Tack och lov för krogbesök utan rök

Ledare Artikeln publicerades

Förut var det självklart att en dos passiv rökning hörde utelivet till, nu är det få som längtar tillbaka.

Innan rökning förbjöds på svenska krogar och kaféer den 1 juni 2005 behövde den som hade suttit en timme eller två på ett fik bland bolmande rökare närmast sanera hår och kläder efteråt.

Nu slipper krogbesökare stinka askkopp.
Foto: isabell Höjman/TT
Nu slipper krogbesökare stinka askkopp.

Toleransen för rökning, både i hemmet och på lokal, har blivit betydligt mindre sedan förbudet infördes. Andelen som röker har också minskat. År 2006 rökte 14 procent av svenskarna dagligen. Förra året uppgav enbart sju procent att de rökte varje dag. Lagstiftningen verkar ha haft en normerande effekt.

En undersökning i augusti från tidningen Hem & Hyra visar att nästan 70 procent av hyresgästerna vill förbjuda rökning inomhus. Bland yngre vill så många som 84 procent förbjuda rökning. Allt fler hyresvärdar förbjuder också rökning i sina nyproducerade lägenheter, en av dem är Kalmarhem.

Från och med den 1 januari är det förbjudet att röka i, och upp till 25 meter utanför, Kalmarhems nybyggda fastigheter. Med tanke på hur få som röker och hur många som upplever det som störande är det inte orimligt att hyresvärdar vill inskränka rätten att röka. För att inte tala om eventuella kostnader för sanering.

Huruvida det är juridiskt möjligt att införa sanktioner gentemot folk som bryter mot förbudet är inte solklart, men det sänder definitivt en tydlig signal. En mindre efterlängtad sådan för dem som ser alla begränsningar av rökning som glädjedödande förmynderi. Hostande icke-rökare är däremot desto gladare att de inte bara får slippa rök på krogen, utan även i sin hemmiljö.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.