Kultur

Ny musik av bland andra Mollie Minott och Martin Olsson

Kultur Artikeln publicerades

Lokala artisterna Mollie Minott, Martin Olsson, David Ekströmer och Max Jeansson har släppt musik och nöjets recensenter har lyssnat.

Snällpunk med gitarren nere vid knäna

Martin Olsson har gjort musik under många namn, bland annat med bandet Engelska sjukan som spelade på Hotell Hulingen i Hultsfred 2016.
Foto: Christer Tille
Martin Olsson har gjort musik under många namn, bland annat med bandet Engelska sjukan som spelade på Hotell Hulingen i Hultsfred 2016.

Ep: Dead Hours - These Lights EP

Bästa låten: Burning Lights

Småland verkar vara en bra plantskola för punk. Punk som sedan helst skördas i lite ruffigare miljöer. En kombination av urbant och småstad som blir oemotståndlig.

Ett exempel är ett av det senaste decenniets bästa svenska band, Vånna inget. Med ursprung i Blomstermåla och Växjö fick de utlopp för sin kreativitet i Malmö.

Nu har det hänt igen. Oskarshamnssonen Martin Olsson, som numera huserar i Skånes huvudstad, har släppt nytt med bandet Dead Hours. För mig är han en ny bekantskap, så jag börjar med att kolla upp hans svenskspråkiga musik som Lånad tid. På Spotify liknas Lånad tid vid storheter som Thåström och Staffan Hellstrand, guldkorn som Tysta Mari och Civilisationen och några lokalband. Det inger hopp.

Dead Hours låter inte så. Men det låter riktigt bra. Som ett lite snällare Against Me, eller ett lite vuxnare Millencolin. Inslagen av surf och skate finns där. Det är snällpunk med gitarren nere vid knäna och solen i ögonen. Texter om soligare platser och drömmar. Hur har jag kunnat missa detta innan?

Så jag sätter på Lånad tid. Och det låter som man borde förväntat sig. Fullkomligt lysande. Där låter Martin Olsson som en Adam Nilsson från Oskarshamn. (Har ni inte koll på Adam; kolla upp!). Själv kommer jag fortsätta att lyssna på både Dead Hours och Lånad tid. De lär smyga sig in i sommarens soundtrack och förhoppningar finns om att se dem på en scen snart. Det är det bästa lokala jag hört på länge. Sedan talar vi tyst om att han flyttat härifrån.

Rasmus Thedin

Lyssna på Dead Hours ep:

 

Svajande ballad som landar rätt

Låt: Mollie Minott - Follow

Efter coola låten Skin släpper Mollie Minott en pampig ballad skriven och producerad av Mönsteråssonen Nils-Petter Ankarblom. Alla som sett SVT-serien Eagles, inspelad i Oskarshamn, känner igen Follow - låten som rollfiguren Amie sjunger i sista avsnittet.

Men Follow är alltså Mollie Minotts låt. Den är välproducerad, här har ett proffs varit i farten. Men den pendlar lite svajigt mellan att vara en cool r'n'b-låt och en snygg Disneyfilms-ballad. Som tur är väger r'nb-känslan över och Mollie Minott har ju en röst som värmer en ända in märgen.

Med Skin och Follow har Mollie Minott två låtar som passar henne bättre än hennes tidigare alster. Det är bara att hoppas på mer.

Kim Ustamujic Johansen

Lyssna på Follow:

 

Avslappnad solodebut av Ekströmer som Ek

Låt: Ek - Firar

Du förtjänar vad som helst/hur kan du vara sann (Oh baby du e life)/De jag känner för dig väller över/Du har gett mig svar/Nu känner jag lovin'

Inget politiskt, inget samhällskritiskt. David Ekströmer är bara tacksam för det närmaste han och det visar han här på sin egenproducerade solodebut.

David är också det ena benet i den rappande duon Mindfellaz från Kalmar, men det här är något annat. Mer avslappnad rap, men som tur är inget autotunetjafs som den här genren annars lider av. Bara en uppriktig vers som glider över ett par nypolerade och hyfsat fräscha beats.

Blir inte helt knockad, men Kalmarsonen vet vad han gör och får ändå in några högerkrokar under vägen.

Wilhelm Askebring

Lyssna på Firar:

 

Max hjärtesorg når inte mitt hjärta

Låt: Max Jeansson - Vi gör ingenting

Efter Max Jeanssons fina engelska debutsingel släpper han nu en låt på svenska. Han har skrivit en fin melodi, men jag har tyvärr svårt att höra den utan att fastna i texten.

Att det svenska språket är en klurig nöt att hantera är vida känt och Max ska ha en stor eloge för att han gör ett försök. Men när det kommer till singer/songwriter-genren i allmänhet och texter om spruckna kärleksdrömmar i synnerhet gäller det att vässa pennan med diamantslip och väga orden på guldvåg för att nå fram till lyssnarens bultande hjärta.

Tyvärr känner jag mest att jag tycker att det är genant att lyssna på hans hjärtesorg. Jag får samma känsla som när jag läste min gamla floskeldrypande dagbok från högstadiet.

Petra Gustafsson

Lyssna på Vi gör ingenting:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.