Miljöpolitik som kostar mer än den smakar

Ledare Artikeln publicerades

Ytterligare en rödgrön klimatsatsning har visat sig vara en flopp, men tro inte att regeringen kommer att backa för det.

3,5 miljarder kronor. Så mycket har den rödgröna storsatsningen Klimatklivet, som ger stöd till lokala klimatinvesteringar, kostat sen den lanserades 2015. Enligt en ny granskning från Riksrevisionen tycks den inte vara värd pengarna, trots att den utgjorde hela 14 procent, 1,5 miljarder kronor, av de statliga utgifterna för miljöpolitiken 2018. Den billigaste satsningen har kostat 4000 kronor, den dyraste 134 miljoner.

MP:s språkrör har drivit på flera ineffektiva klimatsatsningar.
Foto: Anders Wiklund/TT
MP:s språkrör har drivit på flera ineffektiva klimatsatsningar.

Riksrevisionen pekar på att stödet är för kostsamt sett till dess effektivitet, att det har gjorts felaktiga beräkningar om eventuella utsläppsminskningar och att pengar har getts till åtgärder som redan subventioneras genom andra satsningar. Stödet är dessutom komplext utformat och dyrt att administrera. Därtill har regeringen gett en alltför positiv bild av Klimatklivet i sin rapportering till riksdagen.

Kommer den tillträdande regeringen att hörsamma Riksrevisionens kritik? Allt pekar på att det blir ett rungande nej. Samtidigt som Miljöpartiet gärna förordar mer vetenskaplighet i den politiska debatten tenderar partiet att ignorera de forskare och experter som är kritiska mot den samhällsekonomiska och miljömässiga nyttan av MP:s politik.

Exempelvis kritiserade Konjunkturinstitutet nyligen regeringens solcellsstöd, en miljöpartistisk älsklingssatsning som miljöminister Isabella Lövin vill bygga ut, för bristande kostnadseffektivitet och träffsäkerhet i sin årliga miljörapport som publicerades i december. De statliga anslagen kostar mycket, men bidrar ”ytterst marginellt” till att nå Energikommissionens mål om 100 procent förnybar elproduktion till 2040, menar Konjunkturinstitutet.

Det är inte första gången som det riktas kritik mot regeringens satsningar på solel, även Riksrevisionen har haft synpunkter. Men ökat solcellsstöd kommer ändå att ingå i överenskommelsen mellan S, MP, C och L. Klimatklivet, som fick betydligt mindre resurser i M/KD-budgeten – vilket kallades ”klimatslakt” av MP, kommer att utökas i och med Jöken.

Vetenskaplighet, jojomensan. När det passar.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.