Annons

Ölandsdokumentärer visas på Kalmar slott

Det ska bli dokumentärfilmvisning i Gröna salen på Kalmar slott. Nu i helgen och nästa vecka visas Sven Ekberg och Johan Theorins dokumentärer om fisket och sjöfarten på Öland.
Kalmar • Publicerad 29 januari 2019
Johan Theorin under inspelningen av Ur sund, ur hav. En del av filmen ägnas åt att uppmärksamma de öländska fiskare som tog sig över Atlanten för att söka lyckan.
Johan Theorin under inspelningen av Ur sund, ur hav. En del av filmen ägnas åt att uppmärksamma de öländska fiskare som tog sig över Atlanten för att söka lyckan.Foto: Niclas Wimmerberg

Sjöfart och fiske har i alla tider varit en stor del av Ölands dna och är ämnet för två dokumentärer av journalisten Sven Ekberg, filmfotografen Niclas Wimmerberg och författaren Johan Theorin. Nu visas dokumentärerna på Kalmar slott.

På söndag, den 3 februari, visas Ur sund, ur hav som hade premiär ifjol. Den handlar om det kustnära fisket på Öland som håller på att försvinna. En fiskare som figurerar i filmen och berättar om sitt långa yrkesliv är Kalle Olsson, mer känd som Flundre-Kalle. En del av filmen ägnas åt att uppmärksamma de öländska emigranter som tog sig över Atlanten för att söka lyckan som ostronfiskare i San Francisco och laxfiskare i Alaska.

Över sund, över hav, från 2016, visas på tisdag, den 5 februari. Filmen handlar om öländsk sjöfart från Gustav Vasas dagar fram till september 1972 då Ölandsbron och lastbilarna tog över transporterna mellan Öland och fastlandet. Gamla filmklipp varvas med nygjorda intervjuer med skutskeppare och sjömän.

Anna TörnkvistSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons