Säg att detta inte är sant

Ledare Artikeln publicerades

Miljöförvaltningen i Malmö ska pröva om ljudet från polisens helikoptrar strider mot miljöbalken.

En ”krigszon”. Så beskriver invånare sin tillvaro i brev till miljöförvaltningen.

Malmöbor protesterar - mot polisen - inte mot dödandet.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Malmöbor protesterar - mot polisen - inte mot dödandet.

Det är emellertid inte morden, mordförsöken och skjutningarna som aldrig tycks upphöra i staden personerna i fråga avser när de använder liknelsen med kriget. De har nämligen tröttnat på bullret från polisens helikopter som används för att till exempel snabbt söka efter misstänkta gärningsmän och koordinera insatserna efter en skjutning.

Nu ska Miljöförvaltningen inleda en utredning av bullret. Lagar ska självfallet följas, men det vore absurt om några enskildas krav på tystnad i landets tredje största stad ska begränsa polisens möjligheter att bekämpa den grova brottsligheten i staden.

Det kan inte vara lätt att leda polisverksamhet i Sverige när medborgare utan någon som helst tanke på konsekvenserna blundar för morden och vänder sig mot polisens verksamhet.

Men det tycks också vara ett återkommande problem. Försvarsmakten har svårt att öva på grund av stränga miljötillstånd och överklaganden. Polisinsatser utreds av en miljöförvaltning. Försvaret ses som ett hot mot fåglar och mossar. Polisen mot nattsömn.

Hemvärnsmän övar för att värna vår territoriella integritet och vårt demokratiska styrelseskick. För vår rätt att förvalta också skog, sjöar och mark.

Polisen arbetar för att Malmöborna ska kunna sova bättre om natten. För att allmänheten inte ska väckas av handgranatsexplosioner. Och för att ingen förälder ska behöva oroa sig om deras barn står på tur på dödslistan.

De som protesterar mot helikoptern arbetar för ett samhälle där de även de till slut kommer att ligga vakna på natten och känna skräck på dagen.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.