Kultur

Kalmarbördig journalist får Smålandsakademins nya pris

Kalmar Artikeln publicerades

Smålands Akademi tillkännagav på tisdagen vilka personer som i år får akademins priser. Ett nyinstiftat pris, Jon Engström-priset, gick till Kalmarbördiga journalisten Ulrika Knutson, och Linnépriset gick till författaren Kerstin Ekman.

Ulrika Knutson, kulturjournalist, krönikör, och författare till bland annat boken Kvinnor på gränsen till genombrott.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Ulrika Knutson, kulturjournalist, krönikör, och författare till bland annat boken Kvinnor på gränsen till genombrott.

Det nyinstiftade Jon Engström-priset, som är Smålands Akademis och stiftelsen Barometerns kulturpris till minne av Jon Engström som grundade Barometern i Kalmar, ska delas ut var tredje år. Priset ska uppmärksamma insatser som i Jon Engströms anda visar på civilkurage, mod och entreprenörskraft. Pristagarna ska ha verkat i eller ha anknytning till Småland och prissumman är 50 000 kronor.

Den första mottagaren av priset är Kalmarbördiga journalisten, krönikören och författaren Ulrika Knutson.

Motiveringen lyder: ”Pristagaren utmärker sig i Jon Engströms andra som en frispråkig och engagerad röst i den svenska kultur- och samhällsdebatten. Knutson är en viktig och självständig kommentator som i genomtänkta och elegant formulerade artiklar och krönikör förmår ge kunskapsrika och annorlunda perspektiv.”

Örjan Molander, ledamot i Smålands Akademi, sade om priset:

– Det är trevligt att kunna tillskapa ett nytt pris och vi har diskuterat en handfull namn. Det är också trevligt att Ulrika blir den första mottagaren av priset, hon har en stark röst och vågar stå upp för civilkuraget.

Årets mottagare av Linnépriset på 30 000 kronor är författaren Kerstin Ekman, Dag Hammarskjöld-priset på 25 000 kronor går till Staffan de Mistura, Emilpriset på 30 000 kronor går till författaren och illustratören Jan Lööf och Wallquistpriset på 25 000 kronor går till Anders Rydell.

Priserna delas ut vid Smålandsakademins högtidssammankonst på Kalmar slott den 10 november.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.