett par studiebesök på några fotbollsarenor.

I fredags krigade vi oss ner mot Köpenhamn och Kastrup för att ta ett direktflyg till Birmingham. Vi tog det lite väl lugnt på flygplatsen och höll på att missa boardingen. Men ett kvickare löp gjorde att vi kunde kliva ombord på planet. En halvtimme innan landning så säger piloten att vi snart landar i Manchester. Va, Manchester?! Hade vi gått på fel plan? Som tur var inte. Piloten sa fel helt enkelt. Men nog blev vi oroliga.

Birmingham välkomnade oss med regn, precis som väntat. Vår engelska vän, Karl, plockade upp oss på flygplatsen och vi åkte mot Solihull för att käka. I bilen sitter vi och kallpratar lite. Karl undrar vilket lag Fredde håller på i England. Varpå Fredde, på skolengelska, ska låta lite tuff och säga ”Gunner”, Arsenals smeknamn. Karl frågar säkert Fredde 4-5 gånger om han verkligen menar allvar. ”Yea, yea” försäkrar Fredde. Karl börjar asgarva och frågar varför han håller på dem. Efter mycket om och men så förstår vi att han tror att Fredde håller på landslaget Ghana. När Fredde lite tufft skulle säga ”Gunner” blev det istället ”Ghannae” eller något i den stilen. Jag kluckade gott av skratt.

På lördagen kollade vi när Karls lag, Alvechurch FC, skulle lira i ”The FA Vase”, FA-cupen för lag utanför det nationella seriesystemet. De skulle möta ett lag några divisioner lägre ner och matchen blev, som vi förväntade oss, avslagen. Alvechurch FC vann med 7-0. Karls lag höll hyfsad kvalité. Liffen skulle nog spela jämnt med dem men skulle antagligen vika ner sig på en regntung engelsk plan. På konstgräs skulle man dock kunna vinna.

På lördagskvällen var det dags för utgång. Men först ville Fredde ta ett bad (?!) hemma hos Karl. Han var nämligen frusen efter matchen. Fredde kände sig verkligen som hemma, trots att han bara träffat Karl en gång tidigare vid ett kortare tillfälle. Karl trodde ännu en gång att han skämtade men klockan 20.00 kliver Fredde ner i badet och ligger och gottar sig i någon timme. Från badrummet ropar Fredde till mig att byta musik, ”vi kan inte lyssna på den här engelska skiten”. Karl blir irriterad när Fredde tror att han äger huset. Men han låter Fredde välja och då blir det Håkan Hellström. Karl blev inte gladare efter det. Och för att inte tala om när Karl själv skulle duscha efter Freddes bad så var varmvattnet slut. Fredde stod inte högt i kurs där för en stund.

Vi hade en mycket trevlig utekväll där vi landade på några olika ställen. Bland annat hängde vi uppe i en sky bar i centrala Birmingham innan vi avslutade natten på en av stadens populäraste nattklubbar, Mechu. För övrigt försökte Karl och hans polare lura i varenda tjej på nattklubben att jag var fotbollspelaren Wade Elliot (googla) i Birminghamn City. Om det lyckades? Ja, i vissa fall. Enligt engelsmännen är jag mycket lik Elliot (även om jag själv inte kan se det).

På söndagen var det dags för resans höjdpunkt, Aston Villa mot Tottenham. Villa Park ligger i ett mycket ruffigt område där fattigdomen är utbredd. Området kring arenan var väldigt nedgånget och tydligen ligger många större fotbollsarenor i England mer eller mindre i slummen. Det är billig mark där. Billigt att bygga och driva anläggningarna i dessa områden. Vi parkerade i ett bostadsområde (det fanns inga parkeringsytor alls i anslutning till arenan) i närheten av arenan. Direkt när vi kliver ur bilen kommer det fram två ruffiga killar med luvor på sig och säger att detta är deras gata och om vi ska stå här så får vi betala dem. Karl är rutinerad och slänger fram några pund och de lovar också att hålla ett öga på bilen så att den inte blir snodd eller sönderslagen.

Vi var tidigt ute på arenan och gjorde ett litet studiebesök kring hur Aston Villa jobbade med sina matcharrangemang. De hade en stor satsning på en yngre målgrupp, barnen, ”deras viktigaste supportrar”. Exempelvis hade den en konstgräshall i anslutning till arenan där de inför varje hemmamatch bygger upp ett fotbollslekland. Tänk typ FanZone i Kalmar under Dam-EM. Där är det öppet hus 4 timmar innan matchstart och det var mycket välbesökt.

Matchen mellan Aston Villa och Tottenham slutade 0-2. Helt rättvist. Tottenham var klasser bättre och Townsend visade sig från sin bästa sida. En mycket fin spelare. Vi fick också bevittna en rejäl läktarskandal när någon av de 6 000 tillresta Tottenham-supportrarna kastade in en rökbomb på linjemannen. Det såg otäckt ut. Men linjemannen var hård och beordrade att spelet skulle återupptas. Tur för oss. Det hade varit tungt med en avbruten match efter bara 20 minuter. I Sverige hade den definitivt blivit avbruten.

Aston Villa har svårt att hota Tottenham och det är först när monstret Benteke byts in som de skakar Tottenham, om än bara för några minuter. Soldado dödar matchen med ett vackert mål i mitten av andra halvlek och resterande delen av matchen är en avslagen historia.

I måndags, under resans sista dag, begav vi oss till St Andrews stadium, Birmingham Citys hemmaarena. Vi fick en privat rundvandring av Karls kompis och kunde ställa frågor om deras verksamhet. Även denna arena låg i ett ruffigt område. Seb Larsson var för övrigt mycket omtyckt i klubben, mycket på grund av hans attityd och hårda arbete på planen.

I det stora hela var det en mycket trevlig resa. Trevligt umgänge med engelsmännen Karl, Drew, Aaron och Gilligan. Gott att bättra på sin skolengelska och snappa upp lite brittisk slang. Första gången i England för min del, dock inte den sista. England var ungefär som jag förutspådde: regn, tegel, härdade engelsmän och fotboll. Alltså, Florens-Ludde skulle inte klarat av en dag i denna miljö.

***

Jag är precis hemkommen från mingel och fotografering på Barometern. Vi som var nominerade till deras fotbollsgala var inbjudna till lite info. Witte var nöjd när det vankades gratis plockmat. Stark av Ahlqvist att inte röra plockmaten. Ahlqvist-dieten går ej att avvika från. Dock tyckte jag att han kollade med stora ögon mot godsakerna. Pontus Skruvik Nilsson tog inte heller utav plockmaten. Har han också börjat med Ahlqvist-dieten?

Annars var det en del kändisar där. Exempelvis Lagesson, PK, Jocke C, Nilmert och såklart journalist-räven Winberg, som tillsammans med Ström är galageneral.

Jag hoppas att det blir mycket folk på galan. Det är en rolig satsning och en perfekt avslutning på fotbollssäsongen. Man kan köpa biljett till och med 29 oktober.

/ Johan Israelsson


David Elm

David Elm är äldste brodern i den välkända fotbollsfamiljen Elm. Han skriver om livet på insidan och utsidan med Kalmar FF.

webb@barometern.seDet handlar om Kalmar FF

Jonas Hansson vrider och vänder på allt som handlar om Kalmar FF. Sysslar just nu bara med fotboll, bland annat på ett fotbollsgymnasium och även som skribent om fransk fotboll på Fotbollskanalen. Gillar brassar.

jonas.hansson@barometern.seJohan Israelsson

27 år gammal. Spelande tränare i moderklubben Lindsdals IF i division 2. Skrev sommaren 2008 på ett kontrakt med dåvarande Superettanlaget Limhamn Bunkeflo och kombinerade fotboll med studier på Malmö högskola och programmet Sport Management. Arbetar i dag som utvecklingskonsulent på Smålandsidrotten. Gillar Håkan Hellström, Doc Martens, Bob Dylan och tajta jeans. Innehar säsongskort på Guldfågeln Arena och följer brorsans fotbollsliv i Hammarby IF.

johan.israelsson@barometern.seRedaktionsbloggen

På Redaktionsbloggen berättar Barometern-OT:s redaktionsledning om tidningens utvecklingsarbete, och om hur vi resonerar i olika publiceringsfrågor. Vi hoppas också att den ska leda till en utökad dialog med er läsare.

redaktionsbloggen@barometern.seHuvudnyheter just nu

Lindsdalsbloggen

27 år gammal. Spelande tränare i moderklubben Lindsdals IF i division 2. Skrev sommaren 2008 på ett kontrakt med dåvarande Superettanlaget Limhamn Bunkeflo och kombinerade fotboll med studier på Malmö högskola och programmet Sport Management. Arbetar i dag som utvecklingskonsulent på Smålandsidrotten. Gillar Håkan Hellström, Doc Martens, Bob Dylan och tajta jeans. Innehar säsongskort på Guldfågeln Arena och följer brorsans fotbollsliv i Hammarby IF.

johan.israelsson@barometern.seArkiv


Senaste blogginläggen

VISA:

Blogg

Arkeologi i Kalmar län

Arkeologerna på Kalmar läns museum bloggar om sitt spännande arbete. Bloggen är ett måste för den historiskt intresserade.

Blogg

Fotbollsfrun

Malin Wollin är Kalmars mest kända fotbollsfru. Detta trots att hon fortfarande är ogift.

Fotbollsfrun

Blogg

Vi flyttar till Australien och Melbourne

"I slutet av året lämnar jag och Farquhar Sverige, kylan och mörkret - för att spendera 1 år i Australien och Melbourne."

Senaste nytt lokalt

Senaste blogginläggen

Mest läst just nu på Barometern.se


Kalmar

Följ oss på Facebook och Twitter!

Missa oss inte när vi har något spännande att berätta.

Nyheter

Skicka in ditt tips och dina bilder

Klicka här för att lämna tips/bild!

Län

Här går larmen i länet

Hörde eller såg du räddningstjänsten fara i väg med ilfart? Här kan du se var utryckningsfordonen är på väg.

Senaste nytt från TT

Taggade.se

Taggade - ditt digitala träningsmagasin i sydost

Upplev mer. Stor guide till motionsloppen i hela sydostregionen. Inspirerande reportage. Tävling & träning.
Till Taggade!

logga
Logga
Bilen
Citroën C3 e-HDi70 EGS -14
Blå metallic 5 mil 159.850 kr
Logga
Bilen
Toyota Yaris 1,33 5D Active -13
Rödmet 1.950 mil 128.000 kr Extrapris: 124.900 kr
Logga
Bilen
Ford Mondeo Platinum 2.0 Flexifuel 145 S5 5-d -11
Panther black met 8.300 mil 119.800 kr

Order/innersälj
Guldfågeln söker medarbetare till Order/innersälj i Mörbylånga
Arrow LÄS MER
Avdelningschef Service och stöd
Länsstyrelsen i Blekinge län söker avdelningschef Service och stöd.
Arrow LÄS MER
VD
IST International söker VD.
Arrow LÄS MER
Produktionschef
Rottne Industri AB söker produktionschef.
Arrow LÄS MER
Säljansvarig
DEL-TA Produktion AB söker Säljansvarig.
Arrow LÄS MER
Systemtekniker
Växjö kommun söker systemtekniker (kommunledning).
Arrow LÄS MER
Serviceelektriker
Enercon söker serviceelektriker till Kalmar
Arrow LÄS MER
Lärare i svenska
Ädelfors folkhögskola söker Lärare i svenska
Arrow LÄS MER
SFI-LÄRARE
IRIS COMPETENS söker SFI-LÄRARE. Placeringsort: Oskarshamn.
Arrow LÄS MER
Ekonomiansvarig
Lectus Produktion AB söker ekonomiansvarig.
Arrow LÄS MER
Säljare & Säljledare
Coop söker Säljare och Säljledare till Baronen, Kalmar
Arrow LÄS MER
Rektor
Kalmarsunds gymnasieförbund söker Rektor.
Arrow LÄS MER
Kategoriansvarig list, byggnads- & underhållsingenjör, mekaniker, torkskötare samt sågverksope
Södra söker kategoriansvarig list, byggnadsingenjör, underhållsingenjör, mekaniker, torkskötare samt sågverksoperatör. Placeringsorter Kallinge, Mörrum samt Långasjö.
Arrow LÄS MER
Inköpsansvarig
Alfing i Älmhult AB söker inköpsansvarig.
Arrow LÄS MER
Mekaniker
Nobina söker Mekaniker. Placeringsort Kalmar
Arrow LÄS MER
Projektledare
Holtab söker Projektledare
Arrow LÄS MER
Byggnadsingenjör och Underhållsingenjör
Södra söker byggnadsingenjör Och Underhållsingenjör i Mörrum
Arrow LÄS MER
IT-konsulter
Atea Sverige AB söker IT-konsulter. Placering Kalmar.
Arrow LÄS MER
Direktor
Kalmar Stadsmission rekryterar direktor.
Arrow LÄS MER

arrow SE ALLA JOBB (61 ST.)
Arrow ANNONSERA