Moskvas man i Kalmar

Ledare Artikeln publicerades

Fojo kan inte skylla på andra när en rysk spion infiltrerade en utbildning för ryssar i grävande journalistisk vid Medieinstitutet i Kalmar.

Fojo i Kalmar har ansvar för den ryske spionen.
Foto: Agneta Adeen
Fojo i Kalmar har ansvar för den ryske spionen.

”Vi är medvetna om att risken för infiltration är hög”. Orden upprepas efter spionskandalen vid Medieinstitutet Fojo i Kalmar som avslöjades på söndagen av Dagens Nyheter. Trots att risken är välkänd, trots varningssignaler och kontrollstationer lyckades ledningen för projektet Scoop Russia inte avslöja den ryske spion som därmed fick möjlighet att kartlägga de övriga medverkande på kursen i grävande journalistik.

Spionhistorien visar med icke-önskvärd tydlighet hur svaga och oförberedda svenska institutioner är när det gäller utländsk påverkan och spionage.

Fojo slår efter avslöjandet ifrån sig med att institutet inte ansvarade för antagningen av journalisterna. Det Sidafinansierade projektet genomfördes tillsammans med den svenska organisationen Föreningen grävande journalister och dess danska motsvarighet i samarbete med en rysk organisation. Samordnare från organisationen svarade för antagningen. Så finns i ett utbyte där en främmande antagonistisk makt kan antas ha stora intressen av infiltration inget tydligt ansvar - och möjligen inte heller någon erfaren kompetens - när det gäller antagningsprocessen.

Det kan inte komma som någon överraskning för ett svenskt universitet- Fojo är en del av Linnéuniversitetet - att just lärosäten ofta är utsatta för exempelvis forskningsspionage och att det är vanligt med extra hög säkerhet vid institutioner som bedriver forskning kring politiskt känsliga ämnen som Ryssland, försvar, Mellanöstern eller terrorism. Andra universitetsinstitutioner som Barometerns talat med berättar om hur lokaler genomsöks efter dolda mikrofoner och att vakter anlitas vid motsvarande utbildningar. Hur har Linnéuniversitetet agerat här?

Institutet har tidigare uppvisat en förvånansvärd naivitet om Ryssland. För några år sedan jämförde en verksamhetsansvarig vid Fojo i SVT Smålandsnytt kommunalrådet i Markaryd med Putin. Det solkade ned det arbete som lärare och anknutna journalister som på mer eller mindre ideell basis verkat i pressens tjänst för att stötta kollegor i Ryssland.

Biståndsprojekt med organisationer i auktoritära stater löper alltid risken för att utsättas för infiltration eller övervakning. Det ställer stora krav på arrangörerna. Öppenhet är vanligen ett villkor för att insatserna ska kunna genomföras, samtidigt ger det till exempel rysk underrättelsetjänst möjlighet att via signalspaning ta del av mejl och telefonsamtal mellan kursledning och deltagare.

Det gäller inte bara Fojoprojekt för ökad pressfrihet i en stat som av Reportrar utan gränser placerats på plats 148 av 180 i pressfrihetsindex.

Olof Palmecentret får Sidapengar för stöd till fackföreningar i S:t Petersburg. Ett antal ryska organisationer får svenska biståndspengar för att arbeta mot våld mot kvinnor. Moderaterna har tidigare via Jarl Hjalmarson-stiftelsen stöttat demokratiprojekt i öst.

Det är fråga om en skör balansgång också från statens sida. Moskva brukar vända sig mot västerländska organisationers verksamhet i Ryssland i termer av påverkansoperationer och tecken på illegitim verksamhet i landet. När utrikesminister Margot Wallström i vintras propagerade för utökade ”folk till folk” förbindelser med Ryssland var det uttryck inte bara för idealism utan också viss naivitet.

Den hållningen kan stå de inblandade aktörerna dyrt. Alla självständiga ryska journalister vet att de befinner sig under säkerhetstjänstens radar och nu vet de också att en svensk arrangör till och med kan underlätta övervakarnas pusselläggande i Moskva.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.