Dålig SD-kemi i Sölvesborg

Ledare Artikeln publicerades

Var händer med M-politiken om SD dikterar villkoren?

SÖLVESBORG 20181024Moderaternas Emilie Pilthammar och Sverigedemokraternas Louise Erixon tar över ledningen över Sölvesborg.
Foto: Johan Nilsson/TT
SÖLVESBORG 20181024Moderaternas Emilie Pilthammar och Sverigedemokraternas Louise Erixon tar över ledningen över Sölvesborg.

När det gäller kommunala partikoalitioner brukar det sägas att ideologin spelar mindre roll på det lokala planet och att personkemin är desto viktigare.

Personkemin spelar uppenbarligen in i Sölvesborg där Moderaternas och Sverigedemokraternas förstanamn triumferande framför kamerorna deklarerar att de tar makten i kommunen, tillsammans med Kristdemokraterna och ett litet lokalt parti. Namnet, samstyret, ter sig inte vara någon slump - ett ord som för tankarna till SD-tidningen Samtiden.

Men den som tror att kommunpolitik består av teknokratiska plan- och byggfrågor kan samtidigt notera det politiska innehåll som torgförs av koalition i Sölvesborg eller för den delen i skånska Trelleborg där SD banar väg för M. ”Största genomslag för M-politik”, deklareras det i Sölvesborg - men av målsättningarna som deklareras finns inga valfrihetslöften eller satsningar på företagarklimat som borde vara prio ett i Sölvesborg.

I Trelleborg har SD fått löften om bifall på en rad motioner - som icke förvånande - handlar om migration.

Det brukar sägas att SD i Skåne har utvecklats, med tiden blivit ett parti bland andra och nominerat erfarna ledamöter. I Trelleborg är partiets enda fokus invandring. Om överenskommelser kan slutas med SD lokalt om cykelvägar, landsbygdsskolor eller planfrågor inleds således samarbetet på det området kompromisser idag inte bör vara möjliga. Maktambitionerna sker till ett stort pris av kompromisser.

I den nationella mediebevakningen missas lokala förklaringsvariabler till SD-M-uppgörelserna, som inte handlar om personkemi eller Jimmie Åkessons sambo. Blekinge är av hävd ett starkt rött fäste och landskapet blir rödare ju längre västerut man kommer. Trelleborg är en industristad av tradition S-styrd som ligger i det kulturellt, socialt och politiskt polariserade södra Skåne, där Socialdemokraterna stått långt till vänster.

I Sölvesborg hör till bilden att det lokala politiska landskapet består av tre större partier, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna. Utifrån den lokala kulturen ter sig lila koalitioner politiskt uteslutna. Och ett M-styre i minoritet som bygger på att Socialdemokraterna lägger ner sina röster är lokalt osannolikt. Det är en förklaring, inte ett försvar, för det nya styret.

För M-ledningen är samarbetena besvärande. Om nordvästra Skåne präglas av allianslinje (Helsingborg) och samarbete med Miljöpartiet (Ängelholm) har sydskånska moderater spökat förr.

Det handlar mer än om att lokalavdelningar betonar kommunalt självstyre, det lokala folkets suveränitet och partiets decentraliserade struktur med regionala stämmor och därmed bröstar upp sig mot partistyrelse och ledning. Konflikten centrum-periferi finns också i Moderaterna.

Ty samarbetena får följder för trovärdigheten på ett större plan. Mottagande och integration är kommunala angelägenheter. Koalitionernas utformning bestämmer de kommande årens politik.

Om debatten om Sölvesborg och Trelleborg främst i dagsläget handlar om politiska motståndare som försöker underminera Ulf Kristerssons auktoritet med anledning av den pågående regeringsfrågan skapar SD-M styren interna konflikter på sikt också mellan M-kommuner i migrationspolitiken. Och de sätter bilden av kommunalråd som väljer makten framför liberala, konservativa och moderata principer.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.