Onyanserad sportjournalistik

Måndag 27 jul 2009, 22:55

Man kan klaga på kvällspressen, men ibland är inte morgontidningarna ett dugg bättre. Sällan har jag sett så onyanserad sportjournalistik än den som Barometern har bedrivit de senaste månaderna.

När Tobinho gått från älskad, hyllad och omhuldad till hånad och bespottad.

När Tobbe kom tillbaka från sin skada och kom in i andra halvlek mot Häcken och skallade in segermålet och sedan följde upp med ytterligare två mål på de följande matcherna kunde inte Barometern skriva gott nog, det var mys-pys, det var Super-Tobbe, Blogg-Tobbe och det var Tobbe själv som hade stått för vår poängmässiga vändning och tidningen frågade sig hur någon kunde betyda så mycket för sitt lag.

Men sju mindre goda minuter mot DIF har förändrat allt.

Han var stark mittback i första halvlek, blev sedan högerback i andra halvlek och kom då fel in i några situationer, blev utbytt efter att vi hade gjort 2-1 och sedan var det som om det var fri lejd när det gällde att kritisera Tobbe. Men herregud – vi vann med 6-1, ingen av situationerna som Tobbe var involverad i ledde till några farligheter och jag frågar mig hur någon utifrån de premisserna kan bli totalsågad?

Tobbe spelar i ett Moment 22, han är så suverän på huvudet och i närkampsspelet att om han förlorar EN ENDA duell blir folk förvånade och kritiska, då har Tobbe varit dålig och eftersom han i de första matcherna vann varenda offensiv fast situation och gjorde mål förväntar sig folk att det ska fortgå så – men ingen spelare i världen kan hålla det snittet i antal vunna nickdueller och antal gjorda mål som Tobbe hade ett tag, inte ens John Terry – och när det inte gör det, när det inte fortgår, när Tobbe inte gör mål betyder det att han varit svag.

Tobbe har inte varit lika skinande i sitt agerande som i de inledande matcherna efter återkomsten, men han har inte heller varit dålig. Mot BP var han som övriga i laget, anonym i första halvlek, men sedan stark i vändningen och när BP försökte spelvända var han som en stenstod på kanten och nickade bort allt och slet vidare trots fingerskada, kraftig lårkaka och kramp i vaderna. Ändå blir han sågad i Barometern – den ende i backlinjen.

Plötsligt är inte det som Tobbe framför allt står för – attityd, kraft, energi – värt lika mycket och när Tobbe anstränger sig för att nicka ner bollen på mittfältarna får han skit om han missar en eller två. Medan den som drar ut bollen över sidlinjen får applåder.

Det är en märklig scenförändring. Att gemene man byter åsikt och slänger sig mellan ytterligheterna på skalan är en sak. När journalister gör detsamma vittnar det om djup okunskap.

Tobinho var inte så outstanding som Barometern antydde för ett tag sedan och det var inte Tobinho själv som stod för vår vändning. Att hävda något sådant tyder också det på okunskap. Han var en väldigt viktig del i vändningen, men inte det enda svaret. Och han är inte i dagsläget på något sätt så inkompetent som Barometerns sportredaktion skildrar det. Sanningen i båda fallen ligger någonstans mitt emellan.

Var är nyanserna?Kommentarer

 • Nyanserna...

  är det som livar upp i vardagen. Vi älskar er för just de små vardagliga tingen. Tobbe C är den han är, utan de försvarstal du ställer framför honom. En komlett försvarare utan tanke på prestige utöver den vanliga ;-)
  And we love you both :-)


 • Instämmer

  Jag instämmer med dig Henrik.

  Alla har viljan att göra sitt bästa då bör de inte utse en hackkyckling, utan de kan istället fråga vad de själva gör när de någongång råkar göra fel ?

  ALLA gör fel ibland även sportjournalister men de kanske inte blir uthängda och bespottade eller ?

  Vem vet ?

  De flesta "normala människor får flera chanser att rätta till ett fel" det gäller inte försvarsspelare men det är laget som tillsammans hjälper varandra att bära även den onyanserade kritiken.

  Tillsammans är vi starka Kalmar FF.


 • Nyanserat

  Mycket bra skrivet! Denna upp-som-en-pannkaka-och-ned-som-en-sol journalistik är oerhört förenklad och tröttsam och tillför ingenting.

  Onyanserat tycker jag också om röstningen här under Sporten: "Vem är KFF:s bäste bloggare?" Barometern har ju uppenbarligen anlitat er tre, så vad är syftet?

  Det är säkert så att flertalet av oss som läser har en av er som lite favorit, av olika skäl. MEN det finns en stor behållning i att ni just skriver olika, beskriver och analyserar matcher, träning, bakom kulisserna och annat från olika perspektiv och vinklar, samtidigt som ni också på olika vis relaterar till varandra.

  Varför då göra det till en tävling? Och varför ska allt jämföras? Varför kan inte varje blogg få finnas till för sin skull, för sitt värde, för det den bidrar med och tillför utan att ställas mot någon annan? Däremot kan man just ställa dom BREDVID varandra istället!

  Tack David, Henrik, Tobbe för härliga bloggar!


 • TACK till Sign Tack + alla KFF blaggarna !

  Jag tänkte själv sända ett mail till TTidn, Borometern avseende den enligt mig felaktiga wwwwfrågan (Web) vem som har den bästa KFF Bloggen ?

  Alla har den bästa KFF Bloggen alla skriver sin om sina unika tankar de är just därför man har en egen blogg.

  Jag tänker alltid som så att det är en förmån som vi att få personliga tankar dessa skall vra just personliga alla bloggarna kanonbra därför att de beskriver just "mina tankar" = Fortsätt att vara levande, utvecklande.

  Därför vill jag framföra ett Stort TACK till signaturen Tack och till ALLA KFF bloggarna ni är bäst allihop.


 • Kommentar !!!!!

  Jörgen Ström, kan vi få ett inlägg i debatten ???? Eller vågar du inte.....??


 • bra rutet

  Tobbe hör hemma på högerkanten. Offensiv ytterback. Sättet han tar hand om eventuella spelevinkar på kanten är underbart att se.

  Kom ihåg, "folk" dömer inte Tobbe, det gör barometern. Vi vanligt folk vet att alla har dåliga dagar. Djurgårdsmatchen var inte Tobbes dag bara. Däremot har han på sina bra dagar räddat oss ur en enorm svacka. Tack för det!

  BP-matchen var Barran helt vilse i sina bedömningar på flera spelare. Jag gissar på sommarvikarier (inget ont om sommarvikarier men det blir fel ibland).. • Erik Israelson

  Tjena Henke, hur går det för vår lovande mittfältare Israelsson? Hade hoppats att han skulle få göra nga inhopp under säsongen. vad tror du om hans tålamod?
  M


 • Journalistik och verklighet

  Journalistiken är ibland obarmhärtig och ofta allt annat än nyanserad. Det beror på en drivande ambition att vara tydlig, att inte ständigt bjuda på filmjölk som ser likadan ut dag efter dag. I detta blir nyanserna ofta det som ryker. Det är inget konstigt och ibland också en del i den spänning som gör artikeln värd att läsa och, så klart, glädjas åt eller uppröras över.
  Problemet är när den som skriver inte tar hänsyn till att det i en lagidrott ingår många enskilda kuggar och att det ytterst sällan är en enda kugge som gör att något fungerar eller inte fungerar. Alla fungerar inte samtidigt, men det är ofta flera faktorer och spelare som samverkar i att något blir bra eller uselt.
  Det är inte bara Barometerns problem, utan de flesta sportredaktioners. I jakten på hjälten hyllas alltid någon betydligt mer än han eller hon förtjänar - och i besvikelsen får alltid någon betydligt mer skit än vad han eller hon har gjort sig förtjänt av.
  Henrik, du har rätt i så motto att journalistiken sällan beskriver hela verkligheten, men om journalistiken vore utan spänning och vassa gränsdragningar så hade den haft betydligt färre läsare.
  Hellre Henrik Rydström outstanding på mitten, än "i hemmalaget var det bra men jämnt överlag"...


 • Fuck'em

  Skit i tidningarna, vi älskar Tobbe vad dom än skriver!!


 • Tobbe

  Tobbe C är kung och har alltid varit!


 • Håller med

  Jag har alltid tyckt att TC varit en ganska dålig fotbollsspelare, men med ett fantastiskt huvudspel och stor kämpaglöd. Jag fattade inte heller lovorden han fick för sina mål.

  Tidningens lovord tedde sig väldigt mainstream då, men de har nu återgått till mer passande bedömningar.


 • onyanserat

  onyanserat var ordet!


 • Instämmer!

  Håller med dig Henrik! Såg att du moraltestades idag förresten: http://www.vibbkalmar.se/noje/2009/07/29/moraltest-henrik-rydstrom/ - även där hade du bra saker att säga tycker jag :)


 • Till OB

  Jag håller inte med dig. Journalistik behöver inte innehålla överdrifter och halvsanningar. Nyheter behöver inte vara antaganden och hörsägen.

  Varför kan man inte bara skildra sanningen istället? Man kan framhålla en prestation och kritisera andra ändå.

  Istället för "Tobbe sabbade hela matchen med sitt dåliga spel och kom fel i varje situation" kan man skriva " Tobbe gjorde inte sin bästa match och kom fel i ett par situationer"

  Problemet är att tidningarna vill sälja till varje pris. "The truth is not an issue2 som en vis man sa.


 • Att tåla kritik

  Alla vi som följer KFF har ju ett gott öga till Tobbe, för hans inställning och komprimisslösa spel som betytt (och förhoppningsvis kommer att betyda) mycket för KFF, men sanningen är ju den att i dom senaste matcherna har han inte varit bra, blivit uppsnurrad och kommit fel i många situationer, det måste ju reportern få skriva, han ska ju kommentera läget just nu och inte ha några nostalgiska känslor till vad som har varit, det är ju samma sak när t.e.x Henke kommentera en konsert, det är ju den senaste konserten han ska kommentera, inte hur bandet/artisten har spelat tidigare.


 • Inte bra

  En märklig debatt, de som såg den senaste matchen mot BP såg väl att Tobbe C var dålig.


David Elm

David Elm är äldste brodern i den välkända fotbollsfamiljen Elm. Han skriver om livet på insidan och utsidan med Kalmar FF.

webb@barometern.seDet handlar om Kalmar FF

Jonas Hansson vrider och vänder på allt som handlar om Kalmar FF. Sysslar just nu bara med fotboll, bland annat på ett fotbollsgymnasium och även som skribent om fransk fotboll på Fotbollskanalen. Gillar brassar.

jonas.hansson@barometern.seJohan Israelsson

27 år gammal. Spelande tränare i moderklubben Lindsdals IF i division 2. Skrev sommaren 2008 på ett kontrakt med dåvarande Superettanlaget Limhamn Bunkeflo och kombinerade fotboll med studier på Malmö högskola och programmet Sport Management. Arbetar i dag som utvecklingskonsulent på Smålandsidrotten. Gillar Håkan Hellström, Doc Martens, Bob Dylan och tajta jeans. Innehar säsongskort på Guldfågeln Arena och följer brorsans fotbollsliv i Hammarby IF.

johan.israelsson@barometern.seRedaktionsbloggen

På Redaktionsbloggen berättar Barometern-OT:s redaktionsledning om tidningens utvecklingsarbete, och om hur vi resonerar i olika publiceringsfrågor. Vi hoppas också att den ska leda till en utökad dialog med er läsare.

redaktionsbloggen@barometern.seHuvudnyheter just nu

Henrik Rydström

35 år, bördig från Blekinge, pappa till Tuva 6 år, fotbollsspelare, nöjesrecensent, skribent, lärare, lutheran, mystiker, ödmjuk besserwisser som försöker späka både kropp och själ.

henrik.rydstrom@barometern.se
Telefon: 0480-591 00Arkiv


Senaste blogginläggen

VISA:

Blogg

Arkeologi i Kalmar län

Arkeologerna på Kalmar läns museum bloggar om sitt spännande arbete. Bloggen är ett måste för den historiskt intresserade.

Blogg

Fotbollsfrun

Malin Wollin är Kalmars mest kända fotbollsfru. Detta trots att hon fortfarande är ogift.

Fotbollsfrun

Senaste nytt lokalt

Blogg

Vila är inte min grej

"Matchen mot Djurgården tänker jag inte nämna mycket om. Det finns ingen anledning. Jag följde den från en sjukhussäng och kände precis samma saker som alla andra."

Senaste blogginläggen

Mest läst just nu på Barometern.se


Kalmar

Följ oss på Facebook och Twitter!

Missa oss inte när vi har något spännande att berätta.

Nyheter

Skicka in ditt tips och dina bilder

Klicka här för att lämna tips/bild!

Län

Här går larmen i länet

Hörde eller såg du räddningstjänsten fara i väg med ilfart? Här kan du se var utryckningsfordonen är på väg.

Senaste nytt från TT

Taggade.se

Taggade - ditt digitala träningsmagasin i sydost

Upplev mer. Stor guide till motionsloppen i hela sydostregionen. Inspirerande reportage. Tävling & träning.
Till Taggade!

logga
Logga
Bilen
Chevrolet Captiva -10
Silver 6.200 mil 147.900 kr
Logga
Bilen
Toyota Avensis 2,0 Touring Business -07
Grönmetallic 7.600 mil 104.900 kr
Logga
Bilen
Citroën C4 VTS -05
Svart metallic 17.300 mil 59.000 kr

Ekonomiansvarig
Lectus Produktion AB söker ekonomiansvarig.
Arrow LÄS MER
Telemontör
LR-Installation AB söker telemontör. Placering Oskarshamn.
Arrow LÄS MER
SFI-LÄRARE
IRIS COMPETENS söker SFI-LÄRARE. Placeringsort: Oskarshamn.
Arrow LÄS MER
Redovisningskonsulter
Ekonomibyrån i Uppvidinge AB söker redovisningskonsulter. Placering Åseda.
Arrow LÄS MER
Byggnadsingenjör och Underhållsingenjör
Södra söker byggnadsingenjör Och Underhållsingenjör i Mörrum
Arrow LÄS MER
Compliance officer
Länsförsäkring Kronoberg söker Compliance officer. Placering Växjö.
Arrow LÄS MER
Produktionschef
Rottne Industri AB söker produktionschef.
Arrow LÄS MER
Mekaniker
Nobina söker Mekaniker. Placeringsort Kalmar
Arrow LÄS MER
Verktygsmaskinoperatör
Tornborgs Maskinfabrik AB söker verktygsmaskinoperatör.
Arrow LÄS MER
Avdelningschef Service och stöd
Länsstyrelsen i Blekinge län söker avdelningschef Service och stöd.
Arrow LÄS MER
Serviceelektriker
Enercon söker serviceelektriker till Kalmar
Arrow LÄS MER
Inköpsansvarig
Alfing i Älmhult AB söker inköpsansvarig.
Arrow LÄS MER
Kategoriansvarig list, byggnads- & underhållsingenjör, mekaniker, torkskötare samt sågverksope
Södra söker kategoriansvarig list, byggnadsingenjör, underhållsingenjör, mekaniker, torkskötare samt sågverksoperatör. Placeringsorter Kallinge, Mörrum samt Långasjö.
Arrow LÄS MER
Order/innersälj
Guldfågeln söker medarbetare till Order/innersälj i Mörbylånga
Arrow LÄS MER
Bilplåtslagare/Skadereparatör
Toyota Verkstad söker Bilplåtslagare/skadereparatör i Kalmar
Arrow LÄS MER
Krisberedskapssamordnare
Länsstyrelsen i Blekinge län söker Krisberedskapssamordnare.
Arrow LÄS MER

arrow SE ALLA JOBB (65 ST.)
Arrow ANNONSERA