Kultur

Nöjespanelen tipsar: Det här är bäst just nu

Kultur Artikeln publicerades

Sex färska tips varje vecka inom film, tv, musik, konst, litteratur och scenkonst.

Ren fröjd att följa Celeste Barber

Instagram/Facebook: Celeste Barber, australisk komiker.

Är du trött på att se mode- och artistvärldens "perfekta" kroppar i märkliga outfits och onaurliga poser så följ komikern Celeste Barber på Instagram eller Facebook. 2015 inledde hon experimentet #CelesteChallengeAccepted, för att visa hur absurt det blir när en vanlig människa poserar så som fotomodeller och artister gör.

Att gå igenom Celeste Barbers imitationer är välgörande. Dels för att jag skrattar hejdlöst åt många av bilderna och filmerna, dels för att det blir skrämmande tydligt hur hårt späkta och retuscherade modeller och artister är. Att följa Celeste Barber och svenska Stina Wollter är en fröjd i ett samhälle där det rådande kroppsidealet fortfarande är något ouppnåeligt för de allra flesta.

Kim Ustamujic Johansen

 

Livvakt med nerver på helspänn

Tv-serie: Bodyguard, Netflix.

BBC-produktionen Bodyguard har landat på Netflix. Det tog inte två kvällar så var de sex avsnitten avbetade. Huvudperson är livvakten David Budd, polis med ett militärt förflutet. Upplevelser från Afghanistan hemsöker honom, och livet är inte precis tipptopp. Men av en slump befinner han sig på samma tåg som en terrorist, redo att spränga det i luften. Budd lyckas avvärja attacken, ett startskott för en ny karriär i maktens korridorer. Som livvakt till den makthungrige inrikesministern Julia Montague får han det hett om öronen, då ministern lagt fram ett kontroversiellt förslag för att bekämpa terrorism.

David Budd och Keeley Hawes spelar huvudrollerna. Båda är bra.

Emma Arenius

 

Narr slutar aldrig slå oss med häpnad

Serier: Socker-Conny av Joakim Pirinen. Förlag: Kartago.

"Med ett schysst järnrör slår man hela världen med häpnad!" Med det stridsropet stormade Socker-Conny in i det svenska folkhemmet för 35 år sedan. Nu har albumet kommit ut i en ny faksmilutgåva, ett bevis på att figuren inte tappat ett uns av sin anarkistiska vitalitet sedan dess. Pirinens moderna narr har lika mycket Karlsson på taket som Alfred Jarrys Kung Ubu i sitt DNA - med sin vrede, lättja och groteska aptit har han i princip upphöjt dödssynderna till dygder. Ändå förlåter man honom när han går fram som en bulldozer genom samtiden, mycket tack vare hans aldrig sviktande entusiasm inför motgångarna när han försöker ta sig ur en allt mer absurd skuldfälla.

Markus Pedersen

 

Spännande jakt på det sjätte sinnet

Radio: Jakten på det sjätte sinnet. P1 Dokumentär av Lena Nordlund

En ny favorit bland dokumentärerna i P1 är Lena Nordlunds Jakten på det sjätte sinnet. Hon följer ett forskarteam i de australiska alperna som jagar efter små bruna australiska nattfjärilar med ljusfällor på nätterna och gör beteendeexperiment med dem på dagarna. De hoppas bli först med att hitta det sjätte sinnet.

Bogongfjärilen flyger två gånger i sitt liv i stora svärmar över hundra mil till några svala grottor i bergen, dit den hittar trots att föräldrarna är döda när den föds, och att den flyger i mörkret.

"Om vi upptäcker sinnescellen eller sinnesorganet som svarar på jordens magnetfält skulle det bli min allra största upptäckt, säger en av forskarna.

Anna Törnkvist

 

En Hamlet för vår tid

Thérèse Brunnander och Adam Lundgren. Hamlet av William Shakespeare, Dramaten 2019. Regi: Sofia Jupither Scenografi: Erlend Birkeland.
Foto: Sören Vilks
Thérèse Brunnander och Adam Lundgren. Hamlet av William Shakespeare, Dramaten 2019. Regi: Sofia Jupither Scenografi: Erlend Birkeland.

Teater: Hamlet, Dramaten, Stockholm.

Världshistoriens existentiella bestseller blir i Sofia Jupithers regi till ren och tydlig lektion i såväl teater som mänsklig psykologi. Utan krusiduller berättas historien om prinsen som alldeles för ung tvingas möta livets grymhet.

Adam Lundgrens Hamlet spelar sitt vansinne med gäckande humor och funderar nervigt över livets mening på mild göteborgska.

Karin Franz Körlof gör Ofelia till ett nutidsväsen, som räddar sig ur plisserad kjol och vågiga lockar till ett poetiskt och upprivet vansinne för att till slut trilla utför kanten. En Hamlet för vår tid, som i sin renodlade och närmast lättsamma form, inte minst kan locka ungdomarna till teatern.

Anna Hedelius

 

Festivalen som aldrig blev av

Dokumentär: Fyre: The Greatest party that never happened. Netflix.

Historien om Fyre Festival är minst sagt märklig. 2016 flögs ett gäng kändisar, alla med miljontals följare på sociala medier, till ”Pablo Escobars lyx-ö” i Bahamas.

Supermodeller simmade med grisar och lade upp bilder på överflödet. Allt för att lansera den galna idé som Billy McFarland och hiphopstjärnan JaRule hade om att arrangera Fyre Festival.

Den skulle hållas i april 2017 och de svindyra biljetterna – uppemot 100 000 dollar/biljett – sålde slut direkt. Problemet? Det fanns aldrig någon festival. Allt var en fasad.

En tragisk och fascinerande historia med många förlorare, som säger mycket om samtiden och influencerkulturen.

Christian Gustafsson

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.