När vargen kom till villaområdet

Ledare Artikeln publicerades

När vargen dök upp i ett villaområde ringde boende efter polisen. Är det kanske så lantbrukare ska göra när deras tamdjur angrips av rovdjur?

När villaboende i Tierp noterade hur en varg kalasade på ett rådjur i trädgården kom polis och personal från länsstyrelsen. Vargen ansågs ha ett avvikande beteende och avlivades av polisens jägare.

Vargen kom till villaområdet.
Foto: Tobias Ågren/TT
Vargen kom till villaområdet.

Den fårägare som ser vargen angripa sina tamdjur ska agera annorlunda. I första hand gäller det enligt Jaktförordningen att ha sinnesnärvaro att försöka skrämma rovdjuret eller på annat sätt avvärja angreppet. Sista utvägen är att vapenvägen eliminera rovdjuret vilket ska anmälas till Länsstyrelsen.

Det handlar inte om att fel beslut fattades av polisen på plats i Tierp, även om den fått hård kritik från bland annat Svenska Rovdjursföreningen.

Vad saken gäller är de olika villkoren. Fårägaren som inte anses ha skrämt den angripande vargen tillräckligt lär polisanmälas av Länsstyrelsen. Den djurägare i innersta Småland eller Värmland som ser att vargen tagit sig in i den stängslade hagen kan inte ringa och vänta på att polisen ska komma och avliva vargen. Men fårägare och landsbygdsbor får finna sig i att bli kallade känslostyrda varghatare i en debatt präglad av personer som varken ägt får eller satt sin fot i storskogarna.

Martin Tunström

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.