Annons

Nöjespanelen tipsar: Det här är bäst just nu

Bland veckans tips hittar vi Colin Nutleys nya serie, fängslande böcker, skarp satir och en podd om städer.
Publicerad 22 februari 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.

Stjärnparad i Nutleys nya drama

Tv: Bröllop, begravning och dop. Miniserie av Colin Nutley på C More och TV4.

Jag trodde verkligen inte att jag skulle gilla Colin Nutleys nya serie. Men se på tusan. Bröllop, begravning och dop går rakt mot hjärta och cliffhangerådra. Japp, det är övertydligt och effektsökande. Colin liksom skriker på uppmärksamheten. Men på mig funkar det.

Annons

Det börjar med ett kalabalikartat håll käften-avsnitt. Sen fortsätter det aningen mer lågmält, men fortfarande med drastiska vändningar. Den nästan överdrivet stjärnspäckade (Helena Bergström, Molly Nutley, Maria Lundqvist, Philip Zandén, Marie Göranzon, Jan Malmsjö, Peter Harryson och Alexander Karim) serien har blivit en tittarsuccé. Över 1,5 miljoner såg första avsnittet.

Christian Gustafsson

Oliver får svensk kopia att blekna

Nyhetssatir: Last Week Tonight with John Oliver. Visas på HBO Nordic.

Det är ingen hemlighet att Svenska Nyheter med Jesper Rönndahl i princip är en karbonkopia på John Olivers nyhetssatir - formatet att blanda samhällsinformation med aktivistiska inslag och rent trams är i stort sett identiskt. Men när den brittiske programledaren nu är tillbaka med en ny säsong framstår den svenska härmapan som ohjälpligt artigt välkammad i jämförelse. Last Week Tonight är helt enkelt både skarpare i sin analys, elakare och roligare.

Större delen av premiärprogrammet tillägnas Brexit, och Oliver är skoningslös när han hudflänger den politiska eliten för den politiska rävsax den försatt hanslandet i. Det är indignationshumor av finaste märke.

Markus Pedersen

Podd där staden är i fokus

Podcast: Staden. Tidningen Arkitektur, Sveriges Arkitekter.

Brukar du fundera varför en del städer är mysiga medan andra bara känns kalla och opersonliga? Undrar du varför husen ser ut som de gör och varför gatorna är raka eller krokiga?

Annons

Då är podcasten Staden något för dig. I entimmes långa avsnitt kan du följa med skribenterna Dan Hallemar och Håkan Forsell till städer som Sheffield, Huskvarna, Tunis eller kanske Landskrona. Du kan höra dem berätta och filosofera om städer och dess utveckling, hela tiden i relation till människan. Det finns faktiskt ett gammalt avsnitt om Kalmar också, närmare bestämt nummer 50. Det heter Kalmar ett kostymdrama och handlar om en stad vars kostym behöver sys om.

Anna Hedelius

Tankar om gåtan Elena Ferrante

Dokumentär: Ferrante-feber. K Special, SVT.

Vi är många som undrar vem som döljer sig bakom pseudonymen Elena Ferrante. Några få vet, en del tror sig veta.

Något besked ges inte i den här filmen, som inte uppehåller sig vid vem som har hållit i pennan, utan fokuserar på texterna.

De amerikanska författarna Jonathan Franzén och Elisabeth Strout, ett par italienska regissörer som har filmatiserat Ferrante-romaner och Ferrantes förläggare funderar kring vad som ligger bakom de makalösa framgångarna med Min fantastiska väninna och tre övriga delarna i Neapelsviten. Och de försöker komma fram till vad det är som gör romanerna så omedelbart och djupt fängslande.

Mikael Hagner

Intressant om flykten från ett krig

Bok: Den tyska flickan. Av: Armando Lucas Correa.

Annons

När en bok, som bygger på sanna händelser fascinerar så mycket att man inte kan sluta googla olika saker ur den är det minst sagt en bra bok.

En sådan är utan tvekan Den tyska flickan. Boken innehåller två olika flickors berättelser, Hannahs i slutet på 1930-­talet och Annas i nutid. Hannahs historia är helt klart den mest intressanta.

Tillsammans med sin familj flyr hon från Tyskland strax före andra världskrigets start. De har betalat dyra pengar för en båtresa till Kuba, som är ett av få länder som tar emot judar. Problemet är att när båten S:t Louis anländer till Kuba har landets ledare hunnit ändra sig och bara vissa får gå i land...

Ida Norinder

En ruskigt fängslande debutroman

Roman: Jag for ner till bror. Av: Karin Smirnoff.

Den här boken tipsade min kollega Anna Hedelius om nyligen men jag måste också lyfta fram den - för Karin Smirnoffs Augustnominerade debutroman är en upplevelse. Huvudpersonen Jana återvänder till sin hemby i Västerbotten och redan från första sidan går man intill henne och känner det hon känner.

Historierna som vecklas ut är skrämmande och våldsamma. Helheten hade känts överdriven utan Smirnoffs förmåga att skriva så att det känns.

Boken har kritiserats för att utmåla Norrland som något överdrivet exotiskt, men förhoppningsvis förstår de flesta läsare att den här boken inte målar upp en sann bild av en hel landsdel. Det är en stark, mörk och ruskigt underhållande saga.

Kim Ustamujic Johansen

Annons
Annons
Annons
Annons