Annons

The Glass Factory får en miljon kronor

Glasmuseet The Glass Factory i Boda får en miljon kronor i bidrag av Boverket. Pengarna ska gå till konstnärsateljéer och verkstäder.
– Det här är så himla roligt, säger museichefen Maja Heuer.
Stockholm/Boda • Publicerad 22 februari 2019
Maja Heuer är museichef på The Glass Factory i Boda.
Maja Heuer är museichef på The Glass Factory i Boda.Foto: Peter Lejon

Boverkets samlingslokaldelegation har beslutat att fördela cirka 9,6 miljoner kronor till tolv icke-statliga lokaler runt om i landet. Bidragen har framförallt gått till byggnadsåtgärder som ska förbättra tillgängligheten i lokalerna, ombyggnader samt utbyte eller komplettering av inventarier. Bidrag har även beviljats för standardhöjande reparationer och nybyggnation.

En av de utvalda är glasmuseet The Glass Factory i Boda som får drygt en miljon kronor, vilket är den summa museet ansökt om, berättar museichefen Maja Heuer.

Annons

– Det är så himla roligt att vi får de här pengarna. De ska användas till att bygga konstnärsateljéer och verkstäder. Många konstnärer flyttar hit och vi vill uppmana konstnärer att hyra lokaler hos oss. Verkstäderna behöver vi då vi erbjuder universitet att göra masterclasses hos oss. Nu kan vi bygga ut och köpa material, säger hon.

The Glass Factory fungerar som kunskapscentrum och mötesplats för konstnärer, designers och besökare. Museet har Sveriges mest omfattande konstglassamling som består av cirka 50 000 föremål från olika glasbruk av ett 50-tal konstnärer som har arbetat i materialet glas, från 1700-talet fram till idag.

Kim Ustamujic JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons