Baksidan

Vinterns hetaste bakverk - men inte i Kalmar

KALMAR. Artikeln publicerades
Foto:BERTIL ERICSON / TT

En semla är inte längre bara en semla. Semmelwrapen har sedan den introducerades i Stockholm blivit en stor snackis.

Den har hittat till Karlskrona men till Kalmar verkar den ännu inte ha kommit.

En undersökning bland Kalmars kaféer och bagerier visar att de flesta inte ens känner till den nya succésemlan.

– Det får nog vänta till nästa år, blir svaret på ett av kaféerna.

Fakta

Semlans historia

Den traditionella semlan, bakad på vitt mjöl med vispgrädde och ­mandelmassa, började bli vanlig först under 1900-talets ­början.

Ordet semla kommer från tyskans ”semel” och latinets ”simila”, som betyder fint vetemjöl. Ett skäl till att den moderna semlan inte bakades och åts annat än undantagsvis, var att vitt mjöl i bondesamhället var ytterst ovanligt, liksom socker och att äta vispad grädde. Från 1800-talets mitt är den vanligaste beteckningen på hetvägg, föregångaren till semlan, fettisdagsbulle eller fastlagsbulle.

Ibland påstås den svenske kungen Adolf Fredrik ha dött av alltför många hetväggar fettis­dagen den 12 februari 1771. I verkligheten dog han av slaganfall efter en enorm måltid.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.