Stubb har bättre chanser än Wallström att bli EU-kommissionens ordförande

Ledare Artikeln publicerades

Finlands förre statsminister Alexander Stubb är en mer tänkbar efterträdare till EU-kommissionens ordförande än utrikesminister Margot Wallström.

Angela Merkel avgör om den förre statsministern i Finland, Alexander Stubb, kan bli EU-kommissionens nästa ordförande.
Foto: Martti Kainulainen
Angela Merkel avgör om den förre statsministern i Finland, Alexander Stubb, kan bli EU-kommissionens nästa ordförande.

I svenska medier omnämns utrikesminister Margot Wallström (S) som en tänkbar efterträdare till EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Nu är en anledning till att Sverige historiskt varit överrepresenterat i internationella organ - läs FN - att tunga poster ofta besätts av politiker från mindre medlemsländer som är mer oberoende från stora stater. Juncker kommer exempelvis själv från Luxemburg.

Men spekulationerna om Wallström förefaller vara något gripna ur luften. För det första för att ett outtalat krav på kommissionsordföranden är att vederbörande själv ska ha varit statsminister och att dessutom måste sitta i kommissionen. Den kommande regeringen i Sverige ska alltså först nominera Wallström. För det andra ser den Socialdemokratiska partigruppen i Europaparlamentet ut att försvagas kraftigt i det kommande valet den 26 maj nästa år.

Med Brexit försvinner brittiska Labour, i Frankrike är socialistpartiet marginaliserat och i Tyskland får SPD historiskt låga siffror. För det tredje, att Sverige inte hör till eurogruppen försvagar också inflytandet i EU:s innersta maktorgan.

Mer sannolikt är att även nästa kommissionsordförande kommer från den kristdemokratiska partigruppen EPP där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår. Där står kampen mellan Finlands förre statsminister, Alexander Stubb och den bayerske CSU-politikern Martin Weber. Kanske spekuleras det kan han komma att ersätta av förbundskansler Angela Merkel. Frågan avgörs för övrigt i Helsingfors den 7-8 november där EPP har sin stora valkonferens.

Även EPP-anslutna partier har förlorat mandat; i bland annat Frankrike och i Italien. Och gruppen rymmer också problemet med ungerske Orbáns antiliberala parti Fidesz.

Hittills har Angela Merkels CDU som är EPP:s kärna haft linjen att Fidesz gör mindre skada som medlem i gruppen än utanför den. Sparkas partiet ut från gruppen får Victor Orbán också vatten på sin kvarn. Han kan då hävda att de etablerade institutionerna inom EU motarbetar Ungerns intressen och Fidesz folkvalda representanter.

Alexander Stubb har varit hårdare i sin kritik. ”Binder de sig till de värderingar som EPP står för? Om inte, så får de gå ut.”

Hur starkt är stödet för Stubb? Ja, sannolikheten får anses vara betydligt högre för att kommissionens nästa ordförande är en finlandssvensk än att vederbörande kommer från Sverige.