På tredubbla stolar

Ledare Artikeln publicerades

Storbråket inom Socialdemokraterna i Kalmar vittnar om en partikultur där poster och ersättningar värderas högt. Men kritiken speglar också något större. Tunga politiker sitter på dubbla stolar – i strid med kommunrättens anda.

Tunga politiker i Kalmar sitter på flera stolar samtidigt i strid med kommunalrättens principer.
Tunga politiker i Kalmar sitter på flera stolar samtidigt i strid med kommunalrättens principer.

När ordförandeposter ska fördelas i en kommun hör det till med kritik och personliga motsättningar. Det gräl som utspelas inom Socialdemokraterna i Kalmar efter fördelningen om tunga uppdrag handlar om något mycket större med betydelse långt utanför arbetarrörelsen.

Att en tidigare miljöpartist, Anna Thore, omgående blir ordförande i en helt nyinrättad nämnd fick möjligen en och annan att höja på ögonbrynen.

Den offentliga kritiken efter mötet rör emellertid koncentrationen av makt till ett fåtal personer. Genom att ge personer dubbla ordförandeuppdrag skapas högre ”tjänstegrad”, det vill säga högre ersättningar. Politik blir också i kommunen – precis som i den nya regionen – i allt högre grad en fråga om poster och ersättningar. Målet är heltidsarvodering. Så professionaliseras politiken och i ett parti som vanligen brukar framhålla sin folkrörelsestruktur krockar praktiken här med ideologin.

Men utnämningarna på torsdagens möte är också en angelägenhet för Kalmarbor långt utanför socialdemokratin.

Maktkoncentrationen till ett litet antal personer rimmar illa med de principer som finns om hur en kommun ska styras. Personer med dubbla eller tredubbla uppdrag har olika intressen att bevaka som tenderar att kollidera.

Roger Holmberg sitter i kommunstyrelsen där hans uppdrag är att bland annat hålla Kalmarhem , det kommunala bostadsbolaget, under som det heter i lagen ”förstärkt uppsikt”. Samtidigt ska han som ordförande i Kalmarhem enligt aktiebolagslagen jobba för ”bolagets bästa”. Han är dessutom ordförande i socialnämnden som har en avtalsrelation med Kalmarhem.

Det gör inte saken enklare. Enligt lag ska relationen mellan Kalmarhem och kommunen vara ”affärsmässig”. Som ordförande i socialnämnden har Holmberg ansvar för till exempel kvinnor som utsätts för våld, medan han i Kalmarhem ska ta ställning till om någon grupp ska få förtur till lägenheter.

Ett liknande dilemma finns för Lasse Johansson som är kommunstyrelseledamot och ordförande i utbildningsnämnden. Men han sitter också som ordförande i Destination Kalmar som han också ska hålla ”under uppsikt”. Sköts bolaget rätt? Följs ändamålet med bolaget? Uppfylls kraven i kommunallagen? Lasse Johansson ska således medverka till att granska sig själv.

Intressemotsättningen finns även hos Marianne Dahlberg som utsågs till fritidsnämndens ordförande men som också sitter i kommunstyrelsen och blir ordförande i det kommunala fastighetsbolaget Kifab. Med tanke på att Kifab bygger en innebandyarena blir rollen svår.

Som ledamöter i kommunstyrelsen har trion också makten över att ta fram ägardirektiv till bolagen. Det kan ses som att bolagen kan skriva sina egna uppdrag. Det är en gåta att ingen protesterar, att ingen vänder sig mot detta enpartitänkande och denna maktkoncentration.

I Sverige är det kommunala självstyret grundlagsskyddat och starkt. Även om kommunallagen bör tolkas så att personunioner mellan styrelser och bolag är olämpliga finns det inget uttryckligt förbud. Därför kommer aldrig den i sig svaga kommunrevisionen som jobbar på fullmäktiges uppdrag komma med några synpunkter på personunionerna mellan bolag och nämnd.

Det är inte juristerna enligt vårt modell som har uppgiften att rikta invändningar och kritik. Det är oppositionens sak inom det kommunala självstyre.

Det skulle oppositionen i Kalmar kunna göra, genom att hedra principernas anda och i Kalmar inte nominera kommunstyrelseledamöter till bolagen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.