Par i Kungar (Viktor och Ingelsten)

Onsdag 08 okt 2008, 23:32

Just nu kanske ingen undrar hur det är med mig och mitt knä men jag tänker åtminstone berätta ifall någon själ är inne här och läser. Inte för att ingen bryr sig om mig utan för att det mesta, med all rätt, handlar om våra fantastiska spelare i Kalmar FF och i landlaget just nu. Både Viktor och Ingelsten har gjort otroligt bra säsonger hittills och är värda sina platser. Nu ska vi bara hålla tummarna för att någon av dem får spela. Jag tänker i alla fall göra det. Åter till mig och mitt knä. Som alla vet var jag tvungen att lämna återbud till u21 för att mitt knä var svullet och ömt efter Trelleborgsmatchen. Det var egentligen ingen nyhet eftersom knät har varit svullet till och från sedan Feyenoordsresan där jag knäade ihop med van Bronckhorst. Alla som läser här kanske vet allt om skador men för er som inte vet så är det så att det är mycket lättare att skada sig allvarligt om man spelar med en svullnad eftersom den gamla skadan inte har läkt tillräckligt. Med det i åtanke så kom vår fantastiske sjukgymnast Kjell Svensson och jag överrens om att tejpa knät kraftigt efter den matchen fram till uppehållet, vilket vi har gjort, men svullnaden vill inte riktigt ge med sig. Nu har jag två veckor att få ordning på det och för att riktigt kolla upp vad som är fel så ska jag på magnetröntgen på fredag. Ska bli skönt att få veta vad som är galet. Förhoppningsvis ska allt vara i sin ordning. Igår var familjen på Jenny Nyströmsskolan och åt trerättersmiddag. Eleverna som lagar och serverar maten är duktiga och även om det kanske inte går lika fort som på restauranger så är maten verkligen god och vällagad. Jag beställde in räk- och musselsoppa till förrätt och aborre till huvudrätt. Jag kan inte annat än rekommendera det. Mycket smaskigt. På tal om smaskigt så spelade David och jag NHL09 mellan träningarna idag och ni kan ju alla räkna ut hur det gick. Pittsburgh Penguins levererade verkligen idag och jag var aldrig riktigt hotad. Han får allt träna upp sig lite för att kunna utmana mig på riktigt sen. Nu ska jag snart gå till bingen och kolla på Scrubs. Det är en av mina absoluta favoriter. Tillsammans med den, och serien Vänner har jag spenderat många kvällar med ett leende på läpparna. Det kommer även att ske ikväll. På återhörande / Rasmus

Kommentarer

 • Klart vi tänker på dig..

  Jag blev rätt orolig när jag läste om ditt knä, håller tummarna för att du är spelklar mor ifk!


 • Givetvis !!!!!

  Klart som korvspad att vi tänker på dig !! Din närvaro fram till sista omgången är av största betydelse, det har vi märkt de gånger du varit borta. Så bit ihop, tejpa på och lämna inte återbud !!


 • Kronprinsen

  Om dom är kungar är du kronprinsen som står och knackar på dörren till Herr Landslaget! Du hade platsat redan nu! Hoppas att ditt knä blir bra. Du behövs verkligen på plan mot ifk Gbg. Bra att du sköt så mycket mer i matchen mot Trelleborg. Du har ett fantastiskt skott och fortsätt skjuta mot mål så sitter snart målen. Hur går det mot brossan i Fifa 09? Dominerar du även där?


 • du då?

  våra fantastiska spelare i kalmar ff? du är ju också en av dom, även om du inte är med i a-landslaget! :) & lycka till med knäet... <3


 • mat

  Kom och käka idag ist :)


 • ...

  Ahhh Vänner är de enda som går hemma på min dvd. Så sjukt kul! Hoppas ditt knä bli bättre!
  / Kusin Frida


 • hihi!

  Intresseklubben har antecknat...!


 • Rasmus är bäst

  Vi håller tummarna för att ditt knä återställs snart. Om fortsatta problem hoppas jag du får en sakkunnig behandling. Du är verkligen värdefull för kalmarlaget, som haft det motigt på sistone.


 • Givet att vi tänker på dig Rasmus

  Klart att vi tänker på dig Rasmus. Du är en viktig kugge på Kalmars mittfält. Vi behöver dina känsliga och geniala passningar när vi går mot SM-guld. Hoppas att du är tilbaka mot bananer-i-pyjamas. Lycka till på röntgen.


 • Film

  Har du sett klart vänner??? tkr den är riktigt bra,men har aldrig följt scrubs men det låter roligt.e du bra på nhl 09?


Matchen, egen del och Java

Måndag 29 sep 2014, 20:22

Dagen efter. Tankarna. Känslorna. Allt som en förlust innebär.

Jag satt högt uppe. I en loge. Såg allt. En hel plan och ett lag som sökte små ytor. Men båda lagen bjöd upp. Och vi såg allt piggare ut och helt plötsligt sköt Romario som bara han kan. Jag har aldrig sett någon annan skjuta så. Träffar han bara mål är det mål varje gång.

Tyvärr kom repliken omedelbart.

Efter det stod matchen och vägde. Redo att tippa över till det lag som ville det mest. Vi skapade ett par bra målchanser men det var ändå Häcken som tog det "målmässiga" kommandot. Ett högerskott letade sig hela vägen in vid Oles bortre stolpe.

Jag vet inte vad Hasse sa i halvtid. Men vi började bra, piggt, och det kändes verkligen som att det där målet skulle komma. Halvchanserna radades upp och det var ett konstant tryck mot Häckens mål.

Tyvärr räckte det med en kontring. Ett läge som knappt var ett läge. Och Häcken gled ifrån till 3-1.

Efter målet fortsatte vi att trumma på. Papa hade lekstuga på sin kant och kom runt både en och två gånger. Med en kvart kvar så snodde han bollen av Häckens mittfält, gled förbi mittbacken och chippade läckert in reduceringen. Jakten på en kvitteringsboll fortsatte och det var farligt ett antal gånger, men bollen ville inte in.

När domaren blåste av kändes det hårt, orättvist, och lite talande.

I omklädningsrummet var stämningen tryckt. Tomma blickar. Förluster svider alltid. Än mer på hemmaplan. Men vi bestämde oss ganska snabbt för att se framåt. På nästa uppgift. Jobba hårt i veckan och sedan besegra HIF på Olympia. Det har vi gjort förut.

***

För egen del går det sakta framåt. Andningen har blivit bättre och jag blir inte riktigt lika andfådd. Mina dagliga aktiviteter sträcker sig till korta promenader med barnen och turer till mataffären. Däremellan gör jag inte mycket.

Vilar. Mest.

Jag önskar att det kunde gå mycket fortare. Att man kunde skynda på hela förloppet. Helt plötsligt vara i form igen. Och när publiken på Olympia skanderar att jag är sämst i familjen så får jag det där läget, och sedan …

Men det går sakta. Och jag egentligen är det nog bra. Att skynda betyder också att gå ut på djupt vatten. Kroppen vill vänta. Återhämta sig mer. Och jag gör bäst i att lyssna. Annars vet man aldrig.

***

Om ni undrar om varför alla dessa styckeavgränsningar helt plötsligt tagit plats i texten, så beror det på att det ska bli lättare för er att läsa. Min vanliga dator är upptagen, och den här, den jag skriver på nu, har vansinnigt svårt att förstå det här med Java.

Det skulle också kunna vara så att det är mig det är fel på. Eller rättare sagt mina IT-kunskaper. Där skulle jag nog behöva installera en uppdatering.

***

Nu blir det mer vila.

"Nyåldrad" kropp, Norrköping och Ivar Lo

Fredag 26 sep 2014, 15:10

Den här dagen blev alldeles för intensiv för min "nyåldrade" kropp. På bara några dagar har jag gått från att vara en frisk, förhållandevis ung man till att känna mig som ett vrak.

Ett flåsande vrak.

***

Jag följde höstdrabbningen i Norrköping från soffan. Och jag kan väl erkänna att jag var lite nervös emellanåt.

Samtidigt gjorde killarna det bra. Det var oerhört starkt, och viktigt, att kriga till sig en poäng. Hålla nollan. Och få tillbaka lite självförtroende.

Norrköping ville verkligen avgöra matchen. Och mot slutet anföll de med nästan hela laget. Med lite mer kyla, och lite mer energi i slutet, hade vi nog kunnat gräva fram en eller ett par målchanser och avgjort.

Men en poäng duger fint.

"Trean" tar vi på söndag.

***

Jag läser Ivar Lo-Johanssons Dagbok från 20-talet. Om hans resor i ett Europa efter första världskriget. Och även om hans skildringar inte äger samma giltighet som de gjorde vid publicering, så är det ändå spännande att följa hans tankar om länder, människor och arbete under tidigt 1900-tal.

Förmodligen skulle hans texter, med vissa ordval och generaliseringar, väcka en lite mer ansträngd debatt i dag. Men det gäller ju att bära med sig det faktum att samhället såg annorlunda ut då, vilket så klart även speglade tankar och ideer.

Ett tips är att läsa skildringen av London i "Nederstigen i dödsriket".

***

I morgon är det dags för ny tipsomgång, förra veckans fadäs ska förhoppningsvis inte upprepas (endast åtta rätt) och jag går precis som vanligt för tretton rätt.

Det måste hända snart.

***

Nu blir det mer vila.


En "nattuggla", kvällens matcher och en svår segersång

Torsdag 25 sep 2014, 01:16

Jag är nog en "nattuggla" trots allt. Idoga försöka att somna tidigt, helst runt tio, har avlöst varandra. Resultatet blir detsamma. Jag somnar nästan aldrig innan tolv. Kanske det är bara att acceptera. Så är läget. Sådan är jag. Och att varje morgon kommer att vara den andra lik även i fortsättningen.

***

Jag följde den allsvenska omgången från soffan och kunde konstatera följande:

- IFK Göteborg bortabesegrade hemmastarka ÖSK med 4-3. Blåvitt känns redo att utmana om en Europaplats.

- Lasse Vibe står rätt. På sant "Ingesten 2008-maner" blir det mesta till guld just nu.

- Chippeneffekten håller i sig. Jag tror att Mjällby klarar sig.

- AIK är inte ens nära. Vad händer?

- IFE hade svårt med Gefle. Precis som vanligt.

- Helsingborg avfärdade BP och är nu i praktiken klara för allsvenskt spel även 2015.

- Djurgården vinner. Och vinner. Och vinner.

- Pelle Olsson tokdominerar i huvudstaden.

- Han och Nanne. Även om Hammarby bara knep en poäng i Varberg.

***

I morgon är jag nervös igen. Det känner jag redan nu.

Det blir en lång väntan på att klockan ska slå sju.

***

Jag har ingen aning om vad vi tränat på i veckan. Det enda jag vet i träningsväg är att laget ska ha en lättare träning i morgon förmiddag. På Nannes tid hade vi, då matcherna spelades på kvällen, alltid en yngre- mot äldrematch på förmiddagen. Jag minns att Wastå alltid brukade smyga upp som forward, och precis bakom sig i en fri roll återfanns ofta Jocke Lantz. Det var tider det.

Det var också en tid då jag tillhörde de yngre.

Så i morgon förmodar jag att Ola kommer att snoka rätt på en ledig gräsplätt någonstans i Norrköping, med omnejd, för att killarna ska få återuppväcka en gammal tradition.

Jag sätter en tia på de äldre.

***

Jag hoppas innerligt att den där svåra segersången skall eka över Norrköping i morgon.

Jag kallar den svår eftersom den är så lång. Och texten är en aning otydlig på sina håll. Vilket har medfört att den yngre generationen, samt våra kära norrmän och brassar, har haft vansinnigt svårt att lära sig den.

Men i morgon kväll vid niotiden har Ola skrivit ut texten. Det är jag säker på. Och sedan tar Mackan ton. Precis som han brukar. Och de andra faller in. En aning trevande i början. Sedan växer den mer och mer, för att slutligen övergå till ren eufori och dans på bänkarna.

Kanske är det inte exakt så det kommer att gå till. Men Mackan tar alltid ton. Och de andra börjar trevande. Efter det vet man aldrig vad som händer.

***

Nu ska jag sova.

Och ladda.


Hösten, sjuhusvistelsen och Norrköpings sista minuter

Tisdag 23 sep 2014, 11:07

Solen. Den värmer inombords nu. Jag blir glad av att se den när rullgardinen har gjort sitt på morgonen. En bitande kall morgonen. När jag öppnade dörren för att hämta tidningen insåg jag snabbt att shortsens tid är över. Nu krävs det mer. Och garderoben behöver åter fyllas med höst- och vinterkläder.

***

Matchen mot Djurgården tänker jag inte nämna mycket om. Det finns ingen anledning. Jag följde den från en sjukhussäng och kände precis samma saker som alla andra.

Rent allmänt är sjukhuspersonal en grupp trevliga människor. I ett stressigt yrke kan det inte alltid vara lätt att uppbåda den kraft och energi som krävs för att möta någon med ett leende. Personalen på min avdelning visste hur man gjorde. Och om nu en sjukhusvistelse i någon form kan vara angenäm, så var det så jag upplevde den.

Viruset som åkt runt i min kropp under en tid missade hjärtat men satte sig på lungan. Det kanske aldrig hade nått fram till hjärtat hur mycket det än hade försökt. Men jag är glad över att det stannade vid lungan och nu ska jag vila till kroppen har lyckats ta hand om det.

***

Att vila är inte min grej.

Abstinensen infinner sig tämligen omgående.

Min kropp är inställd på att prestera i någon form.

Och huvudet inställt på att vinna.

Det är inte lätt att bara koppla bort det.

***

Jag såg Norrköpings sista minuter i går. Visst kunde man skönja en gnutta desperation. Men starkt att få med sig poäng från Kopparvallen.

Det blir ingen enkel match på torsdag.

***


Jag är här just nu och mycket mer finns det inte att säga om det

Söndag 21 sep 2014, 19:14

Inte mycket att säga om.


Wellness, radion och en utmaning

Fredag 19 sep 2014, 10:12

Vädret ska tydligen hålla i sig. Värmen stannar över helgen också. Men sen drar den söderut.

***

I onsdags blev det träning med Calle på Wellness. Ett bra pass. Fokus på lårens baksidor.

I går väntade sedan dubbelpass med KFF. Morgonen spenderades inne på Guldgågelns helt perfekta matta. Vi gnuggade anfallsspel inför helgens match mot Djurgården.

Eftermiddagen bjöd på ny styrketräning. Och jag kan väl säga som så, att kroppen kanske inte var på sitt bästa humör framåt kvällen.

Men i dag känns det bättre.

***

På radion i morse gled diskussionen in på "Fifty shades of Grey". En bok som jag aldrig läst själv, men som varenda människa verkar ha synpunkter kring.

Jag blev utmanad att läsa en annan bok, med liknande innehåll, och det kommer jag givetvis att göra. I retur skickade jag Vilhelm Mobergs utvandrarepos. Ska bli mycket intressant att höra vad Anette tycker om det.

***

I dag är vi lediga. Men med två barn innebär en ledig dag sällan en "ledig" dag. Åtminstone inte samma typ av ledighet som för ett antal år sedan. Då kunde man lägga sig i soffan med en bok,och sedan stanna där ett antal timmar.

Eller ännu bättre. En trött söndag fylld av fotbollsmatcher på teve.

***

Förra veckans elva rätt skall förhoppningsvis följas upp av ännu fler rätt på lördag. Luriga matcher i Premier League och två allsvenska matcher gör dock kupongen lite mer svårtippad än senast.

***

Nu. Lek med Alve.


Henke, Stefan Andreasson och matchen

Onsdag 17 sep 2014, 07:50

Vi kom hem sent. Inte förrän klockan hade slagit kvart över två nådde vi Guldfågeln. Och precis som alltid efter tunga förluster så försvann var och en åt sitt håll under tystnad. Bussresan hade varit en av de längre någonsin. Det var åtminstone min känsla. Jag var illamående. Yr. Och den smala vägen därframme i vindrutan blev min räddning. Blicken fäst på de vita strecken. I lurarna hade jag Olof Lundh och hans podd. Först med Rydström som gäst, sedan Stefan Andreasson. Ljudet var sådär. Men innehållet var ok. Och både Henke och Stefan har många, bra åsikter som är värda att föras fram.

Men känslan i kroppen var allt annat än bra. Och om man ser bortom diverse sjukdomsbesvär och tillfälligt illamående så smärtade förlusten på ett obehagligt sätt. Vi var aldrig nära. Vi kunde visserligen, med lite flyt och en storspelande Ole, ha fått ett oavgjort resultat. Men det hade inte speglat matchen. ÖSK var klart bättre än oss och fötjänade sina tre poäng - precis som vi gjorde i hemmamatchen i våras.

I den första halvleken var vi inte riktigt där. Vi tvingades jobba hårt i defensiven och orkade inte ställa om när läge gavs. Tröttheten tog sig uttryck i bortslarvade passningar och andra felbeslut. Vi hade stora problem att skapa någonting framåt och när bollen väl vandrade över till ÖSKs planhalva var det bara en tidsfråga innan den åter var tillbaka på vår igen. Oftast var den tiden mycket kort.

I den andra halvleken jämnades spelet ut lite. Och det kändes som att ÖSK skulle få svårt att få in det där målet. Ole var omutbar. Och ju längre matchen gick desto mer övertygad blev jag att vi skulle hinna få en chans, och att det skulle räcka för att sno med oss alla poängen. Men. Efter en fast situation hamnade bollen hos Sobralense som skickade bollen mot mål, en ÖSkare hade dröjt sig kvar och kunde styra in ledningsmålet. Efter det blev det som det ofta blir när man ligger under. Vi tvingades flytta upp, chansa, och ÖSK kunde ligga på försvarssida och kontra.

2-0 är inte mycket att säga om egentligen. Rött kort och straff. Mats drog på sig målvaktshandskarna men var inte riktigt nära att knipa straffen.

På söndag väntar Djurgården. De förlorade sin senaste match mot Åtvidaberg och är säkert, precis som vi, ordentligt revanschsugna.

***

Höstmorgnar är nästan bättre än sommarmorgnar. Färgerna. Dofterna. Luften. Allt känns mycket klarare på hösten. Och den genomgående känslan. Upplyftande.

I dag är vi lediga. Jag har dock gått på sparlåga, med anledning av det virus som rotat sig i kroppen, under några dagar och ser ingen anledning att ge mig själv ytterligare ledigt.

Så jag kommer att köra på.

Exakt vilken typ av träning det kommer att röra sig om har jag dock inte beslutat ännu.

***

En sista sak från matchen - hur kunde Åhman-Persson få vara kvar på plan i nittio minuter? Hans armbågar var precis överallt, bland annat i Tobbe Erikssons ansikte.

På domarmötet i våras så lyfte de just det här, armbågarna, och att det skulle stävjas.

Vad hände med det?

***


Om hotellet i Örebro, om tanken som malde i huvudet och om ett dåligt samvete

Måndag 15 sep 2014, 14:08

Hotellet i Örebro håller högre klass än det i Malmö. Mer än så kan jag inte ge det.

***

I morse vaknade vi med en fråga malande i huvudet. Vad hände egentligen i går?

Vad händer nu? Hur vill vi att Sverige ska se ut i framtiden?

Frågorna var många. Svaren få.

Och varför detta behov av att smutskasta varandra? Hånen duggade ju tätare hos vissa politiker än hos en alkoholpåverkad hemmapublik i huvudstaden.

***

I kväll väntar match mot ÖSK. Ett bra lag med en Sobralense i storform.

På den andra kanten spelar hans som sprang runt och hotade (verbalt) oss på Guldfågeln.

***

Super Size Me på datorn. Och det är verkligen en hemsk film. Om vad snabbmaten egentligen gör med våra kroppar.

Och jag får lite dåligt samvete. Inte för att vi äter ute speciellt ofta, men det finns ju alltid saker som kan bli bättre när det kommer till matlagningen. Man kan ju ALLTID äta nyttigare.

Jag är expert på att köpa bra kokböcker. Tyvärr är jag inte lika bra på att använda dem.

***


Val, pulstester och Jocke Lantz-klass

Söndag 14 sep 2014, 14:07

I dag går, förhoppningsvis, många människor för att rösta i valet.

Jag passade på att rösta redan i onsdags.

Från ett hotellrum i Örebro får vi följa kvällens spektakel.

***

Jag har haft en del bekymmer med sjukdomar den senaste veckan och därför var jag lite orolig över att gå för fullt på träningen. Kroppen är trots allt den enda man har och det gäller att inte köra över den.

Men Kjells pulstest visade ok värden och jag såg ingen anledning att inte ansluta till de andra ute på konstgräset.

En uppvärmning, en formationsövning och ett kort spel senare så joggade vi ner.

Nu väntar vi ivrigt på att bussen skall komma.

***

Dagens bussresa kommer troligtvis att innehålla ett nytt inslag. Jag funderar nämligen på att väcka liv i en fin liten tradition som såg dagens ljus under resorna 2008 och 2009. Jag var då ofta djupt försjunken i Backpacker 3 och i sätet bakom satt, världens mest allmänbildade människa, Herr Lantz och hjälpte mig till framgång.

Men nu får jag klara mig själv. I dag är jag ensam.

Vi har ingen som når upp till Lantz-klass i laget. Och jag fruktar att vissa frågor därför kommer att vara mig övermäktiga.

***


Elva rätt, några skruvar över och Sven Nylander

Lördag 13 sep 2014, 22:50

Första tipsraden, denna säsong, är därmed rättad och klar. Elva rätt blev det till slut och jag beklagar innerligt att jag inte kunde inleda med en fullträff. Liverpool var de stora svikarna i den här omgången, även om inte heller Stoke nådde upp till mina högt ställda förväntningar, och jag tror att jag ska byta taktik till nästa vecka.

Då hoppas vi på storvinst.

***

Den här lördagen har annars mest handlat om IKEA. Och att köra släp. Och att packa in och ut. Och bygga ihop. Mammas lägenhet var fullkomligt belamrad med kartong och plast efteråt.

Vi lyckades få ihop precis allt. Även om det, precis som vanligt, blev några små skruvar över.

***

I morgon tränar vi. Några timmar senare sätter vi oss i en buss mot Jonatan Rings favoritstad nummer ett - Örebro.

En liten nätt tripp på en sisådär fem timmar.

Lite senare på måndagkväll åker vi hem igen. Samma väg. Samma antal timmar.

***

Jag läser Sven Nylanders - Den fjärde mannen. Har ni hört talas om den? Det hade inte jag heller innan jag hittade den i ett antikvariat. Och man skulle väl kunna säga att den är en slags grundkurs, eller introduktion, till den mentala träningen.

Individuella idrottare har ju alltid varit bättre på det än oss lagidrottare.

Vi har kunnat gömma oss mer i kollektivet.

Men det svänger även i fotbollens värld. Och jag tror att man mer och mer börjar se möjligheterna med den mentala träningen. Och att den framöver kommer vara ett lika naturligt inslag som den fysiska träningen.

Men vi är inte där än.

***


Korta reflektioner efter matchen och halsen istället för magen

Tisdag 09 sep 2014, 20:02

Ett par reflektioner efter Sveriges inledande nittio minuter i EM-kvalet:

- Albin Ekdal imponerade som defensiv innermittfältare.

- Sebastian Larsson sprang. Och sprang. Och sprang.

- Zlatan borde givetvis ha varit utvisad. Den armbågen var ruggigt ful. Sen spelar det inte så stor roll om österrikaren är 160 eller 250 cm. Sånt hör inte hemma i fotboll.

- Österrikes straff var solklar.

- Grankvist var riktigt stabil i mittförsvaret.

- Anders Svensson kan bli riktigt bra som expertkommentator framöver.

- Oavsett hur spelet såg ut så är 1-1 borta mot Österrike en bra start på EM-kvalet.

***

Är det inte det ena så är det det andra. Magen är tillbaka i utgångsläget. Den har repat sig så mycket som den kan göra. Nu är det tydligen halsens tur att jäklas.

***


Om en sjukdom, Sverige och en Anders i båset

Måndag 08 sep 2014, 15:30

Jag verkar inte alls bli fri från den sjukdom som gäckat mig i veckan. Först magen och nu halsen. Tur i oturen då att det har varit matchledigt i Allsvenskan.

För att kurera mig har jag gurglat, och svalt, citronjuice. Det ska tydligen vara väldigt framgångsrikt för att få bukt med halsont.

***

I kväll spelar Sverige sin första match i jakten på en EM-plats. Jag tror att svenskarna får det ganska tufft nere i Österrrike. Visserligen brukar jag inte vara överdrivet optimistisk när det svenska fotbollslandslaget spelar, så att just jag tror att det ska bli tufft behöver ju nödvändigtvis inte bettyda att så kommer vara fallet. Men det känns inte riktigt så stabilt som det gjorde för ett antal år sedan.

Men det kunde ha varit långt mycket värre än Österrike och Ryssland. Den lottningen ska vi nog vara ganska nöjda med.

Zlatan får gärna bättra på sitt målfacit i landslaget. Vad sägs om nummer 51, 52 och 53 i kväll?

Dessutom finns väl Anders Svensson på plats som exepertkommentator. Bara en sån sak!

***


Om barnboken, fortsättningen och en premiär

Söndag 07 sep 2014, 00:06

Jag har läst ”jul i Bullerbyn” för Alve och han försvann in i djup sömn redan innan julklapparna hade delats ut. Jag läste färdigt boken, för min egen skull, innan jag drog upp täcket över honom och lämnade rummet. Att läsa för sina barn måste vara en av de mysigaste saker man kan göra. Att få ha dem tätt intill sig, helt avslappnade, små trötta huvuden bekvämt lutade mot min arm. Det är svårt att tänka sig någonting bättre. Läsningen ger dessutom mig en chans att åter få stifta bekantskap med många böcker och karaktärer som präglade mig egen uppväxt. Astrid Lindgren har skapat många fantastiska berättelser genom åren och tillhör fortfarande en av mina favoritförfattare. Bullerbyn, som redan nämnts, Pippi, Emil och Ronja gör sig alla bättre i bokform än på filmduken - och då är ändå filmerna riktigt bra. Sven Nordqvists böcker om Petson och Findus hör också till favoriterna. Alve gillar gubben och kattens galna upptåg precis lika mycket som jag och vi brukar ligga och småle åt alla fantastiska illustrationer som böckerna bjuder på. Gunilla Bergströms böcker om Alfons Åberg är också otroligt bra böcker. Och varje gång jag läser dem så slås jag av hur svårt det ändå måste vara att skriva på ett sätt som tilltalar både barn och vuxna. Hur gör man det? Enkelhet och tydlighet blandat med vardagsproblematik och underfundigheter. Det måste vara oerhört svårt att väva ihop allt till en hållbar mix.

Det är ungefär det här jag kan gå och fundera över en ledig lördag.

Annars har vi varit och ”premiärätit” middag i mammas nya lägenhet. Jag räknar iskallt med att det blir fler gånger för jag gillar både maten, mamma och lägenheten. I dag bjöds det på ugnsbakad torsk med öländska rotfrukter och kall vitlökssås. Ingen dålig inledning och det kommer att krävas stordåd för att toppa det.

Jag börjar äntligen må lite bättre efter veckans magproblem och det känns bra. Men att då komma tillbaka till en ledig helg känns lite oförtjänt. Därför har jag planerat in lite löpningar för mig själv imorgon. Jag hoppas att kroppen känns så pass bra att jag kan trycka på ganska rejält. Den här träningsveckan känns viktig när vi formar resten av säsongen och jag hoppas verkligen att vi kan bjuda publiken på åtta riktigt bra prestationer och samtidigt klättra några placeringar i tabellen.

Nu blir det sängen.


Om ett "miniår" och en mindre lyckad "ritsning"

Onsdag 03 sep 2014, 23:57

Det känns som ett "miniår" just har passerat. Först var det varmt, solen sken och vi tog morgondopp och kvällsdoppi havet, sedan slog vädret om och blev ruggigt, kallt och eländigt. Hösten var i antågande. Trodde vi. Några dagar senare blev det ännu kallare, och shortsen byttes ut mot långkalsonger och tittade man ut genom fönstret vandrade det isbjörnar längs trottoaren. Men nu har våren kommit igen. Och solen är tillbaka. Återstår att se om sommaren hinner komma igen innan hösten når oss på allvar.

Magen har inte varit på sitt bästa humör så jag får stanna hem i väntan på bättre tider.

Annars har laget samlats igen efter en dags ledighet. Ryktet gör gällande att Jens-Hasse startade upp med ett ganska tufft pass och att det, dagen till ära, var löpning som stod på programmet.

***

Landslaget har samlats och av bilderna från Friends att döma så verkar planen vara i ännu sämre skick än när vi var där. Och då var den rent bedrövlig.

Personen som ritsat linjerna till dagens träning kan inte heller vara helt nöjd med sin insats. De var allt annat än raka.

***

Nu. Vila.


Ett huvud som kan sprängas, matchen och en seg bussresa

Söndag 31 aug 2014, 18:23

Det dunkar fortfarande. Som hela huvudet ska sprängas. Musiken som strömmar ut från Ullevi. Vi har precis satt oss på bussen och jag vet redan hur kvällen kommer att bli.

Vi ville fortsätta med det vi gjorde bra i förra matchen. Vi ville ha ett bra presspel. Kunna vinna boll högt upp på IFKs planhalva eller stressa dem till att slå långa bollar mot våra mittbackar. Vi ville fortsätta spela med samma rörelse och varierade passningspel som luckrade upp Gefles försvar gång efter annan.

Vi hade planen helt klar. Ändå lyckas vi inte riktigt genomföra den.

Men vi började ganska bra. Vårt presspel skapar en del oroligheter i blåvitts försvar, ytterbackarna får problem i uppspelen och kan inte sätta sina forwards i arbete. Men IFK tuggar sig in i matchen och efter en tilltrasslad situation i vårt straffområde når bollen fram till deras forward som kan peta in bollen under en framrusande Ole. Deras ledningsmål kändes både tungt och onödigt, att ligga under borta mot IFK brukar innebära minimalt med ytor att anfalla på. Kan man däremot ta ledningen, och tvinga dem till att attackera, öppnar sig hav av möjligheter framåt.

Vi lyckas vaska fram ett par halvchanser i den första halvleken. Ring har ett skott, Romario ett och jag har en yttersida som går strax utanför stolpen. Men på det hela taget skapar vi alldeles för lite för att kunna vara nöjda med vår offensiv.

I den andra börjar vi också ganska bra. Vi försöker att ta ett kliv framåt i pressen och lyckas också störa IFK vid flera tillfällen. Men de riktigt heta målchanserna uteblir. Istället är det IFK som smiter upp och ordnar fram en straff, jag står inte tillräckligt bra till för att kunna se situationen, men det kändes som ett korrekt beslut. Straffen förvaltas säkert och vår uppförsbacke blir oerhörd.

Strax efteråt drabbas vi av en utvisning då Mackan Nilsson får sitt andra gula kort och efter det orkar vi inte riktigt samla tillräckligt med kraft och energi för att hitta en väg tillbaka.

På det stora hela en match som vi inte riktigt kan vara nöjda med. Periodsvis gör vi bra saker, men vi blandar det med rena juniormisstag och bjuder IFK på ett flertal målchanser enbart för att vi inte är tillräckligt fokuserade i passningsspelet.

Nu väntar två veckors landslagsuppehåll och det ger oss en möjlighet att enbart fokusera på träning. Och förhoppningsvis kommer några av våra skadade spelare att vara tillbaka till matchen mot ÖSK om femton dagar.

Nu. En lång bussresa hem.

Nja?

Vacker utsikt från ett hotell

Söndag 31 aug 2014, 10:42


Om CL-lottning, träning och min ofattbart svaga högerfot

Torsdag 28 aug 2014, 21:25

Malmö fick alltså Olympiakos, Juventus och Atl. Madrid. En ganska trevlig lottning. Med lite flyt, lite mer flyt, kanske man kan knipa en tredjeplats i gruppen och fortsätta Europa-äventyret i Euro-league.

För CSKA blev det samma visa som vanligt. City och Bayern. Och det blir förmodligen, om nu inte City darrar ihop, de som kommer att ta sig vidare från gruppen.

***

Solen hängde över oss som en stor värmelampa när träningen led mot sitt slut. Och jag stannade kvar med ett gäng bollar och tränade vidare när de andra joggade ner. Jag var långt ifrån nöjd med min insats i det avslutande spelet, där mina avslut gick överallt utom i mål, och jag ville inte avsluta med den känslan i kroppen. Så jag frågade Jensa om han kunde agera "vägg" och sköt ett par skott mot tomt mål. Bara för känslan. Och för att få höra ljudet när bollen omfamnas av nätmaskorna.

Efter mina avslut, som kändes ganska bra och som alla förpassades i mål med vänster fot, steg Hasse fram och frågade om jag inte skulle skjuta några med högern också? Jag tvekade lite. Det var ju den känslan jag ville bli av med. Jag ville göra mål. Sätta bollar med kraft och precision. Med högern kan man väl inte göra mål, hann jag tänka, innan jag mindes att mitt enda mål i Premier League gjordes med högern. Annars har skon som jag bär på den foten en tendens att vara både hel och ren efter ett par månader. Den slits nästan aldrig. Jag skulle kunna sälja den på nätet och annonsens rubrik skulle kunna innehålla ordet "nyskick".

Men. Samtidigt har jag alltid velat träna upp den. Det har bara inte blivit av. Än. Så idag avslutade jag ändå med några högerskott - av skiftande kvalite.

Bättre sent än aldrig.

Det är konstigt det där. Högerfoten går liksom inte att spänna på samma sätt. Den är bara slapp - och helt värdelös.

***

Nu. Städ.


Ulrik Jansson och Salzburgs mycket märkliga taktik

Onsdag 27 aug 2014, 23:54

Stort av Malmö FF. En riktigt bra insats gav Sveriges första CL-plats sedan Ulrik Jansson härjade på mittfältet i början av 2000-talet.

Men vad höll Salzburg på med? Deras taktik var ju totalt sönderläst redan från början. Och deras anfallsförsök i mitten skapade ingenting annat frustration.

Och att fortsätta anfalla i mitten, i nittiotre minuter, var ingenting annat än idioti. Som tränare måste man kunna se och förändra när spelet inte fungerar. I det här fallet hade det förmodligen räckt med att styra ut spelet på kanterna och förse Soriano med inlägg.

Salzburgs tränare såg ut att dricka enorma mängder vatten. På varenda bild han var med så var han på väg ner för att hämta en flaska vatten. Ansiktet pryddes ganska tidigt av en dyster fåra i pannan. Det var en man under press redan då. Och den lär inte vara mindre nu.

***

Nu är det läggdags. Tidig träning imorgon.


Om matchen , segern och tre mål mot BP

Måndag 25 aug 2014, 23:53

Jag tror att vi hade blivit lite inspirerade av Red Bull Salzburgs totala överkörning av Malmö FF. Österrikarnas press var bland det bästa jag har sett och MFF-spelarna fick slå ifrån sig bollen i ren och skär panik. Det var någonstans där vi ville vara. Vi insåg dock att det kommer att krävas en hel del för att hamna där och att det kanske inte är någonting som sker över en natt. Men framöver vore det en intressant sak att utveckla och jag är tämligen övertygad om att ett riktigt bra presspel skulle vinna många matcher åt oss i Allsvenskan.

Men vi tar det i etapper. I dag låg fokus på ett bra och aggressivt försvarsspel, där tanken var att vi skulle vinna bollen så snabbt och högt upp i plan som möjligt. Och jag tycker att vi sätter det klockrent. Gefle får ingen ro alls med bollen under den första halvleken, och det är alltid två tre röda spelare framme och jobbar tillbaka bollen när vi tappar den. Gefle får slita ont. Och vi kan spela vårt spel. Det spel vi vill göra, med rörelse, fart och bra passningsspel. Tyvärr lyckas vi inte riktigt i själva avslutningsdelen (där vi annars varit ruggigt effektiva den här säsongen) men med normal utdelning borde vi ha haft en ganska stabil ledning redan i halvtid.

I halvtid var känslan positiv. Vi hade gjort saker rätt. Och det kändes bara som en tidsfråga innan bollen skulle ligga i Gefles mål.

I den andra halvleken kör vi bara på, utan att fundera speciellt mycket, och vi fortsätter att ta löpningar, med vårt hotande passningsspel och backarna kommer hela tiden framför sina motståndare vilket gör att vi kan hålla kvar bollen på offensiv planhalva. Efter ett anfall tar bollen på handen på en försvarare och domare Eriksson pekar på straffpunkten. Ingen tvekan där. Måns lägger upp den och jag är säker på att vi kommer att få det ledningsmål vi så väl förtjänar. Men icke. Målvakten gör en fin räddning och tippar ut bollen till hörna.

Strax efteråt kommer ett inlägg från vår högerkant, jag ”nicktouchar” bollen bakåt till en Papa som vackert skjuter in ledningsmålet. Efter målet kommer vi av oss lite. Inte mycket, men några procent räcker för att Gefle ska komma in i matchen igen. Innan kvitteringen, som kändes som den mest orättvisa kvitteringen som någon någonsin gjort i Allsvenskan genom alla tider, får vi ett mål bortdömt för offside. Jag vet inte alls om det är offside på mig i det läget, känslan var nog att det inte var helt säkert, men det lär ju visa sig.

Kvitteringen kommer efter en frispark i ytterzon.

Vi har vid flera tillfällen under säsongen stressat upp oss när motståndarna gjort mål. Men idag tycker jag inte att vi gjorde det. Istället maler vi bara på och får en sen utdelning när Papa återigen har smugit sig in i straffområdet och förvaltar Rings inlägg på bästa sätt.

Känslan efter matchen var behaglig. Allt blir lite lättare efter segrar. Och att fortfarande vara obesegrade på hemmaplan är enormt starkt. Tack alla ni som var på arenan och stöttade oss. Hoppas att ni tar till er av den här segern precis lika mycket som vi gör. VI Tillsammans!

Nu blir det nog lite glass.

***

Otroligt kul att Sebbe Andersson fått fart på målskyttet i Stockholm. Miljöombytet verkar ha gjort honom gott.


En utmaning till alla "minus"

Söndag 24 aug 2014, 21:25

Det har verkligen känts i luften. Hösten är på väg. Och jag har egentligen ingenting emot hösten. Den för med sig en hel massa bra saker. Men jag gillar ändå sommaren mer. Värmen. Solen. Havet. Att kunna gå ut på altanen med en bok. De ljumma kvällarna. Häng med vännerna. Allt känns så mycket mer okomplicerat under sommaren.

Det är dock inte riktigt säkert att sommaren är över för den här gången. Vädret har ju ändrat sig förr och att det ska svepa in lite värme till här i början av september känns fortfarande rimligt. När vi flyttade till England i september 2009 var sommaren fortfarande kvar. London badade i sol och värme och vi kunde sitta på den stora hotellterrassen och blicka ut över parken. På kvällarna tog vi långa promenader på gatorna i Wimbledon och njöt av rörelsen och livet.

***

I morse tränade vi det sista passet inför morgondagens match. En stilla uppvärmning, följdes av en isolerad passningsövning innan vi riktade in oss på försvarsspelet. I det avslutande spelet briljerade de äldre och vann synnerligen rättvist med 2-1. Som ”straff” fick de yngre putsa våra skor.

En alldeles lysande start på en vacker sensommardag.

Resten av dagen har spenderats med Alve. Han och jag har hunnit med att gunga, åka rutschkana, baka pizza (av sand) och pyssla lite i trädgården. Alve tyckte att det var mest spännande att bära bort kattbajset. Jag passade på att klippa gräset på framsidan medan Alve följde i mina fotspår (bokstavligt talat) och kom efter med sin plastgräsklippare för att finputsa lite.

***

I går hann jag med att bli medlem i Idrottens bokklubb också. Många trevliga böcker väntar på att bli lästa och den första jag skickade efter är den jag behöver bäst just nu. Jag bifogar en bild på den under morogndagen. Det absolut sämsta med idrottens bokklubb verkar vara att man måste komma ihåg att avboka månadens bok innan den skickas. Tankeröran i huvudet kommer säkerligen ställa till det för mig och jag förutsätter att månadens bok hinner dimpa ner ett antal gånger i innan det sätter sig.

***

I morgon tar vi oss an Gefle på Guldfågeln och såhär i ”utmaningstider” tänkte jag passa på att skicka på er en utmaning. Jag utmanar alla de som yppat negativa kommentarer om Kalmar FF de senaste veckorna att ta sig till Guldfågeln i morgon och hjälpa oss fram till en seger.

Om jag inte missminner mig helt från skoltiden så borde en massa ”minus” (negativitet) bli en himla massa plus när man sätter dem tillsammans. Tänk den positiva energi som lär strömma ut över hela arenan när alla ”minus” färgas till ”plus”.

Väl mött i morgon alla "minus".


Om motgång och varför fotbollen är så liten

Fredag 22 aug 2014, 13:22

Förlusten senast väckte många känslor och jag är ganska säker på att invektiven haglade framför teveapparaterna. Och det är ok, det är bra att KFF betyder mycket för många människor och jag gillar att alla har åsikter och tankar kring laget och föreningen. Det är så det ska vara. Samtidigt handlar det om att vara lite nyanserad, att förstå att alla verkligen vill vända det här, och att alla jobbar hårt för att det ska bli så. Man hade kanske önskat att folk i allmänhet hade slutit upp ännu mer runt laget i motgång, att vi gemensamt hade enats i någonting större, att det är VI tillsammans i både med- och motgång. Samtidigt vet jag med mig att jag kan vara likadan själv. Jag har också svårt att se bortom det uppenbara när ”mitt” lag i England spelar dåligt, eller inte får med sig bra resultat. Man faller lätt in i det där.

Jag tänker inte skriva mer om matchen. Den är lagd till handlingarna. Och jag, liksom övriga i truppen, blickar framåt. Mot nya möjligheter och framtida prestationer.

Dagens träning var riktigt bra.

***

Hoppas, hoppas att Robin Ganemyr återhämtar sig. Alla tankar till honom och hans familj.

Jag tänker ibland på min gamla lagkamrat Victor Brännström. Hans ”comeback” i fotbollen slutade på sämsta tänkbara sätt och det är så svårt att förstå varför sådant händer.

Fotbollen är så liten ibland.

***

Ett stort tack till de tappra fans som var i Kristianstad. Ni betyder mycket i framgång, men kanske ännu mer i motgång. Nu kör vi på. Tillsammans.


Om MFF, IF Elfsborg och Hans Fallada

Onsdag 20 aug 2014, 09:17

Jag gladde mig åt MFFs resultat igår. Och låt oss vara ärliga - det var ett ganska smickrande resultat för de blåvita. Red Bull Salzburg, som b l a krossade Elfsborg i Euro league för något år sedan, är ett väldigt bra lag och de borde nog ha kunnat få med sig ytterligare mål från matchen. Men Malmö hade marginalerna på sin sida, för trots Rosenbergs dunderchanser så fanns det en hel radda av österrikiska dito, och det är precis det man behöver för att kunna kravla sig in i Champions league. Målet man fick var så mycket slump som det bara kan bli, men det gäller samtidigt att vara där, störa, och peta in bollen när den väl dimper ner.

Hoppas att MFF kan förvalta det här läget på hemmaplan nu. Sverige behöver framgångar i Europacuperna och jag hoppas att IF Elfsborg också kan ta sig in i ett gruppspel. Poängen man får är viktiga för att man i framtiden skall kunna kliva in lite senare och undvika att få möta de allra bästa.

***

För egen del väntar också cupmatch , dock av det mer beskedliga slaget, i Kristianstad. Visa av förra årets "fiaskoresultat" kommer vi att ta allt annat än lätt på uppgiften.

***

Jag läste Ensam i Berlin i bussen senast. Och det är verkligen en enastående bok. Trots vissa besvikelser (jag säger inte mer än så!) så var boken ändå bättre än vad jag hade hoppats. Och det är ganska befriande när författaren väljer att inte helt klä alla människor i vitt eller svart. De flesta, för att inte säga alla, av oss lever ju i en värld, där tankar och känslor inte alltid hör till den ljusa sorten. Vi är komplexa. Både goda och onda samtidigt. Och just det lyckas Hans Fallada fånga på ett allldeles ypperligt sätt.

Att författaren själv bevittnat många av hemskheterna lyser igenom i texten och skänker ett djup som vore omöjligt vid ren fiktion. En kamp som var meningslös, men som ändå fyllde några människor med liv. Känslan av att man måste göra någonting även om de känns svårt, eller rentav livsfarligt.

Läs den!

***

Nu ska jag låta kropp och huvud sjunka in i städningens "underbara" värld.


Varför regnar det alltid i Borås?

Söndag 17 aug 2014, 21:06

Om regnet. Kylan. Och förlusten.

”Varför regnar det nästan alltid i Borås?” Den frågan ställde jag till Andreasson efter matchen. Han log brett och meddelade att det bara är elaka tungor som beskyller staden för det. Och visst, så kanske det är. Men känslan jag har är en annan. Jag tyckte att det regnade ganska ofta under mina år där. Men kanske var det bara den där meningen som formades till en sanning i mitt huvud. Kanske är det så att solen besöker Borås precis lika ofta som den höjer sig över Kalmar. I dag regnade det dock en hel del och när vi kom ut till planen var den redan indränkt i vatten. Bollen rullade precis lika snabbt som jag trodde. På plastgräset i Borås krävs det marginal i passningsspelet. Noggrannhet. Och där kan jag tycka att vi brast emellanåt. Vi var nog inte riktigt förberedda på hur exakt man behöver vara. Våra omställningslägen, som dök upp vid flera tillfällen, avslutades ofta med passningar som antingen var för långa eller stannade på försvarande spelare. Men vi försvarade oss framgångsrikt, bortsett från de inledande minuterna, och tillät inte Elfsborg att komma in i ytorna mellan våra lagdelar. Vi gjorde det svårt för dem. Och deras ”vågade” passningsspel ledde flera gånger till omställningar i motsatt riktning. Men det var det där med passningsspelet. Där var vi inte tillräckligt bra.

Målen som Elfsborg gör är precis likadana. Innan matchen hade vi pratat om att vara följsamma, flytta fötterna, och inte dra på oss onödiga frisparkar i närheten av straffområdet. Tyvärr är det två sådana situationer som fäller oss. En frispark i den första halvleken som letar sig in vid Lars bortre stolpe. En exakt likadan frispark i den andra, enda skillnaden var att en vänsterfot slog den, och genom ett hav av spelare sökte den sig in lika precist vid den bortre stolpen.

I slutet av matchen försökte vi skapa tryck på Elfsborg. Men utan framgång. Resultatet skrevs till 2-0 och det var lite extra tungt i omklädningsrummet efter att ha släppt in två fasta situationer. Vi brukar ju vara bra på att försvara oss där. Men vi får ta några dagar på oss att analysera vad som gick fel och sedan inte upprepa det i fortsättningen.

Stort tack till alla ni som var där och stöttade oss.

Nya tag i hemmamatchen mot Gefle.

Vy från ett hotellrum

Dagens utsikt

Söndag 17 aug 2014, 11:15


Om Grand, United och Fulham

Lördag 16 aug 2014, 23:14

Vi bor på Grand Hotel Borås. Och jag och Minna har fått vår beskärda del av det hotellet. Vi bodde här under nästan tre veckors tid i februari 2011. Då var Borås kallt och mörkt. Och när vi gick längs med Viskan undrade vi vad vi hade gett oss in på. Men Borås växte. Ljusnade. Och vi träffade en hel del trevliga människor här, varav några är vänner för livet. Fotbollen gick upp och ner, som ett fotbollsliv tenderar att göra, men vägen till framgång är sällan spikrak. Och jag lärde mig trots allt en hel del längs den vägen, om mig själv, om oss, om fotboll och om livet.

Grand Hotell alltså. Och sängarna är sköna men alltför mjuka och jag vet med säkerhet att det kommer att innebära ryggont i morgon. Annars är känslan mestadels positiv. Bra hotell. Bra frukost. Bra match i morgon. Det kan inte bli så mycket bättre.

***

Jag undvek Iron-man regnet och satte mig bekvämt framför teven istället. Premiäromgång i Premier League och mitt ”gamla” favoritlag Manchester United tog emot Swansea. Jag kan erkänna att mitt engagemang och mina känslor för ”the red devils” har ändrats under årens lopp. Jag gillade Mark Hughes. Eric Cantona. Paul Scholes och Ole-Gunnar. Jag gillade känslan när United sprang ut på planen. Det vilade alltid en imponerande trygghet över de rödvita spelarna. De såg ut som att de visste att de skulle vinna. Oavsett vad som hände i övrigt så var de helt övertygade om att de skulle avgå med segern. Jag förmodar att det var mycket Sir Alex förtjänst. För det är ett helt annat United nu. Känslan är inte ens i närheten. Old Trafford är inte längre den ointagliga borg som den en gång var. Och spelarna ser inte längre ut som självklara vinnare.

Det United som Van Gaal ställde på benen i dag lär knappast ha fått Swanseas ledning att darra. Jag hade inte ens hört talas om ett par av dem. Och helt plötsligt var Chris Smalling ”åldermannen” i backlinjen och det ansvaret kändes honom lite övermäktigt. Nyförvärvet Herrera kämpade och slet på mitten, men ackompanjerades inte alls av Darren Fletcher. Och framåt såg Rooney och Mata mest ointresserade ut. Jag trodde faktiskt att Van Gaal skulle lyckas krama lite mer energi ur sina spelare. Att inte det nya spelsystemet sitter i början, det har jag full förståelse för, det kommer att ta några omgångar innan spelarna vant sig. Men det energilösa och temposvaga spelet som man visade upp förra säsongen, det trodde jag skulle vara utrensat med en ny manager vid rodret. Och efter försäsongens imponerande resultat och en ny taktik så hade det väckt mina förhoppningar om ett "nytt" United. Men där blev jag besviken. I första halvlek kändes det mer som man tog vid där förra säsongen slutade.

Men jag ger det ett par matcher till.

Fulham då? Ja, det ser inte så mycket bättre ut där. Jag har inte sett en enda minut av Fulhams säsong hittills, men att åka på två förluster i inledningen var knappast vad man hoppats på. Jag har följt laget via ”live-score” och av laguppställningarna att döma så tyder det mesta på att Magath gett sig på en generationsväxling. Han har skickat ut det gamla och satsar väldigt ungt. Förmodligen en ytterst medveten strategi från klubbens sida. Och den är ju tvungen att komma förr eller senare och kanske var det inte så dumt att åka ner, att kunna spela ihop ett nytt lag i the Championship för att sedan komma tillbaka starkare.

Arsenal avgjorde i sista minuten. Och det gjorde kvällen lite lättare för ett par av spelarna här.

***

Nu blir det ett avsnitt av Stephen Kings ”Under the dome”.

Om matchen, glädjen och två stora grattis

Fredag 15 aug 2014, 00:36

Sååå härlig en seger kan kännas!

Å som vi har väntat på den känslan.

Men det började lite darrigt, precis som det har gjort nu ett tag, och FFF fick sitt ledningsmål ganska exakt så billigt som det har varit på slutet. Skillnaden i dag var att vi svarade på målet på ett helt annat sätt. Inga hängande huvuden, ingen panik, bara hårt jobb och tilltro till det vi gör. Och resultatet kom. Tobbes patenterade inlägg och allt jag behövde göra var att styra in bollen i mål. Ibland är fotbollen enkel.

I halvtid var hyfsat nöjda med vår prestation. Vi hade bra koll i försvarsspelet, vi kom till fina omställningslägen, det enda som egentligen saknades var ett ledningsmål, så det bestämde vi oss för att göra.

Och efter ett inlägg från en framrusande Hovda, snappade Måns upp bollen och på ett tillslag hittade han en fri Tobbe i straffområdet. Och högerfoten talade igen och ledningsmålet satt högt upp i bortre krysset. Snyggt. Och rättvist.

Efter ledningsmålet gick vi ner oss lite. Och det hade vi råd med för FFF åstadkom inte mycket. Det var egentligen inte förrän Emin startade en kontring som det verkligen hände något. Och jag låg bra ute till vänster, fick bollen, kunde avancera, hann fundera på om jag skulle avsluta själv, men såg Emin komma rusande i straffområdet, släppte bollen till honom och den urkraft som vår högerback utstrålade i den sekunden var talande för hur vi tacklade matchen - vi skulle bara vinna den, det fanns ingenting annat. Och när bollen seglade in i nätet, och Emin jublande glad börjat fira med publiken, då kunde jag andas ut, för då visste jag att vi hade vunnit. Och att vi var tillbaka på rätt spår igen.

Det var väldigt skönt att kunna göra vågen med publiken igen. Den har fattats mig. Jag gillar att dela segerglädjen med fansen. Känna gemenskapen. Vi som älskar KFF.

Stort grattis Emin till ditt första allsvenska mål.

Och stort grattis också Markus Nilsson till din 100e allsvenska match.

Nu njuter vi en minut, eller två, innan vi byter fokus. IF Elfsborg på söndag.


Tomater

Gurkor

Hemodlat

Onsdag 13 aug 2014, 17:39


Om matchen, känslorna, tankarna och om oss tillsammans

Måndag 11 aug 2014, 14:37

Nu känner jag mig redo. Jag har bearbetat lördagens insats och jag kommer efter i dag inte att ägna den så mycket som en tanke. Den är passé. Över. Och det är alldeles strax dags att blicka framåt. På nästa uppgift. Morgondagens träning.

Matchen i lördags var ok i trettio minuter. Efter det var den lite sämre och sista tjugo var direkt dåliga. Men det fanns en del ljuspunkter. Försvarsspelet fungerade precis som vi ville att det skulle göra. Vi hade för avsikt att ligga ”tajt”, krympa spelytor, och stressa dem till bolltapp. Det var också vad som skedde under matchens inledningsfas. Fram till deras mål. Innan dess hade jag haft en nick som räddades av deras mittfältare (jag vet fortfarande inte exakt vad han gjorde där) på mållinjen och ett mål där hade förändrat matchbilden till vår fördel. Det är jag helt säker på. Men vi har inte riktigt marginalerna med oss just nu och istället kunde Åtvidaberg smälla upp 1-0 i krysset. Helt otagbart för Lars.

I halvtid pratade vi om att fortsätta ligga rätt i försvarsspelet och att våga ännu mer när läge gavs. För vi var övertygade om att det skulle dyka upp lägen. Det gör det alltid.

Men inledningen av den andra blev aldrig vad vi hoppats på och efter en tveksam frispark kunde Åtvidaberg öka sin ledning. Vi försöker då att lyfta lite längre och visst skapade vi en del halvchanser men de riktigt heta farligheterna uteblev. Måns fick ett läge, och på äkta målskyttsmaner viker han bollen enkelt, och otagbart, förbi målvakten. Just då hade vi lite kontakt. Men det dröjde inte speciellt länge innan ledningen återigen utökades. Upprinnelsen till målet har fallit ur minnet, men det spelar absolut ingen roll hur det kom till, mål blev det och en rejäl uppförsbacke i matchen.

Efter matchen var det deppigt i omklädningsrummet. Tungt. Mörkt. Alla negativa ord som finns i det svenska språket mumlades därinne. Men det fanns också glimtar av ljus. Och efter en liten stund började vi höja på våra huvuden igen, det viskades om att man ville ha revansch direkt och att det var skönt att det var match igen redan på torsdag. Det gladde mig verkligen att det var så vi tog den här förlusten. Vi vill framåt. Inte blicka bakåt på sådant som inte går att förändra. Nya möjligheter kommer varje dag och det finns ingen anledning att gå omkring och grubbla över dåliga prestationer.

Bussresan hem blev en stund av självrannsakan. Vad kan jag göra bättre? Vad kan jag göra som gör laget bättre? Hur kan vi utvecklas ännu mer tillsammans?

***

I morgon är det träning igen. Då finns det nya möjligheter att ta sig ditt vi vill. Att arbeta hårt varje dag är det enda sättet.

Vi ligger femma i Allsvenskan. Det är ganska bra.

Nu tar vi nya tag för att försöka svinga oss upp ett par hack till.

Väl mött på torsdag.


Om frukosten och en liten men rolig bild

Lördag 09 aug 2014, 09:13

Alve hjälper "Poletten" med planen (foto Ulla Elm)

Vi åkte aldrig i går. Och jag var förmodligen den ende av spelarna som inte kände till det. Jag var nämligen den ende som kom iförd resekläder och med väskan packad. En liten miss. Eller var det kanske så, att det helt enkelt inte fanns något hotell i Åtvidaberg att boka.

I dag är det dags. Match mot Åtvidaberg.

***

Matchfrukost denna morgon.

- Glutenfri havregrynsgröt med hemmagjord sylt

- Tre kokta ägg

- En skål med blandade nötter

- En ”shake” med rårisprotein

Lunchen kommer att inmundigas i Oskarshamn. Efter det är det bara laddning som gäller!


David Elm

David Elm är äldste brodern i den välkända fotbollsfamiljen Elm. Han skriver om livet på insidan och utsidan med Kalmar FF.

webb@barometern.seDet handlar om Kalmar FF

Jonas Hansson vrider och vänder på allt som handlar om Kalmar FF. Sysslar just nu bara med fotboll, bland annat på ett fotbollsgymnasium och även som skribent om fransk fotboll på Fotbollskanalen. Gillar brassar.

jonas.hansson@barometern.seJohan Israelsson

27 år gammal. Spelande tränare i moderklubben Lindsdals IF i division 2. Skrev sommaren 2008 på ett kontrakt med dåvarande Superettanlaget Limhamn Bunkeflo och kombinerade fotboll med studier på Malmö högskola och programmet Sport Management. Arbetar i dag som utvecklingskonsulent på Smålandsidrotten. Gillar Håkan Hellström, Doc Martens, Bob Dylan och tajta jeans. Innehar säsongskort på Guldfågeln Arena och följer brorsans fotbollsliv i Hammarby IF.

johan.israelsson@barometern.seRedaktionsbloggen

På Redaktionsbloggen berättar Barometern-OT:s redaktionsledning om tidningens utvecklingsarbete, och om hur vi resonerar i olika publiceringsfrågor. Vi hoppas också att den ska leda till en utökad dialog med er läsare.

redaktionsbloggen@barometern.seHuvudnyheter just nu

David Elm

David Elm är äldste brodern i den välkända fotbollsfamiljen Elm. Han skriver om livet på insidan och utsidan med Kalmar FF.

webb@barometern.seArkiv


Senaste blogginläggen

VISA:

Blogg

Arkeologi i Kalmar län

Arkeologerna på Kalmar läns museum bloggar om sitt spännande arbete. Bloggen är ett måste för den historiskt intresserade.

Blogg

Fotbollsfrun

Malin Wollin är Kalmars mest kända fotbollsfru. Detta trots att hon fortfarande är ogift.

Fotbollsfrun

Blogg

Vi flyttar till Australien och Melbourne

"I slutet av året lämnar jag och Farquhar Sverige, kylan och mörkret - för att spendera 1 år i Australien och Melbourne."

Senaste nytt lokalt

Senaste blogginläggen

Mest läst just nu på Barometern.se


Kalmar

Följ oss på Facebook och Twitter!

Missa oss inte när vi har något spännande att berätta.

Nyheter

Skicka in ditt tips och dina bilder

Klicka här för att lämna tips/bild!

Län

Här går larmen i länet

Hörde eller såg du räddningstjänsten fara i väg med ilfart? Här kan du se var utryckningsfordonen är på väg.

Senaste nytt från TT

Taggade.se

Taggade - ditt digitala träningsmagasin i sydost

Upplev mer. Stor guide till motionsloppen i hela sydostregionen. Inspirerande reportage. Tävling & träning.
Till Taggade!

logga
Logga
Bilen
Citroën C3 e-HDi70 EGS -14
Blå metallic 5 mil 159.850 kr
Logga
Bilen
Toyota Yaris 1,33 5D Active -13
Rödmet 1.950 mil 128.000 kr Extrapris: 124.900 kr
Logga
Bilen
Ford Mondeo Platinum 2.0 Flexifuel 145 S5 5-d -11
Panther black met 8.300 mil 119.800 kr

Kategoriansvarig list, byggnads- & underhållsingenjör, mekaniker, torkskötare samt sågverksope
Södra söker kategoriansvarig list, byggnadsingenjör, underhållsingenjör, mekaniker, torkskötare samt sågverksoperatör. Placeringsorter Kallinge, Mörrum samt Långasjö.
Arrow LÄS MER
Mekaniker
Nobina söker Mekaniker. Placeringsort Kalmar
Arrow LÄS MER
Rektor
Kalmarsunds gymnasieförbund söker Rektor.
Arrow LÄS MER
Projektledare
Holtab söker Projektledare
Arrow LÄS MER
Direktor
Kalmar Stadsmission rekryterar direktor.
Arrow LÄS MER
Produktionschef
Rottne Industri AB söker produktionschef.
Arrow LÄS MER
Serviceelektriker
Enercon söker serviceelektriker till Kalmar
Arrow LÄS MER
Lärare i svenska
Ädelfors folkhögskola söker Lärare i svenska
Arrow LÄS MER
VD
IST International söker VD.
Arrow LÄS MER
Säljare & Säljledare
Coop söker Säljare och Säljledare till Baronen, Kalmar
Arrow LÄS MER
Order/innersälj
Guldfågeln söker medarbetare till Order/innersälj i Mörbylånga
Arrow LÄS MER
IT-konsulter
Atea Sverige AB söker IT-konsulter. Placering Kalmar.
Arrow LÄS MER
Byggnadsingenjör och Underhållsingenjör
Södra söker byggnadsingenjör Och Underhållsingenjör i Mörrum
Arrow LÄS MER
Inköpsansvarig
Alfing i Älmhult AB söker inköpsansvarig.
Arrow LÄS MER
SFI-LÄRARE
IRIS COMPETENS söker SFI-LÄRARE. Placeringsort: Oskarshamn.
Arrow LÄS MER
Ekonomiansvarig
Lectus Produktion AB söker ekonomiansvarig.
Arrow LÄS MER
Säljansvarig
DEL-TA Produktion AB söker Säljansvarig.
Arrow LÄS MER
Avdelningschef Service och stöd
Länsstyrelsen i Blekinge län söker avdelningschef Service och stöd.
Arrow LÄS MER
Systemtekniker
Växjö kommun söker systemtekniker (kommunledning).
Arrow LÄS MER

arrow SE ALLA JOBB (61 ST.)
Arrow ANNONSERA