Annons

Starkt om kvinnokampens historia

De norska feministprofilerna Marta Breen och Jenny Jordahls bok om 150 års kvinnokamp finns nu äntligen att läsa på svenska. Det är lärorikt för alla åldrar, tycker recensenten Eva Wahlström.
bokrecension • Publicerad 24 mars 2019 • Uppdaterad 25 mars 2019
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

Kvinnor i kamp 150 års kamp för frihet, jämställdhet, systerskap!

Fakta/seriebok

Text: Marta Breen

Bild: Jenny Jordahl

Översättning: Hanna Hellquist

Förlag: Natur & Kultur

”Är du säker på att du vet hur kampen började?”, undrar förlaget i sin presentation av ”Kvinnor i kamp”. Nja, jag trodde nog det, men det är bara att erkänna, det fanns en hel del luckor i mitt vetande.

Boken berättar i serieform om kvinnorörelsens spännande och dramatiska historia. Upplägget påminner lite om de historieböcker som bland annat förlaget Ordfront gav ut för ett antal decennier sedan.

Annons

Utsiktspunkterna är både internationella och satta i ett historiskt perspektiv. Man hisnar över alla dessa starka och modiga kvinnors kamp. På ett föredömligt och lättsamt sätt berättas om allt förtryck som kvinnor varit utsatta för under århundraden.

Kvinnorna har inte kämpat bara för kvinnors rättigheter, de var också betydelsefulla för kampen mot slaveriet. 1840 hölls i England en stor kongress mot slaveriet. Kvinnorna var förbjudna att delta i politiska möten men trotsade detta. I denna protest var de amerikanska kvinnorna viktiga förbilder. Lucretta Mott och Elizabeth Cady Stanton var två av de kvinnor som fått nog. Stanton skrev ett upprop för jämställdhet. Utgångspunkten var den amerikanska oavhängighetsförklaringen från 1776. Det nyskrivna uppropet presenterades på en konferens i New York 1848. Detta räknas som det första mötet i kvinnorörelsens historia. Historiskt sett har det inte gått så lång tid från då till nu och mycket har uppfyllts av rörelsens tre viktigaste mål: Rätten till utbildning, yrke och att tjäna egna pengar, rösträtten och rätten att bestämma över den egna kroppen. Men i stora delar av världen är inga av dessa krav uppfyllda. Inte ens här i Sverige har vi lyckats med detta. Jo, vi har rösträtt, men många flickor hålls tillbaka av flera faktorer när det gäller till exempel studier och yrkesval. Rätten att bestämma över den egna kroppen har kvinnor juridiskt sett fått. Men i praktiken gäller det inte fullt ut, tänk bara på alla vittnesmål som dragits fram i ljuset de senaste åren.

Jag är imponerad av både text och bild, man får fram överraskande mycket fakta ur text och serieberättandet. Bilderna är tydliga i svart, rött och vitt, dramatiska färger som ger fart åt berättandet.

Nu önskar jag mig bara att fler av Breen och Jordahls böcker ges ut på svenska, här utmärkt översatt av Hanna Hellquist.

Eva WahlströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons