Kultur

Ny chans till livet varje dag

Kultur Artikeln publicerades

Sex färska tips varje vecka inom tv, film, litteratur, konst, scenkonst och musik. Bland veckans tips hittar vi personlig konst, flera böcker och hyllade tv-serien Russian doll.

Russian doll gör tidsloop till terapi

Tv-serie: Russian doll. Visas på Netflix.

Nadia är en 36-årig spelutvecklare som döljer sina självdestruktiva tendenser under lager av snabbkäftade cynismer. Hon partajar som om det inte fanns någon morgondag - och plötsligt finns det inte det heller. Efter en olycka fastnar hon i en tidsloop och måste återuppleva samma dag om och om igen, och för att bryta den onda cirkeln tvingas hon till jobbig självrannsakan och att göra upp med obearbetade trauman.

Russian doll är en kvickfotad uppdatering av den gamla Bill Murray-klassikern Måndag hela veckan, men ersätter den sentimentala sensmoralen med rå humor och rak uppriktighet. När det bultande hjärtat blottas under den kaxiga fasaden blir det dessutom riktigt rörande.

Markus Pedersen

 

Vad gömmer grannen i källaren?

Deckare: I mörkret. Av Cara Hunter.

Ett parhus i Oxford ska renoveras och i ett källarutrymme hittar byggnadsarbetarna en svårt medtagen kvinna och ett litet barn. Grannen är en förvirrad åldring som förnekar all kännedom om kvinnan. Det gör även socialarbetaren som regelbundet besöker honom liksom den släkting som tidigare hälsat på den gamle mannen. Kvinnan själv har slutat prata.

Kommissarie Fawley får en svår nöt att knäcka men kommer något på spåret när han upptäcker att en annan kvinna försvunnit från området. I mörkret är ett utmärkt alternativ för alla deckarvänner som föredrar en god bok framför mellofesten. Se bara till att börja läsa i tid, den här boken släpper man inte i första taget.

Anna Mi Matzén

 

En kväll med Albin Lee Meldau

Konsert: Albin Lee Meldau. Kalmarsalens glasveranda den 16 februari.

Nu är det bara en vecka kvar till lördag den 16 februari. Då kommer en artist som gjorde en av förra årets bästa skivor till Kalmarsalens glasveranda. Jag pratar om Albin Lee Meldau. Okänd för de flesta innan han medverkade i den senaste säsongen av Så mycket bättre.

I torsdags spelade han på Grammisgalan och det var en fin försmak inför kommande helgs spelning. Det är helt rätt att förlägga konserten till den intimare glasverandan, för Albin Lee Meldaus fantastiska soulröst vill man komma nära.

Om du inte redan lyssnat på hans skiva About you så rekommenderar jag det varmt. Just nu kör jag låten Try på repeat.

Kim Ustamujic Johansen

 

Ap-action med Jurassic Park-stuk

Film: Kong - Skull Island. Var: C More.

Har ni sett The Meg? Bra. Skyscraper? Perfekt. Då ska jag ge er tips om nästa realistiska kvalitetsrulle att sätta tänderna i. Nyligen släpptes nämligen Kong: Skull Island på C More.

Det är en fantasifull och fri tolkning av den berömda King Kong-historien. En brokig samling forskare och militärer skickas till en outforskad ö i Stilla Havet. Det är jättevackert, men kryllar också av kolossala djur av alla de slag. Bland annat en frän spindel i megaformat. King Kong himself ska vi inte prata om. Stor som en skyskrapa eller två.

Upplägget påminner rätt mycket om Jurassic Park-serien. Då vet ni stuket. Realistiskt är det icke, däremot underhållande så det sjunger om det.

Christian Gustafsson

 

Konstnär som rotar i det mänskliga

Konst/bok: And so forth. Av: Sophie Calle.

Har du ännu inte upptäckt den franska konstnären Sophie Calle? Då är det dags nu! I en mix av foto, text, och video står hon för precis den typ av utforskande konst som intresserar mig.

I sitt verk Hotellet tog hon jobb som hotellstäderska för att kunna fotografera gästernas tillhörigheter. När pojkvännen dumpade henne med ett e-mail lät hon 107 kvinnor läsa brevet, bad dem analysera det utifrån sin profession och ställde sen ut resultatet på Venedigbiennalen.

I den vackra boken And so forth kan du bläddra bland än fler konstprojekt och låta dig inspireras av hennes undersökningar kring vad det är att vara människa.

Anna Hedelius

 

Fin hyllning till lekens kraft

Barnbok: Gropen. Av: Emma Adbåge.

Emma Adbåges Gropen är en fin bilderbok om fantasins och lekens kraft.

Gropen ligger bakom gymnastiksalen och är mycket roligare att leka i än den välplanerade lekplatsen. Någon tog bort en massa grus i Gropen förr i tiden, nu växer det sly och stubbar och man kan ha hur kul som helst där tycker barnen, men inte de vuxna.

”Det finns uppförsbackar och nerförsbackar och grenar och stenar, och på ett ställe finns det gul lera som aldrig tar slut! Vibeke provade att gräva där en hel rast en gång, men leran bara fortsatte!”.

Emma Adbåge, bosatt i Krokshult utanför Oskarshamn fick Augustpriset 2018 för sin bok- Gropen som är som en hyllning till den fria utomhusleken.

Anna Törnkvist

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.