Bilagor

Här är redaktionens tio smultronställen i Kalmar län

Bilagor Artikeln publicerades

Barometern och Oskarshamns-Tidningen har redaktioner i tio av länets kommuner. Här tipsar lika många reportrar om sina favoritställen i respektive kommun.

1) Hultsfred Tommy Nilsson:

Flåtgölemossen i skogarna mellan Virserum och Fågelfors: I ett samhälle i raketfart måste man stanna upp och låta det långsamma livet få ta plats. I kanten av ett gungfly vid en skogsgöl, med ändan på en hög vitmosstuva, blir man en del av den av människan opåverkade naturen och tystnaden. En diktsamling med Harry Martinsons ordrika och distinkt målande naturpoesi förstärker ögonblicket.

2) Emmaboda Peter Lejon:

Deragård: Detta intressanta industriminne återfinns långt upp i Algutsboda socken i närheten av Östra, Västra och Norra Stamphult. Här fanns det en ångsåg under de sista decennierna på 1800-talet och den hade betydelse för uppbyggnaden av Kalmar ångkvarn. En magisk plats, tycker jag, och som ung tillbringade magnaten Ivar Kreuger mycket tid här eftersom hans släktingar ägde gården. Atmosfären är tät och om du vill se älgar i det fria är detta ett utmärkt utflyktsmål på vårkanten. Rekordet i år lär vara 13 älgar på en åker vid samma tidpunkt.

3) Oskarshamn Eva Bergquist Andersson:

Stensjö by: En mil norr om Oskarshamn, sväng in från E22. Småländsk landsbygd när det är som bäst. Den idylliska byn där tiden stått stilla förvaltas av Vitterhetsakademien och blev känd för svenska folket när man spelade in filmerna om Barnen i Bullerbyn här. Djuren, naturen och atmosfären är väl värda ett besök men glöm inte kaffekorgen.

4) Högsby Emma Bengtson:

Aboda Klint: Bry dig inte om att utsiktstornet är borta, det finns all anledning till att besöka Aboda Klint i alla fall. Här kan du ströva runt bland de många vandringslederna och stigarna som finns uppe på berget och svalka dig i sjön Kleven. På toppen av berget finns det en restaurang där man också kan passa på att njuta av utsikten. Det sägs att Aboda Klint har en av Smålands vackraste utsikter och det ligger nog en hel del sanning i det.

5) Mönsterås Åsa Cederbom:

Pataholm och Alsterån: Pataholm är en fin liten köping med äldre trähus och ett charmigt retrofik i den gamla lanthandeln med tillhörande trädgård. Vill man anlända till köpingen via vatten går det utmärkt att paddla kanot i Alsterån från Ålem till Pataholm. Längs ån öppnar sig en förtrollande värld med vacker natur och till och med ett träslott vid Strömsrum.

6) Nybro Jan Stenqvist:

Hålldammen utanför Orrefors: Hålldammen, vid Orranäsasjöns sydspets, är en säregen naturmiljö med rinnande vatten, öar, gångbroar och grillplatser. Platsen har också status som kulturmiljö då den har direkt koppling till 1700-talets järnbruksverksamhet i Orrefors. Kalmar läns museum har i en tidigare inventering föreslagit att kulturmiljön ska bevaras och utvecklas varsamt. Platsen är ett populärt utflyktsmål.

7) Kalmar Emma Skogberg:

Påryd:Den lilla byn där det händer allt mer. Förutom den traditionella karnevalen på midsommarafton, med vagnar dekorerade i aktuella teman, finns flera åretruntaktiviteter. Här kan man promenera, plocka bär och svamp, äta gott och träffa riktigt trevliga människor. Dessutom finns en badanläggning som är populär för alla åldrar.

8) Torsås Leif Pettersson:

Örarevets naturreservat: Ta med grillkorg, kikare och badkläder. Här finns frisk luft, skön natur, bad och unikt djurliv. Ett fint ströv- och fritidsområde med grillplatser med havsstrandäng, klipperstrand och sandstrand. Solande sälar kan ses ibland och här finns ett 40-tal fågelarter. På badplatsen finns brygga, toaletter och omklädningsrum.

9) Borgholm Maria Alåsen:

Hornrevet på norra Öland: En underbar strandupplevelse med få turister och en möjlighet att sola och bada och ändå, om man vill ta en vacker promenad i en fantastisk skogsmiljö. Doften av hav blandat med frisk doft av Ölandsskog är underbar.

10) Mörbylånga Sofia Hedman:

Ottenby, Ölands södra udde :Här finns flera strövstigar och vandringsleder med chansen att få syn på dovhjortar och alla möjliga sorters fåglar. Man kan passa på att lära sig om ringmärkning, ta sig upp i Sveriges högsta fyr eller kanske själv testa att flyga som en svala ned till Sydafrika.