Par i Kungar (Viktor och Ingelsten)

Onsdag 08 okt 2008, 23:32

Just nu kanske ingen undrar hur det är med mig och mitt knä men jag tänker åtminstone berätta ifall någon själ är inne här och läser. Inte för att ingen bryr sig om mig utan för att det mesta, med all rätt, handlar om våra fantastiska spelare i Kalmar FF och i landlaget just nu. Både Viktor och Ingelsten har gjort otroligt bra säsonger hittills och är värda sina platser. Nu ska vi bara hålla tummarna för att någon av dem får spela. Jag tänker i alla fall göra det. Åter till mig och mitt knä. Som alla vet var jag tvungen att lämna återbud till u21 för att mitt knä var svullet och ömt efter Trelleborgsmatchen. Det var egentligen ingen nyhet eftersom knät har varit svullet till och från sedan Feyenoordsresan där jag knäade ihop med van Bronckhorst. Alla som läser här kanske vet allt om skador men för er som inte vet så är det så att det är mycket lättare att skada sig allvarligt om man spelar med en svullnad eftersom den gamla skadan inte har läkt tillräckligt. Med det i åtanke så kom vår fantastiske sjukgymnast Kjell Svensson och jag överrens om att tejpa knät kraftigt efter den matchen fram till uppehållet, vilket vi har gjort, men svullnaden vill inte riktigt ge med sig. Nu har jag två veckor att få ordning på det och för att riktigt kolla upp vad som är fel så ska jag på magnetröntgen på fredag. Ska bli skönt att få veta vad som är galet. Förhoppningsvis ska allt vara i sin ordning. Igår var familjen på Jenny Nyströmsskolan och åt trerättersmiddag. Eleverna som lagar och serverar maten är duktiga och även om det kanske inte går lika fort som på restauranger så är maten verkligen god och vällagad. Jag beställde in räk- och musselsoppa till förrätt och aborre till huvudrätt. Jag kan inte annat än rekommendera det. Mycket smaskigt. På tal om smaskigt så spelade David och jag NHL09 mellan träningarna idag och ni kan ju alla räkna ut hur det gick. Pittsburgh Penguins levererade verkligen idag och jag var aldrig riktigt hotad. Han får allt träna upp sig lite för att kunna utmana mig på riktigt sen. Nu ska jag snart gå till bingen och kolla på Scrubs. Det är en av mina absoluta favoriter. Tillsammans med den, och serien Vänner har jag spenderat många kvällar med ett leende på läpparna. Det kommer även att ske ikväll. På återhörande / Rasmus

Kommentarer

 • Klart vi tänker på dig..

  Jag blev rätt orolig när jag läste om ditt knä, håller tummarna för att du är spelklar mor ifk!


 • Givetvis !!!!!

  Klart som korvspad att vi tänker på dig !! Din närvaro fram till sista omgången är av största betydelse, det har vi märkt de gånger du varit borta. Så bit ihop, tejpa på och lämna inte återbud !!


 • Kronprinsen

  Om dom är kungar är du kronprinsen som står och knackar på dörren till Herr Landslaget! Du hade platsat redan nu! Hoppas att ditt knä blir bra. Du behövs verkligen på plan mot ifk Gbg. Bra att du sköt så mycket mer i matchen mot Trelleborg. Du har ett fantastiskt skott och fortsätt skjuta mot mål så sitter snart målen. Hur går det mot brossan i Fifa 09? Dominerar du även där?


 • du då?

  våra fantastiska spelare i kalmar ff? du är ju också en av dom, även om du inte är med i a-landslaget! :) & lycka till med knäet... <3


 • mat

  Kom och käka idag ist :)


 • ...

  Ahhh Vänner är de enda som går hemma på min dvd. Så sjukt kul! Hoppas ditt knä bli bättre!
  / Kusin Frida


 • hihi!

  Intresseklubben har antecknat...!


 • Rasmus är bäst

  Vi håller tummarna för att ditt knä återställs snart. Om fortsatta problem hoppas jag du får en sakkunnig behandling. Du är verkligen värdefull för kalmarlaget, som haft det motigt på sistone.


 • Givet att vi tänker på dig Rasmus

  Klart att vi tänker på dig Rasmus. Du är en viktig kugge på Kalmars mittfält. Vi behöver dina känsliga och geniala passningar när vi går mot SM-guld. Hoppas att du är tilbaka mot bananer-i-pyjamas. Lycka till på röntgen.


 • Film

  Har du sett klart vänner??? tkr den är riktigt bra,men har aldrig följt scrubs men det låter roligt.e du bra på nhl 09?


Jim Carrey

Måndag 28 jul 2014, 22:19

Jim Carreys tal till eleverna på Maharishi University of Management är lite annorlunda. Men han belyser ändå en hel del viktiga saker. Lyssna och tänk till.

https://www.youtube.com/watch?v=V80-gPkpH6M

"So many of us chose our path out of fear disguised as practicality. What we really want seems impossibly out of reach and ridiculous to expect so we never dare to ask the universe for it. I'm saying: I'm the proof that you can ask the universe for it.

My father could have been a great comedian but he didn't believe that was possible for him. So he made a conservative choice. Instead, he got a safe job as an accountant and when I was 12 years old, he was let go from that safe job and our family had to do whatever we could to survive.

I learned many great lessons from my father. Not the least of which was that you can fail at what you don't want, so you might as well take a chance on doing what you love." (Jim Carrey).

Om värmen, matchen och känslorna efteråt

Lördag 26 jul 2014, 20:19

Solen ligger fortfarande kvar över Malmö. Tjugosex grader utanför bussen. Kvällen är varm. Nästan olidligt het. Scandics dystra fasad i brunt och vitt. Ett gäng dystra spelare som sakta släntrar in till restaurangen. Hamburgare med pommes. Samtalen är lågmälda. Förlusten svider.

Vi förlorar matchen på ett par minuter. I början av andra är vi inte riktigt med och straffas hårt. Innan dess hade MFF känts precis så uddlösa, kraftlösa och fantasilösa som vi hade hoppats. Vår defensiv var prickfri och om det ens fanns ett ljusblå avslut registrerat i statistiken så var det inget farligt sådant. Vi hade full koll och MFF var märkbart frustrerade.

I halvtid talade vi om att inte låta oss påverkas av MFFs väntade anstormning. Istället skulle vi fortsätta ligga rätt i positionerna, vänta, och utnyttja deras misstag med blixtsnabba kontringar. Och jag var ganska övertygad om att vi skulle lyckas. Det kändes verkligen som att deras tankar, och energi, var på annat håll.

MFF gjorde två byten i halvtid. Och speciellt ett av dem upplevde jag vände matchen till deras fördel. Ricardinho kom in till vänster i backlinjen och genast kändes det mycket tryggare i MFF-offensiven. Han gör, med sin spelskicklighet, otroligt mycket gott för MFFs anfallsspel och helt plötsligt kom också Emil Forsberg mer till sin rätt. Kvitteringen kom av just nämnde Forsberg efter ett fint inspel av Rosenberg (som nu gjort åtta assists som forward!).

Efter MFFs kvittering kommer vi av oss. Vi tappar det som gjorde oss så bra i första halvlek och hamnar fel i presspelet. MFF är skickliga på att utnyttja hålen som uppstår och hittar in på ytor som tidigare varit stängda. Deras 2-1 mål kommer under samma period och oturligt nog så får en av våra spelare bollen på sig efter att Lars räddat nicken från Rosenberg. Ett självmål som det inte fanns någon möjlighet att förhindra men som likväl kom som en ny käftsmäll. Efter det var vi aldrig riktigt nära.

Nu väntar en ganska tung hemresa med gott om tid att fundera och reflektera. Nu handlar det om att fokusera på prestation och inte vara alltför resultatinriktade. Det finns en hel del bra saker att ta med sig från den här matchen och jag är helt övertygad om att vi kommer tillbaka, starka och revanschsugna, redan på söndag.

Om att leva lite "enklare"

Lördag 26 jul 2014, 10:07

http://www.nytimes.com/2013/03/10/opinion/sunday/living-with-less-a-lot-less.html?pagewanted=2&_r=2

Utsikten från hotellrummet. Sådär, eller?

Bild från ett annat hotellrum

Fredag 25 jul 2014, 21:30

Malmö.

Vädret är alldeles strålande. Men vårt rum ligger på solsidan. Och värmen är brutal.

Vatten. Vatten. Vatten.


Packning, vänner och kvällsdopp i varma hav

Torsdag 24 jul 2014, 23:51

Mörkret har hunnit falla och lugnet har stilla lagt sig över huset. Sommarhettan gör sig påmind i varje rum och tröjan klibbar lätt mot huden. Från havet nedanför hörs ett avlägset skvalpande och doften av sommar vilar tung. Jag packar ner det sista i väskan. Datorn och böckerna. Necessären. Återhämtningsplaggen. Mer kommer inte att behövas. Jag är redo.

Vi har haft vänner från Borås här på besök. De kom från semester på Gotland, Fårö, och via Oskarshamn tog de sig ner till Kalmar. Och vi gjorde verkligen vad vi kunde för att marknadsföra staden. Tog med dem till våra favoritställen. En promenad genom staden. Ett dopp i havet. En tur runt slottet. Och mat på en av stans många bra restauranger. Jag tror att vi lyckades. Men det bör kanske tilläggas att Kalmar är en väldigt bra stad att marknadsföra, en så vacker stad ”promotar” liksom sig själv.

Ingen gemensam träning i dag och jag och Alve passade på att köra över till Öland. Till farmor och farfars stuga. Och solens strålar glittrade i vattnet när vi passerade över bron. Som ett välkomnande. Alve visste precis vad han ville – bada. Så vi traskade ner till havet och vattnet, som aldrig räckte oss över midjan, var precis så varmt som vi hade hoppats. Alve var överlycklig där han for runt med farfar och han tycktes aldrig vilja gå upp.

I morgon tränar vi på förmiddagen. Sedan väntar avfärd mot Malmö.


En liten uppdatering om allt (eller inget)

Tisdag 22 jul 2014, 14:39

Jag cyklade till träningen i morse. Det var ett ganska lugnt Kalmar som mötte mig när jag svängde ut längs Ängöleden. Det var glest med bilar, bara vindens stilla sus och lukten av hav. Och så lite Ulf Lundell i lurarna såklart. Hans senaste album känns inte som något av de bättre, men höjde ändå kvalitén avsevärt på en annars ganska seg cykeltur. Solen värmde. Och väl framme vid arenan kände jag mig precis så äckligt svettig som man gjorde efter rasterna i mellanstadiet. Då gjorde man ingenting åt det. Jag är inte ens säker på att jag reflekterade över det. Men i efterhand kan jag ju tänka mig att det luktade lite surt i klassrummet emellanåt. I dag hoppade jag istället raskt i träningskläderna och bestämde mig för att ta bilen i morgon.

Träningen var ganska lugn. Åtminstone för egen del. Jag har haft lite känning i min baksida och fått ta det relativt lugnt några dagar. Men det känns redan bättre så någon större fara tror jag inte att det är. Övriga, som inte spelar u-21 i Halmstad senare i dag, tränade på ett soligt Gasten och jag vet att coach Hasse klämde in ett antal löpningar för att vässa formen till på lördag.

Resultatet senast svider fortfarande lite. Det kändes onödigt att tappa poäng.


Jag funderar på varför domarna är så arga.

Söndag 20 jul 2014, 00:29

Jag har äntligen börjat med Ensam i Berlin. Det var ett tag sedan jag köpte den, men hittills har den fått stå tillbaka och jag har inte riktigt orkat med den. Men nu, äntligen, är det dags. Och jag förväntar mig hemskheter i massor. Men någonstans är den alltför viktig för att inte läsas, och framförallt för att inte spridas.

Jag vet inte om det är just den här säsongen, eller om det alltid har varit så, men domarna i Allsvenskan har verkligen vansinnigt svårt att hitta en bra bedömningsnivå. Den svajar rejält åt alla möjliga håll och det verkar absolut inte finnas något utrymme för att diskutera saker på planen. Domarna är ilskna. Irriterade. Och jag har vid ett antal tillfällen frågat om anledningen till dessa plötsliga humörsvängningar, men har hittills fått lämna planen svarslös. Varför är domarna så arga i år? Den frågan grubblar jag på just nu. Men ni kanske har andra saker ni funderar på.

Jag funderar också på varför det inte finns ett regelverk som tydligt klargör hur en allsvensk plan skall se ut. Ska den vara precis så jämn och grön som Guldfågeln eller räcker det med någonting som påminner mer om en potatisåker än en fotbollsplan (Friends arena). Jag har inget svar. Men jag önskar att någon annan kunde vara tydlig med hur det egentligen ligger till.

En annan sak som också rör sig i huvudet just nu är varför Svenska fotbollsförbundet inte inför en och samma matchboll för hela Allsvenskan. Vi måste vara det enda landet i världen som fortfarande spelar med olika märken på bollarna Det borde vara en enkel sak att ändra. Och om det nu skulle vara så att det inte finns plats i den stora regelboken, så kanske man skulle kunna tänka sig att skrota en eller annan regel.

Och för att visa min välvilja har jag letat upp två regler somman kanske skulle kunna tänka sig att lämna utanför den nya, reviderade upplagan av "lagboken".

1. Regeln som säger att man måste ha samma färg på ljumskbyxorna som matchshortsen. Vem bryr sig egentligen? Jag tror inte att det påverkar någon, varken domare, motståndare eller publik om jag har svarta ljumskbyxor under ett par röda shorts. Eller är det någon som stör sig på sånt? På allvar?

2. Regeln om att benskyddstejpen måste ha samma färg som strumporna måste ha uppkommit i samma andetag som den föregående. Brutalt onödig. Jag har hittills aldrig sett någon som tejpar hela sina strumpor i en annan färg.

***

Sedan var det matchen. Publikrekordet. Vädret. Och stämningen.

Domare Lerjeus uttryckte sitt missnöje med mig i senaste matchen och den gula lappen i handen var inte bara ett bevis på detta, utan innebar också att jag skulle missa toppmatch nummer två – MFF på hemmaplan. Så jag fick följa jakten på de tre viktiga poängen från läktarplats. Men innan jag kunde luta mig tillbaka i den bekväma stolen på Guldfågelns mittsektion hann jag med att besöka ett antal loger fulla av sponsorer. Ett trevligt miniäventyr och det blev många trevliga och givande diskussioner.

Men nervositeten ville aldrig riktigt släppa taget och det var egentligen inte förrän några minuter efter slutsignalen som jag kunde andas ut. Då stod det 1-1 på tavlan och runt omkring mig vädrade jag både nöjda och mindre nöjda människor. För mig var det tudelat. Visst, 1-1 mot tabellettan är helt ok, men om man tar med i beräkningen att vi hade hoppats på att kunna knappa igen ett par poäng så är känslan tveksam. Samtidigt är jag stolt över det sätt mina lagkamrater går ut och genomför matchen på. Vi har en jäkla bra trupp och att det finns ett par alternativ på varje position lär inte försämra våra chanser i höst. Riktigt kul att se ”Sebbe” och Papa ta för sig och att Mackan är tillbaka spetsar konkurrensen ytterligare.

Publikrekordet rök all världens väg. Stämningen och vädret var på topp. Och det var egentligen bara en sak som fattades – segermålet.

Men det sparar vi till nästa vecka.

Sov gott.


KENT - ett avslut.

Onsdag 16 jul 2014, 08:14

En gång trodde jag att jag visste vad Jocke Berg sjöng om. Nu är jag inte riktigt lika säker längre. Då talade musiken till mig och den lagom sorgsna rösten trängde in. Men. Kents nya musik känns främmande. Ett sätt att följa tiden, att förnya sig själva. Kanske mer troligt att också Jocke Berg har mognat. Att han inte längre är där han en gång var. Och inte längre skriver om det han en gång kände.

På bussen. Och jag drömmer, mig bort med Kent i lurarna, till tiden innan Kent blev "det nya", innan de var etablerade och fortfarande sökte efter något eget. På "Hagnesta Hill" lyssnar jag mig fram genom mäktiga "En himmelsk drog", lite mer lågmälda "Kevlarsjäl", sedan "Beskyddaren" och "Berg&dalvana". Det är vackert. Minnen som sköljer över mig. Jag levde med albumet under kudden. Det var cd som gällde och jag spelade högt. Alltid högt. Musiken trängde in på ett annat sätt då.

2002. "Vapen & Ammunition". En lätt ilning genom kroppen när jag tänker på låtarna som finns där. Det är en skatt. En icke sinande brunn av känslor. "Sundance Kid", "Pärlor", "Socker", "FF", "Elite" och "Sverige". Jag minns att jag hade plattan på repeat. Och att jag förundrades över storheten i att inte behöva röra Cd-spelaren. Det fanns inga svagheter. Ingen låt jag hellre lyssnade på. Och den kunde rulla utan avbrott. Och när de sista tonerna av "Sverige" stilla klingade ut, visste jag att den snart började om igen, och var precis lika bra.

Sedan kom "Du & jag döden" och allt fanns kvar. Inga svaga låtar. Bara klass och kvalite. "400 slag", "Du är ånga", "Den döda vinkeln", "Järnspöken", "Klåparen" och "Mannen i den vita hatten". Jag var tjugotvå. Ung. Mottaglig. För känslan. En längtan efter frihet blandad med rädslan över att inte veta. Att inte våga hoppas. Befrielsen i den dova rösten. Och Jocke som klädde mina känslor i ord.

På "Tillbaka till Samtiden" fanns några riktigt bra spår - "Columbus" och "Vy från ett luftslott". Men en första genomlyssning gav ingenting alls. Det var tomt. Som ett brev utan innehåll. Besvikelsen. Men jag gav det fler chanser och långsamt, långsamt växte musiken och orden in i mig. Albumet var betydligt mer svårlyssnat än de två tidigare, men jag höll ut, och till min stora glädje växte det ut till ett precis lika bra album som jag hade hoppats. Texterna var visserligen mörkare och musiken mer elektronisk. Men det fungerade. Det blev en bra helhet.

"Röd" innehöll ingenting av det som Kent varit för mig. Ingenting. Och jag kunde aldrig ge det lika många chanser som krävts för att upptäcka storheten hos "Tillbaka till samtiden" - än mindre ta det till mig.

Musiken hade växlat in på ett främmande spår och för mig fanns det ingnting kvar.


Från i lördags

Måndag 14 jul 2014, 08:08

Vi möter regnet. Jag lyssnar på ”Ensammast i Sverige” (Kent) och känner mig precis så. Förlusten tynger. Men efter att ha läst en artikel om kriget i Gaza står sig fotbollen plötsligt slätt. Då är den inte viktig längre. Och ibland kan man behöva påminna sig själv om just den saken, om fotbollens litenhet, att den betyder precis så mycket eller så lite som man väljer att den ska göra. Och efter att ha läst om barnen som faller offer för krigsidiotin i Gaza väljer jag att skänka dem en tanke.

Kent är precis så bra som jag vet att de kan vara. Som de var. Innan de förändrade allt och jag inte förstod längre.

I morgon ska jag umgås med familjen. Precis hela dagen skall jag ägna åt våra barn. De är den bästa medicinen för en sårad själ.

Alve vill spela fotboll. Det vill han alltid. I sina handskar och sina fotbollskläder. Den gula tröjan är den bästa. Den där det står ”ELM” på ryggen. Landslagets. Han fick den av Rasmus i julklapp. Kalmartröjan kommer på en hedersam andraplats, den fungerar också, även om han nog egentligen hade velat ha en liknande tröja som den Lars bär. Lars är ju favoriten. Som när vi frågade om vad han ville ha i sitt rum nu när han snart skall få ett eget. En byrå, ett skrivbord, en säng och en hylla till böckerna. Och en bild på Lars. När han såg mitt besvikna ansiktsuttryck var han snabb att lägga till – och på dig, pappa, en bild på dig vill jag också ha! Han är fantastisk.

Maja vill mest sova. Och vara hos mamma.

Regnet piskar mot rutan. Jag byter album. ”Du & jag döden”. Och än en gång är titeln talande. Kent är bra här också. Och för varje låt påminns jag om att DET fortfarande finns där.

Gaza. Hur lever man vidare efter att ha förlorat sina barn? Eller hela sin familj? Var finner man styrkan? Lusten? Vem hade jag varit utan min familj? Ingen alls. Eller ett tomt skal.

Brasilien verkar gå mot ytterligare ett nederlag. Jag ska inte skriva att jag hade det på känn, för så var det inte, men jag tyckte att Brasilien inte alls imponerade på det sätt man är van vid. Inte ens segrarna kom efter ”bra” spel, utan istället som ett resultat av domartabbar och filmningar.

Sedan kanske man ska börja fundera på varför man ens ska spela en match om en tredjeplats. Är det nödvändigt?


Tung hemresa

Lördag 12 jul 2014, 20:04

När domaren blåste av matchen andades många rödklädda spelare ut med en suck. En gemensam tanke – helvete! Vi hade inte gjort det vi skulle göra. Vi hade inte fått matchen dit vi ville. Och vi hade inte fått med oss något bra resultat.

I omklädningsrummet efteråt var blickarna riktade mot marken. Alla var inne i sig själva. Mörka tankar. Förluster skaver på ett obehagligt sätt.

Vi började matchen precis som vi inte skulle göra. Blev passiva och lät AIK styra spelet. När vi väl fick bollen var vi lite för stressade och oftast slutade bollinnehavet med en för lång passning ner till deras målvakt. De skapade ett par hyfsade lägen under matchens första tjugo minuter men utan att kunna omsätta dem i mål. Lagom till vi kände att vi var på väg in i matchen small det till från fyrtio meter. Skott utifrån är det svårt att försvara sig mot, och oftast är det bra om motståndarna väljer det alternativet då nio av tio skott hamnar någon helt annanstans än i mål. Men det här gick in och det är bara att gratulera.

I halvtid pratade vi om att vi var tvungna att våga mer. Öka tempot i passningsspelet ytterligare ett snäpp men utan att slarva.

Och i starten av den andra gjorde vi precis det. Vi kom in bakom deras mittfält och kunde bli rättvända i spelyta två (som det så vackert kallas på fotbollsspråk). Därifrån hade vi sedan våldsamt svårt att skapa någonting kreativt. I stället blev det AIK som kom i en andra våg och lyckades skramla fram en fast situation. Det efterföljande skottet letade sig fram till en fri AIK:are som slog in bollen i öppet mål. Våra rop på offside visade sig både meningslösa och felaktiga, det var inte offside, Emin hade knuffats omkull och upphävde därmed offsiden. Det går däremot att diskutera om han inte skulle ha haft frispark i momentet innan. Men Lerjeus verkade vara smått allergisk mot röda frisparkar och sparade på dem så länge han kunde.

I matchens slutskede ”bombade” en AIK:are in 3-0 på volley. Snyggt förvisso. Men den bollen hade lika gärna kunnat hamna på månen och målet kom som ett resultat av att vi satsade framåt i ett försök att åstadkomma någonting. Men vår offensiv var blek i dag och det är nog bara till att acceptera att det är så ibland. Vi bryter ihop på vägen hem, och imorgon, innan det blir fullt fokus på matcherna mot MFF.

Vad är det här?

Stockholm

Lördag 12 jul 2014, 10:35


Förnedring, straffar och kroppkakor

Torsdag 10 jul 2014, 08:56

Världen har kastat sin dom. Och jag har inget direkt behov av att strö ytterligare salt i såren. Brasilien vaknade upp med en rejäl tyskinspirerad baksmälla och det kommer nog ta ett tag innan den brasilianska fotbollssjälen blommar lika stolt igen.

Om jag ska vara helt ärlig så tyckte jag mest synd om de brasilianska spelarna. Att befinna sig därute måste, efter blott tjugofem minuter, ha varit en plåga. En känslostorm. Och att höra buropen börja skalla från läktarplats samtidigt som man känner att man sviker ett helt land. Plågsamt. Ytterst plågsamt.

Men faktum kvarstår. Man får inte förlora så. Inte på det sättet. Däremot är jag tveksam till att folkets dom hade varit speciellt mycket mildare om man förlorat på straffar. Man förväntade sig ett guld. Inget annat.

***

Jag orkade inte se hela den andra semifinalen. Men försvarsspelet var bättre där.

Och straffar är aldrig ett lotteri. Det är bara förlorare som tänker så.

***

I dag passar vi på att ta lite ledigt från vardagen och beger oss mot havet. Eller möjligtvis sjön. Vi har inte bestämt oss riktigt än.

Havet eller sjön? Det är frågan.

Det ryktas dessutom om kroppkakor framåt eftermiddagen.

Det känns som att den här dagen kan bli precis hur bra som helst.


Maja, värmen och SM-guldet

Måndag 07 jul 2014, 22:16

Jag tänker på Maja!

Hur klarar hon värmen? Jag är en orolig förälder. Jag oroar mig för allt som kan hända. Och allt som inte kan hända också. Det är lika bra att oroa sig lite extra mycket när man ändå måste oroa sig. Eller hur? Den intensiva värmen som ligger över Kalmar just nu. Och jag borde ju vara glad. Jag som har tjatat så. Skrivit en himla massa rader om sommarens frånvaro. Och så plötsligt dyker den upp. Stekande het. En gassande sol som nästan kväver mig. Och med ens så längtar jag efter moln och kalla vindar. Aldrig kan man vara helt nöjd. Det måste letas lite fel för att man ska kunna må bra här i livet.

Maja ja. Hon tycks klara värmen bättre än mig. Hon utsätts ju inte för värmen i samma utsträckning heller visserligen. Hon vistas ju bara i skuggan. Men jag ger mig fasen på att hon har utrustats med samma hy som Minna och Alve. Den hyn som blir brun av solen. Jag hoppas det för hennes skull. Det kan tänkas att hon annars blir lite lätt missnöjd när hon upptäcker att hon ärvt en hy som färgas rosa, röd, rosa och sedan blir vit igen. Det är nämligen inte alla som trivs i den cirkeln.

Vi passade på att träna strax innan solen stod som högst. Gasten fullkomligt badade i sol och det hade räckt med att gå ut och ställa sig lite lätt bredbent på planen och kisa mot solen för att musklerna skulle bli varma. Patrik valde dock att bortse från vädrets inverkan och uppvärmningen flöt på i ungefär samma mönster som vanligt. Och han gjorde helt rätt. Det är bara den lata delen av mig som talar (för alla har vi väl en sådan?). Efter uppvärmningen gick vi raskt in i en isolerad passningsövning innan de som startade matchen i lördags klev av. De andra fortsatte sedan med spel. För oss som spelade väntade styrketräning och stretch.

Det vankas match i morgon i U-21 serien och det ryktas om att den kommer att spelas inne på Guldfågeln arena. Det är dessutom MFF som står på andra sidan, så det känns som en utmärkt chans att visa var skåpet ska stå inför nästa helg.

Jag vaknade redan klockan fyra i morse. Alve låg också vaken och funderade lite på om han skulle gå på toa eller hålla sig. Jag övertygade honom ganska omgående om att det förstnämnda var att föredra. Åtminstone för övriga familjen. Alve somnade omgående efter toabesöket, medan jag låg vaken. Ett halvdant försök senare bestämde jag mig för att stiga upp. Det var jag och fåglarna som var vakna. Och solen. Ibland känns det som att man har hur mycket som helst att göra och att man skulle kunna fylla varenda ledig liten sekund med måsten. I morse hade jag ingenting. Jag kom inte på någonting jag behövde göra. Det var en speciell känsla som föll över mig.

Men istället för att inte göra någonting så gick jag och hämtade dvd:n med SM-guldet 2008. Sedan njöt jag i fulla drag under de dryga två timmar som filmen varade. Vilken känsla! Minnen som väcktes till liv. Och matcher och mål som jag helt hade glömt bort. Måste dock erkänna att det sved lite i KFF-själen att bli påmind om de tre (båda mötena i Allsvenskan och cupfinalen) förlusterna mot IFK.


Om matchen och fortsättningen

Söndag 06 jul 2014, 20:34

Sommaren hade sökt sig till Kalmar i går. Det var första gången jag såg den sedan slutet av Maj. Förmodligen har den också varit på semester, kanske i Brasilien, vädret där ska tydligen vara ganska "somrigt" just nu. Jag gillar sommaren. Och solen. Men inte när det handlar om fotboll. Då föredrar jag moln. Svaga vindar. Och en temperatur som ligger strax under tjugo grader. Solen gör mig seg. Och värmen får mig att koka. Jag tvivlar på att jag hade klarat av att spela under rådande förhållanden i Brasilien, den luftfuktigheten hade gjort mig galen. Men nu är jag ju inte där, så jag behöver inte fundera speciellt mycket mer över det.

I stället kan jag passa på att hylla segern i går. Och publiken som faktiskt hade sökt sig dit, trots rådande badväder. Klacken eldade på som vanligt och spelet måste ha höjt temperaturen ytterligare någon grad, åtminstone under den första kvarten. Under uppehållet har vi ägnat mycket tid åt att få igång anfallsspelet på ett bättre sätt, och det tyckte jag att vi visade prov på under matchens inledande del. Rörelsen fanns där, liksom kreativiteten, modet och målchanserna. Det var lite synd att vi bara hann göra ett mål under den perioden och efter ledningsmålet faller vi in i en slags passivitet och låter Mjällby ta över spelet.

Deras kvittering känns dock både onödig och turlig. Onödig på så sätt att jag tappar bollen på mittplan, fläker mig för att ta tillbaka den, men missar och bjuder dem på en kontring. Turlig då inspelet efter hörnan är ganska dåligt och jag tror att jag ska kunna nå bollen, men på något sätt går den under mitt ben och fram till en fri Mjällbyspelare som kan få en tå på bollen och peta in den under Lars. Onödigt och turligt. Ibland släpper man in sådana mål. De går aldrig att helt sudda bort.

I den andra halvleken tycker jag att vi är bättre än Mjällby. Vi är ett bättre lag. Och det syns om inte annat i målprotokollet efter matchen. Vi skapar ett antal chanser som håller bra klass och vi borde ha kunnat få in ytterligare ett par mål. Men som tur är har vi Måns och han behöver inte mer än en målchans för att avgöra. 2-1, med viss mersmak, räcker för att kunna inkassera tre nya, friska poäng och för att få precis den start på hösten som vi önskar.

Jag gillar inte att berömma enskilda spelare i den här bloggen, det har ni säkert redan märkt, men i dag gör jag ett undantag. Tobbe E är i en vansinnig form just nu. Han gör lite som han vill på sin högerkant och det tycks inte finnas en försvarare i världen som kan stoppa honom för tillfället. Dessutom prickar han oss forwards med precisa passningar gång efter annan. En ”Tobbe-hyllning” är verkligen på sin plats.

***

Nu går vi in i en ganska tuff period i Allsvenskan. Inte för att vi kommer att spela många matcher på få dagar utan för att motståndarna heter AIK och Malmö FF. Nästa lördag är det dags för match på Friends och sedan väntar ett dubbelmöte mot Malmö.

Vi har definitivt möjlighet att ta poäng mot båda lagen och vill man fortsätta vara med i toppen så är det inte mycket att välja på.


En cykeltur, ett lås och en blodig kamp

Fredag 04 jul 2014, 21:10

Jag kände mig som en brottsling.

En bit bort rökte en grupp människor. Småpratade. Och slängde blickar över axeln. En buss passerade. Och strax därefter ytterligare en. Trots att det var min egen cykel jag höll på att bryta upp låset på så mådde jag illa. Fysiskt dåligt. Och jag bestämde mig för att inte se mig omkring. Jag tittade ner. Fokuserade på låset. Det mot mig. Och den ofantligt stora bultsax som jag hade fått låna av en cykelaffär i stan.

Men historien börjar tidigare. Cykeln är från Borås, från en verkstad där, och jag måste ha ha betalat ett sjukt överpris för den när jag köpte den. Den har bara en växel - "lagom". Fast jag har insett i efterhand att den inte alls är lagom, den är alldeles för lätt. Och att cykla på den innebär en rejäl styrkeprövning för benen. Men utseendet och komforten vägde tydligen över. Och cykeln följde med i flytten till Kalmar. Även om jag minns att vi stod lite i valet och kvalet om den skulle få följa med eller inte, och att ”smålänningssjälen” då skrek rakt ut och menade att det förmodligen var vansinnigt dyrt att köpa en ny cykel och att den minsann kunde hålla fyrtio år till. Så det slutade med att den klämdes in på en enkelbiljett.

I förrådet blev den stående. Kall och övergiven. Tills en dag. När jag kom på den briljanta iden att lämna över ansvaret till en nära vän som just då behövde en cykel. Det hade tillkommit en del skavanker under resans gång, och i det vanliga låset satt änden på nyckeln kvar, tyvärr hade vi dragit ut den andra delen vilket gjorde låset tämligen värdelöst. Ett nytt hade dock redan inhandlats under ett av de sista besöken på Ullared. Ett rött. Lagom tjockt för att inte kunna knipsas av med en bultsax (minns jag att jag tänkte). Men låset hade en svaghet. Det var ovanligt svårt att vrida om nyckeln när man väl passat in den. Ibland gick det inte alls. Trots det övertygade jag vännen om cykelns storhet. Och vänlig som alltid accepterade han att överta ansvaret för en tid framöver.

Men låset började omedelbart krångla igen. Ibland gick det upp, ibland inte. Och vid ett av de tillfällen när det inte gick upp stod cykeln av en händelse parkerad nere vid stationen. Och där har den, tack vare låset, blivit stående fram till igår. Och när jag skulle hämta den hade en vänlig själ försett den med en sadelvärmare. Reklamen från det politiska partiet till trots så värmde det. Någon hade skänkt cykeln en tanke. Den hade inte varit helt övergiven.

Där stod jag plötsligt med låset i handen. En drygt tio minuter lång kraftmätning var över. Minuter fulla av tankar, konstiga känslor och sneda blickar. Med musklerna värkande insåg jag att jag måste ha gjort fel. Det borde ha gått lättare. Men istället för att tänka den tanken färdigt, viftade jag undan den, tog min cykel och trampade sakta därifrån. Väl hemma ställde jag in cykeln i ett förråd. Sjönk ner på trappan och drog ett djupt andetag.

Bultsaxen är tillbaka där den hör hemma nu. Och jag hoppas att det dröjer länge, länge, länge innan jag behöver stå där igen. Det var en annorlunda upplevelse. Och egentligen är det lite bisarrt att jag hade svårt att knipsa av låset på min egen cykel av oro för vad andra skulle tro om mig. Strax efteråt lovade jag mig själv att jag aldrig, aldrig, aldrig skulle köpa ett lås med en seg nyckel igen. Det var sista gången. Ullared är säkert bra för en hel massa saker, men inte på att sälja cykellås. Indirekt är det här ert fel. Och det var egentligen dit jag ville komma med den här texten.

***

I morgon smäller det. Allsvenskan är tillbaka. Och för alla er som är sugna på lite riktig fotboll är det bara att knalla ner till Guldfågeln vid fyra. Eller strax innan om man inte vill riskera att missa något.

Och matchen är vid fyra. 16.00. Inte tre som jag råkade säga i P4 i morse. Jag vet inte varifrån jag hade fått det? 15.00 är ju Premier league-tiden i England men det lär ju knappast ha varit därifrån. Äh, jag skyller på åldern, på mitt snedvridna minne och lite på papparollen – det är ju så mycket annat jag måste ha koll på nu.

16 alltså.

Kommer ni tidigare så kanske jag sitter i kassa ett och säljer biljetter. Vem vet?


Allsvenska spelare i ett VM, läget och städning i regn

Tisdag 01 jul 2014, 23:57

I morse slogs jag av en tanke. Fan, jag har ju spelat med några av VM-spelarna. Clint Dempsey (USA), Moussa Dembele (Belgien), Chris Smalling (England), Rafik Halliche (Algeriet), Carlos Salcido (Mexico) och Andrik Tamourian (Iran). Det kändes lite konstigt. Men skillnaden är inte så himla stor på dem och oss. Och jag är helt säker på att ganska många allsvenska spelare skulle klara av att spela ett VM.

Belgien pressar USA. Amerikanerna kommer knappt över halva plan och det är tur att Tim Howard bestämt sig för att storspela just i dag.

Matchen i går har fått sjunka in lite och vi är fortfarande relativt nöjda med prestationen. Både resultat och insats ligger i paritet med det vi vill uppnå. Vi vill vara ett jobbigt lag att möta. Vi vill vara ett lag som arbetar hårt men som ändå har tillräckligt med individuell kvalite för att avgöra matcher. Vi vill kunna vara mer spelförande än vad vi var i våras. Och vi är på väg åt rätt håll. Varje dag. Varje träning. Och känslan är att hösten kan bli bra.

I dag hade vi ett styrkepass och höll oss därför inne i gymmet. Med tanke på vädret utanför var det ett väldigt bra beslut. Himlen var mörk, regnet vräkte ner och åskan mullrade.

Vädret var gynnsamt för inomhusaktiviteter. Och vi tog tillfället i akt att städa. Med regnet piskande på fönsterrutorna ökade motivationen för städningen och i ett svagt ögonblick bestämde vi oss för att rensa förråden i morgon. Om nu väderleksrapporten stämmer. Om det regnar i morgon också. Då städar vi på. Annars hoppas jag på andra, mer stimulerande, uppgifter. Kanske ett besök i lekparken. En fotbollsmatch på ängen. Eller bara en stund i soffan med båda barnen. Det vore livskvalité det!


Seger över HIF

Måndag 30 jun 2014, 17:52

Då sitter man åter på sin plats i bussen. Det är precis lagom varmt för att svetten ska börja tränga fram i pannan. Här i Bromölla verkar sommaren redan ha slagit ut och från campingen intill smyger sig grilldofterna in. Träningsmatchen mot HIF skulle ha spelats i torsdags under Ronnebylägret, men regn och annat väderelände omöjliggjorde spel, och därför flyttades matchen till i dag. Spelplatsen Bromölla var en överenskommelse föreningarna emellan, och ett broderligt delande på antalet mil.

Matchen i sig var en ganska positiv historia. Åtminstone för oss. Och åtminstone under de inledande trettio minuterna. Då förde vi spelet och HIF hade vansinnigt svårt att komma åt bollen. Vi rörde oss bra, ville ha bollen och vågade spela på spelare under press. Ledningsmålet kom efter en fast situation där bollen nickades undan och där en framstormande Ismael fick praktträff och skottet letade sig in vid Per Hanssons högra stolpe. Efter målet fortsatte vi att få betalt för vår press och vi hade ett par fina lägen att kunna öka på ledningen.

Men. HIF har ett giftigt offensivt vapen i David Accam. Och det var han som snappade upp en tillsynes förlupen boll innan han rundade Lars för att sedan lugnt och fint rulla in kvitteringen. Efter målet tog HIF över spelet och vi avslutade halvleken på ett lite sämre sätt.

Båda lagen utnyttjar möjligheten att ge många spelare speltid vilket gör att det ordnade spelet blir lite lidande i den andra halvleken. Men det var väldigt kul att se så många i spel och vi visade verkligen att vi har en bred trupp. "Archie" blev matchhjälte efter en vacker högersmekning upp i krysset.

På det hela taget så gör vi en bra prestation. Vi vinner med 2-1. Vi spelar bra fotboll och vi känns fysiskt väldigt starka. Förhoppningvis var det här starten på en väldigt spännande höst.


Ronneby, regn och rutiner

Lördag 28 jun 2014, 23:08

Lagbild (foto Jan Nordström)

Hemma igen efter ett par dagar i Ronneby. Ett mycket trevligt, och viktigt, initiativ av föreningen och ett bra sätt för familjerna att lära känna varandra.

Tyvärr regnade matcherna bort. Men skam den som ger sig, redan på måndag kommer den uppskjutna A-matchen att spelas i Bromölla.

I morgon är vi tillbaka i vanliga rutiner. Träning klockan tio på Gasten.

Bifogar en bild från matchen på Johansfors IP.


Alve med världens största glass från "Glassiären" i Karlskrona.

Sista passet.

Bilder från den sista dagen

Fredag 27 jun 2014, 22:47


"Rullning"

Kjell övervakar övningarna

Bilder från förmiddagen

Torsdag 26 jun 2014, 15:43


Ett "stolpskott".

Ett stretchande "stolpskott".

Bilder från ett träningsläger

Onsdag 25 jun 2014, 23:20


VM, yoyo-test och vem som egentligen är favorit

Söndag 22 jun 2014, 23:15

Det har varit ganska sporadiskt med blogginlägg den senaste veckan och det har självklart sin förklaring. Jag kanske inte behöver gå närmare in på det, utan nöjer mig med att klargöra att bloggen kommer att falla in i ett mer normalt mönster under nästa vecka.

VM är i full gång och jag har bara sett en bråkdel. Det kan tyckas lite märkligt att man som fotbollsintresserad inte lägger större vikt vid att sitta bänkad i tevesoffan, men jag har prioriterat annat. Min egen träning till exempel. För långt ifrån fotbollens finrum finns ju en annan verklighet. En verklighet som är betydligt viktigare för oss. Allsvenskan drar snart igång och vi satsar på att vara i toppform när så sker. Vi vill vara med i toppstriden så länge som möjligt och då kommer det att krävas en hel del.

Midsommarafton spenderades på hemmaplan. Vi vara några som firade hemma hos Rasmus. Han och Sanna hade dagen till ära lagat lite extra god mat och deras skagenröra och västerbottenpaj får det fortfarande att vattnas i munnen på mig. Det var sagolikt gott. Och jag kanske inte behöver skriva att jag tog fem (!) bitar av jordgubbstårtan som avslutade kalaset. Mackan var i chock. Men de fem bitarna slank ner av bara farten och jag hade nog kunnat sluka ett par till om det hade funnits. Ibland unnar jag mig. Midsommarafton är en sådan dag.

Det ryktas om ett ”yoyo”-test till lite senare i veckan. De som inte deltog i förra veckans test kommer att få en ny ”chans”. De som inte deltog innefattar mig, Mackan, Måns och Ludde. Kan bli ett intressant heat. Mackan måste dock gå som favorit, trots nyckelbensbrott har han gått fram som en ångvält på konditionsövningarna och hans blotta uppenbarelse sätter skräck i oss konkurrenter. Måns får gälla som andrahandsfavorit. Vem som kommer därefter är mer osäkert. Jag tror att Emin vann det ordinarie testet. Han och Mackan brukar vara de två huvudfavoriterna.

I morgon väntar dubbelpass och sedan kör vi på som vanligt. Om två veckor laddar vi för Mjällby hemma.

Om matchen i måndags

Torsdag 19 jun 2014, 12:56

Hur klär man måndagen i ord?

Jag har ingen aning.

Men gör ett försök.

Nervositeten kom i samma veva som vi började planeringen av evenemanget. Som en liten irriterande sten som växte i takt med att dagarna försvann. På måndagen hade jag svårt att sitta still. Nervositeten grundade sig i en oro, en oro över att det inte skulle komma tillräckligt mycket folk för att slå publikrekordet och att Johansfors spelare, ledare och andra frivilliga skulle ha jobbat hårt i onödan.

All oro visade sig obefogad.

Publiken kom, rekordet slogs och hela arrangemanget visade sig bli precis så lyckat som alla hade hoppats på.

***

På måndagen var jag tidig. Samlingstiden var satt till 17.30 men jag var där redan 16.45. Först av alla. Bagarn, Henke (lite sen som alltid), Lantz, Viktor, trillade så sakteliga in i omklädningsrummet en efter en. Nummerlistan låg framme sedan länge. Och Kent hade gjort ett utmärkt jobb med fördelningen av storlekar. Henke fick den tajtaste. Jag fick den största. Och någonstans däremellan hamnade alla andra. Från omklädningsrumsfönstret såg jag grusplanen börja fyllas på med bilar samtidigt som regnet åter föll från en mörk himmel.

Lagom till avspark hade regnet försvunnit iväg och ersatts av solsken. Det stod fortfarande folk i kö för att komma in och musikkåren spelade för fullt. Jag hade lovat Alve att få följa med in på planen. Han tackade dock vänligt men bestämt nej när jag erbjöd honom att gå med mig. Han ville gå med Lars (Cramer). Jag trängde mig fram genom folkmassan för att nå fram till Lars. Frågade. Inga problem. Alve strålade som en sol.

Matchen började i ett ganska högt tempo. KFF rullade runt och vi fick mest ägna oss åt försvarsspel. Men vi låg rätt och varken Bagarna eller Lantz tillät KFF att komma bakom dem. Och i mellanytan låg Henke, som i fornstora dagar, och täckte av, täckte undan och bröt passningar. Viktor och Rasmus inledde lite ovant, men växte och tog över. Rasmus är briljant när han får tid på sig, och den tiden är han lika briljant på att skapa. Små vändningar, en extra touch på bollen för att hitta rätt läge. I andra halvlek slog han inte bort en passning. Viktor tog hand om offensiven, precis som han brukade göra i KFF-tröjan, kom in bakom mittfältet, blev rättvänd och hotade med djupledslöpningar.

Jag fick den första halvlekens bästa målchans. Efter en kontring, vi fick mest ägna oss åt sådana, hamnade bollen ute till vänster. Mattias behövde bara en touche för att hitta mig i mitten, när jag såg bollen komma studsande insåg jag att jag skulle behöva gå runt den ganska rejält för att kunna ta avslutet med vänstern. Hade jag haft en normal högerfot hade jag använt den, men i total avsaknad av sådan, tog jag ett ödesdigert beslut och testade med vänstern. Jag hamnade ur vinkel, träffade knappt bollen och mitt försök till avslut vållade aldrig några problem för Lars.

I halvtid var vi ganska nöjda. Jag vet inte vad vi hade väntat oss. Jag tror ingen i laget visste det. Varken hur bra vi själva skulle vara eller under vilket tryck KFF skulle sätta oss. Istället pratade vi om att fortsätta och ta till vara på de lägen som vi visste skulle dyka upp.

I den andra halvleken har vi mer att säga till om. Bagarn och Lantz fortsätter att vinna i princip alla dueller, och jag minns att jag tänkte att nästa stora mittbacksvärvning borde vara någon av de två. Henke städade, men var ändå kreativ när han vann bollen och firma Viktor och Rasmus släppte inte en boll till fel adress. Jag fick även den andra halvlekens bästa möjlighet. Rasmus testade skott från distans som Lars petade i stolpen. Returen kom studsande till mig. Jag visste att jag skulle göra mål. Hela kroppen visste det. Och jag tror att hela publiken förväntade sig det. Tyvärr blev det inget mål. Mitt avslut gick över och det enda jag kunde göra var att le. Det var en sådan dag. Och jag log lite till. Och när Mattias fick halvlekens näst bästa möjlighet och missade den kände jag på mig att det hade kvittat precis hur länge vi än hade spelat - matchen skulle sluta 0-0.

Efter slutsignalen samlades lagen för ett gemensamt foto. Ett bevarande av ett ögonblick som aldrig kommer igen. Och jag hoppas att Johansfors kan hänga upp en bild på någon obetydlig plats i klubbstugan och att de som var med då och då kan gå förbi, minnas dagen och le.


Match och spelare nummer femton

Måndag 16 jun 2014, 08:35

Inget regn än. Vi håller tummarna!

***

Spelarpresentation nummer femton

Namn - Viktor Elm

Position - Mittfält

År i Johanfors - Fler än fem

Nuvarande förening - AZ Alkmaar

Tv-spels värden

Snabbhet - 4

Styrka - 8

Teknik - 7

Skott - 8

Höger/Vänster fot 3/9

Viktor behöver egentligen ingen närmare presentation. Men om vi ändå ska göra en så varför inte gå tillbaka till ungdomsåren i Johansfors IF. Viktor var en otrolig passningsspelare redan på den tiden och stod alltid för ett antal vassa framspelningar varje säsong. Han var dessutom så bra att han fick spela med oss som var ett par år äldre. Även där dominerade han. Från Johansfors tog han sedan steget över till Nybro, efter ett par år där kom han, via Falkenbergs FF, 2006 till Kalmar FF. Och resten är, som man brukar säga, historia. Ett antal A-landskamper och otaliga proffsmatcher senare är han nu åter redo att stå på "rätt" sida, i "rätt" färger. Och det ska bli fantastiskt roligt att se honom ta djupledslöpningar nere på IP igen.

Vi är glada över att kunna hälsa Viktor Elm välkommen in i Johansfors "All stars" och vi är helt övertygade om att han kommer att bli en viktigt vapen i jakten på segern.


Slutet närmar sig

Söndag 15 jun 2014, 21:32

VM-sommaren har dragit igång, trots att det svenska vädret tycks oroväckande förvirrat om vilken årstid det egentligen är. Ena dagen strålar solen från en klarblå himmel medan det nästa dag går förbi en hel isbjörnsfamilj utanför fönstret. Jag skulle hellre se att vädret verkligen bestämde sig för att köra en årstid i taget och göra det fullt ut. Är det sommar så är det sommar. Utan undantag.

I går drog träningen igång. Och i dag var det dags för det traditionsenliga ”yoyo”testet. För er som inte känner till detta plågsamma test kan jag informera att det rör sig om ett konditionstest. Man ska, helst, springa tjugo meter, vända vid en markerad linje och springa tjugo meter tillbaka. Väl där går man runt en kon innan det är dags att börja om hela processen. Ett antal löpningar senare har någon (troligtvis Ola) antecknat ett värde i ett formulär som någon (troligtvis Hasse) sedan ska analysera och se var vi står rent konditionsmässigt i jämförelse med andra svenska och utländska klubbar. Ett ”yoyo”-test innebär en lika stor, om inte större, mental som fysisk prövning. En del spelare mår dåligt flera dagar innan ett test och att därför lägga ett precis efter en semester kanske man kan ha synpunkter på (om man nu tillhör de spelarna). För mig handlar det mest om att hantera den dåliga luften inne i hallen. Den som som snörper ihop andningsvägarna och tvingar fram ett tidigt uttåg. Förmodligen är det inte luften det beror på. Men det säger jag aldrig högt. Utåt sett så gäller det att alltid ha något att skylla på.

VM-matchen mellan England och Italien igår hade nästan allt - utom en engelsk seger.

Roy såg besviken ut. Jag undrar vad han sa till spelarna efter matchen? Om det var ungefär samma som han brukade säga till oss i Fulham direkt en förlust. Jag tyckte alltid att han var en mästare på det där. Att få en förlust att försvinna. Få oss att omedelbart fokusera på någonting annat. Viktigare.

Pirlo var bra. Men har har också en fantastisk roll. För att vara defensiv mittfältare så rör han sig otroligt lite på planen. Trots det får han en hel del uträttat. Och det råder inga tvivel om vad lagkamraterna har fått för order - ge bollen till Pirlo. Alltid. Oavsett.

England spelade lite ... holländskt. Och det var länge sedan jag såg England så rappt, så rörligt och så oförutsägbart. Roy har gjort ett bra jobb på kort tid.

Jag har England som slutsegrare på VM-tipset. Lite synd om England för ni vet ju hur bra jag är på att tippa.

Spelarpresentation nummer fjorton.

Namn - Henrik ”Henke” Rydström

Position - Mittfält

År i Johansfors - Inga.

År i KFF - Många.

Nuvarande förening - Nordic Club Gym.

Tv-spels värden

Snabbhet - 4

Styrka - 8

Teknik - 6

Skott - 4

Höger/vänster fot 7/6

Det finns ingen man förknippar mer med Kalmar FF än Henrik Rydström. Ett namn och en förening som på något sätt har blivit synonymt med varandra. Det är luddigt, jag vet. Men likväl sant. Jag har haft äran att spela med Henke i ett antal år och vi har alltid kommit bra överens både på och utanför planen. När planerna på en ”All star”-match dök upp så var han ett självskrivet namn och det ska bli grymt kul att se honom på planen igen.

Vi är glada över att kunna välkomna Henrik ”Henke” Rydström in i Johansfors ”All stars” och vi är helt övertygade om att han kommer att bidra med den defensiva trygghet vårt mittfält behöver.

Tränare

Johnny ”Jonte” Elm hade som spelare två ytterst attraktiva egenskaper - yttersidorna och de långa inkasten. Han debuterade i Johanfors A-lag redan som sextonåring och har gjort ett stort antal matcher för föreningen. Hans tränarkarriär inleddes i samma veva som vi började spela hemma i trädgården och har fortsatt sedan dess. Även om jag är lätt partisk så vågar jag sträcka ut hakan och säga att pappa hade kunnat träna lag på betydligt högre nivå än vad han gör nu. Jag har alltid imponerats av hans stora fotbollskunnande.

Vi är mycket glada över att ha Johnny Elm som coach i Johansfors ”All stars” och vi är helt säkra på att han kommer att använda sig av en offensiv taktik med stort fokus på fasta situationer.

Lagledare

Kent ”Frallan” Fransson är en musikälskande eldsjäl. Och helt ovärderlig för föreningen.

Peter ”Panen” Carlsson brygger förmodligen bäst kaffe i hela världen. Han är dessutom både en person som sprider glädje omkring sig och ofrivillig linjeman i divison sex.

Vi är mycket glada över att ha dessa två herrar som lagledare i Johanfors ”All stars” och vi är helt säkra på att de kommer att bidra med precis allt det som två härliga människor bidrar med.


Regnet och spelare nummer tolv och tretton

Lördag 14 jun 2014, 09:44

I dag kom det. Regnet. Under en dryg timme ackompanjerades dropparna dessutom av ett dovt muller. Några blixtar. Och jag tänkte på studenterna som gick ut i dag. Friheten inlindad i blöta kläder. Hur många dagar har de suttit och granskat väderprognoserna? Hur många dagar har de hoppats? När insåg de? Vi är på samma ställe. Vi hoppas också. På bra väder. Följer väderleksrapporter. Hoppas att morgondagen skall visa någonting annat. Skjuter insikten framför oss.

På måndag är det dags. Då är det den sextonde juni. Samlingstiden är satt till 17.30.

I dag var vi några tappra som trotsade vädrets makter och tog oss ut på Gastens gräsplan. Jag, Viktor, Rasmus, Mackan och Berka (ni som inte vet vem Berka är kan läsa om honom i tidigare spelarpresentationer). Vi kände att vi behövde träna lite. Ett pass tillsammans räcker. Så väl känner vi varandra. Mackan var med som spion. Han specialgranskade våra fasta situationer - långa inkast, frisparkar och hörnor kommer att väga tungt på måndag.

***

Spelarpresentation nummer tolv och tretton

Namn - Patrik ”Bagarn” Rosengren

Position - Mittback

År i Johansfors - Inga.

År i KFF - Många.

Nuvarande förening - ?

Tv-spels värden

Snabbhet - 5

Styrka - 8

Teknik - 7

Skott - 6

Vänster/Höger fot - 6/7

Patrik ”Bagarn” Rosengren är en legend i KFF-kretsar. Det är dessutom en av de absolut bästa spelarna jag fått äran att spela tillsammans med. Att han dessutom, av vissa och tack vare sin plats i omklädningsrummet, gick under smeknamnet ”den fjärde Elm-brodern” gjorde att ”Bagarn” stod högt upp på vår lista över potentiella ”All star-spelare”. Han accepterade och coach Johnny fick därmed tillgång till en av Allsvenskans bästa mittbackar någonsin.

Vi är glada och stolta över att kunna välkomna Patrik ”Bagarn” Rosengren in i Johansfors ”All stars” och vi är helt övertygade om att han kommer att sprida värdefull rutin och erfarenhet omkring sig.

Namn - Joachim Lantz

Position - Mittback

År i JIF - Inga

År i KFF - Många

Nuvarande förening - IFK Berga

Tv-spels värden

Snabbhet - 8

Styrka - 7

Teknik - 5

Skott - 6

Höger/Vänster fot 6/5

Joachim ”Jocke” Lantz är även han en KFF-legend. Hans rutin och erfarenhet kommer att vara ovärderlig för Johansfors ”All stars”. Han var en viktig pjäs i det lag som vann SM-guld 2008 och han har även spridit lugn i föreningar som Öster och Mjällby. Jocke är, förutom fotbollsspelare, också en av de mest allmänbildade människor jag stött på. Många var de gånger då han hjälpte mig med omöjliga frågor i ”Backpacker 3” på bortaresorna.

Vi är glada och stolta över att kunna välkomna Joachim ”Jocke” Lantz in i Johansfors ”All stars” och vi är helt övertygade om att han kommer att sprida lugn och trygghet i backlinjen. Om någon dessutom skulle ha en omöjlig fråga är Jocke rätt person att besvara den. Dock efter matchen.

Mvh david


Fel, fel och spelare nummer elva och tolv

Fredag 13 jun 2014, 01:44

Trist för Kroatien som mister en poäng på en feldömd straff. Trist för domaren som med största sannolikhet har dömt färdigt för den här gången. Trist för VM att börja på ett sådant sätt

Jag tror att vi hade prickat in ”krysset” om inte brassarna hade gjort en så ”snygg filmning” (som Nannskog uttryckte det). Kan filmningar ens vara snygga? Är inte filmningar någonting man vill få bort?

Vårt första tips gick åt skogen och jag tar fullt ansvar. Jag tippade öppningsmatchen. I morgon är det Rasmus tur.

***

Det kan ha smugit sig in en felaktighet i morgondagens tidning. Jag skriver om Mexiko som sydamerikanskt. Jag vet inte vad som hände där. Och jag har försökt få någon att ändra det, vilket jag hoppas att någon har gjort, men troligtvis står det ändå där och kanske att någon sätter kaffet i vrångstrupen när de läser det. Och till dessa människor vill jag passa på att be om ursäkt. Jag lovar att det aldrig ska hända igen.

***

Spelarpresentation nummer 11

Nummer 12 - Mattias ”Matte” Evestål

Position – Allround

År i Johansfors – Fler än fem

Nuvarande förening – Flerohopp

Tv-spels värden

Snabbhet – 4

Styrka – 5

Teknik – 4

Skott – 6

Höger/vänster fot – 6/4

Mattias Evestål inledde sin karriär som fruktad målskytt på Johansfors sjumannaplan. Jag är inte helt säker på om han fortfarande har kvar målrekordet eller om Rasmus övertog det, men hursomhelst så spred Mattias skräck i motståndarförsvaren. Han blev så småningom en viktig del av det pojkallsvenska lag som skördade framgångar i början av 2000-talet. Som seniorspelare har Mattias representerat Emmaboda IS och Nybro IF, innan han sedermera hamnade i sin nuvarande förening Flerohopp. Mattias ”Matte” Evestål har gjort sig känd som en hårdför mittfältare med ett tungt skott och årets säsong har bjudit på ett antal ”Matte-skott” som fått nätet att rassla bakom chanslösa målvakter.

Vi är glada över att kunna Mattias ”Matte” Evestål välkommen in i JIF ”All stars” och vi är fast övertygade om att både hans tuffhet och hans skott kommer vara viktiga verktyg i jakten på segern.

Spelarpresentation nummer 12

Nummer 18 – Martin ”Sulan” Cedertorn

Position – Back/mittfält

År i Johansfors – Färre än fem

Nuvarande förening - Johansfors IF

Tv-spels värden

Snabbhet – 6

Styrka – 4

Teknik – 4

Skott – 6

Vänster/höger fot 6/4

Martin ”Sulan” Cedertorn var en mycket lovande spelare i Nybros ungdomslag. En rapp ytter med en riktigt bra vänsterfot. En svår knäskada stoppade dock karriären och han varvade ner i Pukebergs BK innan han slutade helt. Men nu är han tillbaka i gammalt gott slag och Johansfors har fått en fin förstärkning.

Vi är glada över att kunna hälsa Martin ”Sulan” Cedertorn välkommen in i Johansfors ”All stars” och vi är övertygade om att han kommer att flyga fram längs vänsterkanten och servera undertecknad med precisa inlägg.

***

Det börjar dra ihop sig. Har ni inte bokat upp måndagen den sextonde juni är det hög tid nu. Skriv in det i kalendern så ses vi nere på IP.


Regn den sextonde? Och spelare nummer nio och tio

Onsdag 11 jun 2014, 23:53

Regnet. I dag. I helgen. Och kanske även på måndag. Våra värsta farhågor kan besannas. Men än känner vi oss trygga i förvissningen om att SMHI brukar ha fel, och vi väljer att både hoppas och tro att folket söker sig till IP oavsett väderlek. För det är ju trots allt så, att det inte är varje dag som KFF kommer på besök till kommunen.

Förhoppningsvis skiner solen.

Annars på med regnstället och kom ner ändå.

***

Spelarpresentation nummer nio

Nummer 15 – Zoran Cipra

Position – Mittfält

År i Johansfors – Färre än fem

Nuvarande förening – Lindås/Långasjö

Tv-spels värden

Snabbhet – 3

Styrka - 3

Teknik – 6

Skott – 6

Höger/vänster fot 5/6

Zoran har bara gjort ett par säsonger i Johansfors men hans fina teknik och spelförståelse kvalificerar honom ändå för en plats i JIF ”All stars”. En spelare med fina passningsfötter som kan användas var som helst på mittfältet. Moderklubben heter Emmaboda, därifrån har han via Nybro IF och Johansfors nått sin nuvarande förening Lindås/Långasjö.

Vi är glada över att kunna hälsa Zoran Cipra välkommen in i Johansfors ”All stars” och vi är övertygade om att hans känsliga fötter kommer att vara ett hot mot KFFs backlinje.

***

Spelarpresentation nummer tio

Nummer 13 – Richard Sandström

Position – Back/mittfält

År i Johansfors – Fler än fem

Nuvarande förening – Kristianstad

Tv-spels värden

Snabbhet – 7

Styrka – 3

Teknik – 6

Skott – 5

Höger/vänster fot 7/4

Richard Sandström är ytterligare en spelare som har tagit klivet upp på elit-nivå. Hans karriär började i Johanfors IF, med Johnny som tränare, och har sedan gått via Nybro IF, Mjällby, Värnamo (kanske att jag glömmer någon) för att så småningom landa i Kristianstad. Richard är en ”ettrig” spelare med fin teknik och bra spelförståelse. Han gör sig lika bra i backlinjen som på mittfältet och det känns som att vi i Richard får in en stöttespelare till JIF ”All stars”.

Vi är mycket glada över att kunna hälsa Richard Sandström välkommen in i JIF ”All stars” och vi är övertygade om att hans kunnande och rutin från elitspel kommer att vara ovärderligt för oss i jakten på segern.


Årets första halva premiärdopp, pingis och spelare nummer åtta

Måndag 09 jun 2014, 22:44

Solen. Värmen. Sommaren.

I dag badade jag. Nästan. Damen som kom upp ur vattnet log. Hon pekade på termometern. 18 grader, sa hon, det kan inte bli bättre. Jag log och nickade instämmande. Men jag var osäker. Om det inte kan bli bättre när vattnet bara är arton grader, då är det inte mycket att göra för en sådan som mig. En badkruka. Eller kanske inte egentligen, jag var nog mer av en badkruka förr, nu när Alve är med i bilden så är det roligare. Så jag bestämde mig. Var arton grader tillräckligt för damen så räckte det minsann åt mig också. Jag ropade på Alve. Kom, så doppar vi oss! Han var tveksam. Spaden, hinken och lek i sanden vägde ganska tungt i jämförelse med iskallt vatten och pappa. Efter en viss tvekan gav han dock med sig och skyndade ifatt. Väl ute på bryggan klättrade jag ner på stegen. Vattnet nådde mig till midjan. Kylan som en raket genom kroppen. Alve såg om möjligt ännu mer tveksam ut, innan den bistra minen sprack upp i ett brett leende. Ta emot mig pappa! Jag vill också doppa mig!. Och det gjorde han. Jag höll mig på midjegrunt vatten och såg skrytet om premiärdoppet försvinna bort. Nej, det gick bara inte. Arton var inte tillräckligt. Inte för mig.

I kväll blev det pingis mot Barometern-Lasse.

Jag förlorade.

***

Dagarna försvinner oroväckande snabbt och det närmar sig den sextonde juni med stormsteg. För att hinna presentera alla spelarna i tid så kommer jag från och med i morgon börja beta av två om dagen. I dag nöjer jag mig dockÅrets med en, nummer åtta.

Spelarpresentation nummer 8

Nummer 4 – Tommy Petersson

Position – Back/Mittfält

År i Johansfors – Fler än fem

Nuvarande förening – Lindsdals IF

Tv-spels värden

Snabbhet – 6

Styrka – 5

Teknik – 7

Skott – 6

Höger/Vänster fot – 2/7

Tommy Petersson är ytterligare en vänsterfotad elitspelare fostrad i Johansfors IF. Via stoppen Nybro IF, Falkenbergs FF, Värnamo och Emmaboda har han hamnat I sin nuvarande förening Lindsdals IF. Tommy är en spelare som är oerhört tacksam att ha I sitt eget lag. Hans enorma arbetskapacitet kombinerat med fin teknik och bra spelförståelse gör honom till viktig spelare I JIF “All stars”.

Vi är glada över att kunna välkomna Tommy Peterson in I Johansfors “All stars” och vi ser fram emot att få se honom flyga fram längs vänsterkanten.


Kort och spelare nummer sju

Lördag 07 jun 2014, 14:38

Solen och värmen stannar. Lovande prognoser. Och jag hoppas verkligen att det blir så. Jag håller även lite koll på hur vädret ser ut inför den sextonde juni, och just nu ser det bra ut, vis av erfarenhet vet jag dock att det kan svänga ganska kraftigt i väderleksrapporterna. Men förhoppningsvis får vi njuta av både sol och mycket folk när vi stegar ut på planen om nio dagar.

Annars blir det mest träning just nu. Jag kör på.

***

Spelarpresentation nummer sju.

Nummer 11 - Adam Wellrup

Position – Forward

År i Johansfors – Fler än fem

Nuvarande förening – Johansfors IF

Tv-spels värden

Snabbhet – 5

Styrka – 3

Teknik – 3

Skott – 3

Höger/vänster fot 4/3

Adam Wellrup har tillhört Johansfors under en herrans massa år och har, sin ålder (28) till trots, redan nått ett stort antal matcher för föreningen. Adam har målskyttet som sin främsta egenskap, och som son till en av föreningens allra största målskyttar genom tiderna, så är det kanske inte så konstigt.

Vi är glada över att kunna välkomna Adam Wellrup in i Johansfors ”All stars” och vi är övertygade om att han kommer att bidra med ett mål, eller två.


David Elm

David Elm är äldste brodern i den välkända fotbollsfamiljen Elm. Han skriver om livet på insidan och utsidan med Kalmar FF.

webb@barometern.seDet handlar om Kalmar FF

Jonas Hansson vrider och vänder på allt som handlar om Kalmar FF. Sysslar just nu bara med fotboll, bland annat på ett fotbollsgymnasium och även som skribent om fransk fotboll på Fotbollskanalen. Gillar brassar.

jonas.hansson@barometern.seJohan Israelsson

27 år gammal. Spelande tränare i moderklubben Lindsdals IF i division 2. Skrev sommaren 2008 på ett kontrakt med dåvarande Superettanlaget Limhamn Bunkeflo och kombinerade fotboll med studier på Malmö högskola och programmet Sport Management. Arbetar i dag som utvecklingskonsulent på Smålandsidrotten. Gillar Håkan Hellström, Doc Martens, Bob Dylan och tajta jeans. Innehar säsongskort på Guldfågeln Arena och följer brorsans fotbollsliv i Hammarby IF.

johan.israelsson@barometern.seRedaktionsbloggen

På Redaktionsbloggen berättar Barometern-OT:s redaktionsledning om tidningens utvecklingsarbete, och om hur vi resonerar i olika publiceringsfrågor. Vi hoppas också att den ska leda till en utökad dialog med er läsare.

redaktionsbloggen@barometern.seHuvudnyheter just nu

David Elm

David Elm är äldste brodern i den välkända fotbollsfamiljen Elm. Han skriver om livet på insidan och utsidan med Kalmar FF.

webb@barometern.seArkiv


Senaste blogginläggen

VISA:

Blogg

Arkeologi i Kalmar län

Arkeologerna på Kalmar läns museum bloggar om sitt spännande arbete. Bloggen är ett måste för den historiskt intresserade.

Blogg

Fotbollsfrun

Malin Wollin är Kalmars mest kända fotbollsfru. Detta trots att hon fortfarande är ogift.

Fotbollsfrun

Mest läst just nu på Barometern.se


Senaste nytt lokalt

Nyheter

Bara i papperstidningen i dag!

Kalmar: Hans livsverk, Funkabo konditori, blev till aska och skulder
Kalmar: Hundra år sedan första världskriget
Familj: Sommarmorgon med Kalmar roddklubbs damer

Senaste nytt från TT

Blogg

Elm om förlusten mot MFF

"I början av andra är vi inte riktigt med och straffas hårt. Innan dess hade MFF känts precis så uddlösa, kraftlösa och fantasilösa som vi hade hoppats."

Senaste blogginläggen

 

Valet 14 september

Vilken valfråga tycker du är viktigast?

Visa resultatKalmar

Följ oss på Facebook och Twitter!

Missa oss inte när vi har något spännande att berätta.

logga
Logga
Bilen
Ford Kuga 1.6T 150 Titanium 5-d -14
Moondust silver metallic 0 mil 255.600 kr (204.480 ex moms) Extrapris: 239.000 kr(191.200)
Logga
Bilen
Toyota Auris 1,4 D4D 5D Pluspaket -11
Ljusblå 8.700 mil 112.000 kr
Logga
Bilen
Citroën C3 VTi 82 Attraction -14
Vit 5 mil 114.900 kr

Upphandlings- och avtalsansvarig
Region Blekinge söker Upphandlings- och avtalsansvarig.
Arrow LÄS MER
Industrirörmontör Service
Imtech VS-teknik i Oskarshamn söker Industrirörmontör Service
Arrow LÄS MER
Projektingenjör
Eurocon söker Projektingenjör Mek-Rör konstruktion. Placeringsort: Karlshamn
Arrow LÄS MER
Teknisk orderbehandlare, Mekanikmontörer, Konstruktör/maskinutlägg, Programmerare
Teknisk orderbehandlare, Mekanikmontörer, Konstruktör/maskinutlägg, Programmerare
Arrow LÄS MER
Scrum Master
CSC Sverige AB söker Scrum Master.
Arrow LÄS MER
Byggnadsingenjör
Tengbom söker byggnadsingenjör.
Arrow LÄS MER
Senior Development Manager
CSC Sverige AB söker Senior Development Manager.
Arrow LÄS MER
Web Architect
CSC Sverige AB söker Web Architect.
Arrow LÄS MER
IT-supporttekniker, IT-drifttekniker
Office IT-Partner söker IT-supportteknikr, IT-drifttekniker
Arrow LÄS MER
Delivery Manager
CSC Sverige AB söker Delivery Manager.
Arrow LÄS MER
Program Manager
CSC Sverige AB söker Program Manager.
Arrow LÄS MER
HR-specialist
Kf Göta söker HR-specialist. Placeringsort: Växjö
Arrow LÄS MER
Beteendevetare/psykolog
Avonova söker beteendevetare/psykolog till Karlshamn
Arrow LÄS MER
Processoperatör
Lantmännen Reppe söker Processoperatör.
Arrow LÄS MER
Orderadministratör / innesäljare
GFAB Lindberg & CO AB söker Orderadministratör / innesäljare.Placeringsort: Alstermo
Arrow LÄS MER

arrow SE ALLA JOBB (37 ST.)
Arrow ANNONSERA