Bilagor

Lyckad etablering av en ny spannmålsmottagning

Mönsterås/Högsby Artikeln publicerades

Årets spannmålsskörd håller på att levereras till Lantmännens 49 mottagningar runt om i landet. Nu har man öppnat mottagning i Mönsterås för att komma närmare leverantörerna.

Upptagningsområdet omfattar hela Mönsterås kommun men även lantbrukare i närliggande kommuner.

– Det känns bra att det finns möjlighet för lantbrukarna att lämna spannmål lokalt, säger Magnus Rosell på Mönsterås lastbilscentral som är den entreprenör som sköter mottagningen åt Lantmännen.

Paul Krona är driftschef för Lantmännen lantbruk och han uppger att satsningen har fallit väl ut:

– Vi har fått in ungefär hälften av beräknad volym hittills. Med tanke på vädret står det kvar mycket på fälten men vi räknar med att få in det också. Vi är nöjda och det kommer absolut att bli en fortsättning med mottagning i Mönsterås, säger han.

Under första veckan kom det till exempel in mer än prognosen för hela mottagningstiden när det gäller raps.

Spannmålen transporteras vidare till Lantmännen i Kalmar och Åhus för torkning och lagring.

Mottagningen fortsätter under hela september.

Thomas Olsson är en av lantbrukarna i Mönsterås kommun och hans engagemang i Lantmännen gör att han väljer att leverera till den lokala mottagningen, i stället för att skicka den med lastbilstransport till Kalmar.

– De sköter den ypperligt här i Mönsterås. Fortsätter man med mottagningen nästa år kommer jag att behöva skaffa större vagnar för att transportera spannmålen med. Det blir många transporter med mindre vagnar nu, säger Thomas Olsson.

Årets skörd kommenterar han så här:

– Både bra och dålig. Första skörden fick lida av torkan, men övriga ser bra ut.

Fakta

Mottagning av spannmål

* 3 000 ton spannmål räknar Lantmännen lantbruk med att få in från lantbrukarna i Mönsterås kommun och närliggande områden i år.

Visa mer...