Privat utredning om privata lösningar

Ledare Artikeln publicerades

Trygghetskommissionen har många goda förslag - men privat finansiering av polisen är inte ett av dem.

Förre statsminister Fredrik Reinfeldt vill öppna upp för privat finansiering av svensk polis.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Förre statsminister Fredrik Reinfeldt vill öppna upp för privat finansiering av svensk polis.

Medan den statliga utredningsverksamheten kritiserats för politisk styrning och tillsättningar av riksdagsledamöter som utredare växer ett privat utredningsväsende fram. I går redovisade den så kallade Trygghetskommissionen under ledning av förre statsminister Fredrik Reinfeldt (M) ett ”betänkande”. Den har uppenbarligen arbetat utan partipolitiska blockeringar och med en stor öppenhet. Frankt konstateras exempelvis att hälften av alla bostadsinbrott i Sverige utförs av utländska stöldligor. Och det finns flera förslag som passningar till framtida statliga utredare. Som att Försäkringskassan i likhet med Skatteverket och Tullen ska få leda egna brottsutredningar. Eller att kraften i de brottsutredningsliknande arbete som bedrivs vid försäkringsbolag måste tas tillvara bättre hos polisen.

Den privata utredningen har dock en ovanligt stor tilltro till privata lösningar.

Ett annat förslag är nämligen att privata aktörer ska kunna finansiera polisens arbete mot bland annat IT-relaterad brottslighet, det gäller exempelvis kontokortsbedrägerier. Kostnadsansvaret flyttas därmed till branschen som - är gissningsvis tanken - också får starka motiv att förebygga brott för att spara pengar.

Men privat finansiering av polisen skulle dels strida mot kraven på polisens objektivitet. Polisen framstår som lojal med en bransch - inte med lagstiftningen. Dels skapar finansieringsformen beroenden som kan göra polisarbetet sårbart. Vad händer med anslagen om finansiärerna inte är nöjda med polisarbetet medan exempelvis regeringen anser att utredningsverksamheten fungerar utmärkt?

Nej, håll privata pengar borta från polisens verksamhet. Just den frågan behöver ingen vidare - offentlig - utredning.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.