Välkommen till Nybro Stefan Löfven – kasta Reepalus förslag nu

Debatt ,

Vilket bra beslut av dig Stefan Löfven (S) att besöka Nybro för att tala primärvård. I Nybro har nämligen lite mer än hälften av invånarna valt att lista sig hos de privata hälsocentralerna Minikliniken, Läkarhuset Prima och Astrakanens läkarcentrum.

En stor del av dessa privata verksamheter startade när vi i Alliansen redan före vårdvalet öppnade möjligheten att starta upp. Efter det att Alliansregeringen beslutade att införa vårdval i hela Sverige så har verksamheten utvecklats ytterligare och fått en allt större betydelse för Nybrobornas primärvård. Tillsammans med den välfungerande landstingsdrivna hälsocentralen har därmed många invånare i Nybro en reell möjlighet till en fast läkarkontakt och en god tillgänglighet! En av de privata hälsocentralerna har dessutom etablerat filialer på två mindre orter, vilket ytterligare förbättrat den nära vården.

Men allt detta hotas nu av din regerings förslag om så kallade vinstbegränsningar för bland annat privata hälsocentraler. Om dessa förslag genomförs hotas vården för fler än 10 000 av Nybroborna. Varför är det en bra idé? Vi förstår att när man sitter i sitt rum på Rosenbad kan det vara lätt att tänka fel och tro att vinstbegränsningar vore bra. Men nu är du i verkligheten och här blir dessa socialistiska förslag ett konkret hot mot den nära vården. Varför Stefan Löfven tycker du att man ska begränsa möjligheterna för Minikliniken, Läkarhuset Prima och Astrakanens hälsocentral?

Vi Alliansföreträdare vill istället ge dem bättre möjligheter så att de kan utveckla sin verksamhet och kanske etablera sig på fler orter i länet. Vi har ju till exempel Färjestaden där den offentliga hälsocentralen har väldigt ont om fasta läkare, eller Högsby där det nästan inte finns någon. För om det är något som kännetecknar de privata ägarledda enheterna är det att de har fasta läkare. Det är nämligen en förutsättning för att patienterna ska bli nöjda och verksamheten gå runt ekonomiskt. De har inte råd med att som landstinget ha hyrläkare för miljoner.

Så Stefan Löfven lär något av Nybro – dra tillbaka förslagen som hotar de privata vårdcentralerna i Nybro och runt om i landet!

Christer Jonsson (C), Malin Sjölander (M), Gudrun Brunegård (KD) och Pierre Edström (L).

Landstingsråd för Alliansen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.