Stoppa gängens tvångsrekryteringar av ensamkommande, nu

Ledare Artikeln publicerades

Kriminella gäng tvingar ensamkommande att sälja narkotika.

Sergels torg. Här tvingas ensamkommande begå brott.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sergels torg. Här tvingas ensamkommande begå brott.

Ensamkommande, asylsökande män från Afghanistan tvångsrekryteras av kriminella gäng och tvingas sälja droger, varnar polisen i flera större städer i Sverige. I Göteborg handlar det om 15 till 20 unga män, i Uppsala minst 25. I Stockholm vet polisen inte riktigt hur många det rör sig om, vissa dagar kan ett hundratal unga asylsökande röra sig i kvarteren runt Sergels torg i centrala Stockholm där huvuddelen av stadens narkotikaförsäljning sker, men polisen poängterar att långt ifrån alla är involverade i kriminella aktiviteter. Männen hotas, tvingas eller luras att sälja narkotika åt etablerade kriminella nätverk, och när man väl börjat är det svårt att sluta.

Många hamnar själva i ett riskbruk eller missbruk. För Ekot berättar en ung man i Göteborg att han vill sluta med försäljningen, men inte vågar. Han har blivit svårt misshandlad av gänget han säljer för. En annan anledning till rekryteringen är att många av de asylsökande lever i hemlöshet, och utsatthet. När de som kommit till Sverige som minderåriga fyller arton kan de anvisas till ett nytt boende av Migrationsverket, inte sällan långt ifrån de vänner och den skola de hunnit vänja sig vid. Vissa väljer att stanna där de är och försöka hitta eget boende.”I stället för att de ska få sova på gatan eller i ett härbärge så får de en säng i en lägenhet i förorten någonstans men motprestationen blir att de får hjälpa till, framförallt med narkotikaförsäljning” säger Lennart Karlsson vid Citypolisen i Stockholm.

En modern version av Dickens klassiska berättelse om Oliver Twist, där hälaren Fagin tvingade gatupojkar att stjäla åt honom i utbyte motmat och husrum, men kanske framförallt i utbyte skydd och gemenskap.

Att individer som fått sina asylskäl prövade och bedömda otillräckliga ska lämna landet är de flesta idag överens om, men i en snabbt svängande migrationsdebatt är det viktigt att fortsatt värna rätten att söka asyl. Framförallt är det viktigt att värna människovärdet, och brottsoffers rätt till upprättelse oavsett deras ursprung.

Narkotikaförsäljningen göder kriminella nätverk och försäljning på allmän plats bidrar till otrygghet. Men varje fall där en person på flykt från en hopplös situation och på jakt efter en bättre tillvaro tvingas in i kriminalitet och missbruk är också en individuell tragedi. Det får ingen blunda för.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.