Annons

SD behövde inte längre Thoralf Alfsson

Aggressiva debattörer som Thoralf Alfsson bedöms inte längre vara någon tillgång för Sverigedemokraterna. Därför tvingas han lämna partiet.
Ledare • Publicerad 26 november 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Efter interna förhandlingar och tystnad kom beskedet på måndagskvällen att Kalmars ledande Sverigedemokrat Thoralf Alfsson utesluts inte som någon överraskning.

Persona non grata. Alfsson utesluts från Sverigedemokraterna.
Persona non grata. Alfsson utesluts från Sverigedemokraterna.

Alfssons popularitet hos partiledningen har milt uttryckt varit låg. Han förlorade sin riksdagsplats i samband med 2014 års val och fick inte någon möjlighet att återkandidera.

Annons

Sverigedemokraterna är ett parti som på en och samma gång vill visa seriositet - på med de mörka kostymerna - för att nästa stund vara den avvikande oppositionella kraften med ett eget språkbruk och tonalitet.

Men om personer som Alfsson, tidigt ute i sociala medier, länge var en viktig tillgång för partiet med sina etnonationalistiska agendor är de idag en belastning. Budskapet med ett vanligen helt ensidigt fokus på invandringens negativa sidor kryddat med en dos främlingsfientlighet bejakas visserligen - om avsändaren finns hos de från partiet formellt fristående alternativa medier på nätet som är så viktiga för Sverigedemokraternas framgångar.

Men samma budskap till innehåll och ton från de egna högre företrädarna vill SD officiellt inte längre förknippas med när partiets valda nu får möjligheten att på flera håll i landet att styra kommuner.

Den typen av företrädare bedöms nu stå i vägen för ett parti som fått nya väljargrupper. Ska protestväljarna med svag SD-identitet som lätt kan återvända till Socialdemokraterna eller Moderaterna behållas kalkylerar partiledningen med att partiets mer aggressiva röster skapar mer antipatier än sympatier. De hårdföra får opinionsbilda på nätet, men inte synas på valsedlar och i fullmäktigeförsamlingar.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons