Matt Ryan nära Västerås

Torsdag 25 aug 2011, 23:26

Här har ni lite allsvenskt skvaller:

Västerås jagar Matt Ryan. Ni vet kanadaengelsmannen som var ohyggligt nära IK Oskarshamn för någon månad sedan (IKO valde i stället David "The Tourist" Rodman då Ryan benhårt vägrade sänka sina ekonomiska krav).

Inget är klart mellan Vik och Ryan, men en källa med god insyn säger att parterna kommit långt i förhandlingarna.

• • •

Det har snackats om att Mark Hurtubise ska bli EU-passare.

Det ska han inte.

Han vill, men hittar helt enkelt inga holländska mormödrar att luta sig mot. Och det är ett problem för honom.

Efter att ha tvekat för länge/tackat nej till bland andra Tingsryd, IKO, Almtuna och Troja står han nu utan klubb och det känns ju lite konstigt att en allsvensk 40-poängare inte har någon klubb, men uppenbarligen har hans agent sumpat det. Nu lutar det – sedan alla större ligor stängt dörren – starkt åt att han hamnar nånstans i den södra ettan.

Galet överkvalificerad, givetvis, och gissningsvis landar det på ett halvårskontrakt. Troligen i Karlskrona eller Mörrum. Tanken är nog sedan att han ska kunna spela allsvenskt efter jul.

Varför inte i IKO, som då kanske har McGrath på dubbelpass?

Det sista en ren spekulation, men en kittlande tanke.

• • •

• Evan McGrath däremot, han h-a-r ju en holländsk mormor, och jobbar stenhårt på att bli dubbelpassare. Hans advokater (plural, notera – plural!) jobbar på det just nu, men det lär ta ytterligare några månader innan det eventuellt blir klart.

• • •

Mer Västerås. Klubben är långt i från nöjda med David Lundbohm så här långt. Allegedly har hans sommarträning hemma i Minnesota mest bestått av att vända flintaraketer och lossa Bud-korkar.

• • •

Tom Linder satt på läktaren när Växjö slog Espoo Blues. Det ska dock inte tas som ett tecken på att han är i den värsta farozonen. Långe Linder har enligt de som följer Växjö gjort en riktigt bra försäsong.

• • •

Ungefärlig skadeprognos. Torsdagsfärsk. Enligt Fredrik Söderström (som gärna tar i lite i överkant för att bli positivt överraskad):

Andreas Valdix – tre veckor.

Mikael Lidhammar – två veckor.

• • •

Roger Jönsson säger att IKO bara ska ha in ett backelitserielån. Det är nog spel för galleriet. Vad jag hört finns det långt gångna planer på att värva in även ytterligare en ”riktig” back.

Externa stålar – utanför budgeten, alltså – ska vara någorlunda säkrade. Frågan är bara vad som finns på marknaden? Känns som ytterligare något utländskt, i så fall.

Samtidigt kanske Jönsson avvaktar helgens båda försvarsinsatser innan han agerar.

Personligen tycker jag att Jonas Lennartsson hade varit precis vad den här talangsprängda kindergardenbacklinjen behövt. Därtill billig och någotsånär på karriärens topp. Jag skulle vilja säga att han var en av IKO:s bästa backar förra säsongen.

Det vet jag fler som tycker, Lennartsson är ingen man saknar förrän båset är tomt.

Sägs från IKO-håll att han inte var riktigt sugen när det var på tapeten i somras, samtidigt har han skrivit på för Västervik nu och kommer pendla dit för division 2-spel.

Då är man ändå lite hockeysugen.Läsarkommentarer på Barometern.se

På Barometern.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på Barometern.se. På tider då Barometerns webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på Barometern.se

Barometern.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på Barometern.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Barometern som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Disqus

Den här säsongen är det enklare än någonsin att gå upp i SHL. Två lag går definitivt upp, ytterligare två kan göra det. "IK Oskarshamn måste våga tänka tanken, drömma drömmen", skriver Sportens krönikör Christian Gustafsson.

Våga tänk SHL-tanken, IKO

Torsdag 11 sep 2014, 23:26

Vi står inför en speciell säsong. En säsong som gjord för häftiga historier, storslagna sensationer och uppfyllda drömmar.
IK Oskarshamn går visserligen in på sin 19:e raka säsong i näst högsta serien, men föreningen har egentligen aldrig ens tänkt tanken att ta klivet upp i SHL.
De allsvenska skridskorna har varit stora nog att fylla.
Jag har alltid applåderat den svala hållningen. Sund realism är många gånger en lika god egenskap som högtflygande planer och stora ambitioner.
Den här säsongen är det lite annorlunda.
Fem av de åtta främsta lagen i allsvenskan, alltså fler än hälften, kommer att få spela en direkt avgörande matchserie om en SHL-plats. Två kommer de facto att ta steget upp. Ytterligare två kan göra det.
Kittlande, va? Sug på karamellen ett tag så återkommer vi i ärendet strax.

• • •

Är det något jag lärt mig under mina 14 år som sportreporter så är det att det inte är så stor mening att tippa. Det går ändå åt helskotta. Jag kan naturligtvis gissa och det gör jag gärna, men som för precis alla andra experter så slutar det med, just det, gissningar.
Den här försäsongen har jag sett IKO mindre än nånsin eftersom de envisats med att spela på otillgängliga platsar som Norge, Skåne, Värmland och Kalmar. Att de vunnit sex av åtta träningsmatcher ska vi nog inte fästa oss särdeles mycket vid. Däremot känns det som att det finns en del positiva skillnader gentemot det ganska ihåliga laget som kom nia i fjol.
Som att Gašper Krošelj ser ut att vara en tryggare puckmotare än fjolårsettan Michal Zajkowski.
Som att Marc Zanetti verkar vara mer av den offensiva förstaback som Russ Moyer inte blev i fjol.
Som att Luca Caputi och Greg Squires redan backcheckat fler gånger än vad Josh Soares och Alex Leavitt gjorde under hela sin tid i Oskarshamn.
Som att backlinjen ger ett mer solitt intryck, där spelare som Styrman, Kristensen och Engsund förefaller ha tagit ett kliv under sommaren.
Som att vinnarskallarna är fler och hårdingarna hårdare. Anton Blomqvist och Oscar Engsund, för att ta två exempel, är ”hatade” av motståndarna och drar till sig fokus redan när pucken släpps.
Som semi-kontinuiteten. Ljungkvist, Rodman, Morin, Ericsson, Svensson, Lidhammar, Backman och Poulsen har alla över två säsonger i klubben. Tillsammans med egna produkterna Engsund och Ågren ramar de in den här främlingslegionen med nån slags 0491-DNA.
Som utvecklingen på tränarsidan. Att Fredrik Söderström viftar bort tomgången och slentrianvardagen genom att tvinga till sig två nya, fräscha assistenter borde innebära en nytändning för både huvudtränaren och laget.
Sammantaget är förnimmelsen att IKO är ett mer harmoniskt gäng än vid samma tid förra året.
Jag grundar det på någorlunda sunt förnuft, magkänsla och ett visst mått av insyn. Om det stämmer överens med verkligheten som väntar runt hörnet, och i förlängningen leder till fler poäng, återstår att se.

• • •

Tillbaka till det vi började krönikan med. Ju mer jag tänker på det, desto mer kittlande känns tanken.
Det har i alla tider varit orealistiskt för IK Oskarshamn att ta steget upp. Det kommer att vara än mer orealistiskt i framtiden, när kvalsystemet stryps nästa säsong.
Men just den här, unika säsongen är det realistiskt.
Många tippar IKO bland de åtta främsta och väl där är oddsen att åtminstone få spela en direkt avgörande sjumatchersserie om en SHL-plats synnerligen goda.
Tre av sex lag i playoff-serien får den chansen.
Bara en sådan matchserie skulle framkalla en sjövild vårkarneval i stan och liva upp Oskarshamn för lång tid. Vore jag mental rådgivare åt IK Oskarshamn skulle jag måla upp bilder av en hockeyfebrande hamnstad, ett kvalkokande Arena Oskarshamn och liv och död-matcher mot ett darrigt Djurgården eller ett tandskakande Modo.
Elitserien heter numera SHL, men det spelar mindre roll. Högsta serien är närmare än någonsin.
Tänk tanken.
Dröm drömmen.
Det kan – faktiskt – bli verklighet.


Darcy Ward.

Fem dagar – tio speedwayskandaler

Torsdag 21 aug 2014, 01:13

Fredrik Lindgren spexar.

Senaste dagarna, ja, sedan i lördags, har speedwaysporten drabbats av fler helskandaler, halvskandaler och sandlådebråk än de flest sporter råkar ut för under hundra år.

Som journalist borde jag ju bara tacka och ta emot när en sport rämnar i grundvalarna och transparensen blir total. Men det här känns mest tragiskt. All publicitet är nog inte av godo.

Nåväl här är i alla fall en liten resumé, i hygglig skandalstorleksordning, av vad som hänt på sistone. Och samtliga tangerar de fem senaste dagarna, så rubben har täckning.

Säg vad ni vill, men få sporter är mer underhållande än rock´n´roll-sporternas rock´n´roll-sport.

• • •

1. Vargarnas walk over-gate

Sista omgången. Helt avgörande match om en kvartsfinalplats. Då kastar den ena klubben in handduken.

"Hinner inte".

"Har inte råd".

Vilka infantilt torftiga ursäkter. Att en klubb i Sveriges tredje största publiksport gör så här i det här läget är inget annat än pinsamt, rent skamligt. Mot publik, förare och sponsorer. Argumentet att det är bättre att de gör så här än hamnar i ännu större trubbel köper jag inte alls. Nu stödjer väl inte reglerna en degradering, men det hade varit det enda rätta.

2. Darcy Ward-gate

Skandal-australiensaren (jo, det är berättigat med prefixet ”skandal-”) stoppas strax före GP-tävlingen i Riga. Alkoholmätaren har gett utslag. Får dock köra i Piraterna på tisdagen i väntan på dom från internationella förbundet. Allt och alla – inte minst förarkollegor – RASAR!

3. Stefan Andersson Skill-gate

Förbundskaptenen hoppar av sitt landslagsuppdraguppdrag – på grund av Darcy Ward-affären.

4. Lindgrens Twitterhån-gate

Nämnde Fredrik Lindgren, Sveriges bäste förare, låter sig Twitterplåtas med ett sexpack 3,5-or strax före matchen mot Darcy Wards Piraterna. "Jag kommer inte vara uttorkad i natt, jag har min dricka redo för elitseriematchen mot Piraterna. Ett par folköl kan man väl köra på."

5. Loktajev-gate

Ryssen och hans entourage har haft femtioelva ursäkter att inte komma och köra för Dackarna under säsongen. Har satt hela föreningen i klistret. Lämnat återbud – med tjusigt läkarintyg – på matchdagen ett par gånger. Sjyst doktor verkar han ha i alla fall, Lockan...

6. Lindbäcks bojkott-gate

En av Sveriges bästa förare, som visserligen inte blivit uttagen i landslaget under säsongen, bojkottar landslaget så länge Stefan Andersson Skill är förbundskapten. Löser sig snabbt då Skill hoppar av bara timmar senare – av en annan anledning (Ward-gate).
Sedan tidigare har Sverigeettan, Fredrik Lindgren, under hela säsongen vägrat köra i landslaget på grund av en konflikt – med den andre förbundskaptenen.

Hoppla.

7. Dudeks doping-gate

Dackarnas lille polack chockertappas med någon form av otillåten substans i kroppen i juni. Sa a-provet. B-ditot väntar vi fortfarande på. Avstängd sedan en tid i väntan på utredning. En lysande karriär grusas. Dackarna hamnar i klistret.

8. R/R-gate

Krzysztof Kasprzak kör i Polen söndag och måndag, är för skadad för att köra i Sverige tisdag, vinner polska mästerskapen torsdag, vinner GP söndag, återigen för skadad för att köra i Sverige tisdag. Husläkare deluxe-kontakter.

9. Riga-gate

GP:t som skulle körts i Riga ställs in med kort varsel på grund av att banan inte klarar regnet. Skandalen är ett faktum redan där i en serie som har ambitioner att härma formel 1-cirkusen. Tävlingen flyttas till Daugavpils i samma land och körs ett dygn senare. Publiken är dock kvar i Daugavpils. Massor av tillresta svenska fans får lämna Lettland – utan att ha sett ett heat speedway.
Kunde inte BSI, arrangören, ha ombesörjt ett tåg eller några bussar och fått lite goodwill och glada miner på kuppen?

10. Lagledarens protestavhopp-gate

Vargarnas coach Peter Jansson hoppar av – i protest mot sin egen styrelses beslut att lämna walk over till den avgörande matchen mot Smederna.

Cirkeln är tamejfan sluten.

• • •

PS1. Ja, jag vet att det hänt mycket annat under säsongen som hade kvalat in på den här listan, om det nu inte rört sig om de senaste dagarna. Tv-sandlådebråket tex. DS1

PS2. Skandaler kanske inte är fullt ut applicerbart på samtliga punkter, men det är ett bra samlingsnamn. Vi får leva med det. DS2

PS3. Jag älskar speedway. DS3


Ett jättelångt blogginlägg om IKO (inkl tabelltips!) och vem som borde headlina Latitud 2015

Onsdag 16 jul 2014, 23:27

:(

Oscar Engsund och Anton Blomkvist kommer nog komma bättre överens den här säsongen.


Var ute och sprang förra måndagen. Jättesnabbt. Plötsligt försvann marken. Innan jag hann reagera kom den tillbaka.

Jag låg på asfalten och fattade inte vad som hänt. Upp och ner såg jag en tjej på cykel.

Gick det bra?” frågade hon.

Jadå. Ingen fara” sa jag så där som man alltid säger fast man känner att det gått riktigt åt helvete.

På vägen hem kände jag mig som en levande död och givetvis skulle jag – på en gångväg i Kristineberg – träffa det vackra atletparet Karl-Johan Tern och Sofie Barkstedt. De bor ju på Kungsholmen numera och det var ju trist att de skulle behöva se mig i det här blodiga tillståndet av alla tillstånd.

Trodde hur som helst att det skulle gå över, men det gjorde det inte och i dag, tio dagar senare gick jag till doktorn. Tre timmar på Kristinebergs vårdscentral (som logiskt nog ligger på sjukhuset) tog det att konstatera att armen var bruten strax under armbågen.

Tio dagar? Du måste haft väldigt ont eller ha väldigt hög smärttröskel” sa doktorn.

Sannolikt var jag speedwayförare i mitt förra liv.

• • •

Nåväl, nog om det. IKO har värvat klart. För nu, är väl bäst att tillägga. Ett SHL-backlån ska nog in också. Och sedan får vi se hur det går för tryoutspelarna Ågren och Törnqvist. Dessutom händer det ju alltid saker under en säsong. Spelare flippar och floppar och kommer och går. 09/10 använde Challe Franzén 47 lirare under en sässe.

Men för nu är det färdigvärvat. Sist in blev den minst sagt spännande duon Camilo Miettinen (som verkar vara tredje colombian i svensk hockey efter Robin Alvarez och Modos Edwin Hedberg) och Luca Caputi.

Medellínfödde Miettinen ser nästan exakt ut som gamle Thin Lizzy-sångaren Phil Lynott och verkar allmänt vara en skön snubbe. Sju år i SM-Liiga är inte kattskit och han ska besitta ledaregenskaper. Var till exempel ass-kapten i Blues för nåt år sedan.

Inte alls någon Soaresvärvning utan en rollspets, om man kan säga så. Roger Jönsson har sannolikt varit noggrann i sitt referensarbete och får in en spelare som stagnerat en smula i sin karriär.

Vad det gäller Caputi (som ju har en egen sång) så torde det vara det mest meriterade nyförvärvet i IKO:s historia.

35 NHL-matcher för Pittsburgh och Toronto med ett poängsnitt på 0.26 är meriter ingen IKO-spelare varit i närheten av tidigare.

Här gör han sitt första NHL-mål, för Toronto mot Boston:

Han kommer från en bra säsong i Västerås, där han blev en publikfavorit för sitt hårda jobb framför motståndarmålet, sin fina plus/minus-statistik och sina 35 poäng.

Anledningen att Vik bröt med mannen med ett av hockeyvärldens coolaste namn var helt enkelt skadehistoriken. Caputi har problem med sina ljumskar och Vik-sportchefen Niklas Johansson vågade inte chansa.

Det gjorde Roger Jönsson.

En helt korrekt chansning om ni frågar mig. Det är precis sådana kantstötta spelare med röd prislapp som fattiga IKO måste hugga på. De hade aldrig kunnat få en Luca Caputi om det inte vore för just hans skadehistorik.

• • •

Om man ska sammanfatta Jönssons silly så…är det ju komplett omöjligt. Förra året fick han fem miljoner getingar och plus för värvningen av Josh Soares - fram till att alla såg att Soares inte gjort annat än ätit grillchips senaste åren.

Men jag tycker att det ser bra ut. De riktigt flashiga namnen kanske lyser med sin frånvaro, men det finns några positiva punkter jag vill peka på:

Gasper Kroselj. Jag har länge efterlyst en målvakt av den här typen. En chansning kan tyckas, men han kommer med fin statistik och har, på ett helt annat sätt än exempelvis Zajkowksi, möjligheten att chocka allsvenskan och vara en matchvinnare för IKO. I Zacke visste Jönsson att han fick en hygglig keeper, inte mer. Nu får han en målvakt han inte riktigt vet vad han kan förvänta sig av, men det är inte omöjligt att han blir precis den succé mellan stolparna som klubben inte haft på länge.

Uppdaterad backlinje. Anton Blomqvist (känns som ett uppbyte gentemot trötte Juha Uotila), Oscar Engsund (nu med rookiesäsongen avklarad) och Daniel Ljungkvist borgar för att IKO kommer bli ett elakt och jobbigt lag att möta. Lägg till rutin i Linus Morin och Fredrik Styrman, den sistnämnde har goda möjligheter att göra en bättre säsong i fjol och lär dessutom gynnas av de nya större zonerna med sin fina skridskoåkning. Emil Kristensen gjorde ett bra VM och kommer säkert vara bättre nu än under det valpiga debutåret.

Sedan hänger givetvis mycket på om Marc-Anthony Zanetti (som ska ersätta trötte Russ Moyer) kan leva upp till förhoppningarna och vara den poängback som han ska vara.

Bredden. Det finns ingen (på förhand)-Soarestyp i laget i år, men en imponerande bredd. Kanske den bästa jag sett i ett IKO-lag sedan 04/05, då Mads Hansen och Johan Markusson var komplemetsdoldisar. Från start är VM-spelaren och Herningkaptenen Anders Poulsen tänkt som fjärdecenter. Det säger en del.

Hur som helst ser det spännande ut. I dagsläget skulle jag placera in IKO ungefär där man brukar stoppa in dem: i mitten.

Det rustas ju vilt, men jag tycker Jönssons pappersbygge står sig väl så här i mitten av juli.

Ska vi säga så här:

1 Malmö

2 Västerås

3 Södertälje

4 Rögle

5 Bofors

6 Almtuna

7 IKO

8 Mora

9 AIK

10 Timrå

11 Karlskrona

12 Vita Hästen

13 Asplöven

14 Björklöven

• • •

Om många lag har kapprustat och SHL-satsat, så gör Karlskrona tvärt om.

Det är en sensationell, men förmodligen oundviklig, nedmontering av fjolårets succélag vi ser.

• • •

Ölands djurpark-betyg 2014:

Djurparken – CCC

Nöjesparken – överkryssat C

Badet – C

Maten – överkryssat C

Totalt: DDR-igt, dystert, lite folk, inte så kul.

• • •

Var och kollade på OAIK mot Trollhättan. Gästernas kapten Jonas Bjurström, med massor av allsvenska säsonger under bältet, visade vad kvalitet betyder.

Först knorrade han, aningen lättvindigt, in 1-0 på en frispark. Sedan slog han en perfekt hörna fram till 2-0.

I övrigt var FCT ett ganska alldagligt lag och det var inte alls orättvist att stekhete Christopher Christensson reducerade och kvitterade.

Mötte för övrigt nye senegalesen Papis Dembo Coly i kväll. Han promenerade i Gröndal och såg ut att trivas i sin nya, soliga hemstad.

OAIK-hösten kommer peka ut framtiden för allt vad semielitfotboll heter i den här staden för många år fram över.

Att hänga kvar betyder allt för svartvitt.

• • •

Har varit på diverse tillställningar med min onda arm i veckan. På GP-kvällen hos Tolvan i taket gjorde vi en lista över de fem mest kända, nu aktiva svenskarna utomlands.

Kom fram till:

1 Zlatan

2 Avicii

3 Alex Skarsgård (möjligen Stellan)

4 Robyn

5 Sebastian Ingrosso (eller någon av de andra två i gamla SHM)

Bubblare: Bildt, Mauler, Gessle.

Vad tror ni om det?

• • •

På poolpartyt hos foto-Roger pratade vi framtida Latitudartister. Jag har min hållning klar. Latitud 57 har vuxit till ett stadsfestivalsmonster i det lilla. Festivalen säljer sig i mångt och mycket självt.

Dock är den beroende av en headliner. Uggla sålde festivalen bra i två år, Lundell sålde den ännu bättre i år.

Väldigt få artister är kapabla att headlina en festival med nästan 10 000 åskådare. Det går inte att komma dragandes med Jerry Williams eller nåt i den stilen längre. Utländska artister tror jag inte ett dugg på. Säg en som skulle kunna funka.

De som jag på rak arm kommer på som skulle kunna headlina Latitud är följande (och – viktigt – det har ingenting med min egen musiksmak att göra, utan bara vad jag tror skulle sälja och inte sälja):

Håkan Hellström

Säljer han biljetter?

Simmar enbenta ankor i cirklar? Har påven rolig hatt? Den mest givna publiksuccén som går att uppbringa. Brädholmen skulle inte räcka till.

Är han rimlig?

Inte alls. Kommer inte hända.

Lars Winnerbäck

Säljer han biljetter?

Absolut. Toksäkert kort.

Är han rimlig?

Har inte varit, men kanske nu när Latitud sannolikt kan utöka sin artistbudget. Tror inte det är omöjligt att vi får se honom i Oskarshamn framöver.

Ulf Lundell

Säljer han biljetter?

Bevisligen. Sålde ut årets festival.

Är han rimlig?

Absolut. Ska ut på stor avskedsturné (?) nästa sommar för att fira att han varit artist i 40 år. Lär bli storslaget. Christian Åberg älskar sin Lundell och har redan visat med Uggla att han inte drar sig för att boka samma artist två år i rad.

Laleh

Säljer hon biljetter?

Vetifan. Innan Skansengiget i tisdags hade jag sagt tvärsäkert nej, men nu ser jag att var och varannan Facebookmorsa öser lovord över henne. I mina ögon kompetent, men rätt trist. Chansbokning om det är som headline.

Är hon rimlig?

Definitivt om inte priset plötsligt rusar i höjden.

Kent

Säljer de biljetter?

You bet.

Är de rimliga?

Ja - om Latitud dubblar artistbudgeten.

Tomas Ledin

Säljer han biljetter?

Det skulle vallfärda radhuspar som inte kan något om musik från både när och fjärran och fylla Brädholmen till sista plats. Ledin vore ett rejält nedköp rent kvalitetsmässigt, men klart som fan att han skulle funka.

Frågan är om det finns någon artist som är så Latitud 57-kompatibel som den simple skvaltrubaduren från Sandviken.

Är han rimlig?

Jadå. Dyr, men inte orimligt dyr. Får Åberg chansen att boka Ledin så lär han göra det. Tyvärr.

Lena Philipsson

Säljer hon biljetter?

Jag är rätt säkert på att Ph skulle funka. har hitse och fogligheten och är en allmänt rätt cool katt.

Är hon rimlig?

Prismässigt är hon det.

Veronica Maggio

Säljer hon biljetter?

För några år sedan fick hon ställa in en konsert i Oskarshamn för att det var för få biljetter sålda. Sedan spelade hon i alla fal – inför 72 pers. Samma år uppträdde hon på Latitudföregångaren After race och inte många lyssnade.

Nu är situationen en annan. Maggio är en av landets största artister och skulle naturligtvis ro den här lilla festivalen i hamn.

Är hon rimlig?

Nja. Gissar att hon dragit i väg prismässigt.

Melissa Horn

Säljer hon biljetter?

På sina håll gör hon ju det. Men troligen ett alldeles för osäkert kort.

Är hon rimlig?

Ja, kostar nog som Lundell ungefär, men har inte alls samma biljettsäljarnamn. Väldigt anonym utanför sin egen fanskara.

Thåström

Säljer han biljetter?

Från botten av mitt hjärta hoppas jag ju att han skulle göra det. Sveriges kanske coolaste människa, men folklighetsauran kan inte mätas med en Ledin eller ens en Lundell.

Är han rimlig?

Det skulle han nog vara – om festivalledningen bestämmer sig för att gå all in.

Orup

Säljer han biljetter?

Personligen tror jag att han skulle vara en ny Uggla. Komma, riva av 20 hits och ordna en festival som går runt och lite till. Inte det absoluta toppnamnet, men en bra headliner.

Är han rimlig?

Ska han ut på vägarna – absolut.

Per Gessle

Säljer han biljetter?

Fler än ledin.

Är han rimlig?

Nä.

Björn Skifs

Säljer han biljetter?

Ja, gör han det? Jag är osäker. Å ena sidan tror jag det, å andra är han kanske lite väl okreddig bland yngre. Där en Lundell och en Uggla fortfarande tilltalar en yngre publik så är Skifs jävligt mycket Allsång på Skansen.

Är han rimlig?

Ja, fast tvek om arrangören går på det spåret.

Nationalteatern

Säljer de biljetter?

Nä, inte tillräckligt.

Är de rimliga?

Jadå.

Gyllene Tider

Säljer de biljetter?

Jättemånga.

Är de rimliga?

Inte alls.

Tja, typ så. Har jag glömt någon?

Sammanfattningsvis tror jag så här: Får festivalgeneral Christian Åberg möjligheten att boka Tomas Ledin eller Lars Winnerbäck så kommer han att göra det.

Och sälja ut festivalen nästa år också.

• • •

På måndag ska jag börja jobba igen, förresten. Ser fram emot det. Hörs.


Det blir hitspäckat när Ulf Lundell kommer till Brädis i Oskis.

Här är låtarna Ulf Lundell kommer spela i Oskarshamn

Söndag 22 jun 2014, 21:36

Janne Bark och Ulf Lundell.

Oskarshamnssonen Marcus Olsson - kapellmästare sedan många år - och The Boss.

Jag, som sett över 40 Lundellkonserter, ser det ju lite som min medborgerliga plikt att få er att längta till Ulf Lundells första spelning i Oskarshamn någonsin. Det är inte ens två veckor dit nu. På midsommardagen hade Uffe smygturnépremiär i Leksand. En premiär som bådade gott. Höga betyg i kvällisarna.

Uffe skippade sedvanligt och tacknämligt en hel radda av sina mest kända låtar, men det lär ändå bli hitspäckat på Brädholmen på USA:s nationaldag. I Leksand fyrade han bland annat av Den vassa eggen, Snön faller, Oh la la (jag vill ha dig), Chans, Hon gör mig galen och till och med Öppna landskap, som han inte spelat på typ tio år.

Sommarturnéer är ju vad det är, men det här är en av de bästa sommarsetlists jag sett på länge. Förutom en radda hits spelar han en hel del pärlor.

Politiska käftsmällen Herrarna, Stureplansskildringen Törst, ödesmättade Främlingar och majestätiska Ryggen fri är lika lysande som livesällsynta.

Det kommer med några undantag bli samma låtval i Oskarshamn som under premiären.

Här är låtarna han spelade i Leksand på midsommardagen:

(Tillsammans vi två och Hela huset skakar finns inte på Spotify)

• • •

Här kommer ytterligare några Uffespellistor:

The epic ballads (78 ballader)

• • •

Mina 45 Lundellfavoriter

• • •

Lundellsommar

• • •

Fredrik Wikingssons tio Uffefavoriter

• • •

Överkurs


Snapsvisor om Fake, Moderaterna, cityomvandlingen, OAIK, IKO, mervärdespengarna, Peiman och inte minst infrastrukturen.

Snapsvisor med 0491-tema

Fredag 20 jun 2014, 01:24

Inspirerad av den smått geniale Viktor Barth-Kron på DN tänkte jag så här lagom till midsommar bjussa på några lagom elaka 0491-snapsvisor att skråla till i kväll.

Glad midsommar!

• • •

En Stockholmspendlare

(Melodi: En sockerbagare)

Vers 1

En Stockholmspendlare tar flyg från Bromma

Men hit till oss, kan han inte komma

Nä, Oskarshamn ser han inte mer

För våran flygplats har vi lagt ner

Vers 2

Han tänker ”Tåget, det kan mig skjutsa”

Men det är utbytt mot gamla bussar

Ja, det är lurigt, som själve fan

Att åka hit och att lämna stan

• • •

Balladen om Oskarshamns eget husband

(Melodi: Uti vår hage)

Vers 1

Uti vår hamnstad spelar Fake nu i kväll

Och nästa kväll

Och kväll efter kväll efter kväll efter kväll

Sen sjunger dom samma sånger

En jävla massa gånger

Och Åberg han ylar Highwaaay to hell

Vers 2

Uti vår hamnstad har vi blott ett band

Ett coverband

Dom spelar en gammal Uffe, och sen Born to run

Kom lyssna på deras sånger

Se om sångaren har kalsonger

Där under kilten han bääär i bland

• • •

IKO:s tiggarvisa

(Melodi: Emils snickarvisa)

Till Peter Wretlund ränner vi

När vi är riktigt pank

Vi kör vårt skådespeleri

Men ser honom som bank

Med mössan i hand, säger Jönsson tack

Och rusar i väg och köper en back

Sen är vi black

Vem ska nu, betala vår förfallna skatt

• • •

OAIK:s nationalsång

(Melodi: Nationalsången)

Du gamla, du fria, du svartvita lag

Du saknar en spelare med klass i

Jag hälsar dig välkommen hit en vacker dag

Du frälsare, du Peiman Eliassi

Du frälsare, du Peiman Eliassi

• • •

Visan om Facebook-Moderaterna

(Melodi: Vem kan segla förutan vind)

Vers 1

Vem kan S-tyra i evig tid

Vem har paxat för makten

M så gärna nu vill ta vid

Men glömde Facebookvakten

Vers 2

Inte avis på Leffes sits

Vi vet att alla remember

Att falla på en så tokig vits

Det luktar torsk i september

• • •

Rockadernas stad

(Melodi: I natt jag drömde)

I natt jag drömde HM låg

Där Swedbank låg förut

Och Intersport, har flyttat bort

Nån gata västerut

Jag drömde om att Hemköp flytt

Att Kappahl byggt nåt nytt

Och Inhouse med, jag blir så glad

För varje ny rockad

• • •

OAIK:s tiggarvisa

(Melodi: Bamse)

Woxö tänker: ”Jag ska råna banken”

För på planen händer ingenting

Klass i mitten, men kasst där ut på flanken,

bara massor utav sparka/spring.

Först en torsk i Trelleborg och sen ny i Göteborg

Sportchefen är väldigt sne´ – fått nog av torskbuffé

• • •

Brevet om mervärdespengarna

(Melodi: Brev från kolonien)

Hejsan folket, jag ska förklara

Utbränt bränsle, vi slapp förvara

För besväret, vi fick miljarder

Å i penge nu vi ligger här bader (sista raden sjungs på oskarshamnska)

Vers 2

Stålar slösas, sprids med fläkten

Rena rama, flumprojekten

Men så plötsligt, lättas läder

Nu så ska det byggas flotta biostäder


Beck och Hynning på IKO:s radar

Måndag 02 jun 2014, 21:41

Det har varit tyst från IK Oskarshamn en tid. Här är två namn på sportchefens radar:

Mattias Beck och Fredrik Hynning.

En källa säger att IKO har är i kontakt med Beck, som spelade i IKO 05–07, sedan en tid tillbaka och att intresset är ömsesidigt.

– Det stämmer, de för en dialog. Troligen blir han inte kvar i Mora. Han tittar utomlands lite. Sedan är både AIK och Södertälje intresserade, säger tipsaren.

Stockholmaren Beck har de fyra säsongerna spelat i Mora. Den gångna säsongen var hans poängmässigt bästa med totalt 43 poäng, inklusive playoff.

Oskarshamn kan nog ligga bra till. Becks spelstil skulle passa IKO perfekt, eftersom de vill spela med snabba spelvändningar, säger källan.

En annan spelare som finns på IKO:s radar är Fredrik Hynning, 31, från AIK. För några år sedan var Hynning – som har elva Tre Kronor-landskamper under bältet – en absolut toppspelare i SHL. Som mest gjorde han 43 poäng för Luleå 06/07. De senaste säsongerna har poängproduktionen dock stagnerat.

IKO är intresserade, men de tvekar lite på hans motivation. Brinner han längre? I så fall är han en toppspelare i allsvenskan, säger en källa.

En detalj som inte motsäger uppgifterna är att IKO:sportchefen Roger Jönsson spelat tillsammans med både Beck och Hynning i AIK.

Roger Jönsson säger så här när han får Beck och Hynnings namn slängda i knät.

– Jag kommenterar inga namn i det här läget. Det jag kan säga är att det fortfarande är ganska trögt på marknaden, men att det börjar dyka upp lite namn. Vi har bland annat lagt ett bud på en kanadensisk spelare som vi tycker ser väldigt spännande ut, säger IKO-sportchefen.

Jönsson bekräftar dock att han var intresserad av James Sixsmith, som nyligen sajnade för Södertälje.

François Bouchard hamnade också i Södertälje – hur tungt var det tappet?

– Jag var ärligt talat inte så jättesugen. Vi gav honom ett bud, men med de pengar han begärde så hade han lönemässigt varit vår nummer ett eller två ho oss och det är väl frågan om han skulle varit det i verkligheten.

Hur ser du på silly season i stort så här långt?

– Det är galet. Malmö, Västerås och Södertälje tar allt. Jag har ingen chans, och ska inte heller ha det sett till våra budgetar, i budgivningarna med dem. Jag sa till Jens Jakobs agent att jag var intresserad. Då sa han: "Du ska veta att han kostar så mycket”. Sedan var jag inte intresserad längre..., säger Jönsson.

När är du klar med truppen?

– Jag är väldigt nöjd med backsidan och de forwards vi har. Just nu är Anders Poulsen fjärdecenter, han skulle mycket väl kunna bli andracenter, så bredden är riktigt bra. Det gör att jag sitter ganska lugn. Det kan mycket väl dröja till mitten av juli, eller rent av augusti innan jag är helt klar.

IKO ska ha in en hel förstakedja samt ytterligare en spetsforward. Totalt fyra spelare. Dessutom hålls troligen dörren öppen för ytterligare en back, ett SHL-lån.

• • •

Jag har faktiskt ytterligare ett intressant IKO-rykte. Men jag håller lite på det, tror jag. Återkommer.

• • •

Nu: Lorentz.


Nicki Pedersen – galningen, monstret, publikfavoriten

Torsdag 22 maj 2014, 23:42

Nicki Pedersen.

Jag måste bara skriva några ord om honom. Utan tvekan en av de mest faschinerande idrottsmän jag haft förmånen att följa på nära håll under mina snart 13 år som sportjournalist.

Sannolikt den allra mest fascinerande.

Dackarna har kört tre matcher. Nicki har avgjort alla tre.

I premiären vann han heat 14 och 15. Mot Vargarna avgjorde han i 14:e. Derbyt mot Västervik ska vi inte bara prata om.

Han vann 14:e och gav Dackarna slagläge inför sista.

Inför det var Nicki Pedersen var arg som ett bi uppe i depån. Ett jätteargt bi, alltså. Det slog gnistor om dansken som snudd på handgripligen gav sig på klubbchefen Jörgen Kling och några till.

Jag vet inte varför, men det är en show att se honom elda upp sig själv på det där nästan ohälsosamma sättet inför avgörande heat.

Han hade hårda ordväxlingar med alla som kom i närheten och verkade vara vansinnig på lagkamraten Patryk Dudek av alla snälla små polacker. Lagledarna var inte vatten värda. Kaptenen Michael Jepsen Jensen fick sina fiskar varma, som Torsten Strömberg-gamla människor brukar säga.

Och hela tiden har Pedersen mekanikern Tom och FLÄKTEN i hasorna. Den vänlige Tom, som jag träffat och pratat med off season, blåser med den stora patenterade fläkten där och när Nicki vill att han ska blåsa.

Det ser smått komiskt ut, men jag skulle inte heller våga annat än att fortsätta fläkta om jag vore i Toms kläder.

Sedan åkte Nicki Pedersen ut och bommade starten och fick sig dessutom en liten kyss av, om jag minns rätt, Daniel Nermark.

Nicki såg rött och det gick med blotta ögat att se att det här kommer att bli något alldeles extra. Tillspetsat så handlade det om: antingen kör Nicki om eller så kommer ambulansen.

Den trefaldige världsmästaren jagade livet ur Nermark och passerade om honom med en blandning av våld och elegans.

Näst på tur stod Hans Andersen. Pedersens nemesis från förr.

Nu har jag aldrig kört speedway, men det måste vara fruktansvärt att ha en bindgalen Nicki Pedersen i hasorna.

Mycket riktigt blev Andersen snart byxis och hade ingenting att sätta emot när monstret från Brenderup rusade förbi.

Dackarna hade vunnit derbyt ändå, eftersom Patryk Dudek elegant seglade i väg längst fram, men det spelade mindre roll.

Uppe i depån var det bindgalna monstret som stod i depån för ett par minuter sedan, utbytt mot en "upp över sina öron"-lycklig 37-årig nallebjörn som ville ta hela världen i sin famn.

Det var HAN som var hjälten. Ingen annan.

Dr Jekyll och Mr Hyde räcker liksom inte. Det är värre, bättre, mer än så.

Det kräver sina lagledare och sina lagkamrater att hantera Nicki Pedersen och än så länge har Dackarna klarat av det, åtminstone vad det verkar.

Det måste dessutom vara en pina att köra mot honom. En kameleont som lever sitt liv fullt ut på sina egna villkor. En superegoist som offrar precis allt för att komma först över mållinjen. Förmodligen en fullständig pain in the as att jobba med många gånger.

Men han är det som så försvinnande få idrottsmän är när det kommer till kritan: en fullblodsvinnare.

Bäst när det gäller. Varje kväll. Hela tiden. Aldrig en dålig dag.

För några månader sedan var det gråt och tandagnissla bland Målillafansen över att Dackarna värvat Nicki Pedersen.

Han har varit hatad – jo, det är nog ett relevant ord – av Målillapubliken länge. Inte minst efter GP:t 2012 när han körde ner Andreas Jonsson och med sin obegripliga, übernarcissistiska resonemangslogik hävdade att det var Jonssons fel.

Då buade publiken andedräkten ur sig.

Nu jublar samma publik stämbanden dannebrogsröda när han rullar fram till startlinjen. Ingen gnäller längre.

Det är en ny kung i byn.

Nästan 4 000 personer på G&B Arena stod upp och skrek sig hesa i Målillakvällen när deras nya favorit bakhjulsshowade på innerplan efter uppvisningen i avslutningsheatet i derbyt.

Nicki Pedersen har – det är i alla fall känslan utifrån så här i säsongens linda – blåst liv i en förlorarklubb.

Till epiteten mannen, myten, galningen, profilen, världsmästaren, dåren, grisen, badboyen, superstjärnan och idioten kan vi nu lägga – publikfavoriten.

Som väntat.

• • •

Och som jag sagt tidigare. Den dagen Nicki Pedersen slutar med speedway dör en stor del av sporten.

Om ni inte gjort det tidigare, läs gärna mitt och fotografen Roger Carlssons stora reportage från i våras när vi var nere i Danmark och hängde med Nicki i hans racehögkvarter under en blåsig februaridag.

Han var trevlig, vältalig och uppträdde precis som den gentleman han inte är på speedwayovalerna.

15 000 tecken som, hoppas jag, visar en annan sida av speedwayens bad boy.

Ni hittar det här.

• • •

Putte i parken i Karlstad och Latitud 57 kan nästan betrakta sig som syskonfestivaler numera. Samma helg och typ samma artister.

Visst, Putte har en Ramonebroder, men Lundell, Henriksson, Stiftelsen, Syster Sol, Ken och Dregen lirar på båda festivalerna.

Chartrar Live Nation ett plan mellan Oskarshamn och Karlstad första helgen i juli?

Nä, just fan, vi har ingen flygplats längre.

• • •

Såg – dittvingad av Idde, 9 år – Anton Ewald på Nickelodeondagen förra sommaren. Det kan ha varit den sämsta konsert jag sett. Fyra låtar playback. Svinsnygg, men totalt okarismatisk.

Hoppas han är vassare på Tolvskillingen.

• • •

IKO plockar in Anton Blomqvist från Malmö. Roger Jönsson har alltså gått i från sitt "tre offensiva, fyra defensiva backar"-tänk.

Nästa säsong består backlinjen av fem mer eller mindre defensivorienterade backar och två offensiva.

Framåt kommer det bli tung press på VM-succén Emil Kristensen och den nye förstebacken att leverera. Eller ska vi säga LEVERERA?

På den sistnämnda positionen handlar det, som jag skrev i dagens tidning, om tre spelare. Sam Lofquist och två oidentifierade nordamerikaner.

• • •

Framåt är Jönsson i valet och kvalet över David Rodman. Slovenen får troligen en KHL-tryout. Jönsson kan sajna Rodman med en klausul att han får bryta den om han klarar den.

Det fanns en liknande klausul första gången Rodman var i IKO, men då gällde den bara till augusti. Nu skulle klausulen annuleras först någon gång kring seriepremiär i september.

• • •

Jönsson bekräftar att han gick hårt för tvillingarna Ahlström, som han lirat med i Huddinge. Men nyrika Södertälje drog längsta strået.

Enligt uppgift skedde en del av förhandlingarna mellan Jönsson och twinsens agent på Café Opera. bara en sån sak.

• • •

På torsdagen meddelades att tågtrafiken från Oskarshamn till Nässjö och Jönköping läggs ned.

Ärligt talat känns det väldigt naturligt. Underlaget för en sådan linje kan inte vara stort. Om man ska dra det till sin spets så tror jag att Jönköping är helt oibntressant för kuststäderna. Jobb, studier, handel löser vi på annat håll. Och att omvägsåka till Nässjö för att byta till stambanan känns ju lagom modernt.

I stället, det presenteras på en presskonferens under fredagen, sägs det att det kommer bli bättre kommunikationer norrut.

Lysande i så fall, även om det nog blir marginella förbättringar. Vad Kalmar/Oskarshamn/Västervik skulle behöva, är en direkttåglinje till Stockholm, där det går att nå huvudstaden på, säg, runt tre timmar utan byten. Så blir det knappast nu, men en framtidsvision borde ligga någonstans i det häradet.


Sportcheferna ville chocka Tvingsell (och lite hockeyskvaller)

Fredag 16 maj 2014, 00:31

Först.

Fantastiskt kul att så många läst och, vad det verkar, gillat mitt occh Snygg-Dannes femsidorsreportage om Marcus "Vasa" Svensson, som jobbar som fystränare i Arsenal.

Det var förbaskat kul att göra. Bland det roligaste jag gjort.

Vi tackar ödmjukast för rosor och snälla ord och går, aningen mer rakryggade, vidare i livet.

• • •

Här kommer lite onyanserat hockeyskvaller:

Evan McGrath och Jocke Fagervall drog tydligen inte jämt ett dugg under den korta tiden de samsades i Västerås. Nu har Fagervall dragit till Luleå och frågan är om det blir frid och fröjd på Evanfronten i Gurkstaden? Överlag ska det bli spännande att följa Västerås überkaxiga lagbygge. En hel hoper kanadensiska egotuppar – inte minst Nick Angell – som ska samsas med orutinerade nallebjörnstränare och anonyma komplementspelare. Häftig satsning. Kan bli både dunderfiasko och SHL, känns det som.

• Det finns troligen ingen VM-spelare som är aktuell för IKO i skrivande stund.

• Tvillingarna Ahlström, Oscar och Victor, fanns på IKO-kartan. Hur nära de var vet jag inte, men att Roger Jönsson var intresserad vet jag. Nu hamnade de som bekant i Södertälje i stället och kommer sannolikt vräka in pinnar. Klasslirare på den här nivån.

• IKO har sex spelare kvar att värva. Fyra forwards, två backar. Det är de absoluta topparna som återstår och som jag förstått det pågår en minimaktkamp mellan Söderström och Jönsson. Tränaren vill helst ha svenska spelare, medan sportchefen anser att han får ut mer per satsad krona om han värvar utländskt. Gissar att det slutar med att Jönsson vinner och att åtminstone fyra av de sex restpusselbitarna inte har svenska som modersmål.

• Det är spännande att se vem som blir den tredje personen i tränartrojkan i IKO bredvid Söderström och Arto Miettinen. Arbetsbeskrivningen är väl inte huggen i sten, men mellan tummen och pekfingret så ska Miettinen ha backarna, Söderström anfallarna och den tredje ska vara en individanpassad, special teams-orienterad detaljspecialist som ska utveckla spelarnas och formationernas specifika egenskaper (DEN arbetsbeskrivningen!).

En radda namn har flugit förbi, däribland Patrik Klüft, som IKO träffade i Stockholm förrförra fredagen. Han valde som bekant Djurgårdens J20 i stället. Här är en radda namn till. En del nämnda, andra inte:

Roger Hansson. Den gamle storspelarens tränarkarriär har dalat. Senaste säsongen hade han hand om Helsingborg i ettan.

Arto Blomsten. Den förre Tre Kronor-hjältens namn har varit uppe, men knappast aktuell längre, då backcoachplatsen är tillsatt.

Jerry Andersson. Mr Troja står utan uppdrag och är ett namn som diskuterats.

Pär Johansson, tränat Odense i danska ligan de fyra senaste säsongerna. Fick kicken i januari.

Torbjörn Johansson, Leksand J20. Se Blomsten.

Kanske blir det ingen av ovanstående, men namnen har i alla fall figurerat. De två som känns mest spännande är väl Pär Johansson, som de flesta pratar gott om, och Roger Hansson. Med sin enorma erfarenhet skulle Hansson givetvis vara ett kanonnamn som ”den tredje mannen”.

• • •

Harrys smygöppnade i Otown i kväll. Jag hoppade minglet (när gammgubbarna Totte och Winsell kastade in handduken gjorde jag detsamma). Ska dock bli kul att se hur det funkar. För mig har Harrys alltid varit ett halvsunkigt O'Learys-alternativ i svenska små/-mellanstäder – Eskilstuna eller Kungsbacka eller så – där Peter Siepen lirar plattor i bar överkropp och där Kålle och Ada ska ta till nävarna efter stängning.

Men, men, det är nog bara mina sunkiga fördomar som spökar och förhoppningsvis blir det kalasbra. Harrys Ohamnslokaler ser fräscha och fina ut och jag hoppas innerligt att det går bra och att det finns utrymme och underlag för både Harrys och Åströms.

Om inte annat gillar jag att Harrys satsar på att ha öppet till 02 på onsdagar.

• • •

I fredagstidningen hittar ni ett rätt kul snack med Linus Nelson. IKO-produkten som gjorde några allsvenska matcher för fem, sex år sedan.

Nu har han skrivit på för Hammarby och är en viktig pusselbit i Bajens jakt på att åter nå allsvenskan.

• • •

Craftstaden värvade SSL-backen Samuel Olsson från, i sammanhanget, klassiska Jönköpings IK häromdagen.
Sportcheferna Robert "Röding" Nilsson och Thommie Erlandsson gick ömsom upp i brygga, ömsom dreglade de floder när de berättade om sitt kap. De hävdade att det var föreningens största värvning i historien och jag har inget att invända.

Att ett division 1-lag (tredje serien) värvar en ordinarie spelare från högsta serien i en sport som innebandy är givetvis alldeles lysande för division 1-laget.

Det har aldrig hänt i Oskarshamnsinnebandyns historia.

Backsidan var Craftstadens sämsta lagdel den gångna säsongen och Samuel Olsson kommer ge den nödvändig stadga och trygghet.

En kanonvärvning helt enkelt.

• • •

Kan sportcheferna dessutom övertala Henrik Jonsson till en permanent comeback så ser det extremt ljust ut för laget som sumpade allsvenskan med minsta möjliga marginal.

• • •

Förresten. Till sist ska jag berätta en kul liten anekdot från när Samuel Olsson presenterades i tisdags morse. Sportcheferna Nilsson och Erlandsson kom tuppstolta in på redaktionen med nybakta bullar från Nilssons konditori i högsta hugg (kakmonstret från Mönsterås – skjutjärnet Johan Winsell – åt sedermera upp dem).

De var stolta som tuppar över sin elitvärvning och hade medvetet legat extremt lågt med nyheten internt inom klubben.

Framför allt ville de ge tränaren Royne Tvingsell kärvänligt svar på tal.

Royne har hela tiden sagt att han vill ha ett ännu starkare lag nästa säsong om han ska fortsätta, sa Erlandsson.

Han har typ sagt: "Tänk om man bara kunde få vakna en dag, slå upp tidningen och läsa BOMBEN: ELITSPELARE KLAR FÖR CRAFTSTADEN", fyllde Nilsson i.

Sagt och gjort.

Jag höll käften, la inte ut något på nätet.

Sportcheferna höll käften på sitt håll.

I princip ingen visste och morgonen efter briserade 0491-innebandybomben. Förhoppningsvis satte Tvingsell morgonkaffet i halsen när han slog upp tidningen.


Så här blir nya serveringsområdet enligt en skiss bloggen kommit över.

Att ändra sig - en fin egenskap (hatten av för socialnämnden och alkoholhandläggaren)

Lördag 26 apr 2014, 00:19

Saida-CG.

I februari skrev jag ett aningen raljant, men i grunden allvarligt menat blogginlägg. Det handlade om varför socialnämnden, instansen som beslutar om alkoholfrågor i Oskarshamn, ville stänga in folk i trånga öltält med sitt rigida serveriggsreglemente under Latitud 57.

Jag bjöd in både socialnämnden och alkoholhandläggare till redaktionen för att att förklara. Inkluderade kaffe. Jättegott automatkaffe (den, automaten, är sprillans).

Inlägget fick stor, väldigt stor, respons. Dock inte, åtminstone inte utåt, från nämnd och handläggare.

Inte förrän nu. Som en blixt från klar himmel verkar Oskarshamns kommun ha kovänt i frågan. Enligt ett förslag ska – håll i er nu – det bli så här:

• Latitudområdet delas upp i två delar – ett där du får dricka alkohol, ett där du inte får det.

• Festivalområdet är 5 000 kvadratmeter. De 3 000 kvadratmetrarna närmast scenen blir alkoholområde. Där finns barerna och där får du lalla runt med din plastmuggsöl (svenskans vackraste ord?) bäst du vill.

• De 2 000 kvadraten längst bak blir alkoholfria.

• Besökare under 18 år får en egen färg på sina entréarmband. De är hjärligt välkomna in på alkoholområdet, men får så klart inte handla i barerna.

Det vore mig fjärran att tro att mitt simpla blogginlägg har påverkat, ty till det är jag alldeles för ödmjuk (och snygg, och stark). Men jag glädjer mig – oavsett vad det grundar sig i – åt att nämnd och handläggare tagit sitt förnuft till fånga.

Det är fint med folk, rövare och nämnder som kan ändra sig, inse sina misstag.

Därför – all heder till berörda instans som nu verkar ha gjort om och gjort rätt, som de sa när Torsten Strömberg var ung.

• • •

För tydlighetens skull 1:

Det tål att påpekas att allt jag skrivit i detta ärende i grunden bottnar i ren egoism. Det är långt i från någon viktig fråga i ett större sammanhang, men jag tycker bara att det är ett så stelbent system, ett så mossigt reglemente att frågan är värd att lyfta.

Varför ska inte vuxna, i de flesta fall skötsamma, människor få köpa en öl eller ett glas vin utan att fösas samman som en skock får i en inhägnad hage?

Latitud 57 är en förbaskat trevlig festival, men det har varit ett smärre slagfält i de oproportionerligt små öltälten när tusentals och åter tusentals människor ska trängas där framåt kvällningen.

Jag vill kort och gott kunna köpa en plastmuggsöl (igen!) utan att riskera hälsan.

Sedan skadar det ju inte för Oskarshamns kommun att framstå som lite modern och föregående för en gång skull.

Återigen; att kunna ändra sig är en fin egenskap.

Heja!

• • •

För tydlighetens skull 2: Jag tror alltså inte att mitt blogginlägg påverkat det här beslutet, men det var en festlig coincidence.

• • •

På tal om att göra om och göra rätt.

Dackarna skickade för ett tag sedan ut ett mejl till media med nya regler. Det var idel galenskaper och presskåren slog enat bakut.

Vi talade om för Dackarna att det här var tokigt, varpå de tog ärendet en vända till.

I går kom ett nytt mejl med mediaregler. De inte bara ändrade det som var tokigt i mejlet innan, de presenterade också ett antal punkter som kommer underlätta mycket för oss i vårt arbete.

Prestigelöst och proffsig (till slut), Dackarna!

• • •

Däremot är det oroväckande med Målillaklubbens jätteminus på drygt 700 000 kronor. En kvarnsten som, enligt ordförande-Ove härrör från lag-VM-fiaskot för två år sedan.

• • •

Hur IKO ser ut i skrivande stund? Tja, typ så här:

Målvakter:

Mv1: Gašper Krošelj (14/15)

Mv2: Oskar Sehlsted (14/15)

Backar:

B1: Xx

B2: Daniel Ljungkvist (15/16)

B3: Xx

B4: Emil L Kristensen (14/15)

B5: Linus Morin (14/15)

B6: Oscar Engsund (14/15)

B7: Xx

Kedjor:

Förstakedjan: XxXxXx

Andrakedjan: Lukas Ericsson (14/15) – Arsi Piispanen (15/16) – Xx

Tredjekedjan: Victor Backman (14/15) – Victor Svensson (14/15) – Morten Poulsen (14/15)

Fjärdekedjan: Mikael Lidhammar (14/15) – Anders Poulsen (15/16) – Xx (troligen try out)

+ en extraforward (troligen Manuel Ågren i ett utgångsläge).

Tränare:

Huvudtränare: Fredrik Söderström (15/16)

Assisterande (offensiv/individuell utveckling): Xx

Assisterande (defensiv): Xx

• • •

IKO får byta spår i jakten på förstacenter.

Andreas Valdix valde Innsbruck i Österrike och jag kan verkligen inte klandra honom. Efter ett decennium i näst högsta serien på mer eller mindre svältlön (nåja) så unnar jag honom att få casha in lite.


Vad är ett lag egentligen värt (balladen om kommunal sponsring)?

Torsdag 24 apr 2014, 00:36

Det här med att nattblogga över ett glas rött är något jag gör alldeles för sällan numera. Men i morgon är jag ledig, så – what the heck.

Var ska vi börja?

Jo, i IK Oskarshamns plånbok.

Kom tips i dag om att IKO hade en skuld till kronofogden på 700 000. Kastade mig på telefonen för att kolla. Visade sig att de betalat den för en vecka sedan.

Gott så.

Samtidigt är det förbaskat illa att de ständigt ska hamna hos kronis och använda det som nån slags Postkodslivlina. Jag kan bli förbannad att det är så, men nu är det så. De släpar, de betalar. Ingen lider.

Fine, fast det inte alls är fine.

• • •

Å andra sidan. Vänder vi på myntet så är det många som har problem. Rögle, för att ta ett färskt exempel, har haft det tufft. I dag kallade kommunen till presskonferens i Ängelholm och daskade upp färska två millar öronmärkta till Pollenkungens gäng.

Två miljoner – plus de fyra som driftsbidraget är på från början.

Kommunen gjorde det för att: ”Rögle är viktigt för kommunen, klubben sätter Ängelholm på kartan och Rögle ligger också ängelholmarna varmt om hjärtat”.

Så sa Robin Holmberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Änglet. Han är inte unik, men han har ju uppenbarligen inte den blekaste om vad Rögle är värt. Varför skulle han annars behöva putta in två blixtmillar nu?

Det brukar låta sådär. Jag känner igen mönstret från Oskarshamn, även om det inte riktigt är jämförbart. IKO hyr in sig i Arena Oskarshamn. Rögle driver två hallar.

Men det spelar egentligen ingen roll.

Det här med kommunala bidrag, fint uttryckt, är en djungel och ju mer jag luskar i det, ju mer förvirrad blir jag.

Jag är helt övertygad att det inte har särskilt mycket med verkligheten att göra.

Allt går att dölja med allt, inget är jämförbart.

IKO har ett förhållandevis lågt kommunalt stöd, men tar heller inga risker som hyresgäster i en kommunal anläggning. Rögle, tex, däremot får ju stå för varenda trasig glödlampa i Lindab och träningsarenan, men får å andra sidan sex kommunala millar den här säsongen.

Vilket är mest fördelaktigt? Jag har ingen aning och det tror jag inte att vare sig Peter Wretlund eller hans Ängeholmsmotsvarighet har.

Det är samma sak i hela landet. Politiker gissar och pusslar och syr lapptäcke där det saknas.

Kommunal elitsponsring till idrottsföreningar baserar sig sällan på fakta, desto oftare på subjektiv magkänsla.

IKO får i dag 350 000 i elitsponsring. Vad det grundar sig på? Just det – magkänsla. Det sades faktiskt rakt ut på presskonferensen för nåt år sedan.

Jag vet inte vad IK Oskarshamn är värt för kommunen, men det vet å andra sidan inte kommunen heller.

Hör här.

När Oskarshamns kommun – genom utredaren Ted Lindquist – värderade IK Oskarshamn hamnade summan på 75 000/år.

När ett fristående företag – baserat på djupinterjuver med tio personer som på olika sätt har relationer till hockeyklubben – värderade samma förening en tid senare kom de fram till att IKO som varumärke är värt 37 miljoner för Oskarshamn.

Hygglig skillnad och kontentan blir: Inte nog med att det skiljer tiotals miljoner från början mellan klubbarna i spelar- och marknadsbudgetar. I slutändan ska även kommunernas gissningar och godtyckliga värderingar påverka den sportsliga utgången.

• • •

Som ytterligare ett exempel kan jag ta att IK Oskarshamn fram till för bara ett par år sedan hade ett kommunalt elitstöd baserat på – håll i er nu – vad basketlaget (!) Norrköping Dolphins fick i kommunalt stöd – 2001.

Där tror jag inte att IKO är ensamma. Många volleybolllag jämförs säkert med bandyditon.

I princip alla kommuner famlar i samma mörker och om nu kommuner ska sponsra enskilda föreningar så borde det faktiskt kunna ske med större finess och – framför allt – rättvisa.

Vore jag politiker skulle jag – för det är väl ändå valår? – sätta fingret på den här folkligt ofolkliga (pga krånglig) punkten, då det ändå rör de verksamheter som engagerar väldigt många kommuninvånare i någon mening.

• • •

Om vi dessutom kastar in Oskarshamns AIK i brasan. Huh.

Tidigare gällde elitstödet i Oskarshamn för lag i näst högsta serien. Basebollklubben fick, Stjärnan Bandy fick, OBBK fick.

Får OAIK?

Jag vet faktiskt inte, men det vore helt tokigt om de inte får det. Eller är elitserien i baseboll plötsligt vassare är division 1 i fotboll?

Känner att jag måste kolla upp det här.

• • •

Över till mer sportsliga förehavanden.

Jag och Sara Wedlund-Danne var borta på IKO:s första träning i går. Lucky Luke sprang som en häst, Ljunkan såg ut som Peps Persson och Söderström var i sitt esse.

José Puntigliano – den lille spenslige uruguayanen, ni vet – körde en övning som hette Dana 300 och efter visst dividerande (vi dissade förslagen om segelbåt, dammsugarmunstycke etc) kom vi – jag och Söderström, som är i samma ålder och delar filmreferenser – fram till att övningen lät som en 80-talsnattklubb på Gran Canaria.

– Ta med Giraffen så går vi på Dana 300.

Ni som hajar, hajar.

• • •

I övrigt kan man väl säga att IKO artar sig. Utan att tjuvkika så fattas:

• En förstecenter (Valdix har deadline den här veckan).

• Tre spetsforwards.

• En första- och en tredjeback.

• En back till.

• En forward, troligen try out.

• Manuel Ågren.

• Sedan är det klart.

• • •

Bäst frippa på första träningen: Victor Backman.

• • •

Fasen vad kul det var med division 1-premiär i lördags. Mest övertänd var varken laget eller organisationen, även om de också var övertända. Nä, mest uppeldad var nog speakern Lasse Blomberg.

Han höll sig dock inom ramarna för vad en division 1-speaker kan säga och göra och var på många sätt strålande.

Trist med kvitteringen dock. I 93:e och allt.

Jag skrev en krönika i tidningen om vad jag tyckte och jag kan än i dag inte förstå hur Joakim Lengyel kunde få tillbringa sista kvarten på bänken.

Jävlar i havet vilka klassmål han gjorde.

Det första – när han mötte en stenhård Jägerbrinkfrispark med en ännu hårdare vrist – var helt fantastisk. Det andra bar en skyttekungs signum, när ha rusade i från Halmias stabbiga backlinje och stolpe in–ade bollen.

I helgen väntar Qviding, som fick tokdäng i premiären, på bortaplan. Ödesmatch är att ta i, men en fingervisning blir det.

• • •

För övrigt visade Anton Agebjörn vilken tillgång han kommer bli på mitten.

• • •

Men det här med entrén, OAIK. Det var inget vidare. En lucka öppen, med en långsam biljettförsäljare däri. Det var som gjort för att folk skulle komma in på arenan en kvart för sent och vara vrålförbannade.

• • •

Inte nu på måndag, men måndagen därefter är jag i London. Samma kväll spelar Liverpool mot Crystal Palace i samma stad.

Surt att en biljett kostar som en mellanchefsmånadslön. Annars kunde det ha varit ett bra måndagsparty.

• • •

Vad säger vi om det här med Premier League, undrar ni? Ingenting, säger jag.

Man City är fortfarande favoriter med Chelsea som förste utmanare.

Liverpool simmar likt en mörk häst en liten bit bakom. Alla andra sätt att se på det är ologiska.

• • •

Till sist. Hörde häromdagen att IKO planerar ett träningsläger i Norge. Vet inte hur det blir med det.

I dag fick jag höra att de planerar för en halvflashig träningsmatchturnering i Arena Oskarshamn.

Tanken är – enligt vad jag hörde, allegedly, alltså – att försöka få hit Växjö Lakers, Karlskrona och Vita Hästen för en fyrlagsturnering. Kryddat med öltält och ett festligt arrangemang.

Låter förbaskat trevligt om ni frågar early augusti-CG i tredje person.

Skepp o´hoj!


AVSLÖJAR: Lillebror Poulsen till IKO

Söndag 20 apr 2014, 20:29

Det blir två Poulsen i IK Oskarshamn nästa säsong. Morten Poulsens lillebror Anders Poulsen är nämligen klar för IKO.

Det uppger en trovärdig källa.

Anders Poulsen är lagkapten i Herning, som nyligen förlorade finalen i danska mästerskapet i sjunde och avgörande matchen. Han spelar också i danska landslaget och är högaktuell att ta en plats i VM-laget.

Den gångna säsongen snittade han nästan en poäng/match i danska ligan.


En massa IKO-nytt (nyförvärv, förlängningar etc)

Onsdag 16 apr 2014, 11:46

Emil Sylvegård går till Luleå.

Morten Poulsen.

Det har varit lite tunt med IKO-uppdateringar, men nu jäklar. Här har ni en hel massa färska hel- och halvnyheter om IK Oskarshamn:

• Två spelare har förlängt sina kontrakt. Med all sannolikhet handlar det om Morten Poulsen och Lukas Ericsson. En av dem presenteras troligen under dagen.

• Två nyförvärv är klara, men kan inte presenteras med hänsyn till deras klubbar. Det handlar om två utländska spelare. En målvakt och en forward. Målvakten – som ska vara uttalat förstemålvakt – vet jag inget om, men det är väl inte omöjligt att det handlar om slovenen Gasper Kroselj. Forwarden är enligt uppgifterna jag fått fram främst inte tänkt som en spetsforward, utan snarare för tredjelinan. Ska ha varit på tapeten för klubben tidigare säsonger.

Emil Sylvegård är helt avskriven. Hamnar i Luleå.

Manuel Ågren har fått ett kontraktsförslag och kommer sannolikt tacka ja. Kommer hem i dagarna.

Adam Nilsson och Jacob Tenemyr lånas ut till Västervik under hela nästa säsong.

Ludvig Rensfeldt har flera alternativ, varav IKO är ett. Mycket trovärdiga källor uppger att Jönsson jobbar hårt på att knyta honom till sig.

Rodman och Valdix funderar fortfarande på de kontraktsförslag de fått. Bouchard är läget mer oklart kring.

Uolita, Styrman, Granlund och Moyer har inte fått något att ta ställning till. Det troliga är att maximalt en av dem blir kvar.

• Jakten på tredjetränare går vidare. Två nya ska in. Gamle storbacken Johan Åkerman tackade nej i dagarna. Liksom Robin Lindqvist, tidigare Luleå/Frölunda. En ska jobba med backar, en med individuell utveckling. Patrik Klüft är ett namn IKO är sugna, på men han har kontrakt med Piteå.

Micke Larsson kommer troligen inte ingå i a-tränarteamet, men blir kvar i föreningen i en annan roll. Vilken är oklart.

• Fyra träningsmatcher är klara, dock utan datum: Rögle hemma och borta, Hästen hemma och KHK borta.

Linus Johansson från Olofström har uppgetts vara aktuell. Det är han inte. Inte heller Oskar Drugge från Kallinge. Däremot kvarstår IKO:s intresse för Olofströmsdansken Felix Maegaard Scheel.


Lägeskoll: IKO 14/15

Torsdag 03 apr 2014, 00:24

Morten Poulsen.

Russ Moyer och Juha Uotila - blir de kvar?

Malmö eller IKO? IKO eller Malmö? Andreas Valdix i valet och kvalet.

Målvakter

Klar:

Oskar Sehlstedt. I första hand som back up.

Frågetecken:

Michal Zajkowski. Skadefylld säsong. Blev inte alls vad IKO hoppades på. Tips: Får inget nytt kontrakt.

På väg in:

En ny förstemålvakt. Det finns redan nu ett par, tre namn som bearbetas.

• • •

Backar

Klara: Daniel Ljungkvist, Linus Morin, Oscar Engsund och Emil Kristensen.

Frågetecken:

Russ Moyer. Gjorde en fin säsong sett till +/- och poäng, men var inte i närheten att ersätta Sam Lofquists karisma, pondus och offensivlusta. Tips: Får lämna, men inte avskriven.

Fredrik Styrman. Sent nyförvärv som inte motsvarade förväntningarna. Tips: Kan bli kvar – om han går ner i lön.

Juha Uotila. Jönsson är kluven här. Dels har han en finsk pansarvagn och semikulturbärare, som gillar Otown. Dels har han en spelare som slutade tacklas och gjorde IKO-karriärens klart sämsta säsong. Tips: Blir INTE kvar (ändrat tips).

På väg in:

Förstaback. Pusselbiten som saknades mest den gångna säsongen. Känns ganska givet att Sam Lofquist presenteras efter kvalserien. Lika illa som han passar i Nymans/Säckens Djurgården, lika bra passar han i Freddies IKO.

Tredjeback. En offensiv pjäs. Skulle kunna vara Moyer, men troligen inte. Tror Jönsson vill uppgradera.

• • •

Centrar

Klara: Arsi Piispanen och Victor Svensson. Det vill säga andra- och tredjecentern. Typ.

Frågetecken: Andreas Valdix. Har fått veckan på sig att bestämma sig, men vill invänta vilken division Malmö spelar i innan han ritar på. Jönsson kan inte göra annat än att trumma nervöst på bordskanten. Tips: Går Malmö upp blir han kvar, annars får/tar han chansen i moderklubben.

På väg in:

En förstacenter ska in, en Evan McGrath-typ. Den ledare som Josh Soares inte blev. Här kommer Jönsson vara extremt noggrann i researchen för att inte göra om misstaget från i fjol.

Om Andreas Valdix blir kvar så tror jag att han blir det som andracenter, medan Piispanen/Svensson trillar ner i hierarkin. Jönsson gillar att ha många centrar.

En ny fjärdecenter ska in. Linus Johansson från Olofström och Manuel Ågren från Modo J20 skulle mycket väl kunna få dela på den uppgiften. Pierre Gustavsson ska, även om han har kontrakt med Västervik, inte avskrivas.

Borta: Jonathan Johnson, klubb ej klar.

• • •

Forwards

Klara:

Mikael Lidhammar och Victor Backman.

Frågetecken:

En hel del.

Morten Poulsen. Har fått kontraktsförslag. Tränar-, sportchefs- och publikfavorit. Tips: Skriver snart på.

David Rodman. Slovenen vill avvakta. IKO vill behålla. Men inte till vilket pris som helst. Tips: Blir kvar – kanske.

Emil Sylvegård. Vill avvakta. Framför allt för att se var pappa Patriks Malmö spelar. Tips: Om det blir allsvenskan för Redhawks så lär Emil dra söderut. Annars – kvar.

Mattias Granlund. Bryderier. En av Söderströms favoritkaraktärer. Tyvärr gjorde han en riktigt risig säsong. Slutade tacklas och bidrog inte med någonting. Tips: Blir kvar – på nåder.

Lukas Ericsson. Växte till en jätte efter jul. Har fått kontraktsförslag. Tips: Skriver snart på.

Francois Bouchard. Här är Jönsson kluven. Kanadensaren skickade in en hel del mål från december och framåt, men är han snajpern IKO vill ha eller finns det ännu bättre? Tips: Vetifan, men med pistol mot tinningen – lämnar.

Borta:

Victor Löfstedt, KHK. Ett tapp för IKO, givetvis, men ingen jätteförlust. Lite märklig värvning av Karlskrona, faktiskt. Skör, ojämn lirare som måste spela i en första- eller andrakedja för att komma till sin rätt. Det är frågan om han är byxad till i en allsvensk toppklubb? Fast med ett färskt fyramiljonersminus så är "Lövet" en ganska logisk KHK-värvning. Kan bli allt mellan utspädd mellanmjölk och toksuccé.

På väg in:

I skrivande stund har IKO en – EN – spelare för de två första kedjorna. Så här ser det ut:

Förstakedjan: xx - xx - xx

Andrakedjan: xx - Piispanen - xx

Allt hänger på vilka som blir kvar. Bouchard, Rodman, Ericsson, Poulsen, Sylvegård och Granlund skulle alla kunna stanna, men det kan också bli en del rotation.

Lär utkristallisera sig rätt snart.

Sportchefen säger att han vill ha kontinuitet, men samtidigt har han gjort sig känd för att vilja uppgradera. Gissningsvis lämnar ett par av ovanstående och jag tror att Jönsson är sugen på att hitta något bättre än tex Bouchard. Men där är jag osäker.

Längre ner i hierarkin skulle sådana som Felix Maegaard-Scheel, Olofström, eller Daniel Olsson-Trkulja, Kallinge, kunna bli aktuella. På de platserna finns det dock massor av potentiella namn.

• • •

Tja, typ så ser det ut just nu, men inte så länge till.

Lär hända saker inom kort.


Feltänkande speedwaygubbar, Valentino Pidré och Conny Camper

Torsdag 27 mar 2014, 00:07

Valentino Pidré under sin sista (?) match i OAIK-tröjan. Den där gången när han drog hem mitt under matchen, ni vet.

En speedwayupptakt utan förare är som att bada utan att dricka vin.

Conny Camper.

Så här såg det ut senast Craftstaden gick upp en serie. Tyvärr tar hallen bara runt 600. Gissar att det kunde sålts tre gånger så många biljetter till lördagens allsvenska kval.

Fick höra i dag att det eventuellt inte kommer närvara några förare på speedwayens upptaktsträff på Friends Arena om ett par veckor.

Lät som ett skämt.

Checkade med ett mail till förbundet, som bekräftade att de "i dag inte vet hur det blir med förare på träffen, det kommer uppdaterad info längre fram".

Anledningen ska tydligen vara att klubbarna är skraja att förarna ska prata GP i stället för elitserien.

Så himla, himla dumt tänkt.

Konsekvensen kommer i stället bli följande: Inga, eller väldigt få, journalister kommer komma och det kommer inte skrivas eller flimas någonting.

Tror jag pratar för de flesta journalister i den frågan.

Tänk om, gubbs.

• • •

IKO har spelat färdigt och OAIK och Dackarna har inte börjat.

Krattad manege, således, för ett Craftstaden som jagar allsvensk plats. Har det någonsin skrivits och snackats så här mycket om gamla fina OIK?

Näppeligen.

På lördag väntar Åstorp/Kvidinge hemma i sporthallen. En sporthall som just nu är alldeles för liten. Om det funnits en större hall så är jag övertygad om att Craftstaden kunde haft runt 1 500 pers på playoff-finalen.

Nu gör det inte det. I stället kommer det att vara fullsatt långt innan matchstart. Jobbigt läge, vem pallar gå på en match en timme innan den börjar?

Kanske dags för kommunen att bygga en kortsidesläktare med plats för några hundra till. Då skulle hallen ta omkring tusen pers.

Rimligt även bortom ett innebandykval.

• • •

Åstorp/Kvidinge (jäklar vad jobbigt det är att skriva namnet – byt!) kommer utan poängkungen Andreas Bremer och fyra ordinarie spelare till. De lirar JSM-final i Foppaland. Skum prioritering om ni frågar mig, men det är ju skåningarnas val.

Fast. Även om de saknar några spelare så har de ju tränaren med södra Sveriges coolaste innebandynamn.

Conny Camper. Smaka på det.

Skulle kunna vara en serietidningsfigur eller en skurk i Spiderman eller en okänd medlem i Jönsonligan.

Conny Camper.

Strålande namn.

Alla borde heta Conny Camper.

Trevlig är han också.

• • •

Vad jag tror? Jo, att Craftstaden Lucky Luke:ar ner västskåningarna rätt lätt i första matchen.

Sedan...vetifan.

• • •

Roger Jönsson staplar vidare på sin trupp. Piispanen och Ljungkvist var två viktiga förlängningar, men fortfarande har ingen riktig kanon skrivit på.

En Rodman, en Valdix. Det är vad som skulle få fart på signerandet.

• • •

Kvalificerad gissning: Sam Lofquist spelar i IKO nästa år.

Han längtade tydligen tillbaka redan i december. Efter att Stefan Nyman töjt ut Big Sam-tröjan från en medium till en XXXXL förra veckan är det nog inget snack längre.

Tror jag, utan att veta.

• • •

OAIK slog Nyköping på Rosvalla. Imponerande och Henrik Larsson sa att det var synnerligen rättvist.

På Nyköpings hemsida stod det att hemmalaget ägt matchen.

Vem ska man tro på, tro på, tro på?

Han – "Vem ska man tro på?"-mannen – spelar för övrigt på Big Bang om några veckor. Tydligen är de hemliga Fakespelningarna på Big Bang inte så hemliga längre.

• • •

Fredag morgon släpper Latitud nya artister. Ingen aning vad som kommer, men om jag skulle få önska något så vill jag ha Ison & Fille, Lorentz & Sakaris eller Big Bang-aktuella Kartellen.

Eller något i den stilen.

• • •

Manuel Ågren fortsätter att imponera. Ett mål och två assister från hans klubba när Modo bortaslog Södertälje med 5–0 i JSM-kvarten i kväll.

Han spelar i IKO-tröjan till hösten. Allt annat vore konstigt.

• • •

Åter till OAIK. De är svårbedömda eftersom de ska upp på en ny nivå. De har byggt laget därefter – de ska vara bättre mot bättre motstånd – men har i princip bara mött på papperet sämre lag på försäsongen.

Vad som saknas är dock ganska uppenbart.

Yttrar. Kantspringare.

Det som varit OAIK:s signum.

I Stockholm sitter Valentino Pidré och är klubblös. Jag vet att det kliar i sportchef Woxös fingrar, men att det skulle kunna vara en känslig värvning med tanke på hur det gick senast argentinaren var här.

Å andra sidan. Vad den här välkammade och underordnande OAIK-upplagan skulle behöva så är det just en vildhjärna som Pidré.

Å tredje sidan förstår jag om Woxö – som är en stor Pidrébeundrare – inte slår det där 08-numret till södra Sthlm. Det är, diplomatiskt uttryckt, en inte helt enkel spelare och person att hantera.

Å fjärde sidan är Valentino Pidré, som för övrigt har samma moderklubb som Maradona, förmodligen den individuellt sett bästa fotbollsspelaren som någonsin dragit på sig en OAIK-tröja.

Nu tror jag knappast att Pidrinho är högaktuell, även om det som sagt kliar i de Woxö-ska majorfingrarna.

Däremot tror jag att OAIK nog kommer att landa ytterligare en spelare innan transferfönstret stänger natten mellan måndag och tisdag nästa vecka.


Vart...är ni...på väg?

Fredag 07 mar 2014, 18:13

De sa det inte rakt ut. Men satsningen andades: Nu jävlar!
Roger Jönsson och Fredrik Söderström skulle gå in på sitt tredje gemensamma år som sportchef respektive tränare i IK Oskarshamn. Mantrat har hela tiden, och fullt naturligt, varit att ta ett steg till. Att inte stå stilla. Nu skulle det ske. Fortfarande med samma målsättning på papperet – topp sju – men med en tydlig uppjackning gällande laget de ställde på isen.
Det här var, på papperet, ett lag som bara skulle ta sig till playoff. Kanske till och med utmana om topp tre.
Det blev, som bekant, ett jaså. I stället för ett steg framåt blev det två bakåt.
Två dagar efter säsongen kommer jag inte på en enda match, en enda situation som gör mig upphetsad.
Alls inget fiasko, men en mellanmjölkssäsong som slutade på ett ovärdigt, men för säsongen symboliserande, sätt i Uppsala i fredags.

• • •

Säsongerna 11/12
och 12/13 har IKO säkrat playoff-platsen i sista omgången. Båda gångerna med nöd och näppe, men också välförtjänt. Den här gången var det också hyggligt nära, sett till poäng. Men som laget uppträtt kändes IK Oskarshamn aldrig som ett playoff-lag. Sett över hela säsongen är både Mora och Timrå aningen mer stabila.
Ett par dagar efter att serien tog slut känns det mer ovisst än på länge. Både gällande lagbygge och med föreningens tröttsamt dåliga ekonomi.
Frågan för IKO är vad som ska hända nu, vad de vill och vilken väg de ska ta?
Vad det gäller laget ser jag flera problem – eller ska vi kalla det utmaningar? – för Roger Jönsson i hans arbete att sy ihop ett nytt lag:

Målvaktssidan.
Detta evinnerliga sorgebarn. Tänkte förstemålvakten Michal Zajkowksi har på det stora hela inte motsvarat förväntningarna och kommer sannolikt bytas ut. Oskar Sehlstedt ger jag godkänt.

En blek backlinje.
Lofquist, Matushkin och Lindarv kanske inte sågs som enorma förluster, men de har saknats. Juha Uotila har haft en rent ut sagt svag säsong och Fredrik Styrman har inte levt upp till förväntningarna. Om inte Linus Hultström lånats in sista månaderna kunde det här mycket väl ha slutat i negativ kvalserie – så bra har han varit. Nick Angell har varit Karlskronas nyckel till framgång. En likanande defensiv härförare skulle inte direkt vara i vägen i IKO anno 14/15.

Nordamerikaner.
Till årets säsong värvades fyra. En lyckad, en halvlyckad och två – lagets två dyraste spelare – monumentala floppar. Vågar Jönsson chansa en gång till och, så att säga, lägga alla ägg i samma korg? Lex Josh Soares är det lätt att konstatera – så gott som alla värvningar av utländska spelare, oavsett meriter, är chansningar.

Egna produkter.
Har varit lite allergisk mot ”egna produkter”-tjatet. Samtidigt har Oscar Engsund – en av lagets bästa backar – visat att det går. Dessutom finns faktiskt ett gäng egna produkter ute som inte skulle göra det ett dugg sämre än vissa figurer i årets lag. Jag vill se åtminstone en av Pierre Gustavsson, Manuel Ågren eller Filiph Engsund i IKO nästa säsong.

Vem ska vara tränare?
Fredrik Söderström grubblar för fullt om han ska bo kvar i Jungnerhuset eller flytta ut i stora vida världen. Hör röster som säger att de vill se en ny tränare, höra en ny röst. Jag tillhör inte dem, även om jag tror att risken är överhängande. Fredrik Söderström har betytt oerhört mycket för IKO på alla de sätt. Dels som PR-maskinist för klubben - lokalt, regionalt och nationellt – dels som tränare. Han har trots allt tagit IKO till två av tre möjliga playoff. Något som ingen företrädare lyckats med sedan nuvarande seriesystem infördes. Lätt att glömma bort.

”Fel” spelare på kontrakt.
Inget ont om de sex som sitter på kontrakt, men det är inte direkt top notch-gräddan i powerplaylinorna, om man säger så. En sportchef vill gärna gå in i silly season med ett par tre toppspelare på kontrakt, för att visa någon slags riktning. ”Här jäklar satsas det, förstår ni – kom hit!”.
En av IKO:s toppspelare sa så här till mig i går: ”Givetvis är det så. Man väntar in vad de andra gör och vill inte vara den som skriver på först”.
• • •
Med detta sagt ställer jag samma fråga till IK Oskarshamn, som min namne i På spåret brukar ställa till sina tävlande i kupéerna:
Vart...är ni...på väg?


Betyg på Latitud 57-artisterna

Torsdag 06 mar 2014, 00:44


Dregen och IKO.

Först.

Sex artister/band är bokade.

Samtliga snubbar.

Det är fasiken inte bra.

Visst, att boka en kvinnlig headliner är kanske lättare sagt än gjort. De är få och Robyn och Maggio är för dyra. Den bedövande, sövande tråkmånsan Melissa Horn kostar garanterat mer än hon smakar.

Men där under?

Varför inte boka Elliphant, Lykke Li, Nicole Sabouné, Jenny Wilson, Nina Persson, Linnea Henriksson, Seinabo Sey, Tove Lo, Annika Norlin (om hon turnérar längre), Linda Pira, Britta Persson, Rebecca & Fiona, Pernilla Andersson, Ane Brun, Titiyo, Alina Devecerski, Nonono och eller något i den stilen?

Det är ju inte direkt så att det saknas artister med snippa.

Eller måste man ha snopp för att spela på Latitud 57?

• • •

Nåväl, nog om det. Räknar med rättning i ledet i kommande släpp.

Här är i alla fall betygen på de hittills bokade akterna.

Ett betyg för hur mycket biljetter vederbörande säljer, ett vad jag tycker.

Håll.

Till.

Godo.

• • •

Ulf Lundell

Mitt betyg: CCCCCC (första gången någon får Hysénmånga CCCCCC:n)

Ja, vad trodde ni?
Jag älskar Ulf Gerhard Lundell mer än mina svindyra fårskinnstofflor.
Sveriges största, samtida artist. Inte mer, inte mindre.
Historiskt sett fullt i paritet med Cornelis Vreeswijk och Evert Taube.
Skolelever kommer att tvingas läsa läxor om Ulf Lundell i någon typ av historieböcker inom en inte alltför avlägsen framtid. Unikt.

Uffe, slafsigt, jag vet, är min husgud och borde vara allas husgud. Jag har sett 41 (!) konserter med honom genom åren och kan inte säga annat än att det ska bli helt makalöst magiskt att äntligen få se honom i Oskarshamn.
Han har faktiskt aldrig spelat här.
Visst, det lär bli en sommarsetlist med allt vad det innebär av Kär & galen och Lycklig, Lycklig och När jag kysser havet och (Oh La La) Jag Vill Ha Dig och Hon gör mig galen och andra crowdpleasers, men so what?
Det här kommer bli två (tyvärr kör han löjligt korta set på festivaler, annat var det när han dunkade på med 4 timmar och 25 minuter på Cirkus för nåt decennium sedan) oförglömliga timmar.

Kort sagt.

Ni som inte älskar Ulf Lundell – ni har inte lyssnat tillräckligt.

Här är ett anthem, här är ett livsmotto:

Sälja biljetter-betyg: CCCCC

Tror faktiskt att Uffe säljer den här festivalen så in i... Inte minst mot bakgrund av att spelningen är den enda inom en 20-milsradie från Oskarshamn. Borgholmspubliken torde vallfärda. Och saken lär ju inte bli sämre av att Lundells kapellmästare sedan många år är Kristinebergssonen Marcus Olsson.
Utöver det?
Ulf Lundell är, strax efter Zlatan och Persbrandt, Sveriges mest kända människa.
Alla kategorier.
Han tilltalar männen och kvinnorna.
Kreddarna och radhussvennorna.
Tack vare sin låtskatt, sin mångsidighet, sin aura av motsträvig landsfaderlighet, sin bredd och inte minst sin välvårdade kreddighet, är han både den bredaste och spetsigaste bokningen du kan göra som Latitud 57-general.

Grattis.

Ulf Lundell har en klass och ett renomé som folkhemsmatadorer som Tomas Ledin, Magnus Uggla och Lena Philipsson inte är i närheternas närhet av.

Ni som är lite yngre:
Tänk Lars Winnerbäck – fast på riktigt.

Ni äldre, tänk:

• • •

Stiftelsen

Mitt betyg: c

Eftersom jag inte har överkryssade bokstäver på tangentbordet så får det åtminstone bli ett gement c. Att såga Stiftelsen är som att sparka in den öppnaste dörr ni kan tänka er, men det är ju motiverat.
Tydligen var de det överlägset mest önskade bandet till Latitud och grattis till er som önskat.
Samtidigt är det svårt att inte tänka på Strindbergs "Ett drömspel" och guden Indras dotter. Ni vet hon som gång efter annan upprepade frasen: "Det är synd om människorna".

Det är fan det. Synd om er.

Sälja biljetter-betyg: CCCCC

Inget snack. Stiftelsen kommer sälja massor av plåtar. Takida-Robban och hans ängsliga band är obegripligt poppis. I Kalmar välte de Sandra förra året. När Daniel Adams Ray kom dit några veckor senare kom det typ 48 pers.

Livet är in i märgen orättvist.

Sammanfattningsvis: en strålande Latitud 57-bokning.

• • •

Dregen

Mitt betyg: CCCc

Jag är ju gammal Backyardfantast.
Missade dem visserligen i Pelarsalen i Kristinebergsskolan 1993, men såg dem i Ängelholm några år senare tillsammans med Magnus Fagerström. Oskarshamn bästa innebandyspelare genom tiderna, ni vet.
Dregen skrek "Hallå, danskjävlar", minns jag. Kanske var det 1997, troligen något år tidigare.
How ever. Nu ska han tydligen köra mycket Backyard och Hellacopters och det kan ju bara bli bra. Dessutom – bortom all relevans – gjorde han och Backyard IKO:s introlåt för ett några år sedan och jag fick en lång intervju med honom. Skön snubbe, trots att han är från Nässjö.

Sälja biljetter-betyg: CCC

Visst, Dregen är ett känt namn, men det är lurigt när han ska ut och showa utan BB- eller Hellacopters-fallskärmen. Samtidigt är han en uppgradering gentemot tidigare hårda rockakter.
Säljer säkert en del.

• • •

Lars Allerz

Mitt betyg: CC

Ingen aning, egentligen. Betyget är satt med vetskapen om L57-gängets fingertoppskänsla i genren. De senaste åren har den här sloten varit befolkad av Rebecca & Fiona, Nause och Style of Eye. Kort sagt: det är nästan en garant att, har du varit danceakt på Latitud så blir du svinframgångsrik inom kort. Dessutom är både Make you mine och Ghost dängor.

Gillar!

Sälja biljetter-betyg: C

Nja. Det är nog fler som tror att Lars Allertz är ett dansband än som köper biljetter tack vare honom.

• • •

Mojje

Mitt betyg: CCC

Min dotter Idde, 8, älskar Mojje. Då gör jag också det. Oförbehållslöst.

Sälja biljetter-betyg: CC

Han är ju faktiskt rätt poppis bland kidsen.

• • •

Neverdies

Mitt betyg: C

"Gyllene Tider-pop på engelska" har jag hört som omdöme. Lyssnar på ett par låtar och känner...nja. Frågar ni mig kommer det här aldrig bli något.

Sälja biljetter-betyg: C

Lurigt att sälja biljetter på ett band som ingen hört talas om. Men. Kostar förmodligen mindre att boka än en Morberg-box på bolaget.


Janne Bark och Ulf Lundell.

Avslöjar: Lundell till Latitud 57

Måndag 03 mar 2014, 18:22

Nähä, jag fortsätter väl den fina lilla traditionen att avslöja 0491-nöjesnyheter här på bloggen.

Den här gången handlar det om riktigt tunga grejer. Rena rama big-bananarama-freaking-breaking-kioskvältar-newsen, ska ni haja.

Hör här.

Latitud 57 har gått ut med att de ska släppa artister i morgon, tisdag, klockan 10.00. Åtminstone tre riksartister lär finnas i släppet.

Och framför allt: om mina källor inte är helt ute och cyklar så ska det vara klart att den störste av dem alla gästar Oskarshamn i sommar.

I klartext: Ulf Lundell headlinar Latitud 57 på Brädholmen i början av juli.

Uffe på (min) hemmaplan – större blir det inte.

Kick it!

• • •

Återkommer, som vanligt, med recensioner av bokningarna så snart artisterna är släppta.


Erik Hanses - svart Jason Voorhees-mask, stöt på högerhanden, 34 på tröjan - är en av alla Almtunaspelare som IKO slipper i kväll.

Troligare att Wretlund blir borgmästare i Ankeborg

Fredag 28 feb 2014, 00:41

I skrivande stund är Svenska spels odds på en IKO-seger mot Almtuna 1.55 (1.65 på sina håll).

Galet överodds. 1.01 hade varit bra.

Uppsalalaget kommer till spel utan följande spelare:

Marcus Högström (1), Daniel Hermansson (2), Tobias Hage (3), Fredrik Sandgren (4), Martin Karlsson (5), Simon Mattsson (6), Victor Rollin Karlsson (8). Johan Berggren (10) och Fredrik Vestberg (12).

Siffran inom parentesen indikerar placering i interna poängligan.

Lägg till långtidsskadade Joachim Gellerstedt och backarna Per Svensson och Alen Bibic, som dragit till AIK respektive Rögle.

För att inte prata om givne förstemålvakten Erik Hanses som gått till Skellefteå.

IK Oskarshamn kommer att möta ett lag i spillror, som inte ens håller division 1-klass i Metallåtervinning Arena den här fredagen.

Ledningen i IKO kan kasta in Ann-Christine Vösu i kassen och Ted” Ligety” Lindquist på högerbacken.
Spelar ingen roll.
Det är trots allt troligare att Peter Wretlund – efter en hård kamp med Magica de Hex kuppar in sig som borgmästare i Ankeborg, än att Almtuna tar poäng i den här matchen.

Mikael von der Geests son, Marcus, skrev på Twitter nyss – till Sidplaneraren av alla människor – att det är läge att lasta in fru, barn och villa på en IKO-seger på oddset. Tufft läge för Sidplaneraren då han just ska böja bygga sin societetsvilla bara ett par hundra meter från min simpla boning. Men jag kan inte annat än att hålla med lill-Geesten: lasta in, Brunby!

• • •

Fredrik Söderström är en av de klokaste människor jag känner och han måste så klart säga som han gör – att det kommer bli svintufft att möta Almtunas jättehungriga juniorlag – allt annat hade varit tjänstefel.

Men han vet likväl som alla andra: säkrare tvåa har inte skådats på länge.

• • •

Det är så klart skamligt att det blir så här (förbundet bär hela ansvaret, klubbarna rättar sig bara efter reglerna), men det har det skrivits nog om. Nöjer med att konstatera att IKO får en fribiljett in i playoffracet.

Sedan är det fortfarande väldigt osannolikt att de ska kantbolla sig in ett tredje år i rad. Malmö kommer inte göra vad som behövs. Mora stänger det här dramat redan i kväll. Tror jag.

Skulle säga att IKO har en 20-80-chans att klara det här.

• • •

Fem Liverpoolspelare i landslaget. Värdigt.


Släpp spriten fri på Latitud 57

Onsdag 26 feb 2014, 00:36

Japp, jag erkänner. Förbehållslöst. Det där (åtminstone inledningen av den) var en lockrubrik modell grövre. Jag tycker inte alls så, men jag vill ju att berörda ska läsa.

Alltså, glöm rubriken och läs vidare.

• • •

Nu tror jag knappast att de ledamöter som sitter i socialnämnden, och därmed är de som beslutar om saker som rör alkohol i vår vackra lilla hamnstad, hänger på den här simpla bloggen.

Men, men.

How ever.

Jag har skrivit om det här förut och det tål att upprepas. Alla som var på Latitud 57 förra året (och andra år) vet vilket litet helvete det var och är om man vill ta sig en öl eller ett glas vin och försöka kombinera det med att se artisterna på scenen.

Kvällstid vill majoriteten av festivalbesökarna besöka öltälten. Vi snackar 7 000–8 000 pers. Vi snackar två inte så jättestora öltält. Vi snackar svintrångt. Vi snackar synnerligen dålig kombo.

Kontentan blir att folk antingen...

...stannar i öltältet typ hela kvällen eftersom ingen vill släppa ett bord – eller ens en bra plats nära baren.

...häver i sig två stora stark, en jäger och en vodka/redbull i rask takt innan de springer för att skråla Ugglahits. Fulla som alikor.

• • •

Som jag fattat det är det redan beslutat att det blir underdimensionerade öltält i år igen.

Alltså upplagt för drängfylla, irritation, ostädade öltält (personalen tar sig inte ut för att städa), trängsel, bråk och allmänt kaos.

Kommer någon väl in i öltälten (på lördagskvällen är det ett rätt så grandiost projekt) så tar det evinnerlig tid att ta sig fram till baren, evinnerlig tid att beställa och när man ska dricka har halva platsglaset skvimpat ut eftersom det är så infernaliskt trångt.

Dessutom har man missat en konsert eller två.

Det handlar inte för fem öre om någon alkoholromantisering eller att jag vill ha någon alkoholanarki. Personligen skiter jag egentligen i vilket, men jag ser ju konsekvenserna av rigida, stelbenta kommunala bestämmelser.

Det sabbar partyt – Oskarshamnsbornas egen, årliga firmafest – rätt mycket.

Jag, och väldigt många med mig, är bara förbaskat övertygade om att det skulle bli så mycket bättre att göra så här:

• Låt hela området vara ett serveringsområde.

• Är du över 18 får du ett dryckesarmbanden i entrén som visar att du har åldern inne.

• Alla som är myndiga, och alltså har armband, får köpa sin dryck i någon av barerna och sedan ta den med sig över hela festivalområdet.

Vad skulle problemet vara?

Langning? Bah. Lika lätt att räcka en öl över ett öltältsstaket.

”Familjefest”-kortet? Bah. Det skulle bli en bättre och mycket trevligare familjefest utan öltältsdrängfyllan.

• • •

Hör här. Polisen är för ett öppet serveringsområde. Räddningstjänsten likaså. Arrangören och besökarna skriker efter det.

Ja, ni hajar ju.

På det stora hela är det som sagt alls ingen big deal för mig, men jag blir nyfiken.

Varför håller tillsynsmyndigheten fast vid något som uppenbarligen fungerar jättedåligt?

Det skulle vara intressant att höra vilka argument politiker och alkoholhandläggare lutar sig mot.

Så ni som har något att säga till om i den här frågan – mejla, ring eller kom in och förklara för mig över en kopp kaffe på OT.

PS. Vi har en ny, jättefin kaffemaskin, om det kan locka. DS.

• • •

I samma ämne. Sveriges största festival, Bråvalla i Norrköping med runt 40 000 besökare, skriver så här på sin hemsida:

”Inne på festivalområdet finns det flera barer och här serveras öl, vin, drinkar, läsk, vatten, alkoholfria alternativ och snacks. Man skulle kunna säga att hela festivalen är en servering, eftersom du kan handla din dryck på ett ställe och sedan ta den med dig dit du vill. Alltså, du behöver tillexempel inte stressa i dig din öl.”

Eller gör som Gyllene Tider – Sveriges familjeband nummer ett – gjorde under sin turné i somras. De körde halva spelplatsen som öppet barområde med öl och vin, halva som familjeområde med läsk och 3,5:or. Funkade klockrent åtminstone på Malmö Stadion där jag var.

• • •

Nog om detta.

I kväll spelar IK Oskarshamn en match som bara kan innebära två saker:

• Vinner Timrå är säsongen slut.

• Vinner IKO väntar en ännu viktigare match mot Almtuna på fredag.

Nu ska det väl mycket till, men visst fasen vore det häfitgt med en leva eller dö-fajt mot Mora i Arena Oskarshamn på tisdag. Ett öga på isen, ett öga på resultattavlan.

Jävlar i havet.

• • •

Nu har ju IKO inte det här i egna händer på något sätt, men en seger mot Timrå skulle ändå öppna rimliga dörrar. Timrå har trots allt Malmö borta i sista omgången och Mora har ett litet helvetesschema.

6. Rögle 75 poäng: Asplöven (b), Björklöven (b), Djurgården (h).

7. Timrå 73 poäng: IKO (h), Troja (h), Malmö (b).

8. Mora 72 poäng: Västerås (b), Malmö (h), IKO (b).

9. IKO 68 poäng: Timrå (b), Almtuna (b), Mora (h).

• • •

2012: Nicklas Jadeland sköt miljonmålet för IKO typ 17 sekunder före slutsignalen och skickade IKO till playoff.

2013: IKO förlorade sina fyra sista matcher mot seriens fyra sämsta lag, men räddades i sista omgången av att Almtuna slog Mora.

Tänk om de slinker ur Houdinis grepp även det här året. Knappast troligt, men möjligt.

Mina kollegor Bananen och Schwarzenegger-Danne är på plats i Timrå och skildrar allt.

• • •

Manchester United!

• • •

Lider med sympatiske Johan Israelsson i Lindsdal. Tredje dragna korsbandet. Om livet vore rättvist, så kommer han inte ens att drabbas av en ynka liten förkylning till.

• • •

Craftstadens damer är redan klara för kval. Herrarna är det i praktiken. Aldrig att de tappar sex poäng och 15 plusmål på två omgångar.

Ser väldigt mycket fram emot båda de här kvalen. Innebandyn är het i Oskarshamn. Herrarna snittar nästan 400 pers/hemmamatch. Det är 100 personer mer än än näst bästa lag, Landskrona, i serien. Bara två lag i allsvenskan – 24 lag – har högre publiksnitt än good ol´ Craftis.

Imponerande.

• • •

Hör att IKO är lite sura efter min artikel om att de eventuellt ska släppa spelare. Vad är problemet? Varenda klubb går ju i släppa spelare-tankar de här dagarna och IKO är givetvis inget undantag. Ingen klandrar dem.

Och man behöver ju inte vara högskoleprovsprofessor Andreas Hult för att lista ut vilka spelare det eventuellt rör sig om.

Om IKO torskar mot Timrå sägs Valdix, Hultström och Sylvegård vara aktuella för Malmö. Bouchard är intressant för Västerås. Rodman har massor av ögon på sig. En sån som Löfstedt skulle göra underverk i till exempel Björklöven i en kvalserie. And so on.

Nu tror jag inte att de kommer släppa någon även om säsongen är över på transfertorsdagen.

Besparingen som skulle kunna göras väger knappast upp risken att Andreas Vadix – för att ta ett exempel – gör dundersuccé i en kvalserie och därmed blir stekhet på marknaden.

• • •

På tal om att släppa spelare. Det här med OS-deadlinen drar ju ett löjets skimmer över hockeyn. Almtuna, som i högsta grad är indraget i playoffstriden i allsvenskan, släpper exempelvis nyckelspelare hej vilt.

Högström till Djurgården, Bibic till Rögle. Poängmaskinen Hermansson bjuds också ut.

Inte klubbarnas fel, egentligen. De behöver spara pengar och tar alla chanser att göra det. Men för sporten ishockey är det skämskudde på alla sätt.

För jäkligt, rent ut sagt.

• • •

Hampus Savolainen till IFKO. Hans inkast kommer att revolutionera elitfyran.

• • •

E-Type på Big Bang var ju förbaskat trevligt.

Stort tack till gärdesgårds-Zlatan, aka Erland Gandskog, som dels bjöd i baren, dels sa att jag var EXTREMT lik Johan Tornberg.

Eftersom Tornberg är Viasats snyggaste kille, så säger vi att Erland talar sanning.

Sleep tight, folks!


KRÖNIKA: Att kantbolla sig till playoff har blivit en vana för IKO

Onsdag 12 feb 2014, 21:57

Jubel i IKO-lägret efter att Nicklas Jadeland skjutit IK Oskarshamn till playoff 2012...

...och samma sak i Tingsryd efter att IKO förlorat sig till playoff 2013.

DET BÖRJADE MED att Alex Leavitt visade sig undermålig så snart motståndarna orkade åka skridskor.
Sedan uppenbarade det sig att en matglad föredetting klätt ut sig till Josh Soares.
Spelarna som skulle leda laget fick – rättmätigt – sparken så det sjöng om det.
Tjolahopp, tjolahej.
Lägg till en som vanligt svajig målvaktssida, en lång radda skador och ett försvar som inledningsvis hade ett internt litet party i båset varje gång de lyckades stoppa nåt enstaka anfall.
Som lök på laxen har publiken prioriterat På spåret och ekonomin lyser rött.
Ursäkta den raljanta tronen, men: det mesta har gått åt skogen för IK Oskarshamn den här säsongen.
Med det sagt, hur förklarar vi då att Söderströms söner ligger på playoff-plats med nio omgångar kvar?
Kunnigt hockeyfolk sa för bara ett par veckor sedan till mig att det här minsann var ”en fiaskosäsong”.
Fem omgångar senare är kontraktet säkrat och IKO ligger sjua.
Tjaba, tjena, hallå.
Fortsätter formtoppen från innan uppehållet, så är både sjätte- och femteplatsen inom räckhåll.
Alltså i paritet med det bästa IK Oskarshamn presterat som bäst genom tiderna.
• • •
DET MAN KAN konstatera är väl att, där Roger Jönsson misslyckats med att montera spetsen, så har han åtminstone lagt en gedigen grund.
När toppspelarna svikit har andra klivit fram. Bredden på toppen under spetsen (den formuleringen!) har briljerat.
Andreas Valdix, 30 i december, har – i rollen som grovjobbare, målskytt, framspelare och inte minst kulturbärare – burit det här laget på sina skånska axlar.
En makalös late bloomer-utveckling på talangen som bedömdes vara slut som artist när han var 24 eller så.
Det går heller inte att överdriva betydelsen av Linus Hultströms intåg. Vimmerbykillen har lyft inte bara backlinjen, utan hela laget, med sitt sprudlande sätt att spela hockey.
Hujedamig, sån back han är.
Utan det lånet hade IKO knappast fått det här lyftet.
Därtill har Jönsson prickat rätt med David Rodman, François Bouchard och Arsi Piispanen. Alla tre borde, om de vill, vara givna förlängningar till nästa säsong.
Och Victor Löfstedt – killen som vägrar göra en hel bra säsong – var nog nära att deporteras till Höllviken eller nåt i den stilen i höstas. Men plötsligt exploderade han och har den senaste månaden visat vilken glimrande spelare han kan vara på den här nivån. En av ligans bästa när det vill sig.
När kreativiteten sviktat – Karlskoga hemma, Asplöven borta – så har i stället Malmösönerna Victor Svensson och Emil Sylvegård blottat bröstet.
Då har jag ändå inte nämnt härföraren Daniel Ljungkvist, sargryttaren Lukas Ericsson och floppsuccén (kan inte bestämma mig) Russ Moyer.
Som sagt: bredden på toppen under spetsen är det inget fel på.
• • •
DET SOM TALAR emot IKO är delvis ovanstående. Att det gått rätt bra, men att det gått på en höft. Ett par torskar här, ett par vinster där. Ingen stabilitet. Det borde rimligen straffa sig över 52 omgångar.
Å andra sidan har de andra lagen kring strecket inte heller Sid the kid:at sig i genom säsongen. Det har gått lite på lädret där också.
IK Oskarshamn har dessutom en relativt behaglig avslutning på serien. Nyckeln – förutsatt att det fortfarande lever – är tvivelsutan de tre sista omgångarna.
Då väntar i tur och ordning de tre lag som just nu jagar närmast bakom: tian Timrå (b), nian Almtuna (b) och åttan Mora (h).
Sicken rysare!
Men det brukar ju reda ut sig. Två år i rad har IKO:s playoff-öde avgjorts i den 52:a och sista omgången. 2012 sköt Nicklas Jadeland det berömda ”miljonmålet” i Ängelholm bara sekunder innan slutsignalen. Förra våren förlorade IKO i Tingsryd, men räddades osannolikt av andra resultat.
Att kantbolla sig till playoff har blivit en vana. Det borde vara en mental fördel de kommande veckorna.
• • •
KVÄLLENS MATCH mot sexan Rögle, då? Jodå, den är av klassisk och klyschig sexpoängskaraktär. Vinner IKO skiljer bara en pinne, vinner Rögle spricker nog gummibandet uppåt, som Anders Blomquist hade sagt om han jobbat på Viasat.
Hur det går, undrar ni? Tja, minst kryss lär det bli. I alla fall om vi ska luta oss mot statistiken.
IK Oskarshamn har nämligen inte gått poänglösa sedan de släppte in Peter ”Hästmannen” Gerdehag och hans kamera i båset.


Bloggen avslöjar: HAN är Fakes gästartist på Big Bang nästa lördag

Fredag 07 feb 2014, 00:13

E-Type.

Så här såg det ut när Målilla och Stjärnan möttes på Venhagsvallen för ett år sedan. I kväll drabbar de samman på Arena Oskarshamn.

Det här med att Fake ska spela på Big Bang fyra lördagar under våren med ”kända gästartister”.

Vad fan är ”kända gästartister”? Det första jag tänkte på var bröderna Rongedahl och Mojje, eftersom det är artister som Latitudgeneralen och Fake-Freddie Mercury:n Christian Åberg känner och brukar anlita då och då.

Men det hade ju å andra sidan inte lockat en käft, så jag beslutade mig för att luska lite.

La örat mot rälsen och fick – häpp – napp i tipsardjungeln. Enligt vad som borde vara säkra källor till bloggen så är det nämligen 0491-nationalskalden E-Type som kommer till Big Bang nästa lördag för att gästa Fake.

Tydligen sjukt hemligt, men vad är en blogg till för, om inte för att berätta hemligheter för sina läsare? ;)

Jag inget bra svar på varför – anledningen jag hört låter skum – arrangören inte berättar om vilka artister som kommer. Visst, överraskningsmomentet är ju spännande, men man behöver inte vara Magnus Carlsen för att räkna ut att ”E-Type” säljer fler biljetter på en affisch än ”Känd gästartist”.

I vilket fall. Om mina uppgifter stämmer: en sjukt bra bokning.

Synd bara för arrangörerna själva att de inte berättar det. Då hade Big Bang varit slutsålt redan nu.

De två senaste gångerna den pudelfrillade vikingakrögaren har varit i Oskarshamn så har han nämligen snudd på vält stan.

När E-Type lirade på Brädholmen sommaren 2008 kom det 12 000 (!) pers och för ett par år sedan sålde han ut Big Bang blixtfort och 300 pers stod på väntelista för biljetter.

• • •

Ett annat skvaller jag hörde häromdagen.

Västerås sportchef Niklas Johansson lär ha varit jäkligt sugen på att försöka plocka upp François Bouchard – redan den här säsongen.

Om IK Oskarshamn hamnat i ett ingenmansland.

Lär ju knappast bli verklighet nu, men bli inte superchockade om Bouchard blir västmanlänning nästa säsong.

• • •

Det har varit en rätt sömnig bandysäsong så här långt.

Men jäklar vad jag ser fram emot fredagskvällens derbyfajt på Arena Oskarshamn. Stjärnan mot Målilla i en snudd på ren seriefinal.

Vinner Stjärnan har de ett bra läge att ta direktkvalplatsen till allsvenskan. Vinner Målilla ligger de jäkligt bra till.

Då tror jag faktiskt att Lodjuren får kvala, med tanke på de andra toppkonkurrenternas tuffa avslutningsschema.

Kul ska det bli. Stjärnan bjussar på entrén och Målilla låter sina fans åka gratis supporterbuss till kusten.

Ska ni gå på en enda bandymatch i länet den här säsongen så är det definitivt den här.

• • •

IKO har testat dansken Felix Maegaard Scheel i två dagar. Förståeligt med tanke på hur fasansfullt mycket poäng Olofströmsforwarden gjort i ettan. Tidigare testade IKO även Olofströms kapten Linus Johansson.

Bli inte förvånade om båda – som alltså lirar i Roger Jönssons "husklubb" – spelar i IK Oskarshamn nästa säsong.

• • •

Lördag blir en hektisk dag:

13.00 OAIK-Karlskrona. Första hemmamatchen för säsongen.

13.45 Liverpool-Arsenal. Seriefinal. Säker etta.

16.00 Craftstaden-Vöikers. Vinner Craftis är de klara (nåja) för allsvenskt kval.

Och så OS på det.

• • •

Btw. Det blir ingen Tom Stahre i OAIK.

Slår inte ut befintliga spelare, enligt sportchef Woxö.

• • •

Till sist måste jag som vanligt fråga mig: Hur kan Linus Hultström – allsvenskans näst bäste back efter Angell? – INTE platsa i Linköping?

SHL måste vara en osannolikt bra liga.


Semilönelördag, streckthriller, fyra raka och Djurgården hemma - det här kan bli en liten klassiker

Fredag 31 jan 2014, 00:30

Pierre Schilken hade en dålig dag när IKO slog Karlskoga i söndags. I kväll var han i farten igen. Nu i Haparanda. Ska inte säga för mycket, men visst fasen lät det som att han hade visslat i sin lilla pipa innan Emil (uttalas Emill) Kristensens puck från högerläge nådde nätmaskorna till 4–2?

Förstår att Kenttä & Co är förbannade.

Men när serien ska sammanfattas om nån månad så spelar varken domarinsatser, indianer (Juha Uotila i kväll, ajabaja) eller misslyckade stjärnvärvningar någon roll.

Poängen räknas. Tabellen är rättvis. Varken mer eller mindre. Allt jämnar ut sig i slutändan. I kväll hade IKO flyt. Fjärde raka och upp på playoffplats.

Jag har ju hela tiden dunkat huvudet i plasma-tv:n och sagt att jag trott på det här laget, på bredden, på grundkvaliteten. Men får väl erkänna att jag tvivlat. De senaste veckorna har jag hört saker som "Vilken fiaskosäsong" och liknande.

Och visst. Med tio minuter kvar av matchen mot Karlskoga i söndags såg det fiaskoaktigt ut. Hade resultaten stått sig – Asplöven ledde i Karlskrona – så hade IKO haft tolv pinnar upp till strecket och fått börja andas hänga kvar-luft.

Tio minuter senare var poängskillnaden fyra. Både IKO och KHK hade vänt. Nu är Söderströms stridshingstar på rätt sida.

Vi kan väl simpelt konstatera att det är lätt att glömma historien och att Fredrik Söderström har ganska rätt när han säger att sådana här tabeller summeras bäst efter 52 omgångar eller så.

På lördag kan IKO – som som bäst kommit sexa i hockeyallsvenskan – vara två pinnar från femteplatsen om de slår Djurgården.

Fiaskosäsong?

• • •

På tal om matchen mot Djurgården, vilket jäkla partaj IK Oskarshamn har bjudit in sig själva till.

Det borde bli som Maggan sjunger: Kö från gatan upp till hallen. (PS, nöjd med den)

Hur som haver är det säsongens match. No snack. Mesta mästarna på hemmais. En lördagskväll som dessutom är semilönelördag. Fem pinnar skiljer lagen åt. IKO kan ta ett fast greppp om en playoffplats.

Och bara faktumet att Djurgården hälsar på. Det får aldrig bli vardagsmat i Oskarshamn. Det är inte många år sedan Diö, Grums och Gislaved stod för motståndet.

Glöm inte det.

Det lär koka på läktarna. Det borde bli över 3 000 åskådare. Eller egentligen borde det bli fullsatt. Trots att Mello dragit in som en istid över landet.

How ever kan det här bli en klassisk match i all sin enkelhet.

• • •

Hur ska Roger Jönsson agera nu, förresten?

Ju fler spelare sportchefen kickar, ju fler som blir skadade – desto bättre går det.

Fast är det nån gång det är läge att plocka in nytt – att gasa, att boosta – så är det nog nu.

• • •

David Rodman var en trollkarl i det tysta i kväll.

Han har alltid ett par sekunder till på sig med pucken än de andra spelarna. Förbaskat duktig hockeyspelare.

• • •

Mattias Pavic är nära Oskarshamns AIK. En klok chansvärvning i så fall. Pavic, som kom till Kalmar FF tillsammans med Måns Söderqvist som en jättetalnang, kämpar med en karriär som gått i stå.

Det är precis sådana spelare Johan Woxö ska plocka upp.

Att han sedan ska sätta sig vid förhandlingsbordet med Johan Niklasson nästa vecka är extra intressant. Löser sportchefen de två plus en offensiv pusselbit så kan han kvittera ut CCCCC, ett långt hyllningsblogginlägg och en slät kopp kaffe på OT-redaktionen för sin silly season.

Det var väl en fin morot, Johan?

• • •

Satt ner med Morten Poulsen en lång stund efter matchen mot Karlskoga. Vi pratade OS. Danmark torskade ju OS-platsen mot Slovenien. En viss David Rodman sänkte Danmark med två mål.

– Jag är avundsjuk på Rodman som får spela OS mot alla dessa stjärnor. Samtidigt kan jag inte säga annat än att det var rättvist. Slovenien var bättre.

Jag berättade att jag varit Danmark och träffat nationalhjälten Nicki Pedersen. Speedwayintresserade Poulsen höll på att gå ner i spagat när jag sa att Nicki hade koll på Poulsen.

– Va, visste Nicki vem jag var? Häftigt.

• • •

På tal om Nicki Pedersen. I lördagstidningen kommer första delen – av tre – från min och fotografen Roger Carlssons resa till Danmark.

Det blir en smått unik inblick i hjärnan på den trefaldige världsmästaren. Även icke speedwayintresserade borde läsa, om jag får bestämma.

De andra två delarna kommer nästa vecka.


Alex Leavitt.

Goddag yxskaft-Leavitt, FCO-bråket och Cäcilie Krolls tweet

Fredag 17 jan 2014, 00:12

Med tanke på stjärnflykten/-kickandet från IKO under säsongen tänkte jag att jag, så här i backspegeln, skulle prata lite med Alex Leavitt. Kanadensaren fick som bekant lämna IKO efter tio matcher och spelar nu i danska Aalborg, där han gjort 37 poäng (12+25) på 20 matcher och har danska ligans överlägset högsta poängsnitt.

Fick inte fatt i något danskt Leavittnummer i brådrasket, så jag slängde i väg fyra frågor på mejl. Mest för att få i gång en konversation.

1. Vad var det, enligt ditt sätt att se det, som gick snett i Oskarshamn?

2. Fick/tog du rollen som du hade förväntat dig? Kunde du själv ha gjort något annorlunda med facit i hand?

3. Hur bra är danska högstligan i jämförelse med allsvenskan?

4. Du har öst in poäng över allt under din karriär – var allsvenskan bättre än du hade förväntat dig?

Fick snabbt svar – dock inte på frågorna:

Hey Christian, I'm really happy here in Aalborg. The Danish league has been a fun experience. I think the split between myself and Oskarshamn was good for both sides. I don't have a good answer why things went poorly there. It was such a quick experience I don't even remember what went wrong. I wish the players there success, they are great guys.

Alex

Känns som att det inte är någon större idé att gå vidare där. Leavitt har uppenbarligen bestämt sig för att köra goddag yxskaft-linjen och det kanske är klokt. Ingen har något att tjäna på en pajkastning. Det var inte heller det jag var ute efter, utan jag ville bara höra hans version nu när han landat i nytt land och ny liga.

Men visst hade det varit intressant att höra vad han egentligen tycker om saker och ting. Vad som gick snett. För det var ju verkligen ett misslyckande för både honom och klubben. Förmodligen valde han den här linjen för att han är medveten om att allsvenskan var en nivå han inte riktigt mäktar med. Gissar jag.

Steget mellan att Sid the kid:a sig på norra Jylland och att göra skillnad i hockeyallsvenskan är gigantiskt. Det har vi blivit varse genom åren.

• • •

Efter den minst sagt stormiga säsongen i FC Oscarshamn gjorde slutligen spelarna och tränaren upp i tidningen i dag. Starka spelarrösterna Caroline Fellt och Maria Petersson anklagade, i ganska så hårda ordalag, tränaren Magnus Krantz för att vara en tränare som inte kan kommunicera – bland annat.

Han svarar bland annat genom att säga den redan klassiska harangen: "Tränarrollen i dag kan liknas med att vara anställd på en dygnetruntöppen psykakutmottagning, där det minsta man diskuterar är fotboll, egen utveckling och ansvar. Jag har inte den utbildningen i psykologi som krävs och jag har inget driv i att skaffa den heller.”

En känslig historia, parterna ska ju trots allt mötas på stan under lång tid framöver, och det vill till att väga orden på guldvåg när man skriver såna här grejer.

Hur som helst slutar pratglade och orädde Krantz nu som tränare och det är om inte annat en förlust för tidningsläsarna. Det kanske är som han själv säger i texten, att han inte är någon större fotbollstränare. Men Poor Man´s Fredrik Söderström är en jäkel på att uttrycka sig i ord och frisråkigheten han visat upp under hela sin spelar- och tränarkarriär kommer att vara djupt saknad.

Han är kort och gott antitesen till gängse gärdsgårdstränare.

• • •

Vad det gäller Fellt och Petersson så är jag ganska övertygad att de trots allt kommer att spela fotboll säsongen 2014. Det är känslan när man pratar med dem.

• • •

IKO:s J18-lag tog i kväll andra raka segern i fortsättningsserien i J18 Elit. 2–1 mot TIngsryd och Emil Djerf fortsätter att ösa in points.

Fem (4+1) pinnar på två matcher nu.

• • •

I allsvenskan hade väl IKO inget större flyt med resultaten i kväll.

Timrå, Södertälje och Mora skulle inte vinna – det gjorde de.

Nu väntar en hel radda nyckelmatcher (Timrå, Almtuna, Mora, Karlskoga, Björköven, Asplöven, Djurgården) innan det är dags för det fantastiska OS-uppehållet, som kommer – håll i er nu – veckan innan OS drar i gång...

• • •

Sam Lofquist fanns inte med i Djurgårdens derbylag i Scaniarinken i kväll.

Öppnar givetvis för spekulationer.

Sams käresta Cäcilie Kroll spädde på på Twitter genom att skriva: Budapest.. Why not?

Behöver ju inte betyda någonting. Eller ska Ungernflyktade Gibban och Big Sam återförenas i Ferencváros måntro?

• • •

På tal om danska ligan så ligger Kirill Starkov tvåa i poängligan på 44 pinnar. Toppar gör Cory Quirk, som genom årten varit småaktuell för IKO till och från.

Andra IKO-bekantingar i poängligan:

12. Thomas Spelling SønderjyskE (15+16) 31

17. Victor Öhman Aalborg, (15+12) 27

20. Anders H Poulsen, Herning (13+11) 24 (Mortens brorsa)

21. Rasmus Ericsson, Odense (11+13) 24

31. Thom Flodqvist, Frederikshavn (8+13) 21

44. Kristoffer Jonsson, Frederikshavn (10+6) 16

66. Niklas Enberg, Odense (4+8) 12


Linus Hultström spelar mot Karlskoga.

Hanses klar för Skellefteå, pralinen Hultström och lite IKO-sillyflams

Tisdag 14 jan 2014, 23:55

Vi börjar med en potentiell liten riksnyhet.

Att Erik Hanses, den förträfflige Almtunamålvakten, är på Skellefteås radar redan nu är ju ingen större hemlighet.

Här kommer lite bensin på brasan.

Enligt en normalt sett väldigt bra källa till bloggen så ska Erik Hanses redan vara klar för Skellefteå – till nästa säsong, 14/15.

Tydligen ska det ha varit klart en bra stund. Sedan november eller så.

Take it or leave it.

• • •

IK Oskarshamn åkte i kväll till cucumber country och snodde två poäng. Jag har varit i gamla Rocklunda när det varit närmare att Västerås gjort 50 mål än att IKO skulle göra ett.

Att Söderström då – utan sina två tyngsta defensivbiffar – kånkar med sig manskapet på de vingliga stigarna norrut, vinner skotten och tar två ganska så rättvisa poäng vittnar om att IKO...är väldigt ojämna.

Ena dagen Hawks (inte de från Chicago), nästa dag Ducks.

Någonstans jämnade väl de hundratusen stolpskotten från SSK-matchen ut sig i ABB Arena i kväll.

• • •

Det finns ändå något där bortom puckelpistigheten. Svagbegåvat eller ej har jag hela tiden hållit fast vid den potentiella dumstrutsåsikten, att jag faktiskt tror på det här laget.

De har så mycket grund- och spetskompetens att de borde kunna växa in i säsongen och kanske vara som bäst typ när marskatterna är som hetast på gröten.

Jag grundar det – trots Sehlstedts triumf – knappast på målvaktsspelet. Inte heller på backditot, det är fortfarande alldeles för yvigt och rörigt (blame Ljunkan och Mr Prettyface).

Nä, jag grundar det på nån slags grundtrygghet att laget de två senaste säsongerna vuxit som en "svart flagga på Bondi Beach"-våg de sista månaderna av serien.

Läget är likt. Outsiderläget påminner om Söderströms två första år. Mentalt är det nu han och laget brukar kicka i gång.

Jag grundar det också på en synnerligen solid anfallsbesättning, en anfallsbesättning som alltså åkte till Västerås och bjöd upp. Trots att de två på förhand bästa spelarna numera bor i Österrike och Danmark så är IKO ett av seriens bästa lag offensivt.

Bouchard är ett dödligt vapen och bildar tillsammans med Valdix och Lukas Ericsson en förstakedja värd namnet.

Även Rodmans lina är på den nivån. De andra två fyller sina funktioner.

Det är bredd och spets framåt som kan bära både till playoff och kanske mer därtill.

Jag har den tron, även om jag lika gärna kan kuska Sverige runt för att bevaka matcher mot Visby och Hudiksvall framåt våren.

Jag är medveten om det.

• • •

Problemen finns alltså bak i banan. Om Roger Jönsson ska förstärka någonstans så är det nog på backsidan.

En Sam-back. En offensiv jävel som kan leda laget från egen zon.

Å andra sidan har IKO för tillfället en av allsvenskans bästa backar med just de egenskaperna. Linus Hultström har vuxit ut till en alldeles fantastisk liten pralin till spelare på den här nivån.

Med den nya transferdeadlinen (27 februari tror jag fönstret stänger) kan IKO i en bra värld få behålla Vimmerbysonen nästan hela grundserien och då är plötsligt Jönssons backbryderier inte lika akuta.

På många sätt är det obegripligt att Hultström inte platsar i LHC.

En vidunderlig skridskoåkare, en pondus inte värdig en ung twenty something, ett passningsspel på allsvensk toppnivå.

Det är kort och gott en fröjd att se nummer 42 spela hockey i allsvenskan. En spelare folk betalar (eller borde betala) för att gå och titta på.

Med Ljungkvist och Morin tillbaka så skulle han än mer kunna ägna sig åt offensiven i IKO.

• • •

För IKO väntar närmast två riktiga vattendelarmatcher. Timrå och Almtuna på hemmais.

Ska det bli playoff så får det knappast tappas några poäng i de två matcherna.

• • •

OAIK-sportchefen Johan Woxö sa i veckan till mig att han sitter nöjd.

Truppen jag har nu kan jag gå till val på.

Jag tror inte ett ögonblick på att det är färdigvärvat.

Anton Henningsson sitter i Växjö med ett kontraktsförslag på bordet. Ytterligare spelare finns garanterat på den svartvita radarn.

Räkna med en eller ett par sajningar innan de stänger butiken.

• • •

Vilka spelare Jönsson försöker sajna till nästa säsong redan nu?

Inte så många skulle jag tro. Vis av erfarenhet (kontrakt klart = sämre vår) så väntar han med de flesta till efter säsongen.

Men visst. Valdix är ett hett byte. Bli inte förvånade om det snart dimper ner ett klasspressmeddelande.

Samma sak med Rodman, givetvis, fast där är det fler om budet.

Piispanen och Bouchard är två andra som sportchefen nog kan tänka sig att ha kvar. Men där är konkurrensen inte benhård. Det lär inte vara någon direkt klappjakt på IKO:s spelare i år om de inte får fullständigt poängfnatt sista fjärdedelen.

Överlag tror jag att Jönsson vill behålla ganska många på forwardssidan. Det handlar mer om att så småningom hitta rätt i den offensiva spetsdjungeln och att strama upp keeper- och backsidan.

Det våras!


Alla parter skulle må bra av en snar skilsmässa

Söndag 29 dec 2013, 00:14

Josh Soares och Alex Leavitt skulle leda IK Oskarshamns offensiv den här säsongen. Loje Leavitt försvann redan tidigt i höstas.

Nummer 97 borde snart gå samma öde till mötes.

Mannen som mer eller mindre sköt upp Växjö till elitserien 2011 med sina 57 poäng, är nu en skugga av sitt fornstora jag.

Tio poäng. Tre mål. Det är allt han mäktat med på 25 matcher. Ni hajar ju själva. Fullständiga katastrofsiffror.

Det är en gåta hur en spelare som för inte så länge sedan var ett dödligt vapen och en fullständig gigant på den här nivån, nu knappt hänger med.

Är allsvenskan så mycket bättre? Är Soares så mycket sämre?

Många trodde väl att det skulle bli bättre när han kom tillbaka efter att ha varit hemma i Kanada för någon månad sedan. Det har blivit värre.

Jag har bra källor på att Soares och hans agent nu kräver mer speltid och större roll. Det är magstarka krav.

Krav som vore fullständigt omotiverade att tillmötesgå som det ser ut och har sett ut.

Mot Rögle var Soares återigen svag. Skapade noll och ingenting. Hade knappt styrfart. Däremot såg han ut som en pojklagsspelare där han stod och puttades lite lätt när Dennis Everberg bröt in tryckte in 3–1.

Men framför allt ser det ut som att han inte bryr sig. Som att han vill vara någon annanstans.

Personer jag pratar med som har insyn i omklädningsrummet säger att han är lika likgiltig efter klang- och jubelsegrar som snöpliga förluster.

• • •

Jag tycker mest synd om folk för att det blivit så här.

Synd om Fredrik Söderström som är bakbunden. Vad ska han göra? Bänka Soares som blir ännu surare? Ge honom speltid han inte förtjänar? Eller som nu, gå nån slags medelväg med tredjelina och alibitid i powerplay?

Synd om Josh Soares som svärtar ner sin karriär och ser ut att ha tråkigt. Livet ska ju vara roligt.

Synd om Roger Jönsson som ju hade gjort allsvenskans bästa värvning. Sportchefer, bloggare, journalister och fans runt om i landet dreglade i somras och undrade hur lilla Oskarshamn kunna landa mäktiga Soares. Det kunde ju liksom inte misslyckas. Alla sportchefer hade sannolikt gjort samma sak som Jönsson om de fått chansen. Mig veterligen fanns det inget som tydde på att han skulle vara på dekis.

• • •

Vad ska då IKO och Jönsson göra?

Jag har inte svaret och IKO äger inte frågan fullt ut. Det går inte bara att bryta ett kontrakt. Det måste i så fall finnas en klubb som är beredd att ta över hela eller delar av Soares lön. En lön som visserligen inte är jättestor, eftersom han redan fått ut lejonparten i så kallad sign on-bonus.

Jag förstår att Roger Jönsson har stort tålamod med sin profilvärvning, att han hoppats på nån slags mirakel.

Men situationen börjar – i alla fall utifrån – se smått ohållbar ut.

Gissningsvis pågår det saker i kulisserna.

Att ha lagets bäst betalde och hierarksikt högste spelare – dessutom en tjurig sådan – i en roll som vattenbärare funkar inte.

Det kan naturligtvis finnas tusen orsaker och anledningar till att Josh Soares floppat i IKO.

Men jag tror att alla parter skulle må bra av en snar skilsmässa.


Dags att spetsa till det här, OAIK

Onsdag 11 dec 2013, 00:18

Anton Agebjörn, här i en match mot Malmö FF, skulle spetsa OAIK:s mittfält.

OAIK:s drömvärvning - Johan Niklasson.

Anton Henningsson.

Oskarshamns AIK har inte direkt slagit på stora silly season-trumman efter division 1-avancemanget.

En anonym tränarlösning, en lånad målvakt och en division 2-anfallare. Det är allt. Därmed inte sagt att det är fel.

Johan Woxö, sportchefen, satsar på spelarna som tog upp laget och det är väl ganska rimligt. Stommen och bredden är redan på plats. Nu handlar det om att spetsa till laget, som i skrivande stund inte är bättre än det som tog steget upp för någon dryg månad sedan.

Men visst, ponera att sportchefen landar önskekvartetten som vi skriver om i onsdagstidningen. Då ser det plötsligt väldigt intressant ut.

Johan Niklasson, IFK Värnamo.

Mattias Pavic, Kalmar FF.

Anton Agebjörn, Kalmar FF.

Anton Henningsson, Kristianstad.

Niklasson har spelat i allsvenskan och skulle lätt hålla flera säsonger till på superettannivå. Frågan är om OAIK lyckas skaka fram det där jobbet som skulle locka hem honom?

Agebjörn gjorde en KFF-match från start och flera inhopp i årets allsvenska och skulle bli en vass lekkamrat till Filip Jägerbrink på innermittfältet. Initierat folk jag pratat med, som sett honom kontinuerligt under året, säger att det skulle vara en riktigt, riktigt bra förstärkning för OAIK.

Henningsson var extremt bra förra hösten när han lånades in från Öster. En Woxöfavorit som skulle både bredda och spetsa OAIK:s anfall. Kristianstad vill dock behålla honom. Vet heller inte riktigt hur han ska placeras om han hämtas in. Antingen får OAIK byta spelsystem – från en till två anfallare – eller så får Lengyel eller Henningsson flytta neråt i banan.

Pavic är väl det mest oskrivna kortet i kvartetten. Emmabodasonen har varit långtidsskadad och karriären har stannat av en smula.

Nu finns det säkert ytterligare någon/några spelare på Woxös önskelista, men kan han landa tre (två om det blir Agebjörn och Niklasson) av ovanstående så ger jag honom klart godkänt för den här hösten/vintern.

• • •

Peiman Eliassi?

Har kontrakt med Ljungskile.

• • •

IKO-Björklöven i kväll.

I första hand måste bergochdalbane-IKO få stopp på Lövens förstakedja där Stefan Öhman och Jon Palmebjörk tillsammans gjort 50 poäng.

Det formstarka Umeålaget har på sina 13 senaste matcher tio trepoängare, en suddentorsk och två förluster.

När jag pratade med Öhman i dag (intervjun finns i onsdagspapperet) satt han och käkade på O´Learys i arenan i Umeå och man kan ju fråga sig varför han plötsligt vräker in poäng efter en ganska trubbig säsong i IKO.

Fredrik Söderström har i alla fall medecinen klar för sig:

– Stefan var en gigant hos oss också, men även han har sina svagheter. Han tycker om när det är mysigt och behagligt tempo. Björklöven är seriens äldsta lag och gynnas inte av fart och fysiskt spel. Det ska bli ett litet helvete att komma hit. Vi ska trycka upp tempot. Jag ska dessutom personligen dra ner värmen i deras omklädningsrum.

• • •

Var i London förra veckan. Kanske 20:e gången i livet. Toppklass som vanligt. Ska jag rekommendera tre spontansaker blir det:

Wildwood. Restaurangjungeln i 13-miljonersstaden är så klart oöverskådlig. Den här är vass. Ta höger när ni kommer upp från tunnelbanan i Gloucester Road. Gå typ 100 meter. Billigt, trevlig personal och extremt god mat. Mycket folk, så gå gärna dit hyggligt tidigt på kvällen. Blev tipsad att gå hit och lär återvända. Två vuxna (förrätt, varmrätt, öl) och två barn (varmrätt, läsk) – 60 pund.

Eden Plaza Kensington. London vimlar ju av usla hotell och jag hade inga större förväntningar nu heller. Det skulle jag haft. Hög svensk standard till helt okej pris. Lysande läge ett stenkast från Harrods. Gratis wifi i hela hotellet (bara en sån sak).

Winter Wonderland. Det gigantiska nöjesfältet i Hyde Park är som en hybrid av Gröna Lund, Skansen och tomtens julverkstad. Gånger två. På magic mushrooms. Förutsägbart, kanske, men WW är verkligen en genuint überhärlig turistfälla som inte liknar något annat.

• • •

Till sist.

Musikhjälpen vill inte ta sig i år. Ger det ett par dagar till.


Inte d-e-n Henke Larsson, Söderströms gangsterskägg och hur lika är egentligen Micke Persson och Göran Greider?

Lördag 16 nov 2013, 00:20

Visst, veckan när bilen packade ihop uppe i Stockholm i somras var inte rolig. Inte den i augusti heller när jag var nyhetschef och skulle fylla tidningen när absolut ingenting hände i vår vackra lilla hamnstad.

Det löste sig. Nu har jag ny bil och det blev tidningar i augusti också.

Men den här veckan, alltså.

Jag ska inte trötta ut er med gnäll, men den som säger att det är ett glidarjobb att vara sportjournalist vill jag träffa och...eh...putta till. Våldsammare än så är jag inte.

I tisdags. Brandlarmet gick i Telenor Arena. Matchen försenades 25 minuter. Vi fick med en paniktext, den sämsta jag nånsin skrivit, utan citat. Slängde tidningen innan den kommit, typ.

I onsdags. Innebandyderby. Började åtta. Matchen gick allmänt sakta. Till på köpet blev det förlängning. Vi fick visserligen med slutresultatet, men jag misstänker att jag tappade ett par månader att leva efter den stressen. Worst ever. Tisdagstexten, som ju var den sämsta jag skrivit, fick bara hålla rekordet ett dygn. Innebandytexten tog priset. Kommer aldrig öppna den tidningen. Men vi fick med det. Allt för läsarna.

Amen.

• • •

Josh Soares har flugit hem till Kanada. Vi ska inte i offentligheten prata om vad som hänt, men så mycket kan jag säga som att han har synnerligen adekvata skäl att resa hem.

Vad som händer, om och när han kommer tillbaka, återstår att se. I sådana här lägen måste idrotten få vara sekundär.

• • •

Över till Oskarshamns AIK:s tränare. Henrik Larsson heter han. 47 bast. Har tränat Husqvarna, Växjö Norra, Myresjö och Rydaholm.

Och Gällivare, så klart.

Kredd till OAIK att de lyckades hålla namnet hemligt. Dock inte riktigt hela vägen. På fredagsmorgonen fick jag fatt i det och bloggade om det. Ett avslöjande i semiminiformat.

Vem är då Henrik Larsson?

Tja, han är från Malmberget (eller är det Gällivare, eller båda?) precis som Erik Niva. Han ser ut och pratar som Lenny Eriksson. Och heter som...tja...Henke Larsson.

Han är välutbildad och vältalig och riksinstruktör. Hur han är som fotbollstränare, vilket han inte varit för ett a-lag på två år, får framtiden utvisa, men Johan Woxö – sportchefen som borde bli politiker (sagt i positiv mening) – säger att det var klubbens, typ, förstaval och då får vi lita på att det är ett gott val. Tills motsatsen är bevisad.

Larsson säger sig vilja spela en offensiv, fartfylld fotboll och något annat kunde knappast komma i fråga med tanke på OAIK:s närhistoria vad det gäller fotbollsfilosofi.

Ett på papperet – missförstå mig rätt – ospännande namn som ska bli förbaskat spännande att följa.

• • •

Dessutom lär det vara en billig lösning. Halvtid. Plus att assisterande tydligen ska internrekryteras.

Niclas Bergeskans? Vore ett bra namn.

• • •

Proffsig presskonferens av OAIK för övrigt. Var det deras första nånsin? Kul att IKO-tränarna Fredrik Söderström (iklädd oväntat tätt gangsterskägg och vansinnigt modern rock) och Micke Larsson dök upp.

– Jag är här för Dalademokratens räkning, sa Söderström.

Sedan utbröt en diskussion huruvida Micke Persson, låt oss kalla honom assisterande sportchef, är frisyrlik Dalademokratens politiske chefredaktör Göran Greider. Jag skulle vilja säga att så är fallet.

• • •

Henke Larsson hade väldigt snygga skor förresten. Woxö också.

• • •

Laget då?

Jag pratade med Woxö om det och han förde ett resonemang huruvida han behöver värva ihop en bredd likt den som fanns i år.

Ska du vinna en serie behöver du enorm bredd. Jag är fortfarande inte överens med mig själv om man behöver det för att hänga kvar.

Jag förstår vad han menar. Och håller med. Det viktigaste för OAIK att få in spets. Bredden har de ändå tack vare sin fina ungdomsverksamhet, även om det trots allt tappats en hel del kvantitet.

I dagsläget har Woxö ungefär en halv startelva.

En målvakt är ett måste. En mittback likaså. En mittfältschef också. Och kantspringare. OAIK är ju, precis som Henke Larsson sa, kända för sitt kantspel med Peiman & Co. Det har varit ett signum.

Men vilka ska stå för det? I dagsläget finns det ingen.

• • •

Christoffer Christensson presenterades också. Lindsdals skyttekung. Gissar att han delvis är tänkt som back up till Joakim Lengyel, som ju näppeligen kan göra alla lagets mål en säsong till. Men CC kan absolut ta en startplats. No doubt.

Kan nog bli ytterligare något från Fjölebrohåll.

• • •

Lite småskvaller?

Peter Jansson har tackat nej till målvaktsplatsen. I stället tyder allt på att Lucas Hägg Johansson från Kalmar FF blir förstemålis.

Anton Henningsson ska ha nobbat.

• Förhandlingar förs med flera befintliga spelare. Dock går det trögt på sina håll. Avdyli, målvakts-Oscar och Smakolli är tre exempel där det delvis strandat.

• Kamlarbon Johan Törnström är tveksam till en fortsättning.

Ovanstående är allt annat än officiellt.

• • •

Vad stort H&M blir förresten. Tänk om de haft herrkläder också. Då hade Konditori Flanaden och hälsokostbutiken fått flytta ut på gatan mot Systembolaget.

• • •

I dag är det Grabbkväll i Arena Ohamn. Förra året var det jag och Bananarama som var underhållningen. Vi sjöng och dansade och var nakna och allt möjligt. Kul var det. IKO har försökt få oss i år igen, men vi var hårdnackade och tackade vänligt men bestämt nej.

Hoppas Strumpan och OS-Foppa fyller ut kostymen.


Tar Glenn Ståhl över OAIK? Eller Henke Larsson? Eller Jörgen Pettersson?

Torsdag 14 nov 2013, 23:09

Edit: Nu på fredagsmorgonen kommer det uppgifter att Henrik Larsson kan vara en del av tränarstaben. Nej, inte d-e-n Henrik Larsson, utan Henrik Larsson som tidigare tränat Växjö Norra, Myresjö, Husqvarna och Rydaholm. Kanske som assisterande. Kanske som chefstränare.

• • •

Det är bara att konstatera: jag är bättre på att avslöja hockeytränare än fotbollstränare. Det har naturligtvis sina randiga och rutiga skäl i att det är betydligt svårare att hålla ett allsvenskt tränarnamn hemligt än en division 1-dito i fotboll. Det mediala intresset, agentverksamheten och byskvallrandet är på en annan, betydligt lägre nivå här.

Jag har tre eller fyra IKO-tränare under avslöjarbältet, men när OAIK nu ska presentera ny chefstränare gick jag alltså bet. I alla fall i tidningen. Och det trots att sportchefen Johan Woxö bjussade på två dygn i och med att han skickade ut inbjudan till presskonferensen redan i onsdags.

Nåväl, OAIK presenterar alltså sin nya tränare i dag, fredag. 15.00 i Elajohallen.

Jag har vänt på stenar. Ringt, luskat och slitit. En hel massa namn har kommit fram, men inget tips var tillförlitligt nog för att jag skulle blåsa på i tidningen.

Men tvingas jag till en kvalificerad tippning så säger jag: Glenn Ståhl.

Mycket talar för Ståhl. Inte minst att han inte ringde upp när jag ringde honom upprepade gånger i går. En tränare som söker tränarjobb, vilket Ståhl sägs göra, borde väl göra det om det ringer från nummer med främmande riktnummer?

Hur som är känslan att det vore det en bra lösning. Ståhl har erfarenhet som huvudtränare i IFK Värnamo, Sveriges nya plantskola. Bara en sån sak som att han har tillgång till den utbildningspärmen.
Han fick sparken 2012, men verkar vara en både hård och omtyckt tränare. Innan dess tränade han Husqvarna FF. Han har dessutom lång erfarenhet som spelare (allsvenskan och juniorlalandslag bland annat).

Som sagt, Glenn Ståhl är tipset, men jag är långt i från säker.

• • •

Övriga namn på radarn?

Andreas Ottosson, ex-Öster, har tackat nej. Ville inte flytta från Växjö.

Henrik Rydström/Tobbe Carlsson har som bekant tackat nej.

Niclas Tagesson, Husqvarnas succétränare, var ett drömnamn, men han ritade – så klart – på treårs för HFF.

Janne Stahre? Tja, varför inte. Från Oskarshamn och ett stort OAIK-hjärta. Men tveksamt om han vill överge sin Sthlmsakademi.

Ludwig Ernstsson? Inte säker på att han fått frågan, men det ska inte vara han i alla fall.

Alexander Gitselov? Har ingått i Kalmar FF-staben, men nja. Tror inte det.

• • •

Där har ni lite av vad jag sysselsatt mig med i dagarna två utan att nå ända fram. Så kan det bli i bland. Man vill ha lite mer på fötterna för att bomba på med rubriker.

Ska bli spännande. Det är ett avgförande drag och en synnerligen viktig pusselbit för OAIK:s framtid.

Fredag klockan 15.00 får vi svaret.


Henrik Rydström.

Vem tränar Oskarshamns AIK?

Fredag 25 okt 2013, 00:52

Oskarshamnsbördige Conny Karlsson och avgående KFF-tränaren Nanne Bergstrand.

Johan Woxö.

Uppenbarligen hade jag ett fel i ett tidigare blogginlägg. Ola Petersson hade inte riktigt omklädningsrummet med sig. Uppenbarligen fanns det missnöje med honom i spelartruppen.
Sportchef Johan Woxö säger det inte utåt, men spelare vi varit i kontakt med vidimerar att så är fallet. Lite konstigt efter tre så pass lyckade år, samtidigt vet vi väldigt lite vad som sägs bakom stängda dörrar. Det är jag medveten om och har respekt inför.

I så fall rimmar Ola-kickningen illa med Woxös ord om att "spelare inte ska få styra vem som tränar ett lag". Därför tror jag inte att tränarbytet i OAIK beror på spelarmissnöje i första hand. Det vore konstigt. Spelare ska, det håller jag med om, generellt – om det inte handlar om rena galningar till tränare, och där kan vi knappast kategorisera in Ola P – aldrig, eller i alla fall väldigt sällan, få vara med och avgöra vem som ska träna dem.

Jag hade en intressant Twitterdiskussion med Amar Drndo tidigare i dag och vi enades väl hyggligt till slut. Han hävdade att det fanns stenar att vända på i OAIK och det gör det säkert, som i alla föreningar. Men så jäkla illa kan det inte vara när ett lag marscherar genom seriesystemet utan att någon utomstående märker någon direkt missämja i laget.
En tränare har alltid vänner och fiender i ett lag. Det är en grundbult för tränarskrået att förhålla sig till.

Ola P har nog i mångt och mycket vattendelat gruppen. Haft enormt stöd i vissa delar av laget (låt oss kalla den Peiman-falangen, även om han inte varit närvarande i år), mindre support i andra delar. Det är som det är. Tre år är en ganska lång tid.
Jag tror att Woxö och OAIK helt enkelt känner att de kommit till vägs ände med Ola P och Håkan Jägerbrink (vad säger Filip?). Det är dags för något nytt.

Ola Petersson kan ju i vilket fall traska ut ur det här med synnerligen högt huvud. Oskarshamnsfotbollen i stort kan bara buga och bocka.

• • •

Vem tar då över?

Jag har ärligt talat inte en aning. Men det är kul – och liiite nödvändigt – att spekulera.

Frågan jag i första hand vill ha svar på är: Kommer OAIK att heltidsanställa en tränare nu?

I så fall är möjligheterna i stort sett oändliga. Som jag läser mellan rader vill de ha en 0491-baserad tränare och i så fall måste det nästan handla om att flytta hit någon och anställa på heltid. Jag ser inga division 1-tränare i Oskarshamnsområdet för tillfället. I Kalmar finns ett par kandidater – Klippvik, Danne Holm och någon till – men då handlar det återigen troligen om pendling och det verkar ju inte aktuellt.

Om OAIK bestämmer sig för att satsa på ett större tränarnamn så finns det onekligen ett gäng smårimliga kandidater:

Conny Karlsson. Arbetslös efter Brage-misslyckandet. Bara ett par år sedan han vann SM-guld med Helsingborg, så visst fasen inser jag hur orimligt det egentligen låter. Men, hey kids, han kommer trots allt från Oskarshamn och det är sannerligen inte det sämsta av argument. Skulle attrahera sponsorer big time.

Henrik Rydström. Har en anställning i Kalmar FF, men de vet nog inte riktigt var de ska "göra av honom" i nuläget. Om OAIK skulle knyta honom och (fiktivt) hans snart hissade tröja till sig vore det så klart något av årets värvning i svensk fotboll. Snacka om att OAIK skulle hamna i rampljusens rampljus, på catwalkens catwalk.
Helt ormligt är det ju inte. Rydström kan gå sina tränarutbildningar och samtidigt vara typ spelande assisterande eller så. Lönen kan splittas (KFF 90 procent, OAIK 10 – smiley). Att Woxö redan etablerat en kontakt med nye Kalmar FF-sportchefen Thomas Andersson Borstam talar också för en sådan här lösning.
Det givna drömnamnet.

Olle Nordin. Klubblös. Tror att ex-förbundskaptenen bor i Jönköping, så det är ju inte en jorden runt-flytt direkt. Vet dock inte vad han och hans mustasch har för ambitioner för tillfället.

Nanne Bergstrand. Folk tror på riktigt att Nanne kan komma att träna OAIK. Dream on.

Mats Gren. Räddar visserligen J-Södra kvar i superettan, men lär knappast få nytt kontrakt. Grasshoppersmannen skulle rent hypotetiskt kunna vara ett namn.

• • •

Jag har som sagt ingen aning, men det ligger i sportjournalistens natur att leta spännande namn när ett tränarjobb på den här nivån är ledigt. Det kan lika gärna sluta med något osexigt från Vaggeryd eller Myresjö eller så.
Jag inser det.

• • •

Till sist: jag gissar att jag efter det här blogginlägget har ett jättelångt sms från Johan Woxö innan klockan slår 08.00, fredag morgon.
Det ser jag fram emot.
Johan är, det ska ni veta, en synnerligen seriös och kunnig ledare och sportchef, som jag och de flesta andra har den största respekt för.

Jag är helt säker på att han kommer lösa Oskarshamns AIK:s tränar- och nyförvärvsfrågor på ett förträffligt sätt.

Som sagt – spännande, var ordet.


Ola Petersson har gjort allt rätt med Oskarshamns AIK.

En hyllning till Ola Petersson (och lite Leavitt-funderingar)

Söndag 13 okt 2013, 00:57

Blir inget långbloggande, men några småsaker ska avhandlas.

• • •

Oskashamns AIK i division 1. Jag har skrivit så mycket om detta potentiella faktum de senaste veckorna att jag nu, när det blev klart, känner mig alldeles matt och tom.

Hur som helst: förbaskat skoj.

• • •

Första tanken: Ola Petersson – vilken tvättäkta succétränare.

Han tog över OAIK för tre säsonger sedan efter firma Krantz/Woxö. Det fanns ett välbyggt, kreativt, offensivt division 3-lag utan vinnarmentalitet och defensiv stabilitet att förvalta.

Och som Pjården har förvaltat.

2011 vann OAIK division 3.

2012 tog de, som nykomling, 50 poäng och blev tvåa efter Husqvarna (klart för superettan – grattis) som tog en poäng mer.

2013 fixade de division 1-biljetten.

Det går omöjligt att begära mer av en tränare. Han har fått omklädningsrummet med sig, resultaten med sig och är dessutom en synnerligen trevlig person att ha att göra med.

Även om det inte alltid dras jämt mellan tränare och de högsta OAIK-leden (det är enbart sunt) så har han en ohotad ställning i klubben.

Ola Petersson har med facit i hand gjort precis allt rätt med Oskarshamns AIK. Hans största styrka i mina enfaldiga ögon är att han pratar med kungar, bönder, journalister och Peiman Eliassis på deras eget språk. En härlig, human människa som både har ett stort hjärta och ett professionellt tränarego.

Får han inget finare tränarjobb så utgår jag från att han stannar i OAIK. Inte vill han väl lämna över allt han byggt upp till någon annan?

• • •

Nyförvärv?

För tidigt, så klart. Men det behövs en del. Inget snack.

De naturliga namnen att droppa är Johan Niklasson (IFK Värnamo), Peiman Eliassi (Ljungskile) och Anton Henningsson (Kristianstad).

Får se var det landar. Skulle i varje fall gissa att OAIK behöver plocka in tre, fyra för nivån vassa pjäser. Så pass stor är skillnaden.

I klartext: OAIK har bredden för division 1, men inte spetsen.

• • •

Vad det gäller Alex Leavitt har jag egentligen inte så mycket att säga i det här läget (obekräftat av klubben, men ganska givet att han är på "närmaste internationella flygplats").

Allegedly, således.

Det som kan dryftas är att det är rätt så komplicerat att sparka en kanadensare av i dag.

Saken är den att Leavitt redan fått ut stora delar av sin årslön i en sign on-bonus. Ett faktum de flesta verkar ha bommat, men det är så det går till och det ställer naturligtvis till det för en – för nivån – fattig förening som IKO. De måste värva spelare på sådana skattemässiga premisser och kan därför inte bara sparka hej vilt eftersom lönen i mångt och mycket redan är betald.

Rävsax, naturligtvis.

Vi kommer nog inte få veta vad Roger Jönsson har lyckats få till för dealar, men jag gissar att han sliter halvt ihjäl sig för att hitta en bra bakväg att skeppa ut Leavitt med så liten ekonomisk skada som möjligt.

Därmed ska ni som skriker på ersättare inte ha för stora förhoppningar. Det handlar nog mer om att stoppa en blödning, behålla en Valdix och ha en grundplåt för en liten backförstärkning framöver, gissar jag.

• • •

Nu: Prefab Sprout.


David Elm

David Elm är äldste brodern i den välkända fotbollsfamiljen Elm. Han skriver om livet på insidan och utsidan med Kalmar FF.

webb@barometern.seDet handlar om Kalmar FF

Jonas Hansson vrider och vänder på allt som handlar om Kalmar FF. Sysslar just nu bara med fotboll, bland annat på ett fotbollsgymnasium och även som skribent om fransk fotboll på Fotbollskanalen. Gillar brassar.

jonas.hansson@barometern.seJohan Israelsson

27 år gammal. Spelande tränare i moderklubben Lindsdals IF i division 2. Skrev sommaren 2008 på ett kontrakt med dåvarande Superettanlaget Limhamn Bunkeflo och kombinerade fotboll med studier på Malmö högskola och programmet Sport Management. Arbetar i dag som utvecklingskonsulent på Smålandsidrotten. Gillar Håkan Hellström, Doc Martens, Bob Dylan och tajta jeans. Innehar säsongskort på Guldfågeln Arena och följer brorsans fotbollsliv i Hammarby IF.

johan.israelsson@barometern.seRedaktionsbloggen

På Redaktionsbloggen berättar Barometern-OT:s redaktionsledning om tidningens utvecklingsarbete, och om hur vi resonerar i olika publiceringsfrågor. Vi hoppas också att den ska leda till en utökad dialog med er läsare.

redaktionsbloggen@barometern.seHuvudnyheter just nu

Ny butik öppnar i Kvastenhuset

Kalmar [Uppdaterad i dag 15:19]

Kvastenhuset i centrala Kalmar har drabbats av flera butiksstängningar i år. Nu är det dock dags för en öppning. Läs mer

 

Ny butik i Kvastenhuset

Brukar du shoppa på Kvarnholmen?

Visa resultat
Profilbilden säger mer än tusen ord

Nyheter [Uppdaterad i dag 10:49]

Selfies, träningsbilder med oss själva i fokus - vi fotar som aldrig förr och delar mycket på sociala medier. Läs mer

 

Bilder på sociala medier

Tänker du efter innan du lägger ut bilder på sociala medier?

Visa resultat
Christian Gustafsson

37-årig sportreporter på Oskarshamns-Tidningen. Bor i radhus i Kristineberg i Oskarshamn. Pappa till Tilde och Idde. Gift med Anna. Född och uppvuxen i Oskarshamn. Flyttade till Stockholm 1998 och hamnade så småningom på Aftonbladet. Flyttade hem igen 2001 och har sedan dess arbetat på OT. Idrottsmeriter? Spelat division 1-innebandy med Oskarshamns IK (tvåa i poängligan 97/98!) och Farsta Sharks samt division 5-fotboll med Bråbo. Gillar: Steven Gerrard, familjen och Liverpool. Ogillar: Ärtor och Manchester United. Starkaste idrottsminne: När OT-fotografen Hasse Broms tvingade ner mig i en låda för att plåta mig som ”gubben i lådan” inför seriefinalen mot Södra Kärr i innebandyettan.

christian.gustafsson@ot.se
Telefon: 0491-575 11Arkiv


Senaste blogginläggen

VISA:

Blogg

Arkeologi i Kalmar län

Arkeologerna på Kalmar läns museum bloggar om sitt spännande arbete. Bloggen är ett måste för den historiskt intresserade.

Blogg

Fotbollsfrun

Malin Wollin är Kalmars mest kända fotbollsfru. Detta trots att hon fortfarande är ogift.

Fotbollsfrun

Senaste nytt lokalt

Mest läst just nu på Barometern.se


Senaste blogginläggen

Kalmar

Följ oss på Facebook och Twitter!

Missa oss inte när vi har något spännande att berätta.

Nyheter

Skicka in ditt tips och dina bilder

Klicka här för att lämna tips/bild!

Län

Här går larmen i länet

Hörde eller såg du räddningstjänsten fara i väg med ilfart? Här kan du se var utryckningsfordonen är på väg.

Senaste nytt från TT

Taggade.se

Taggade - ditt digitala träningsmagasin i sydost

Upplev mer. Stor guide till motionsloppen i hela sydostregionen. Inspirerande reportage. Tävling & träning.
Till Taggade!

logga
Logga
Bilen

Logga
Bilen

Logga
Bilen

Redovisningsekonom
CA Fastigheter AB söker redovisningsekonom.
Arrow LÄS MER
Compliance officer
Länsförsäkring Kronoberg söker Compliance officer. Placering Växjö.
Arrow LÄS MER
Kategoriansvarig list, byggnads- & underhållsingenjör, mekaniker, torkskötare samt sågverksope
Södra söker kategoriansvarig list, byggnadsingenjör, underhållsingenjör, mekaniker, torkskötare samt sågverksoperatör. Placeringsorter Kallinge, Mörrum samt Långasjö.
Arrow LÄS MER
Redovisningskonsulter
Ekonomibyrån i Uppvidinge AB söker redovisningskonsulter. Placering Åseda.
Arrow LÄS MER
Order/innersälj
Guldfågeln söker medarbetare till Order/innersälj i Mörbylånga
Arrow LÄS MER
Krisberedskapssamordnare
Länsstyrelsen i Blekinge län söker Krisberedskapssamordnare.
Arrow LÄS MER
Bilplåtslagare/Skadereparatör
Toyota Verkstad söker Bilplåtslagare/skadereparatör i Kalmar
Arrow LÄS MER
Produktionschef
Rottne Industri AB söker produktionschef.
Arrow LÄS MER
Verktygsmaskinoperatör
Tornborgs Maskinfabrik AB söker verktygsmaskinoperatör.
Arrow LÄS MER
Telemontör
LR-Installation AB söker telemontör. Placering Oskarshamn.
Arrow LÄS MER
Serviceelektriker
Enercon söker serviceelektriker till Kalmar
Arrow LÄS MER
Byggnadsingenjör och Underhållsingenjör
Södra söker byggnadsingenjör Och Underhållsingenjör i Mörrum
Arrow LÄS MER
Inköpsansvarig
Alfing i Älmhult AB söker inköpsansvarig.
Arrow LÄS MER
Ekonomiansvarig
Lectus Produktion AB söker ekonomiansvarig.
Arrow LÄS MER

arrow SE ALLA JOBB (63 ST.)
Arrow ANNONSERA