Två steg framåt och ett tillbaka

Ledare Artikeln publicerades

Hyresgästföreningen håller fast vid sin linje. Men att blott frågan om förändring diskuteras av organisationens ordförande är ett steg framåt.

Nej, Hyresgästföreningen har inte gjort någon helomvändning.
Nej, Hyresgästföreningen har inte gjort någon helomvändning.

Under några timmar på måndagen efter det att Dagens Industri nått postlådorna levde Bostads-Sverige i övertygelsen om att Hyresgästföreningen öppnade för friare hyressättning. Med tanke på organisationens skrämselkampanj mot marknadshyror i valrörelsen var utspelet minst sagt överraskande.

Några timmar senare kom dementierna. Hyresrätter ska kunna byggas för olika behov och önskemål, hette det nu. Vad som menas är tämligen oklart. Ingen är ju tvingad att bygga för någon särskild målgrupp i dag och det är svårt att tro att Hyresgästföreningen vill ta bort krav på exempelvis tillgänglighet i nyproduktion.

Däremot vill organisationen att frågan om hyressättning flyttas från regeringsförhandlingar till forum där organisationen själv är företrädd.

När det visade sig att Stefan Löfven diskuterat förändringar av hyressättningen i nyproducerade hyresrätter blev plötsligt Hyresgästföreningen politiskt isolerad och det är mot den bakgrunden som organisationen nu efterlyser samtal och förhandlingar för att inte bli helt överspelad.

Begreppet ”friare hyressättning” som används allt oftare har också blivit något av ett politiskt nyspråk. Vad som egentligen avses är också oklart. Inget talar för att Hyresgästföreningen vill överge det partssystem som gäller i dag eller att den skulle som part lämna bruksvärdessystemet. Organisationens kritik mot likriktning i byggandet är följt av lika många frågetecken. Icke-frågor blandas in i debatten för att flytta fokus från centralpunkten.

Ingen har dock väntat sig att ett särintresse över en natt ska göra en helomvändning i den fråga som definierar organisationen.

Om medlemmarna i åratal fått höra att marknadshyror är lika med en sociala katastrof är det inte lätt för en ledning att ta myrsteg mot ens något diffust som ”friare hyressättning”.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.